Haftalık Altın Raporu
Jeopolitik Riskler Artarken Resesyon Endişesi Dindi
Ekim 2024 ayı başında, İran ile İsrail arasındaki artan gerilim, altın fiyatlarını önemli ölçüde etkiledi. 1 Ekim’de İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği balistik füze saldırısı, bölgedeki çatışmaları daha da derinleştirdi ve küresel piyasaları sarstı. Bu gelişmeler, yatırımcıların güvenli liman olarak görülen varlıklara yönelmesine neden oldu. Aynı zamanda, yükselen petrol fiyatları ve artan enflasyonist baskılar da altın talebini destekleyen diğer unsurlar oldu. İran’ın petrol üretimi ve bölgedeki enerji tedarik zincirinin risk altında olması, petrol fiyatlarının yükselmesine yol açarken, bu da dolaylı olarak altın fiyatlarını yukarı çekti. Orta Doğu’daki bu tür çatışmaların altın üzerinde oluşturduğu etki, sadece kısa vadeli dalgalanmalardan ibaret olmayabilir. Bölgedeki tansiyonun devam etmesi, altının güvenli liman talebini daha da artırabilir.
Bugün Türkiye saatiyle saat 15:30’da açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi, Ekim ayında beklentilerin oldukça üzerinde 254.000 olarak açıklandı ve ABD işgücü piyasasında yavaşlamanın sona gelindiğinin sinyallerini verdi. ABD İşsizlik verisi beklentilerin altında kaldı ve bir önceki döneme kıyasla azalış gösterdi. Veri seti sonrasında Swap piyasalarında ABD’de 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi sıfırlandı. Bu da direkt olarak dolar endeksinin ve hisse senedi piyasasının yukarı çıkmasına neden olurken, resesyon endişeleriyle birlikte yükselmiş olan altının değer kaybetmesine sebep oldu.
Merkez Bankalarının faiz politikalarında yeni kararlar aldığı bir dönemden geçiyoruz ve bu kararları almalarına yardımcı olan veriler gelmeye devam ediyor. ABD’de ISM imalat endeksi Eylül’de 47,2 seviyesinde kaldı ve imalatta daralma altıncı ayda da sürdü. ABD’de JOLTS açık iş sayısı ağustos ayında 329 bin artarak 8 milyon 40 bine yükseldi. AB genelinde temmuz ayında yüzde 6 olan mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, ağustosta yüzde 5,9’a geriledi. ABD ISM hizmet sektörü PMI verisi Eylül ayında 54,9’a yükselerek Şubat 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Aynı dönemde yeni sipariş endeksi %6,4 artarken, istihdam endeksi ise %2,1 düşüşle 48,1 seviyesine geriledi.
Gelecek hafta altın fiyatlarında oynaklığa sebep olabilecek veri, perşembe günü TSİ 15:30’da açıklanacak ABD Tüketici Enflasyonu ve İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verileri olacak.
Ons Altın
İran ve İsrail arasındaki gerilim, özellikle İran’ın gerçekleştirdiği balistik füze saldırısı, altın fiyatlarını önemli ölçüde etkiledi. Bu olay, güvenli liman arayışındaki yatırımcıların altına yönelmesine neden oldu. Ayrıca, İran’ın petrol üretimi üzerindeki riskler, petrol fiyatlarını yukarı çekerek dolaylı olarak altın talebini de artırdı. Orta Doğu’daki bu tür çatışmaların kısa vadeli etkileri olmasına karşın, süregelen tansiyon altına olan güvenli liman talebini uzun vadede de destekleyebilir. ABD Tarım Dışı İstihdam verisi beklentilerin üzerinde geldi ve işsizlik oranı düştü. Bu veriler, ABD’de 50 baz puanlık faiz indirimi beklentilerini ortadan kaldırırken, doların ve borsaların genelinde değer kazanmasına ve altının düşüşüne yol açtı. Önümüzdeki hafta açıklanacak ABD Tüketici Enflasyonu verisi, altın fiyatlarındaki oynaklığı artırabilecek önemli bir gelişme olacak. Teknik olarak 2650 dolar üzerinde haftalık kapanış gerçekleşmesi durumunda yeni haftada yükseliş denemeleri devam edebilir. Bu durumda 2665 ve 2675 dolar seviyeleri kısa vadeli direnç bölgeleri olacaktır. Bu seviyelerin geçilmesi durumunda 2685 ve 2700 dolar seviyesine kadar yükseliş gözlemlenebilir. Geri çekilmelerde 2630 dolar psikolojik destek seviyesi olarak yeni haftada izlenebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda 2615 ve 2600 dolar bölgeleri diğer destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Gram Altın
Gram altında kur fiyatlaması etkisi sınırlı kalmaya devam ediyor. Son bir haftadır ons altında yaşanan yükselişlerin de sınırlı kalması sonrası dün 2930TL seviyesi test edildikten sonra yatay fiyatlama bugün de devam ediyor. Bugün fiyat hareketlerini etkileyecek en önemli veri ABD Tarım Dışı İstihdam oldu. Tarım Dışı İstihdam verisi, Ekim ayında beklentilerin oldukça üzerinde 254.000 olarak açıklandı ve ABD işgücü piyasasında yavaşlamanın sona gelindiğinin sinyallerini verdi. Son zamanlarda ons altın ile korelasyon içerisinde hareket eden gram altında yüksek volatiliteye neden oldu. Yurt içerisinde bu ay en önemli veri seti tüketici fiyat endeksiydi. Yıllık oranda %50 altına gelerek 14 ayın en düşük seviyesi görülse de aylık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 2,97 olarak gerçekleşti. Eğitim harcamaları Eylül ayının yüksek enflasyon sebebinin en önemli unsuruydu. Yıllıkta ise konut endeksi fiyat artışları zirvede. Teknik olarak Geri çekilmelerde 2900TL ve 2890TL yakın vade destek seviyeleri olarak önümüzdeki hafta takip edilebilir. Bu seviyelerin aşağı yönlü kırılması durumunda 2880TL ve 2860TL destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yükseliş denemelerinde ise 2900TL üzerinde kalıcılık durumunda ilk direnç seviyesi 2920TL ve sonrasında 2935TL diğer direnç bölgesi olarak haftalık bazlı orta vadeli izlenebilir. Herhangi bir nedenle 2935TL üzeri yükselişlerde, zirve seviye olan 2950TL ana direnç bölgesi olarak izlenebilir.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım