Haftalık Altın Raporu
Altında Yükseliş Orta Doğu Gerilimi İle Devam Ediyor
Uzun bayram tatili haftası ardından Altının Ons fiyatı İsrail-İran arasındaki gerginliğin yükselmesi ile yükseliş seyrini sürdürüyor. Geçtiğimiz haftanın İran’ın İsrail’e saldırma riski küresel piyasalarda değerli metallere olan ilgiyi canlı tutarken bu sabah itibarıyla İsrail’in İran’a saldırdığı yönündeki haberlerin ardından yeniden 2.400 doların üzerine çıktı. Asya piyasalarında yükselen altında vadesi haziranda dolan altın vadeli işlemleri ons başına 2.433 dolara kadar arttı. Orta Doğu’da patlama haberlerinin gelmesi ve İsrail tarafından İran’a misilleme yapılması yatırımcıda güvenli limana kaçma ihtiyacı doğruyor ve değerli metallerde talep canlılığını korumaya devam ediyor. Artan tansiyonun Orta Doğu’da yayılma endişesi dolar endeksini (DXY) 106 düzeyi üzerine çıkartarak son ayların zirvesine taşıdı. Güçlenen dolara karşı güçlenen altın arasındaki pozitif korelasyon iki enstrüman arasında teorideki ters korelasyon dengesini şu aralar geçersiz kılmış duruyor. Geçtiğimiz hafta ABD enflasyon verilerinin açıklanması ile Fed tarafından faiz indirim beklentileri de törpülenmiş durumda. Bu gelişme ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin son ayların en yüksek seviyesi olan %4,7 seviyesine kadar yükseldiğini gördük. Faiz indirim beklentisi ötelenme ihtimali taşırken, Ons Altın geçtiğimiz cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.431 doları test etti. Bu yıl içinde yatırımcısına %14’ün üzerinde kazanç sağlayan Ons Altın hem merkez banklarının alımları hem de devam eden jeopolitik riskler ile güvenli liman olarak talep yaratmaya devam ediyor. VIX korku endeksi 18’in üzerine çıkarak küresel anlamda yükseliş gösterdi.
Gram altın savaş riskleri ile korkan yatırımcı için enflasyona karşı koruma aracına ek olarak savaş ekonomisinin güvenli limanı olmaya devam ediyor. Hem kurda yaşanan yükselişler hem de Ons Altının tarihi rekorlarını tazelemesi ile birlikte 2.570 lira üzerini test etti.
Geleneksel piyasalarda savaş riski endişesi dijital kripto varlıklarda da yaşanıyor. Dijital altın olarak adlandırılan Bitcoin bu yıl içinde gördüğü tarihi zirvesi olan 73.773 dolar seviyesi sonrasında geri çekilerek Orta Doğu’daki gerilimin artması ile kripto para piyasası olumsuz etkilenmeye devam ediyor. 15 Nisan haftasında 59.600 dolara kadar gerileyen Bitcoin bugün yeniden 64.000-65.000 bandında fiyatlanıyor.
ABD’de bu hafta veri akışı yoğundu. Perakende satışlar beklenti üzerinde, konut başlangıçları mart ayında yüzde 14,7 oranında düşüş gösterdi. Haftalık işsizlik başvuruları 212 bin kişi açıklanarak revize edilen önceki değerle aynı kaldı. Verilerin akışı sağlanmaya devam ederken Fed yetkilileri ekonomik dengesizliklerin azaldığına dikkat çekti. Ekonominin pandemi öncesi büyüme yoluna girdiğini ve düşük enflasyonun refahın temel taşı olduğunu belirten Fed/Williams Fed’in kurum olarak endişesi olmadığını ekledi. Görünen o ki Fed %2 enflasyon hedefinde ısrarcı kalmaya devam edecek ve haziran ayında faiz indirim beklentileri de düşmüş durumda. Bir yandan da Çin ekonomisini yakın takibe alan ABD ihtiyaç durumunda faizleri arttırmaya yönelik adımlar atabileceklerinin altını da çizdi. Fakat eninde sonunda faiz oranlarının indirilmesi gerektiğini de ekleyerek piyasayı rahatlamaya çalışan Fed bakalım önümüzdeki süreçlerde verilere bağlı olarak nasıl açıklamalarda bulunacak.
Diğer değerli metaller de artan jeopolitik risklerin artmasıyla yükselişlerini sürdürüyor. Platin vadeli işlemleri ons başına 958 dolara yükselirken gümüş vadeli işlemleri ons başına 28,7 dolara yükseldi. Alüminyum ise Ocak 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak ton başına 2.651 dolara yükseldi.
