Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (15-19 Temmuz 2024)

Haftalık Altın Raporu

ABD Veri Seti Sonrası Altın Haftayı Pozitif Kapatmaya Hazırlanıyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Altın Rezervleri 640 milyon dolar artışla 58 milyar 77 milyon dolardan, 58 milyar 717 milyon dolara yükseldi.

Türkiye’nin altın ithalatı 7 bin 269 kilograma geriledi. Altın ithalatı, Ocak-Haziran döneminde ise 66 bin 43 kilogram oldu. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre altın ithalatı Mayıs ayında 11 bin 835 kilogram, geçen yılın Haziran ayında ise 19 bin 300 kilogram olarak gerçekleşti.

ABD’de aylık enflasyon %-0,1 yıllık bazda %3 olarak açıklandı ve 2020 Mayıs ayından bu yana ilk defa negatif açıklanan aylık enflasyon verisi oldu. ABD’de açıklanan enflasyon verisinin ardından FED’den faiz indirimi yapılacağı ihtimali arttı ve altın fiyatlarının yükselişine neden oldu fakat 2425 olan direnç seviyesi aşılamayınca kar satışları geldi.

Ons Altın üst üste üçüncü haftalık yükselişe doğru ilerliyor. Veri setinin açıklanmasının ardından ABD 10 yıllıklar ve dolar endeksinde geri çekilmeler gözlemlendi.

Senato önünde konuşan Fed Başkanı Powell: ‘’Fed daha fazla güven kazanana kadar politika faizi indirimi uygun değil, enflasyon sürdürülebilir bir şekilde %2’ye doğru yöneliyor. İstihdam ve enflasyon hedeflerine yönelik risk daha iyi dengeye geliyor’’ açıklamalarında bulundu. Sunumda genel olarak enflasyonda iyileşmenin görüldüğüne dair vurgular yapılırken, tek riskin enflasyon olmadığını geç faiz indiriminin de ABD ekonomisi için bir risk olduğuna değindi. Başkan Powell’ın sunumu piyasalar tarafından genel olarak güvercin olarak algılandı.

CME FedWatch Tool’a göre, Eylül ayında ABD’nin faiz indirimine gitme ihtimali veri açıklanmadan önce %70 iken, şimdi %93’e yükseldi.

Dünya Altın Konseyi, ‘’Haziran’da devam eden girişler ilk yarı kayıplarını azalttı’’ açıklamasında bulundu. Global altın ETF’lerinin Haziran ayında Mayıs 2023’ten beri en güçlü ayını geçirdiğini ve üst üste ikinci ayda da girişler olduğunu bildirdi.

KCM Trade’in baş piyasa analisti Tim Waterer, “Enflasyon görünümü ve faiz oranı resmi bu hafta altın lehine hareket etti. Daha düşük faiz ortamına yaklaştıkça, yıl bitmeden altının yeni rekor seviyelere ulaşması için koşullar olgunlaşabilir” açıklamasında bulundu.

Çin Halk Bankası Kasım 2022’de başlayan ve 18 aydır her ay bazen de rekor fiyatlarla sürdürdüğü altın alım sürecini 18 ay sonra geçen mayıs ayında durdurmuştu. Geçtiğimiz haziran ayında ikinci ay üst üste altın rezervlerini artırmama kararı aldı.

Ons Altın

Geçtiğimiz haftanın ilk iki işlem gününde ons altın 2350 dolar destek seviyesini aşağı yönlü kırmadan destek çalıştı ve hafta başında Fed Başkanı Powell’ın senato ve temsilciler meclisinde yapacağı açıklamaları bekledi. Özellikle açıklamalarda Fed’in Eylül ayı ve sonrasında gerçekleştirmesi beklenen faiz indirimlerinde beklenti değişmediği için hafta ortasında yükseliş başladı. Haftanın en önemli verisi olan ABD enflasyon verisinde yıllık enflasyon beklentilerin altında 3% açıklanmasına paralel manşet enflasyonda -0,1% ve çekirdek enflasyonda katılığın kırılması yükselişin hızlanmasına ve 2425 dolar seviyesinin test edilmesine neden oldu. Haftanın son işlem gününde açıklanan ABD ÜFE verisi ise beklentilerin üzerinde yıllık 2,6% ve aylık 0,2% açıklanması sonrasında kar satışları gözlemlendi. Mevcut beklenti 95% oranında Eylül toplantısında Fed’in 25 baz puan faiz indirmesi yönünde. Aralık toplantısında ise bu beklenti yine 25 baz puan indirim şeklinde 85% oranında. Tüm bu gelişmeler sonrası haftalık 2400 dolar üzerinde yükseliş yeni haftada da yükseliş devamı beklentisini güçlendirecektir. Teknik olarak ise 2415 dolar önemli direnç bölgesi, bu seviye üzerine geçişlerde 2425 dolar ana direnç seviyesi olacaktır. Daha yukarda ise 2435 dolar direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde 2400 dolar destek seviyesi altında 2390 dolar kısa vadeli, 2377 ve 2363 dolar seviyeleri ise haftalık bazlı ana destek bölgeleri olarak takip edilebilir.

Gram Altın

Gram altın tarafında bir önceki hafta 2450TL seviyesinde yaşanan sıkışmanın ons altında ve kur tarafında yaşanan yükseliş ile birlikte yukarı yönlü kırıldığını görüyoruz. Özellikle sıkışan üçgenin üst bandı 2480TL seviyesi yukarı yönlü geçildikten sonra yükselişin geride bıraktığımız haftada hızlandığını gözlemledik. Hafta genelinde kurda 32,50Tl seviyesinden başlayan yükselişin uzun süre sonra 33,00TL üzerinde kalıcılık ile bu seviye üzerinde haftalık kapanışı gerçekleştirecek olması gram altında yükselişi destekledi. Yurt dışında yaşanan gelişmelerin ABD dolarında değer kaybına neden olurken aynı zamanda ABD tahvil faizlerinde geri çekilmeye neden olması ons altında yükselişi desteklemişti. Yurt içinde açıklanan haftalık verilerde merkez bankasının döviz rezervlerinde artış devam ederken yabancı yatırımcıların tahvil piyasasına olan ilgisinin devam ettiğini görüyoruz. Ülke risk primi (CDS) 257 seviyesine kadar geri çekildi. Buna rağmen kurda yükseliş teknik olarak tüm hafta boyunca devam etti. Önümüzdeki hafta 19 Temmuz tarihinde Moody’s Türkiye kredi değerlendirmesinde not artışı olasılığı kuru aşağı yönlü baskılayabilir. Teknik olarak 2550TL önemli karar seviyesi, bu seviye üzerinde yükselişlerde 2570TL ve 2580TL haftalık direnç noktaları olacaktır. Geri çekilmelerde 2550TL altına geçişler ve kalıcılık sağlanması durumunda ise 2535TL ve 2520TL ana destek seviyeleri olarak takip edilebilir. 2520TL altında ise 2500TL diğer destek bölgesi olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!