Haftalık Altın Raporu
Ons Altın Haftayı ABD Verilerine Bağlı Pozitif Kapattı
Altın üretimi, 2023’te bir önceki yıla göre yalnızca yüzde 0,5 arttı. Dünya Altın Konseyi (WGC), altın yataklarının bulunması zorlaştıkça, altın madenciliği sektörü üretim artışını sürdürmekte zorlandığını belirterek: “Altını bulmak, finanse etmek ve işletmek zorlaşıyor.” Diyerek sarı metal yataklarının bulunmasının zorlaşması nedeniyle altın madenciliği sektörünün üretim artışını sürdürmekte zorlandığını söyledi. Mayıs ayında Çin altın piyasasında ise Altın tüketimi soğurken altın ETF’leri ilgi görmeye devam etti. Çin Halk Bankası (PBoC) mayıs ayında hiç altın alımı bildirmedi ve 18 aylık alım serisi sona erdi. Son verilere göre, Çin’in toplam resmi altın varlığı 2.264 ton seviyesinde veya ülkenin toplam rezervlerinin %4,9’u ile şimdiye kadarki en yüksek seviyede kalıyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), ihracat bedellerinin ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin TCMB’ye satış yükümlülüğü oranlarını yüzde 40’tan yüzde 30’a indireceği bildirildi. Türkiye’nin altın ithalatı, Mayıs ayında bir önceki aya göre artarak 11 bin 835 kilogram oldu. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre altın ithalatı Nisan ayında 11 bin 419 kilogram, geçen yılın Mayıs ayında ise 13 bin 426 kilogram olmuştu. Altın ithalatı, Ocak-Mayıs döneminde ise 58 bin 774 kilogram olarak gerçekleşti.
Dünya Bankası Türkiye için büyüme tahminini düşürdü. Dünya Bankası, 2024 ve 2025 yılı için Türkiye büyüme tahminini düşürürken, 2024 için küresel büyüme tahminini yükseltti. Dünya Bankası öneki gün yayımladığı raporda 2024 küresel büyüme tahminini Ocak’ta açıkladığı yüzde 2,4’ten yüzde 2,6’ya yükseltirken, Türkiye için 2024 tahminini yüzde 3,1’den yüzde 3’e düşürdü. Küresel ekonomi için 2025 büyüme tahminini de yüzde 2,7’de sabit tutarken, Türkiye için 2025 büyüme tahminini yüzde 3,9’dan yüzde 3,6’ya indirdi. 2026 yılı küresel büyüme tahmini yüzde 2,7, Türkiye için 2026 büyüme tahmini de yüzde 4,3 oldu.
ABD tüketici fiyatları Mayıs ayında beklentilerin altında kaldı. ABD’de Mayıs ayına ait TÜFE aylık bazda %0, yıllık bazda ise % 3.3 olarak gerçekleşti. Gıda ve enerji bileşenleri hariç çekirdek TÜFE göstergesi, Nisan ayındaki %0,3’lük artışın ardından Mayıs ayında %0,2 yükseldi. Tüketici fiyatlarındaki yıllık artış Haziran 2022’deki %9,1’lik zirve seviyesinden yavaşlamış olsa da enflasyon ABD Merkez Bankası’nın %2’lik hedefinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Veri sonrasında Dolar Endeksi %0.6 düşüşle 104.62’ye geriledi. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi TÜFE verisinin ardından düşüş göstererek %4.29 seviyesine geriledi. Enflasyon verisi sonrasında Ons altında tepki alımları gerçekleşerek yükseldi. Bu haftanın belki de en önemli ekonomik verisi Amerika Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararı oldu.
Fed’in politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmasının ardından basın toplantısı düzenledi. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD’de açıklanan enflasyon verilerini “ilerleme” olarak gördüklerini ancak para politikasını gevşetmeye başlamalarına izin verecek güvene sahip olduklarını düşünmediklerini ifade etti. ABD ekonomisinin son iki yılda istihdam ve enflasyon hedefleri doğrultusunda önemli ilerleme kaydettiğini belirten Powell, iş gücü piyasasının devam eden güçlü istihdam kazanımları ve düşük işsizlik oranıyla daha iyi bir dengeye ulaştığını, enflasyonun ise önemli ölçüde gerilediğini ancak hala çok yüksek olduğunu söyledi. Fed bu yıl yalnızca bir faiz indirimi sinyali verince Ons altın fiyatlarında düşüş gerçekleşti. Piyasa Aralık ayında faiz indirimine yönelik fiyatlamaları dikkate alarak hareket etti.
ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 8 Haziran ile biten haftada 242 bine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD’de 4 haftalık ortalama işsizlik başvuruları 227,00 bin olurken veri sonrasında Ons altında pozitif fiyatlama görüldü. Hafta kapanışında Ons altın 2300 dolar seviyesi üzerinde 2330 dolar seviyelerinde fiyatlanırken, Gram altında 2400TL üzerinde 2450TL seviyesi kapanış öncesinde test ediliyor.
Ons Altın
Dolar Endeksi 105,7 seviyesine yükselerek güç kazanmaya devam ediyor. Fed tarafından sıkı para politikasının devam edileceğine dair mesajlar ve %2 enflasyon hedefine ulaşma kararlılığı Ons altında haftanın düşüş ile kapanmasına neden oldu. Tarım dışı istihdam verisinin yüksek açıklanması ile başlayan düşüş FOMC toplantısı sonrasında da devam etti. ABD’de ithalat ve ihracat fiyatları endeksi Mayıs ayında beklenti altında açıklandı. Avrupa merkez bankası ise ilk faiz indirimi sonrasında veriye bağlı hareket edeceklerini sözlü olarak yinelediler. ECB Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarının doğrusal bir düşüş yolunda olmadığını, politika yapıcıların faiz oranlarını tekrar indirmeden birden fazla toplantı bekleyebileceğini söyledi
Bu hafta itibarıyla sınırlı pozitif hareket eden Ons altında yatırımcısına yıl başından bu yana %12 üzerinde kazanç sağlarken haziran ayı itibarıyla kazanç sağlamayarak -0,50 civarında değer kaybettiğini görüyoruz. Fibonacci seviyesinde bu hafta başından beri 2272-2340 dolar kanal bandında hareket eden Ons altında, momentumu gösteren RSI indikatörü ise 45 seviyesi ile nötr bölgesinde yer alıyor. Teknik olarak ilk destek noktası 2325 dolar takip edilirken bu seviye altında 2313 ve 2300 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2325 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2340 dolar, daha yukarda ise 2360 dolar seviyesi direnç olarak takibimizde olacaktır.
Gram Altın
BİST Kıymetli Madenler Piyasası’nda bu hafta 5.239 kg altın, 6.807 kg gümüş işlemi yapıldı. Altının kilogram fiyatı 2 milyon 430 bin liraya yükseldi. Kurda 32,60 seviyesi izlenirken Gram altında Ons altın ve dolar kuruna bağlı olarak hareketlilik devam ediyor. Jeopolitik tarafta ABD-Çin gerginliği ve Ukrayna ile Orta Doğu’daki çatışmalar devam etmekte. Kur tarafında ise 32,20-32,40 fiyat bandında hareketlilik devam ederken Gram altında fiyatlamalar daha çok açıklanan majör verilerin Ons altında yarattığı etkiye göre değişti. 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 2400TL üzerinde şimdilik fiyatlanan Gram altında bu seviye üzerinde tutunması önemli.
TCMB altın rezervleri, 7 Haziran itibarıyla haftalık %0,09 artış ile 59 milyar 796 milyon dolar olarak gerçekleşti. Altın cinsinden rezerv varlıklar ise 59,80 milyar dolar olarak artış gösterdi. Resmi rezerv varlıkları, 143,56 milyar dolardan 146,15 milyar dolar olarak gerçekleşti. Teknik olarak ilk destek noktası 2437TL takip edilirken bu seviye altında 2425TL ve 2408TL diğer destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerde ise 2450TL seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda ilk direnç seviyesi 2460TL daha yukarda ise 2475TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım