Haftalık Altın Raporu
Emtia Piyasası Çin Maliye Bakanlığından Teşvik Detayını Bekliyor
Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından swap piyasalarında 50 baz puanlık indirim beklentisinin ortadan kalkmasıyla resesyon endişelerinin hafiflediği gözlemlendi. Bununla birlikte, Fed’in faiz indirimi sürecinin yavaşlayacağı beklentisi ve dolar endeksinin güçlenmesiyle altın fiyatlarında satış baskısı oluştu.
Ancak jeopolitik risklerin devam etmesi, hafta başladığında ons altında toparlanma hareketlerine zemin hazırladı. Altın fiyatları, haftaya konsolidasyon süreciyle başladı ve yatay bir süreç yaşandı.
Salı sabahı, Çin’in NDRC Başkanı Shanjie, ülkenin yıllık kalkınma hedeflerine ulaşacağından emin olduklarını açıkladı. Ancak piyasalar, ek teşvik kararı alınmamasını olumsuz algıladı ve Çin hisseleri ile birlikte emtia fiyatları ve ons altın da değer kaybetti. Eylül sonunda açıklanan teşvik paketleri, hisse senetlerinde olumlu bir etki yaratmıştı. Daha sonra Çin Maliye Bakanlığı’nın hafta sonu yapacağı basın toplantısının duyurulması, sınırlı tepki alımları yarattı.
ABD’de Eylül ayı tüketici fiyatları, aylık %0,2’lik artışla beklentilerin üzerine çıktı. Çekirdek enflasyon ise %3,3’e yükseldi. İşsizlik maaşı başvuruları ise beklentilerin üzerinde 258 bine çıkarak iş gücü piyasasının güçlü olduğunu gösterdi. Bu veriler, Fed’in faiz indirim ihtimallerini azaltarak altın fiyatlarına yukarı yönlü baskı yaptı.
Dolar endeksi haftanın son işlem gününde 103 seviyesine yakın fiyatlanıyor. ABD 10 yıllıklar ise yüzde 4,090 seviyelerinden işlem görüyor. Yarın Çin maliye bakanlığının yapacağı açıklamalar, pazartesi günü altın ve emtia piyasalarında volatilite yaratabilir. Teşvik paketine dair gelişmeler, fiyatlar üzerinde belirleyici olacaktır.
Orta ve uzun vadede, küresel faiz indirim döngüsü ve jeopolitik riskler nedeniyle altın fiyatlarında geri çekilmelerde kademeli alımlar düşünülebilir. Ancak kısa vadede volatiliteye karşı dikkatli olunması önemlidir. Teknik olarak ons altında 2600 dolar seviyesi güçlü bir destek bölgesi olurken psikolojik destek olarak ayrıca izlenebilir. 2685 dolar seviyesi ise tarihi zirve olarak önemli direnç bölgesi olarak takip edilebilir.
Ons Altın
Özetleyecek olursak cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam veri seti sonrası 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisinin ortadan kalktı. Doların güçlenmesiyle birlikte ons altında kısa vadede satış baskısı oluştu, ancak jeopolitik riskler toparlanmayı destekledi. Çin’den gelen açıklamalarda, ekonomik hedeflere ulaşılacağına dair güven verilse de ek teşvik kararı alınmaması piyasalar tarafından olumsuz karşılandı ve Çin hisselerinde değer kaybı görüldü. ABD’de ise çekirdek enflasyon ve işsizlik verileri beklentilerin üzerinde gelerek, Fed’in faiz indirimi beklentilerini daha da azalttı ve altın fiyatlarını destekledi. Önümüzdeki günlerde Çin Maliye Bakanlığı’ndan gelecek teşvik açıklamaları, altın fiyatlarında dalgalanmalara neden olabilir. Teşviklerin gelmemesi olumsuz bir etki yaratabilirken, ek teşvikler alımları hızlandırabilir. Orta ve uzun vadede jeopolitik riskler ve küresel faiz indirim döngüsü altın fiyatlarına destek olmaya devam ederken, kısa vadede volatiliteye karşı dikkatli olunmalı. Teknik olarak 2660 dolar üzerinde haftalık kapanış gerçekleşmesi durumunda yeni haftada yükseliş denemeleri devam edebilir. Bu durumda 2685 ve 2700 dolar seviyeleri kısa vadeli direnç bölgeleri olacaktır. Bu seviyelerin geçilmesi durumunda 2720 ve 2735 dolar seviyesine kadar yükseliş gözlemlenebilir. Geri çekilmelerde 2650 dolar psikolojik destek seviyesi olarak yeni haftada izlenebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda 2635 ve 2620 dolar bölgeleri diğer destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Gram Altın
Gram altında kur fiyatlaması etkisi sınırlı kalmaya devam ediyor. Son bir haftadır ons altında yaşanan konsolide hareketler sonrası gram altında 2860 seviyesi test edildikten sonra yükseliş hareketi bugün de devam ediyor. Bu hafta fiyat hareketlerini etkileyecek en önemli veri seti ABD enflasyon veri seti oldu. ABD’de Eylül ayı tüketici fiyatları, aylık %0,2’lik artışla beklentilerin üzerine çıktı. Çekirdek enflasyon ise %3,3’e yükseldi. Son zamanlarda ons altın ile korelasyon içerisinde hareket eden gram altında Çin Maliye Bakanlığının açıklamaları da yüksek volatiliteye neden oldu. Yurt içerisinde bu ay en önemli veri seti işsizlik oranı ve perakende satışlar oldu. İşsizlik aylıkta yüzde 8,5 altına geriledi. Perakende satışlar ise yükseliş göstererek geleceğe dair olumlu veriler verdi. Teknik olarak geri çekilmelerde 2920TL ve 2900TL yakın vade destek seviyeleri olarak önümüzdeki hafta takip edilebilir. Bu seviyelerin aşağı yönlü kırılması durumunda 2885TL ve 2865TL destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yükseliş denemelerinde ise 2920TL üzerinde kalıcılık durumunda ilk direnç seviyesi 2935TL ve sonrasında 2950TL diğer direnç bölgesi olarak haftalık bazlı orta vadeli izlenebilir. Herhangi bir nedenle 2950TL tarihi zirve seviye üzeri yükselişlerde 2980TL ana direnç bölgesi olarak izlenebilir.
Kaynak: Ahlatcı Yatırım