Haftalık Altın Raporu
ABD’de Güçlü İstihdam Verisi Altın’a Satış Getirdi
Altın fiyatları, ABD para politikası şahinlerinin kampına doğrudan giren güçlü ABD tarım dışı istihdam raporunun hemen ardından, Cuma günü ABD’deki ilk işlemlerde sert düşüş yaşadı. Beklenenden daha güçlü gelen istihdam verileri, fiyatların ilk tepki olarak yaklaşık 20 dolar düşmesiyle Altın üzerinde baskı yarattı.
Cuma günü Çalışma Bakanlığı’nın merakla beklenen aylık ABD tarım dışı istihdam raporu, Ocak ayında tarım dışı istihdamın 175.000 artış beklentisine karşın beklenenden çok daha yüksek 353.000 arttığını gösterdi. Raporda sadece manşet istihdam rakamları beklentileri önemli ölçüde aşmakla kalmadı, aynı zamanda 2023’ün son iki ayında büyük revizyonlara da gidildi. Raporda, Kasım ayı istihdam rakamlarının 117.000 olan önceki tahmine kıyasla 182.000 işe kadar revize edildiği belirtildi. Bu arada Aralık ayında iş artışı, ilk tahmin olan 182.000’den 333.000’e çıktı. Ocak ayında genel işsizlik oranı, %3,8’lik tahminlere kıyasla %3,7 oldu. Pek çok piyasa gözlemcisine göre, güçlü istihdam raporu muhtemelen Mart ve hatta Mayıs için bile FOMC’de faiz oranlarını indirme konusunu masadan kaldıracak nitelikte olabilir.
İstihdam raporunun açıklanmasının ardından ABD dolar endeksi hızla toparlanırken güçlü bir yükselişle doğru yönelim gösterdi, ABD Hazine tahvil getirileri de aynı şekilde yükseldi. Gösterge ABD Hazine tahvilinin 10 yıllık tahvilinin getirisi %4’ün altına gerileyerek yazının hazırlandığı sıralarda %3,982 seviyesini gördü.
Bu sonuçların ardından Mart ayı faiz indirimine ilişkin piyasa beklentileri, son istihdam verilerine ilk tepki olarak keskin bir düşüş gösterdi. CME Fed Watch Tool’a göre piyasalar önümüzdeki ay gevşeme ihtimalini %34’ten keskin bir düşüşle yalnızca %19,5 olarak görüyor. Bu oran geçen hafta içerisinde FED faiz kararından önce %40’lara kadar gerileme kaydetmişti.
Bu hafta bilindiği üzere FED’den gelen mesajlar faiz indirimi konusunda piyasalara bir sinyal üretmedi. Powell konuşmasında politika faizinin muhtemelen zirvede olduğuna ve ekonominin beklendiği gibi seyretmesi halinde bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olacağına inandıklarını fakat Mart ayı toplantısına kadar faiz indirimi için gereken güven düzeyine ulaşılmasının ise muhtemel olmadığını düşündüğünü ifade etti. Powell’ın açıklamaları sonrası yatırımcıların faiz indirimlerinin Mart ayında başlayacağı yönündeki umutları azalmıştı.
Bu beklentilerle haftaya 2018 dolardan başlangıç yapan ons Altın hafta içerisinde 2065 dolar seviyesini görmesine rağmen FED kararı ve Powell’ın yorumları ile güçlü gelen tarım dışı istihdam verileri sonrası 2028 Dolar’a kadar gerileme kaydetti. Baktığımızda henüz faiz indirimlerine kapının tam olarak kapatılmamış olması ve jeopolitik endişelerin sürüyor olması ons Altın’da büyük bir satış baskısının oluşmasını ya da bu baskının güçlü bir şekilde devam etmesini engelliyor.
