Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (19-23 Ağustos 2024)

Haftalık Altın Raporu

M Çiçeği Virüsü Hakkında DSÖ Açıklamaları Sonrası Yeni Zirve Görüldü

Altın, TÜFE verileri öncesinde sakin bir seyir izledi. Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar sonrasında zaman zaman ons altındaki likidite baskısının etkisinin azalmasıyla birlikte, hafta sonuna doğru toparlanma gözlemlendi. Bu toparlanma, pazartesi ve salı sabahı da devam ederek ons altının yükselmesine katkı sağladı. Bu süreçte dolar endeksi yatay bir seyir izlerken, ABD tahvil faizleri üzerinde aşağı yönlü baskılar devam etti.

Spot altın, rekor seviyeye oldukça yaklaşarak 50 dolardan daha az bir mesafeye kadar ilerledi. Ancak çarşamba günü açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) enflasyon verisi beklentileri, sarı metalin yükselişini sınırlandırdı. Çarşamba günü sınırlı geri çekilmeler ile kar satışları gözlendi. Daha sonra Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilimlerin etkisiyle güvenli liman talebinin artması sonucu spot altın fiyatları bu hafta 2.480 doların üzerine çıkarak rekor seviyeye bir adım daha yaklaştı.

Perşembe günü, ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin ardından tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde yaşanan geri çekilmelerin devam etmemesi üzerine altın fiyatlarında kar satışları gerçekleşti. ABD’de TÜFE, temmuz ayında aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentilere paralel, yıllık bazda ise yüzde 2,9 ile tahminlerin altında bir artış gösterdi. Yıllık enflasyon art arda dördüncü ayda yavaşlama eğilimini sürdürerek Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesine indi.

Beklenenden daha güçlü gelen perakende satış verileri de ABD ekonomisine olan güveni artırırken, daha büyük bir faiz indirimi beklentilerini zayıflattı. Bununla birlikte, düşük faiz oranı beklentisi, getirisi olmayan varlıklara yatırım yapmanın fırsat maliyetini azalttığından altın için olumlu bir işaret olarak değerlendirilebilir. Piyasa Fed’in Eylül ayında 25 ya da 50 baz puanlık bir indirime gitme konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Orta Doğu’da İran ve İsrail arasında olası bir çatışma endişeleri de altına olan güvenli liman talebini canlı tutmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün “M çiçeği virüsü hızla yayılıyor ve yüksek ölüm oranına sahip” açıklamasıyla birlikte altında agresif bir yükseliş hareketi gözlemlendi ve tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.483 dolar direnci aşıldı.

9 Ağustos haftasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın altın rezervlerinde 8 milyon dolarlık bir artış kaydedildi ve altın rezervleri, 57 milyar 895 milyon dolardan 57 milyar 903 milyon dolara yükseldi. Spot altın fiyatları ise haftalık bazda yüzde 0,9 oranında bir artış gösterdi ve rekor seviyeye yaklaşık 30 dolar uzaklıkta seyretti.

Ons Altın

Ons altında hafta içinde ABD’de açıklanan veriler sonrasında dolar endeksi ve tahvil piyasasında yukarı yönlü fiyatlamalar görülmesi ile birlikte geri çekilmeler olmasına rağmen haftanın son işlem gününde 2500 dolar seviyesine kadar yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Özellikle risk algısında yaşanan bozulmalarda ons altına olan talebin artığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte 2485 dolar ve psikolojik 2500 dolar kalıcı olarak geçilmemesi sonrasında bu seviyelerden kar satışlarının da kısa vadeli gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki hafta ons altın için en önemli gelişme Jackson Hole toplantılarında özellikle merkez bankaları temsilcilerinin vereceği mesajlar. Bu noktada ABD’de Eylül ayında ABD’de gerçekleşecek Fed toplantısında bir faiz indirimi beklenmesine rağmen Jackson Hole toplantısında bu yönde yapılacak açıklamalar ons altın yükselişini desteklemeye devam edebilir. Teknik olarak 2430 ve 2450 dolar seviyeleri hafta başından itibaren ana destek bölgesi olmaya devam etti. Bu seviyeler bu haftada geri çekilmelerde takip edilebilir. Kısa vadeli 2485 dolar altında haftalık kapanış olması durumunda 2475 dolar ilk destek seviyesi olmaya devam edecektir. Yükselişlerde 2485 dolar ilk direnç seviyesi bu seviye üzeri haftalık kapanış gerçekleşirse, destek seviyesi olarak takip edilebilir. Yükseliş 2485 dolar ve üzerinde devam ederse 2500 dolar ana direnç seviyesi ile birlikte 2520 dolar direnç bölgesi olarak haftalık kısa vadeli izlenebilir.

Gram Altın

Gram altında 2710TL seviyesi ile yeni zirve tamamladığımız haftada test edildi. Özellikle kur tarafında tüm hafta boyunca yukarı yönlü istek devam ederken 33,60TL üzerine geçiş sonrası haftanın son işlem gününde kurda 33,72TL seviyesine kadar yükselişin devam ettiğini söyleyebiliriz. Ons altında ise yeni tarihi zirve geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 2500 dolar ile ayrıca test edildi. Kurda ve ons altında yükselişler kısmen küresel piyasalarda yaşanan risk algısında bozulma ile gerçekleşiyor. Bu nedenle kurda sınırlı yükselişin önümüzdeki haftada devamı beklenebilir. Diğer taraftan ons altında yükselişler için önümüzdeki haftanın en önemli beklentisi 22-24 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantısı olacak. Bu toplantılarda Fed tarafından faiz indirimi beklentisi yapılacak açıklamalarda güçlenirse ons altında da yeni haftada yeni zirveler görülebilir. Teknik olarak gram altında korelasyon ons altın fiyatlamasına çok yakın gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle geri çekilmelerde 2685TL ve 2673TL en yakın vade destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Bu seviyelerin aşağı yönlü kırılması durumunda 2565TL ve 2545TL destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yükseliş denemelerinde ise 2700TL ilk direnç seviyesi bu seviye üzerinde 2710TL ve sonrasında 2725TL diğer direnç bölgeleri olarak haftalık bazlı izlenebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım