Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (29 Temmuz – 2 Ağustos 2024)

Haftalık Altın Raporu

Ons Altın Fiyatı 50 Günlük Hareketli Ortalamasında Tutunuyor

Altın piyasasında gözler, ABD’deki siyasi ve ekonomik gelişmelerle birlikte dünya genelinde merkez bankalarının enflasyonla mücadele için uyguladıkları sıkı para politikalarının yavaş yavaş sona yaklaştığı bu dönemde, para politikalarına kaymış durumda.

D. Trump’a yönelik suikast girişimi ardından Joe Biden’ın seçimden çekilmesi ve aday olarak Kamala Harris’i desteklemesi, seçim kampanyalarının yarattığı belirsizlik yatırımcıları güvenli limanlara yönlendirmeye devam ediyor. Anketlerde birkaç haftadır önde olan Trump’ın yeni rakibi K. Harris karşısında oylarının azalacağı öngörülüyor. Reuters/Ipsos anketine göre K.Harris %44’e %42 oranla Trump’tan önde görünüyor.

Altın fiyatları, Cumhuriyetçi bir başkan seçilmeden 6 ay kadar önce biraz daha iyi performans gösterirken seçim sonrası dönemde sabit kalıyor. Bu durum Demokrat bir başkan seçilmesinden önce düşük performans gösterirken, seçim sonrası uzun vadede artış yaşanmasıyla zıtlık gösteriyor. Demokratların Beyaz Saray’ı kontrol ettiği dönemde altın talebinin ortalama 26 ton civarında, Cumhuriyetçi yönetimde ise bu rakamın 7 ton civarında olduğunu söyleyebiliriz. Bu araştırmalar sonucunda altının genellikle Demokrat bir yönetim altında artma eğiliminde olduğunu görüyoruz.

Genel olarak ABD seçim sürecinin fiyat üzerinde tutarlı bir etkisi olmazken, bunun yerine ekonomi politikalarıyla daha alakalı küresel makroekonomik verilerin dinamikleri daha önemli oluyor.

Altın fiyatlarının jeopolitik risk ile doğrudan bir bağlantısı olması da önemli bir etki oluşturuyor. Örneğin Trump seçilirse, önceki döneminde olduğundan daha kutuplaşmış bir dünyayla karşılaşması muhtemel. Trump’ın savunmaya yeterli harcama yapmayan NATO müttefiklerini savunmayacağını hatta Rusya’yı onlara saldırmaya teşvik edeceğini ileri sürmesi nedeniyle Beyaz Saray ve üst düzey batılı yetkililerden yoğun eleştiri aldığını düşünecek olursak, bu durumların devam eden jeopolitik belirsizliğe işaret ettiğini düşünebiliriz.

G20 taslak metninde de ‘’enflasyonun düşmeye devam etmesi küresel ekonomide yumuşak iniş senaryosunu artırıyor. Savaş ve artan çatışmalar küresel ekonomi için yukarı yönlü risk taşıyor’’ ifadeleri yer aldı.

Bank of America verilerine göre 24 Temmuz haftasında sona eren verilere göre global altın fonlarına 1.3 milyar dolar para girişi oldu. ABD tarafında büyüme verisi ve kişisel tüketim harcamaları beklentinin üzerinde geldi. Bu veri akışı sonrasında öncü enflasyon göstergesi olarak takip edilen PCE verisi beklentilerin hafif üzerinde açıklandı. Çin sürpriz bir şekilde kısa bir aranın ardından ikinci kez faiz indirimi yaptı. Avrupa Bölgesi’nde bileşik PMI temmuz ayında beklentilerin altında kalarak düşüşe geçti. S&P Global’in Bileşik Satın Alma Yöneticileri 50,1 eşik seviyesine geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bankalara gönderilen talimata göre, uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla satım yönlü altın karşılığı TL swap ihalelerine başlanmasına karar verildi.

Ons Altın

Hafta başına 2400 dolar seviyesinde başlayan ons altın, çarşamba günü gelen alım iştahıyla birlikte 2431 direncini test etti. Daha sonra gün içerisinde bu dirençten baskı gören Ons Altın’da değer kaybı yaşanarak gün kapanışı 2400 dolar seviyesinin altında gerçekleşti. Perşembe günü beklentilerin üzerinde gerçekleşen ABD büyüme verisi sonrasında emtiaların geneline yayılan bir baskı görünümüyle 32 dolar değer kaybeden ons altın 50 günlük basit hareketli ortalamasına tutunarak 2365 desteğinde günü negatif kapattı. Bugün de hareketli ortalamasından destek alan ons altın, 2365 desteği üzerinde gün kapanışı gerçekleştirmeye çalışıyor. 2365 seviyesi aynı zamanda Fibonacci 0,618 seviyesine de denk gelmekte. 50 günlük basit hareketli ortalamanın da 2360 seviyesine denk geldiğini göz önüne alacak olursak bu bölge güçlü bir destek bandı oluşturmuş diyebiliriz. Kasım ayında yapılacak olan ABD Başkanlık seçimlerinin yaklaşmasını, ABD Başkanı J.Biden’ın adaylıktan çekilip K.Harris’i desteklediği açıklaması sonrası bazı seçim anketlerinde K.Harris’in birkaç puan ile D. Trump’ın önüne geçerek oluşturduğu seçim belirsizliğini ve devam eden jeopolitik riskleri de göz önüne aldığımızda ons altın’daki düşüşün uzun süre devam edeceğini düşünmüyoruz. Toparlayacak olursak, olası geri çekilmelerde 2365 dolar ve 2350 dolar seviyeleri destek olarak takip edilebilir. 2388 dolar direncinin geçilmesi durumunda 2410 dolar ve 2430 dolar seviyeleri direnç bölgesi olarak değerlendirilebilir.

Gram Altın

Haftanın ilk işlem gününe 2549 TL seviyesinden başlangıç yapan gram altın, gün içerisinde yükseliş denemeleri yapsa da pazartesi gününü negatif kapatarak haftaya başladı. Salı gününü düşük oynaklıkla geçiren gram altın, çarşamba günü 2568 TL seviyesini test etse de satış baskıları geldikten sonra günü negatif kapattı. Dün ise 2540 TL artık direnç görevi görecek seviye olarak çalıştı ve o bölgeden gelen satış baskısıyla birlikte değer kaybetmeye devam etti. Sonrasında 2500 TL desteğinden tepki yükselişi alan gram altın, bugünü 2512 TL destek seviyesi üzerinde kapatmaya hazırlanıyor. Kısa vadeli üssel hareketli ortalamaları Ema 8 ve Ema 21’den baskı gören fiyatlarda indikatörler aşırı satım durumuna geçmiş durumda. Fiyat 2500 TL ve 2512 TL destek bölgesine tutunduğu zaman indikatörlerinde alım bölgelerine geçiş hareketleri alım iştahı doğurabilir. Son zamanlarda Dolar/TL kurundaki düşük oynaklık sebebiyle, daha çok Ons Altın tarafından etkilenen gram altın fiyatlarında, Ons Altındaki olası toparlanmalar yurt içinde gram altın fiyatlarına da yansıyabilir. ABD içerisinde oluşan bir faiz indirim beklentisinin dolar endeksini aşağı çekmesi durumunda ise yaşanacak emtia fiyatlarındaki düşün gram altını da aşağı çekmesi beklenebilir. Destek olarak 2500 TL ve 2475 TL seviyesi takip edilebilir. Direnç olarak ise 2540 TL ve 2594 TL seviyeleri değerlendirilebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım