Haftalık Hisse Önerileri / Anadolu Yatırım – (16-19 Temmuz 2024)

Haftalık Strateji

Yeni haftada ABD’de Bej Kitap Raporu öne çıkıyor…

Geçtiğimiz hafta ABD’de haziran ayı enflasyon verilerinin beklenti altında gelmesi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Eylül ayında faiz indirimine başlayacağına ilişkin beklentileri kuvvetlendirdi. Manşet TÜFE aylık bazda Mayıs 2020’den bu yana ilk kez düşerken, yıllık bazda son bir senenin en düşük seviyesinde gerçekleşti. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek enflasyon ise, yıllık bazda %3,3’e gerileyerek Nisan 2021’den sonraki en düşük seviyesinde gerçekleşti. ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, son verilerinin %2’lik enflasyon hedefine doğru ilerlendiğine dair daha fazla güven sağladığını ve muhtemelen yakın vadeli faiz indirimlerinin önünü açtığını söyledi. Piyasalarda Fed’in faiz indirimlerine eylül ayında başlama beklentisi %87,6 olarak bulunmaktadır. Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,75 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %4,19 seviyesinden tamamladı. Ons altın ise haftayı %0,80 artış ile tamamladı. Geçtiğimiz hafta OPEC toplantısında arzın azaldığı, ancak talepte beklentilerin korunduğu belirtildi. Brent petrol haftayı %2,36 değer kaybı ile tamamladı. ABD’de faiz indirimine ilişkin beklentilerin artış göstermesi ve teknoloji şirketlerindeki yüksek seyir ile ABD borsalarında rekor seviyeler test edildi. Haftalık bazda Nasdaq %0,25, Dow Jones %1,59, S&P 500 %0,86 değer kazandı.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de sanayi üretimi ve Bej Kitap, Euro Bölgesi’nde ECB faiz oranı kararı, İngiltere ve Japonya’da TÜFE, Almanya’da ÜFE, yurt içinde konut fiyat endeksi ve Moody’s Türkiye raporu takip edilecek.

ABD’de bu hafta sanayi üretiminin haziranda %0,40 artış göstermesi bekleniyor. Kapasite kullanım oranının ise %78,60 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kapasite kullanım oranı mayıs ayında %78,20 seviyesinde gerçekleşmişti. Bej kitap raporunda Fed üyelerinin ekonomiye dair beklentileri takip edilecek. Ayrıca ekonomik aktiviteye ilişkin önemli mesajlar vermesi açısından perakende satışlar izlenecek. Perakende satışların haziranda %0,20 düşmesi beklenmektedir.

ABD’de bu hafta konut sektörüne ilişkin veriler izlenecek. ABD’de inşaat izinleri mayısta 1,399mn konut başlangıçları ise 1,277mn olarak gerçekleşti. Haziran ayında beklentiler inşaat izinlerinin 1,400mn, konut başlangıçlarının 1,310mn olarak gerçekleşmesi yönünde bulunuyor.

Euro Bölgesi’nde bu hafta odak ECB’nin faiz oranı kararında bulunuyor. ECB’nin temmuz ayında faizleri %4,25 oranında sabit bırakması bekleniyor. Euro Bölgesi’nde bu hafta ayrıca haziran ayı final enflasyon verileri takip edilecek. Bu hafta ayrıca cari denge, ZEW ekonomik hissiyatı ve ticaret dengesi izlenecek. ECB haziran ayı toplantısında faiz oranını 25 baz puan düşürmeye karar verdi. Buna göre, ana refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranı ile marjinal borç verme olanağı ve mevduat olanağına ilişkin faiz oranları sırasıyla %4,25, %4,50 ve %3,75’e düşürüldü. Karar sonrası ECB Başkanı Lagarde yaptığı açıklamada, indirimi ileriye dönük patikaya duyulan güven ile gerekçelendirildiğini, şu anda nötr faiz oranından uzakta olunduğunu belirtti. Lagarde, belirli bir faiz oranı patikasına önceden taahhütte bulunulmadığına vurgu yaptı.

Euro Bölgesi’nde tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) haziranda %0,20 artışla yıllık bazda %2,60’tan %2,50’ye gerilemesi bekleniyor. Merkez bankasının yakından izlediği çekirdek TÜFE’nin ise haziranda %0,30 artış ile yıllık bazda %2,90’da sabit kalması bekleniyor. Euro Bölgesi’nde cari denge nisan ayında 38,6 mlr EUR, ticaret dengesi 15,0mlr EUR fazla vermişti. ZEW ekonomik hissiyatının temmuz ayında 41,2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Haziran ayında ZEW ekonomik hissiyatı 51,3 seviyesinde gerçekleşmişti.

Yurt içinde bu hafta veri gündeminde tarım ÜFE, merkezi yönetim bütçe dengesi, konut satış istatistikleri, konut fiyat endeksi, kısa vadeli dış borç istatistikleri, uluslararası yatırım pozisyonu bulunuyor. Veri gündeminin yanı sıra bu hafta yurt içi piyasalarda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin raporu takip edilecek. Foreks anketine göre katılımcılar Türkiye’nin kredi notunu “B2″ye yükseltilmesini beklerken, görünümün ise “pozitif” olarak korunacağını beklemektedir. Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu, 12 Ocak 2024 tarihinde “durağan”dan “pozitif”e revize etmiş, kredi notunu ise 12 Ağustos 2022 tarihinde ‘B2’den ‘B3’e indirmişti.

Türkiye genelinde Mayıs ayında 110 bin 588 konut satıldı. Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 azalarak 110 bin 588 oldu. TCMB verilerine göre 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre % 2,2 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %48,4 oranında artmış, reel olarak ise %13,3 oranında azalmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre 2024 yılı Mayıs ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 787,7 milyar TL, bütçe gelirleri 1 trilyon 7,1 milyar TL ve bütçe fazlası 219,4 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 677,1 milyar TL ve faiz dışı fazla ise 330,1 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!