Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (20-24 Mayıs 2024)

Haftalık Altın Raporu

ABD’de Açıklanan Enflasyon Verisi Sonrasında FED’in Gelecek Dönem Politikalarına İlişkin Belirsizlikler Azalmaya Başladı

ABD’de açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi Nisan ayında %0,3 artarak beklentilerin altında kaldı. Nisan ayında yıllık bazda %3,4 yükselen TÜFE ise piyasanın beklentisiyle paralel gerçekleşti. Ayrıca perakende satışlar verisi ise aylık bazda %0 gelerek beklenti olan %0,04’ün altında kaldı. Verinin açıklanmasının ardından FED’in sonbaharda faiz indirimine gideceğine dair beklentiler güçlendi. Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerine bu sene başlayacağına yönelik fiyatlamaların güç kazanması risk iştahını beslemeye devam etti. Özellikle hafta içinde açıklanan kredi standartlarının sıkılaştığını ve kredi talebinin zayıfladığını bildirir göstergelerin gelmesi, riskli varlıklarda ralliyi beraberinde getirdi. SP500 endeksi tüm zamanların rekorunu kırarken ons altın da 2400 seviyelerini test etti. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ise son 1 ayın en düşük seviyeleri olan %4,31 görüldü.

Altında, ABD’de piyasaların dikkatle takip ettiği TÜFE verisinin beklentinin altında açıklanması ile Fed’in gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizliklerin azalması ve güvercin fiyatlamaların güçlenmesi New York borsasında üç endeks de kapanış rekoru kırılmasına neden oldu. Karar sonrası FED üyeleri tarafından temkinli yaklaşımlarının devam edeceğine yönelik açıklamaların gelmesi Fed olası faiz indirimlerine yönelik temkinli yaklaşımların devam edeceğinin belirtilmesi ile değerli madenler üzerinde baskı yarattı ve Ons Altında kar realizasyonlarına neden oldu. Fed başkanları %2’lik enflasyon hedefine ulaşılmasının beklentilerden daha uzun sürebileceğini vurgulanması ve FED başkanı ve üyelerinin para politikası hakkında üst üste yaptığı şahin açıklamalar ve enflasyonda istenilen noktaya gelinememesi risk iştahını törpüledi. Piyasalar, gelen Tüketici Fiyat Endeksindeki aylık geri çekilme sonrası bunu bir alış fırsatı olarak değerlendirdi. Bu karara perakende satış verisindeki soğuma emareleri de destek oldu. Enflasyon verisi sonrasında FED üyesi Kaskhari, temkinli duruşunu koruyarak enflasyonda belirgin bir düşüş olmadan faiz oranları konusunda beklemede kalmaları gerektiğini savunması ile önümüzdeki süreçte verilere bağlı olarak Ons Altın fiyatlarındaki volatilite artabileceğine işaret etti.

Avro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisan ayında yıllık bazda yüzde 2,4 seviyesinde belirlendi. Piyasa beklentileri, nisanda Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun yüzde 2,4, aylık enflasyonun da yüzde 0,6 olması yönündeydi. Enflasyonun beklentilere paralel gelmesi Haziran ayındaki faiz kararı öncesi piyasaların seyrini belirleyecektir.

Türkiye’de cari işlemler dengesi mart ayında -4,54 milyar dolar beklenti üzerinde açıklandı. Önceki dönemde ise cari açık -3,67 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Altın ve enerji hariç cari İşlemler hesabı ise 782 milyon ABD doları fazla verdi.

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kamuoyuyla paylaşıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcama tedbirlerinin, “kamuda tasarruf, bütçede harcama disiplini ve kamu yatırımlarında verimlilik” olmak üzere 3 temel ekseni olduğuna dikkati çekerek, “Kamu tasarrufu diye baktığımızda 8 öncelikli alana yoğunlaşıyoruz. Bu alanlar, taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurt dışı geçici görevlendirme giderleri, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderleri ile diğer cari harcamalardır.” dedi.

