Haftalık Bülten / Alnus Yatırım – (7-11 Nisan 2025)

Haftalık Bülten

ABD Başkanı Trump’ın Açıkladığı Küresel Gümrük Vergileri Haftaya Damgasını Vurdu!

Küresel tarafta, hiç kuşkusuz haftanın en önemli gündem maddesi; ABD Başkanı Donald Trump’ın, Dünya üzerindeki bir çok ekonomiye dair başlatmayı düşündüğü karşılıklı tarifeler konusuydu. ‘Kurtuluş Günü’ olarak nitelendirdiği 2 Nisan tarihinde konuya dair açıklamalarda bulunan Trump: ‘’Amerika’nın altın çağı geri geliyor’’ sloganı ile 185 ülkeye gümrük vergisi getirildiğini duyurdu. Bu kapsamda, tüm ülkeler için yüzde 10’luk temel(en düşük) gümrük vergisi uygulanacağı belirtilirken, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler bu oranda vergilendirildi. Dünya’nın en büyük ikinci GSİYH büyüklüğüne sahip Çin’e yüzde 34, Euro Bölgesi’ne yüzde 20, Japonya’ya yüzde 24 oranlarında vergi getirildiğini duyuran Trump’ın, yine önemli fason üretim merkezlerinden Vietnam’a yüzde 46 oranında vergi getirilmesi de çok uluslu şirketler açısından kritikti. Tarifeler kapsamında düşük vergilerin 5 Nisan’dan, yüksek vergilerin ise 9 Nisan’dan itibaren yürürlüğe gireceği de duyuruldu. Konuya dair özellikle Çin ve Avrupa Birliği’nden gelen açıklamalar; Trump’ın politikalarına tepki içerirken, Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Ngozi Okonjo-Iweala’nın: bir çok ülkenin DTÖ ile temasa geçtiğine dair açıklaması dikkat çekti. Uluslararası yatırım ve kredi derecelendirme kuruluşlarının da başta Çin ekonomisine dair endişeler olmak üzere açıklamaları izlenirken, Fitch Ratings’in artan bu kaygılar karşısında Çin’in uzun vadeli yabancı para ihraççı notunu bir kademe düşürmesi ile piyasalarda tedirginlik oluştu. Bu arada, ABD’nin gümrük vergilerine ilk misilleme yapma kararı alan majör ekonomi Çin olurken, yüzde 34 oranındaki karşıt vergilerin 10 Nisan’da devreye gireceği belirtildi. ABD Borsaları, ülkeye dair artan resesyon ihtimalini fiyatlayarak 2020 yılından bu yana en büyük düşüşünü yaşarken, yatırımcılar tarafından ‘Korku Endeksi’ olarak bilinen VIX(Volatilite Endeksi) de keskin yükseliş ile tedirginliğin boyutlarını gözler önüne serdi. Yatırımcılar, ABD’ye dair artan endişelerle Euro ve Japon Yeni gibi alternatif para birimleri ile tahvillere yönelirken; Ons Altın en kötü senaryoya karşı yukarı yönlü fiyatlama gösterdikten sonra, metallere dair oluşan resesyon baskısına ayak uydurdu. Petrol ise, artan büyüme endişelerinin yanı sıra; OPEC+’da yer alan 8 ülkenin bakanları arasında gerçekleştirilen öncü toplantıdan çıkan üretim artışına dair kararın etkisiyle çok sert düşüş gerçekleştirdi. Ekonomik takvimde de; ABD’de açıklanan önemli veriler, piyasalardaki karmaşık görünümü özetler nitelikteydi. Hafta başında ISM İmalat PMI datasının yeniden daralma bölgesine girmesi ve Atlanta Fed’in 1.Çeyrek GSYİH tahmininin yüzde 3,7’lik küçülmeye işaret etmesi dikkat çekti. Çarşamba günü ADP’nin açıkladığı özel sektör tarım dışı istihdam raporu ve bugün açıklanan resmi tarım dışı istihdam verisi beklentilerin üzerinde gelmesine karşın, yapılan geçmiş revizeler sonrasında işsizlik oranında 0,1 puanlık artış görüldü.

İç tarafta ise, Ramazan Bayramı tatili nedeniyle Çarşamba gününden itibaren Borsa İstanbul’da işlemlere başlandı. Perşembe sabahı açıklanan Mart ayı manşet enflasyon rakamları beklentilerin altında gelirken, ABD’nin açıkladığı tarifelerde Türkiye’ye uygulanacak gümrük vergisi oranının en alt sınırdan belirlenmesi ile zaman zaman küresel piyasalara nazaran iyimser fiyatlamalar ortaya çıkmasına karşın; BİST de küresel risk iştahında yaşanan daralmaya direnemedi ve satış baskısı içerisine girdi.

Gelecek Haftada da, Ticaret Savaşları Kaynaklı Gelişmeler Takip Edilecek!

Önümüzdeki hafta, fiyatlamalar açısından küresel tarafta yine; ticaret savaşları ve jeopolitik riskler gibi kritik konuları takip edeceğiz. Ayrıca, majör ekonomilerden gelecek veriler de(özellikle ABD ve Çin’in enflasyon oranları kritik) önem arz edecek. İç tarafta ise, geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon rakamları sonrasında; TCMB’nin açıklayacağı piyasa katılımcıları anketinin sonuçları ve diğer verileri dikkatle izleyeceğiz. Yine, piyasalarda geçtiğimiz haftalarda oluşan yüksek oynaklık sonrasında düzenleyici kurumlardan gelen tedbirlerin etkileri ve yeni önlemler açıklanıp açıklanmayacağı da kritik olacak.

Rapor için tıklayınız.

Kaynak: Alnus Yatırım

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!