Haftalık Hisse Önerileri / Anadolu Yatırım – (16-20 Aralık 2024)

Haftalık Strateji

Küresel piyasalarda bu hafta Majör Merkez Bankaları kararları izlenecek…

Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta odak ABD enflasyon verileri üzerindeydi. ABD’de TÜFE, beklentilere paralel gerçekleşerek bu hafta yapılacak Fed toplantısında faiz indirimi beklentilerinde değişime sebep olmazken, beklentilerin üzerinde açıklanan ÜFE verileri ile 2025 yılında toplamda 75 bp indirim beklentileri yerini 50 bp puan indirim beklentilerine bıraktı. Piyasalar, bu hafta yapılacak toplantıda 25 bp’lık indirimini, %96,0 ihtimal ile fiyatlıyor. Euro Bölgesi’nde geçtiğimiz hafta ECB, faiz oranında beklentilere paralel olarak 25 baz puanlık indirime gitti. Karar sonrasında ECB yetkilileri tahminlerinde 2024 yılı ortalama enflasyon beklentilerini %2,5’ten %2,4’e 2025 yılı için beklentileri %2,2’den %2,1’e revize etti.

Yurt içinde geçtiğimiz hafta cari denge verileri gündemin odağındaydı. Ayrıca sanayi üretimi ve işsizlik oranı gibi makro veriler takip edildi. Ekim ayında cari işlemler hesabı 1.880 milyon ABD doları fazla ile 1.300 milyon ABD doları fazla verilmesi beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Böylece Türkiye ekonomisi son beş ayda cari fazla vermiş oldu. Sanayi üretimi Ekim 2024’te aylık bazda %0,9, yıllık bazda %3,1 azaldı. Eylülde sanayi üretimi aylık %1,6 artışla yıllık bazda %2,4 azalış göstermişti. İşsizlik oranı ise 0,1 puan artarak %8,8 seviyesinde gerçekleşti. Beklenti üzerinde açıklanan ÜFE verileri ardından 107,0 eşiğini aşan dolar endeksi (DXY) haftayı %0,97 değer kazancıyla tamamladı. ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %4,40 seviyesinden tamamlarken, Ons altın geçtiğimiz hafta %0,63 değer kazandı. Brent petrolün varil fiyatı haftalık bazda %4,48 değer kazandı.  ABD Borsalarında ise seyir karışık yöndeydi. Rekor denemelerinin izlendiği S&P 500 %0,64, Dow Jones %1,82 değer kaybederken, Nasdaq ise %0,34 kazanç ile haftayı tamamladı.

Bu hafta küresel piyasalarda, ABD’de Fed’in faiz oranı kararı, Euro Bölgesi’nde final TÜFE verileri, Almanya’da ÜFE, İngiltere’de enflasyon ve işsizlik oranı, Çin’de PBoC kararı ve sanayi üretimi, Japonya’da BoJ faiz oranı kararı, yurt içinde ise piyasa katılımcıları anketi takip edilecek

ABD’de bu hafta odak Fed’in faiz oranı kararı üzerinde olacak. Yılın son toplantısında ayrıca FOMC Ekonomik projeksiyonları açıklanacak. Fed’in bu toplantıda 25 baz puan indirim yapmasına kesin gözüyle bakılırken, 2025 yılı boyunca iki indirim daha yapılarak toplamda 50 bp indirim daha fiyatlanıyor. Ayrıca Noel tatilinden önceki haftada büyüme ve çekirdek PCE verileri de takip edilecek. 3Ç24 final büyüme verilerinde önceki tahminlere göre %2,8 büyüme görüleceği, GSYH fiyat endeksinde çeyreklik bazda %1,90 büyüme görüleceği tahmin edilmektedir. 3Ç24 çekirdek PCE’de ise %2,10 artış görüleceği öngörülüyor. Fed’in faiz indirimi kararlarında yakından takip ettiği PCE verilerinde kasım ayında aylık %0,2 artış bekleniyor.  Çekirdek PCE verilerinde de aylık %0,20 artış görülmesi beklenmektedir. ABD’de ayrıca reel sektöre dair sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve perakende satışlar, New York Fed ve Philadelphia Fed imalat endeksleri, cari hesap, Michigan tüketici hissiyatı final verileri ve aralık ayı öncül bileşik, hizmet ve imalat PMI verileri takip edilecek. Ayrıca konut piyasasına dair konut başlangıçları, inşaat izinleri ve mevcut konut satışları verileri açıklanacak. S&P Global hizmet ve imalat PMI öncül verilerinde beklentiler sırasıyla 55,7 ve 49,4 seviyelerinde bulunuyor. Öte yandan perakende satışlarda kasım ayında aylık %0,6 artış bekleniyor. Sanayi üretiminde ise kasım ayında aylık %0,2 artış gösterilmesi beklenmektedir. Sanayi üretimi ekim ayında aylık %0,3 azalış görülmüştü.

Kapasite kullanım oranının %0,2 artarak %77,30 oranında gerçekleşmesi bekleniyor. Öte yandan cari hesabın 3Ç24 döneminde 286mlr açık vereceği öngörülüyor. Öte yandan, imalat endekslerinde, New York Fed imalat endeksinin 6,40 puana gerilemesi, Philadelphia Fed imalat endeksinin 2,5 puanda açıklanması bekleniyor. Michigan tüketici hissiyatı final verisinin ise 74,0 puana yükselmesi bekleniyor. Konut piyasası verilerinde, inşaat izinlerinin kasım ayında 1,430mn’da gerçekleşmesi, konut başlangıçlarının 1,340mn olması bekleniyor. Son olarak mevcut konut satışlarının kasım ayında 3,97mn olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Euro Bölgesi’nde bu hafta kasım ayı final TÜFE, öncül PMI verileri, ZEW ekonomik hissiyatı, ticaret dengesi, cari hesap ve tüketici güveni öncül verileri takip edilecek. Kasım ayı final manşet TÜFE verilerinde aylık %0,3 azalış ile birlikte yıllık %2,3’e artması bekleniyor. Çekirdek TÜFE’de ise aylık %0,60 azalış ile yıllık %2,70 artış beklenmektedir. Bununla birlikte ekim ayında ticaret dengesinde 11,9mlr EUR, cari hesapta ise 33,5mlr EUR fazla verileceği öngörülüyor. Öncü tüketici güveninin -14,0 puanda gerçekleşmesi, ZEW ekonomik hissiyatının ise 6,4 puan olması bekleniyor. Tüketici güveni bir önceki ay -13,7 puana gerilemişti. Öte yandan hizmet ve imalat PMI aralık ayı öncü verilerinin 49,5 ve 45,3 puanda gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım ayı final verilerinde PMI verileri 50 eşik değerinin altına gerilemişti. Bileşik PMI 48,3, hizmet PMI 49,5, imalat PMI ise 45,2 olmuştu.

Almanya’da bu haftanın gündeminde öncü PMI verileri, ÜFE, Gfk tüketici güveni, ZEW ekonomik hissiyatı ve ifo iş iklimi endeksi bulunuyor. Öncül PMI verilerinde beklentiler hizmet PMI’ın 49,5 puana, imalat PMI’ın 43,1 puana yükselmesi öngörülüyor. ÜFE’nin kasım ayında aylık %0,3 artış göstermesi beklenmekte. Ekimde ÜFE aylık %0,2 artarken, yıllık %1,1 azalış göstermişti. İfo iş iklimi endeksinde beklentiler 85,5 puanda bulunuyor. Son olarak ocak ayı Gfk tüketici güveninin -23,1 puanda açıklanması beklenmektedir. İngiltere’de bu hafta önemli veriler gündemde. İngiltere Merkez Bankası, Perşembe günü faiz oranı kararını açıklayacak, ardından BoE başkanı Bailey’nin konuşmasını izleyeceğiz. BoE’nin Aralık ayında faiz oranını %4,75 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor. Faiz kararı öncesinde enflasyon verileri takip edilecek. Kasım ayı TÜFE’de yıllık %2,60 artış bekleniyor. Bir önceki ay TÜFE, aylık %0,60, yıllık %2,30 artış göstermişti. Çekirdek TÜFE beklentileri ise yıllık %3,60 artış olacağı yönünde. İşsizlik oranının ekimde %4,60’a yükselmesi, ortalama gelir + ikramiyelerde ise %4,70 artış görülmesi bekleniyor. Perakende satışlar aylık %0,50 artış bekleniyor. Son olarak öncül PMI verilerinde hizmet PMI beklentisi 50,9, imalat PMI beklentisi 48,4 seviyesinde. Kasım ayı final verilerinde bileşik ve hizmet PMI verileri 50,5 ve 50,8 ile eşik değerin üzerinde açıklandı.

Japonya’da bu hafta BoJ faiz oranı kararı küresel piyasalarda yakından takip edilecek. BoJ’un bu toplantıda 25 baz puan artırım yapıp yapmayacağı kritik. Piyasalarda beklentiler çoğunlukla yapılacağı yönünde olmakla birlikte, fikir birliği henüz oluşmuş değil. Bununla birlikte kasım TÜFE verileri, ticaret dengesi ve hizmet ve imalat öncül PMI verileri takip edilecek. Çekirdek TÜFE’de kasım ayında yıllık %2,60 artış görülmesi bekleniyor. Ticaret dengesinin ise kasım ayında 688,9mlr JPY açık vermesi bekleniyor

Çin’de bu hafta PBoC kredi faiz oranı kararı odakta olacak. PBoC’nin kredi faiz oranında bu ay değişikliğe gitmesi beklenmemektedir. Ancak Çin’de ılımlı para politikası açıklaması ile kredi faiz oranlarında 2025 yılında indirime gidilmesi olası

Yurt içinde bu hafta yılsonu TÜFE beklentisi ön planda bulunuyor. Pazartesi günü, Asgari Ücret Komisyonu, ikinci toplantısını gerçekleştirecek. Ayrıca Tarım ÜFE, merkezi yönetim bütçe dengesi, konut fiyat endeksi, konut satış istatistikleri, kısa vadeli dış borç istatistikleri, uluslararası yatırım pozisyonu, uluslararası rezervler ve döviz likiditesi, tüketici güven endeksi, yurtdışı ÜFE ve merkezi yönetim borç stoku veri gündemini oluşturuyor.

Kasım ayında yapılan Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,11 iken, bu anket döneminde yüzde 44,81 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 27,44 iken, bu anket döneminde yüzde 27,20 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 18,08 ve yüzde 18,33 olarak gerçekleşmiştir.

Uluslararası rezervler ve döviz likiditesi verilerine göre resmi rezerv varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 5,1 artarak 159,8 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 4,8 artarak 85,0 milyar ABD doları, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 6,3 artarak 67,4 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Yurtdışı ÜFE 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,09, bir önceki yılın aynı ayına göre %30,70 gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Ekim ayında 80,6 iken Kasım ayında %1,0 oranında azalarak 79,8 oldu.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!