Fitch’in açıkladığı rapora göre yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihraçlarında son dönemde görülen canlanma, Türkiye’nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinden bu yana bu yana yatırımcı duyarlılığının artmasıyla, yakın vadeli refinansman risklerinin azalmasına işaret etti. Fitch ayrıca Merkez Bankasının enflasyonu kontrol altına almak için politika faizini %50’ye çıkarmasının ardından yurtdışı yerleşik yatırımcıların geri dönmeye başladığının altını çizdi. 3-10 Mayıs haftasında yurt dışı yerleşik yatırımcılar, reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 84,7 milyon dolar hisse senedi alımı, 2.832,6 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım1) alımı ve 17,6 milyon dolar Özel Sektör Tahvil alımı gerçekleştirdi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan reel kesim güven endeksi nisanda bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 106,1’e çıktı. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 1 puan yükselerek 105,1 oldu. Endeks, ocak, şubat ve mart aylarında da artış eğilimini sürdürmüştü.

Ons Altın

Haftanın en önemli ekonomik verilerinden biri olan ABD enflasyon verisi hafta içi açıklandı. Gelen veriler enflasyonun yavaşladığına işaret etti. ABD’de de Tüketici Fiyat Endeksi Nisan ayında %0,3 artarak beklentilerin altında kalması sonucu faiz baskısının azalması nedeni ile değerli metallerde enflasyon verilerine gelen ilk tepki yukarı yönlü oldu. Açıklanan veri sonrası bu yıl içerisinde yapılacak faiz indirimi beklentilerinin yükselmesi, değerli madendeki düşen trend hareketini sonlandırdı. ABD’de son verilerin fiyat baskılarının azalabileceğine işaret etmesiyle Fed’e yönelik faiz indirim beklentileri sürebilir ve Ons Altın tarafında yükseliş isteği devam edebilir. Hafta içinde 2397 dolar seviyesine kadar yükselen Ons Altın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklenti üzerinde gelmesi ile buradan gelen kar satışları ile geri çekilmelere sahne oldu. Ons altın bugüne 2.378 dolardan başladıktan sonra gün içinde 2.415 dolara kadar yükseldi. Gün içinde artışını koruyan ons altın Yazım anında 2.413 dolardan kayda geçti.

Grafik indikatörleri alımı desteklemeye devam etmekte. Teknik olarak ilk destek noktası 2370 dolar takip edilirken bu seviye altında ve 2350 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2390 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2415 dolar olacaktır. 2400 dolar psikolojik direnç seviyesi üstünde ise 2435 dolar seviyesi direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

Gram Altın

Gram altında son haftalarda dar bir bant aralığında hareket etti. ABD’de de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verileri sonrası ons altın ABD Merkez Bankası’nın Eylül ayı başlarında faiz indirimine gitme ihtimalinin artmasıyla ile dolar ve tahvil getirilerinin zayıflaması sonucu ons altın 2.400 dolara doğru ilerlemeye devam etti. Dolar kurunun son aylarda 32,00TL ile 32,50 TL arasındaki yatay fiyatlaması doların gram altın fiyatına etkisi de sınırlı kalmasına yol açmaya devam etti. Dolar, ABD çekirdek enflasyonunun son üç yılın en düşük seviyesine ulaşmasının ardından son ayların en düşük seviyesine gerileyerek dünyanın en büyük ekonomisinde faiz indirimi beklentilerini öne çekti ve ABD para biriminin şimdilik zirveye ulaşmış olabileceği varsayımını kuvvetlendirdi. Haftalık yükseliş trendi üzerinde kalmaya devam eden Gram altında günün son işlem gününde an itibarıyla yukarı yönlü hareketini sürdürmekte.

Fed başkanı Powell kısıtlayıcı politikanın enflasyonu düşürmesi beklenenden daha uzun sürebilir açıklamaları ile geri çekilmeler gözlemlenen Ons altının etkisi ile gram altında düşüşler görülse de faiz indirim beklentiler ile yuları yönlü hareket devam etmekte. Teknik olarak ilk destek noktası 2450 TL takip edilirken bu seviye altında ve 2400TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2500TL seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2530TL daha yukarda ise 2600TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım