Haftalık Bülten
İç Tarafta, Piyasalara ve Ekonomiye Dair Tedbirler Ön Plandaydı!
Küresel tarafta, haftanın en önemli gündem maddesi; ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’dan itibaren Dünya üzerindeki bir çok ekonomiye dair başlatmayı düşündüğü karşılıklı tarifeler konusuydu. 2 Nisan tarihini ABD ekonomisi açısından milat olarak gören Trump, bir yandan; bazı ülkelere muafiyetler getirileceğini söyleyip piyasalara moral verirken, diğer yandan ise; tarifelerin çok yıkıcı olacağına dair söylemlerle tedirginliğe neden oldu. Trump’ın, Çarşamba günü ABD’nin ulusal güvenliğine ve dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetlerde yer aldığı veya yer alma riski taşıdığı düşünülen kişilerin bulunduğu 80 firmayı “özel lisansa tabi kuruluşlar’’ olarak nitelendirmesi ile piyasalarda risk alma iştahı baskı altına girdi. Yine, aynı günün akşamında; Trump’ın, ABD’de üretilmeyen tüm otomobil ve kamyonların ithalatında yüzde 25 oranında gümrük vergisi alınmasını öngören kararnameyi imzalaması ile risk iştahı iyice daraldı. Küresel cephede bu hafta yine; Rusya-Ukrayna savaşına dair gelişmeleri de takip ettik. Önceki haftada olduğu gibi taraflar arasında Suudi Arabistan’da gerçekleşen müzakerelerde uzlaşma sağlanırken, Rusya ve ABD heyetleri; Karadeniz’de seyrüsefer güvenliğinin sağlanması ve Ukrayna’nın enerji alt yapısına saldırı düzenlenmemesi konusunda anlaştı. Ekonomik takvimde ABD’de açıklanan önemli verilerden, Conference Board tarafından duyurulan Tüketici Güveni’nin son 12 yılın en düşük seviyesine gerilemesi dikkat çekerken, ayrıca ülkenin borç limitinin yükseltilmemesi durumunda temerrüt riskinin ortaya çıkacağına dair ABD Kongresi Bütçe Ofisi’nden gelen açıklama da kritikti.
İç tarafta ise haftaya, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul’un 25 Nisan gün sonuna kadar; ‘açığa satış işlemlerinin tamamen kaldırılması’, ‘geri alım işlemlerine ilişkin fiyat ve seans kısıtlarının uygulanmaması’, ‘kredili sermaye piyasası işlemlerindeki asgari yüzde 35 oranındaki özkaynak oranının aracı kurumların insiyatifiyle yüzde 20 oranına kadar düşürülebilmesi’ ve ‘pay piyasasında emir/işlem oranının 5:1’den 3:1’e düşürülmesi ve eşik değerin aşılması durumunda alınacak tutarın 25 kuruştan 50 kuruşa yükseltilmesi’ gibi yeni tedbirleri ile başladık. Bu tedbirlerin etkisiyle Borsa İstanbul’da alıcılı işlemler etkili olurken, döviz kuru hareketlerini sınırlamak amacıyla ise TCMB’nin likidite senedi ihracı ve TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi gibi hamlelerini takip ettik. BDDK’nın, Borsa İstanbul’da işlem gören bankaların 17 Mart 2025-31 Aralık 2025 tarihleri arasında gerçekleştirecekleri pay geri alımlarına; sermaye yeterliliği açısından esneklik sağlaması da hafta başında piyasalar açısından destekleyici oldu. Hafta içerisinde ayrıca; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın, küresel yatırımcılar için düzenlenen telekonferans görüşmesi de takip edildi. Perşembe günü, TCMB tarafından açıklanan istatistiklere göre; geçtiğimiz hafta(21 Mart haftası) bankanın brüt rezervleri 8,7 Milyar Dolar civarında azaldı. Yurt içi yerleşikler 6,3 Milyar Dolarlık yabancı para alışı yaparken, yurt dışı yerleşikler ise sırasıyla 444 Milyon Dolar ve 475 Milyon Dolar tutarlarında hisse senedi ve DİBS satışları yaptılar. BİST, iyi başladığı haftanın son iki işlem gününde ise geri çekildi.
Yeni Haftada, İçeride Mart Ayı Enflasyon Rakamları Takip Edilecek!
Önümüzdeki hafta, fiyatlamalar açısından küresel tarafta yine; ticaret savaşları ve jeopolitik riskler gibi kritik konuları takip edeceğiz. Ayrıca, majör ekonomilerden gelecek verilerle merkez bankalarına dair oluşabilecek beklentiler de önem arz edecek. İç tarafta ise, Ramazan Bayramı tatili nedeniyle; Pazartesi ve Salı günleri Borsa İstanbul kapalı olacak. Kalan 3 işlem günü boyunca ise; son 1,5 haftada piyasalarda oluşan yüksek oynaklığın, haber akışları çerçevesinde devam edip etmeyeceğini ve düzenleyici kurumlardan gelebilecek tedbirleri öncelikli olarak yine takip edeceğiz. Perşembe günü açıklanacak olan enflasyon rakamları ise; piyasalarda yüksek oynaklığa neden olabilir.
Rapor için tıklayınız.
Kaynak: Alnus Yatırım