29 Nisan-3 Mayıs haftasında Türkiye’de bir hafta vadeli repo faiz oranı, döviz rezervleri, ABD’de PMI verisi, konut satışları, haftalık işsizlik başvuruları, büyüme verileri, kişisel tüketim harcamaları, Avrupa’da tüketici güveni, Eurogroup toplantısı, ECB aylık raporu verileri takip edilecek.
Ons Altın
İran ile İsrail arasında geçen hafta sonu gerçekleşen insansız hava aracı ve füze saldırısından bu yana, İran’ın nükleer tesislerine saldırmaya karşı uyarıda bulunması ve hedef alınması halinde aynı şekilde karşılık vermekle tehdit etmesiyle tansiyonları yükseltti. Bu arada ABD itidal çağrısında bulunurken piyasada hala endişe ve korku hâkim. Faizlerin yüksek kalma riski ve her gün daha da ciddileşen jeopolitik riskler yatırımcının risk iştahını daha güvenli yatırım araçlarına yöneltiyor. Brent ham petrolü varil başına 90 doların üzerine çıkarken, ABD ham petrolü varil başına 86 doların üzerinde fiyatlandı. Fakat saldırının daha çok sembolik olduğu yönünde bir izlenim oluşmasının ve İran’dan misilleme gelmeyeceğine dair açıklamalar gelmesinin ardından petrol fiyatları kazançlarının bir kısmını geri verdi. Riskten kaçınan yatırımcı dolar endeksinde talep arttırarak 106 üzerinde fiyatlamasına sebep oldu. ABD tahvillerine de yönelen yatırımcılar piyasada korku ve endişenin devam etmesi ile bir süre daha güvenli limanlarda kalabilir. ABD’nin uzun vadeli Hazine tahvil getirileri 13,5 baz puan kadar düşerek %4,5’e geriledi. Küresel yatırım bankaları altının ons fiyatında hedeflerini revize ederek 3.000 dolara kadar çıkardı. RSI indikatöründe günlük grafikte aşırı alım bölgesinde bulunan ons altın 21 günlük üssel hareketli ortalamasının üzerinde fiyatlanıyor. MACD ise 60 değerinde. Teknik olarak 2350 dolar, üzerinde kalıcılık devam ettiği sürece ana destek seviyesi olmaya devam edecektir. Bu seviye altında 2300 ve 2280 dolar seviyeleri orta vadeli destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devamında ise 2400, 2450 ve 2480 dolar seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.
Gram Altın
Son zamanlarda Ons Altındaki yükselişler ve kur tarafında yeniden 32TL üzerinde fiyatlamaların devam etmesi gram altınında yükselmesini sağladı. 2.594TL ile tarihi rekoruna ulaşan gram altında bu yıl başından beri yatırımcısına yüzde 27’nin üzerinde kazanç sağlarken haftalık bazda yüzde 2’nin üzerinde kar sağlamış durumda. Güçlü merkez bankası talepleri, güçlü Çin tüketici ilgisi Orta Doğu ve diğer bölgelerdeki jeopolitik gerilimlerin bir karışımı, altının ons başına 2.430 ABD dolarına yükselmesine neden oldu. Bir yandan güçlenen dolar diğer yandan faiz oranlarının yüksek tutulması altında aşırı değerlenme olduğu düşüncesini güçlendirmektedir. Ons bazlı bir düzeltme hareketi yaşanması durumunda gram altın da bu düşüşten etkileneceğinden yeni satış fırsatları sunabilir. Kur tarafında ise takip edilmesi gereken veri bu hafta TCMB faiz oranı kararı olacak. Enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapma sözü veren TCMB başkanı Fatih Karahan mart ayında da ek sıkılaştırma politikalarına devam edeceğini belirtti. Öte yandan ABD kanadında Fed başkanı Powell faiz oranlarının uzun zaman yüksek kalabileceğine dair sinyaller verdi. ABD ekonomisinin geçtiğimiz yıl öncesine göre oldukça güçlü olduğunu belirten Powell “Son veriler, sağlam bir büyüme ve iş gücü piyasasında devam eden güç olduğunu ancak aynı zamanda yüzde 2 enflasyon hedefimize dönüş konusunda bu yıl daha fazla ilerlemenin kaydedilmediğini gösteriyor.” diye konuştu. RSI indikatörü günlük olarak aşısı alım bölgesinde ve 75 değerinde iken MACD 74 seviyesinde. Teknik olarak 2480TL seviyesi altına geri çekilmelerde 2460 ve 2440TL seviyeleri kısa vadeli destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 2400TL seviyesi ana destek bölgesi olmaya devam edecektir. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 2500TL ve üzeri fiyatlamalarda 2520 ve 2550TL seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım