Haftalık Hisse Önerileri / Anadolu Yatırım – (13-17 Ocak 2025)

Haftalık Strateji

Bu hafta ABD’de enflasyon verileri öne çıkıyor…

Küresel piyasalarda geçtiğimiz haftanın odağında ABD işgücü verileri bulunuyordu. Öncü veriler istihdam piyasasında gevşemeye işaret ederken Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdamda Aralık 2024’te 256 bin istihdam ile son dokuz ayın en yüksek seviyesi elde edildi. Tahminler 164 bin olarak bulunuyordu. Rakamlar, güçlü ve istikrarlı bir işgücü piyasasına işaret etmeye devam ederek, Fed’in faiz indirimi beklentilerini Ekim’e öteledi.

Yurt içinde geçtiğimiz haftanın gündeminde ise sanayi üretimi bulunuyordu. TÜİK verilerine göre sanayi üretiminde Kasım ayı verileri bir önceki yılın aynı ayına göre %1,5 bir önceki aya göre %2,9 artışa işaret etti. Böylelikle aylık bazda sanayi üretiminde Mart 2023’ten bu yana en hızlı artışa işaret etti.

Geçtiğimiz hafta son iki yılın zirvelerinde seyrin devam ettiği dolar endeksi (DXY) haftayı %0,67 değer kazancıyla tamamladı. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, istihdam raporunun beklenenden güçlü gelmesinin ardından %4,79 ile on dört ayın en yüksek seviyesine yükseldi ve Fed’in faiz indirimlerini yavaşlatması gerektiği görüşünü güçlendirdi. Bu gelişmeler ile ABD borsalarında negatif seyir izlendi. Haftalık bazda S&P 500 %1,94, Dow Jones %1,86 Nasdaq ise %2,34 değer kaybetti. Ons altın geçtiğimiz hafta %1,93 değer kazanırken, brent petrolün varil fiyatı haftalık bazda %3,53 arttı.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de TÜFE, Euro Bölgesi’nde TÜFE ve ECB Toplantı Tutanakları, Almanya’da TÜFE, İngiltere ve Çin’de GSYH, Japonya’da ÜFE, yurt içinde ödemeler dengesi istatistikleri takip edilecek. ABD’de bu hafta Çarşamba günü JPMorgan, Wells Fargo, Goldman Sachs ve Citigroup’un 2024 bilançolarını açıklaması bekleniyor.

ABD’de bu hafta odak enflasyon verilerinde bulunuyor. ABD’de aralık ayı TÜFE’nin aylık %0,30 artış yıllık bazda ise %2,90 göstermesi beklenmektedir. Kasım’da TÜFE aylık %0,30 artışla bir önceki yıla göre %2,70 artış gösterdi. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek TÜFE’de ise beklentiler aylık %0,20 artış gerçekleşmesi yönünde bulunuyor. TÜFE verileri öncesinde New York Fed tarafından tüketici enflasyon beklentileri anketi yayımlanacak. Bir önceki ankette tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi %3,00 olarak gerçekleşmişti. TÜFE verilerinin öncesinde ÜFE takip edilecek. ÜFE’nin aralıkta aylık %0,34 artış kaydetmesi beklenmektedir. Bu hafta ABD’de ayrıca Fed üyelerinden Schmid, Williams’ın konuşmaları, Bej Kitap Raporu, perakende satışlar, New York Fed imalat endeksi, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı da izlenecek veriler arasında bulunuyor. Perakende satışların aralıkta aylık %0,50 artış kaydetmesi, sanayi üretiminin ise %0,30 artış göstermesi beklenmektedir. Kapasite kullanım oranının ise %77,60 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Emlak piyasasına ilişkin takip edilecek verilerden aralık ayı öncü inşaat izinlerinin 1,460mn; konut başlangıçlarının ise 1,330mn olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir.

Euro Bölgesi’nde de bu haftanın odağında final TÜFE verileri bulunuyor. Ayrıca ECB Toplantı Tutanakları, cari hesap ticaret dengesi ve sanayi üretimi takip edilecek. ECB’nin enflasyon fiyatlamasında yakından izlediği çekirdek TÜFE’nin aylık %0,50 yıllık bazda %2,70 artması beklenmektedir. TÜFE’de ise beklentiler aylık %0,40 yükselişle yıllık bazda %2,20’den %2,40’a yükselmesi yönünde bulunuyor. Euro Bölgesi ticaret dengesinin ise kasımda 7,2 mlr EUR, cari dengenin ise 28,0 mlr EUR fazla vermesi öngörülüyor. İngiltere’de bu hafta yoğun bir ekonomik veri gündemi takip edilecek. Bu hafta GSYH verileri ile TÜFE öne çıkıyor. Ayrıca sanayi üretimi, ticaret dengesi ve perakende satışlar da bu hafta izlenecek veriler arasında bulunuyor. TÜFE’nin aralıkta yıllık bazda %2,60 olarak sabit kalması bekleniyor. ÜFE’de ise beklentiler aralıkta aylık %0,10 artış göstermesi yönünde. İngiltere’de ticaret dengesinin 18,0 mlr GBP açık vermesi öngörülüyor.

Çin’de bu hafta büyüme verileri izlenecek. Ayrıca sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı da izlenecek veriler arasında yer alıyor. Çin’de 2024 yılının son çeyreğine ilişkin büyüme beklentileri çeyreklik bazda %1,70 yıllık bazda ise %5,10 oranında bulunuyor. Sanayi üretiminin aralıkta yıllık %5,40 perakende satışların ise yıllık %3,50 oranında artış göstermesi bekleniyor. Japonya’da bu hafta ÜFE ile cari denge verileri öne çıkıyor. ÜFE’nin aralıkta yıllık bazda %3,70’ten %3,80’e yükselmesi bekleniyor. Ekimde 2,45trl JPY fazla veren cari dengede ise beklentiler kasımda 2, 59trl JPY fazla vermesi yönünde bulunuyor.

Yurt içinde bu hafta odak ödemeler dengesi istatistikleri ile TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde bulunuyor. Ayrıca ciro endeksleri, dış ticaret istatistikleri, uluslararası rezervler ve döviz likitidesi, konut fiyat endeksi ile kısa vadeli borç istatistikleri takip edilecek. Türkiye’de ekim ayında ödemeler dengesi Ekim ayında cari işlemler hesabı 1.880 milyon ABD doları fazla kaydetmiştir. Foreks anketinde Kasım ayı cari işlemler medyan tahmini 3,0 milyar ABD doları açık verilmesi yönünde.

TCMB Piyasa Katılımcıları anketinde Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,81 iken, Aralık döneminde yüzde 45,28 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 27,20 iken, Aralık anket döneminde yüzde 27,07 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 18,33 ve yüzde 18,47 olarak gerçekleşmiştir. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 50,00 iken, bu anket döneminde yüzde 48,51 olarak gerçekleşmiştir.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!