Borsa Yükselişini 9. Haftaya Taşıyamadı
Borsa İstanbul’da artarda 8 hafta boyunca değer kazanırken geçtiğimiz haftayı yüzde 3,1 seviyesinde değer kaybı yaşayarak bu seriyi sürdüremedi. Borsa İstanbul haftanın son işlem gününde ise yüzde 1,05 seviyesinde değer kaybı yaşayarak haftayı 9097 puandan tamamladı. Hafta genelinde Borsa İstanbul’da ilk 5 kurum bazında 888,6 milyon TL para çıkışı gerçekleşirken bu çıkışta en yüksek pay EREGL, BIMAS ve KOZAL hisselerinde gerçekleşti. Hafta genelinde en çok para girişi yaşanan şirketler ise CCOLA, OYAKC ve FROTO oldu. Haftanın son işlem gününde ise ilk 5 kurum bazında 67,4 milyon TL para çıkışı gerçekleşirken bu çıkışta ise en yüksek pay THYAO, LMDKC ve AKBNK hisseleri oldu. Endeksteki geri çekilme ve para çıkışına rağmen EREGL, BRSAN ve ASTOR hisselerine haftanın son işlem gününde para girişi gerçekleşti.
Hafta geneline bakıldığında ise Tekstil, Orman Kağıt – Basım ve Bilişim sektörü endekse karşı değer kazanan sektörler arasında konumlanırken İnşaat, Turizm ve Bankacılık ise geçtiğimiz hafta en çok değer kaybeden sektörler arasında yer aldı. Haftanın son işlem gününde ise Tekstil, Faktoring ve Gayrimenkul sektörlerinde değer kazanımı görülürken Banka, Ulaştırma ve Metal Eşya Makine sektörlerinde değer kaybı izlendi.
Bu hafta içerisinde Türkiye genelinde önemli veri akışı sağlanacak. Haftanın ilk işlem gününde tüketici enflasyon verisini karşılanacak. Beklentiler TÜFE’nin yıllık bazda yüzde 65,7 seviyesine yükselmesi yönünde olurken aylık bazda ise yüzde 3,7 gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu haftanın diğer bir önemli gelişmesi ise 8 Mart tarihinde açıklanacak olan Fitch’in Türkiye’ye ilişkin kredi derecelendirme notu olacak. Yurt dışında ise bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararını karşılanacak ayrıca Cuma günü ABD ekonomisinin Şubat ayına ilişkin tarım dışı istihdam verisi de 20 Mart 2024’te gerçekleşecek Fed’in faiz kararı için önem arz edecek.
Kaynak: ALB Yatırım Haftalık Model Portföy