Faiz indirim beklentileri ötelense de Mayıs ayı veya sonraki aylar için şimdilik umutlar tamamen tükenmiş değil. Fakat görünen o ki ons Altın için bir süre ne çok yükseliş eğilimi ne de güçlü bir satış baskısı oluşmayacak. Bu bağlamda ons Altın’da 2015-2000 bölgesi üzerinde tutunma sürebildiği sürece gelebilecek tepki alımlarında 2045-2060 seviyeleri yeniden test edilmek istenebilir. Ons Altın’da bu bahsettiğimiz aralıkta destek ve direnç bölgeleri takip edilerek işlem yapılabileceğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki haftalarda ABD’den gelecek her türlü enflasyon göstergesi olan ve ekonomideki canlılığın göstergesi verilerdeki beklentiler ve bu beklentilerden sapmalar Dolar ve tahvil faizlerinde ve dolayısıyla ons Altın’da Mart ayına kadar önceki aylardan farklı olarak daha sert tepkiler yaratabilir. Ons Altın’da 2060-2080 bölgesi aşılabildiği noktada daha sert bir yükseliş trendinin oluşabileceğini düşünüyoruz.
Ons Altın
Ons altında bu hafta yayınlanan ve açıklanan önemli veriler sonrasında Fed faizi değiştirmezken özellikle istihdam göstergeleri fiyatlamalarda önemli olması bekleniyordu. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklentilerin üzerinde açıklanınca aşağı yönlü fiyatlamanın gerçekleştiğini gördük. Dolar endeksi 103,70 üzerine kadar yükselirken, ABD tahvil faizlerinde 10 yıllık tahvil faizleri tekrar %4 seviyesi üzerine yükseldi. Teknik olarak haftanın son işlem gününde geri çekilme 2027 dolar seviyesine kadar gerçekleşmesine rağmen 2020 dolar ana destek seviyesi ve 50 günlük üssel ağırlıklı ortalama olan 2025 dolar üzerinde kalıcılığın devam ettiğini görüyoruz. Özellikle yeni haftada geri çekilmeler devam etmesi durumunda bu seviyeler ana destek bölgeleri olmaya devam edecektir. 2020 dolar ana destek seviyesi aşağı yönlü kırılması durumunda 2010 ve 2000 dolar psikolojik destek seviyesi hafta genelinde takip edilebilir. ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasalara etkisinin önümüzdeki hafta azalacağını düşünüyoruz. 2020 dolar üzerinde kalıcılığın devam etmesi durumunda yükseliş denemeleri devam edebilir. Bu seviye üzerinde en önemli yakın vade direnç seviyesi 2035 dolar. Bu seviye yukarı geçilmesi durumunda 2045 ve 2057 ve 2065 dolar seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.
Gram Altın
Gram altında bitirdiğimiz hafta genelinde kur hareketinde yaşanan yükseliş ile birlikte yükseliş hareketi hakimdi. Perşembe ve Cuma günleri 2015TL seviyesine kadar yükseliş yaşanmasına rağmen bu seviye üzerinde kalıcılık yaşanmadığını görüyoruz. Önümüzdeki hafta yurt içinde ocak ayı enflasyon verisinin açıklanacak olması kur üzerinde sınırlı yukarı yönlü baskının devam etmesine neden olabilir. Bu nedenle kurda kalıcı geri çekilmelerin bu haftada gerçekleşmeyeceğini kademeli yukarı yönlü fiyatlamanın devam edeceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan hafta genelinde Fed toplantısı sonrasında bile ons altında yaşanan yükselişin de ABD tarım dışı istihdam verisi ile sonlandığını ve haftanın son işlem gününde 2027 dolar seviyesine kadar geri çekildiğini gördük. Önümüzdeki hafta kurda yükseliş devam ederken ons altında da tarım dışı istihdam verisinin beklenenden yüksek açıklandıktan sonra dolar endeksi ve ABD tahvillerde yaşanan yükselişlerin düzeltme hareketlerinin olabilme ihtimali yüksek. Bu nedenle 1980TL seviyesi ana destek bölgesi olmakla birlikte bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda 1973TL ve 1967TL kısa vadeli destek seviyeleri olacaktır. 1950TL ise diğer önemli destek seviyesi olacaktır. 1985TL üzerinde kalıcılığın devam etmesi durumunda ise 1995TL ilk direnç seviyesi olurken 2000TL psikolojik direnç ve üzerinde bu hafta test edilen 2015TL seviyesi ana direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım