Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (13-17 Mayıs 2024)

Haftalık Altın Raporu

Fed Faiz Kararı Sonrası Gözler ABD Enflasyon Verisinde Olacak

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerine bu sene başlayacağına yönelik fiyatlamaların güç kazanması risk iştahını beslemeye devam etti. Özellikle hafta içinde açıklanan kredi standartlarının sıkılaştığını ve kredi talebinin zayıfladığını bildirir göstergeler ve açıklanan işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı göstergeleri faiz indirim beklentilerini yükseltti. Avrupa borsalarında gözler İngiltere Merkez Bankası’nın gösterge niteliğindeki faiz kararına odakladı. İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini yüzde 5,25’te sabit bırakarak değişikliğe gitmedi. Bankanın faiz oranının ağustos ayından itibaren 2024 yılı sonuna kadar art arda faiz indirimi yaparak yüzde 4,5’e düşürüleceği tahmin edilmekte. İsveç Merkez Bankası politika faiz oranında 25 baz puan indirime gitti. Karar metninde ekonomik yavaşlamaya işaret edildi. Avrupa tarafından gelecek yeni indirimler takip edilecek.

ABD’de de, ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 4 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 22 bin kişi artarak 231 bine çıktı. Kasım 2023’ten sonraki en yüksek seviyeye ulaşan başvuru sayısının 212 bin olması bekleniyordu. Açıklanan veriler ABD’de iş gücü piyasasının yavaş yavaş da olsa soğumaya başladığına ilişkin sinyaller vermesi enflasyon endişelerini azaltırken, Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında son 23 yılın en yükseğine çıkardığı politika faizini bu sene indirmeye başlayacağı ihtimalini artırdı.

Altında, beklentilerin altında performans gösteren ekonomiler ve düşük getirili piyasalar nedeniyle alımların keskinleştiği Çin başta olmak üzere Asyalı yatırımcıların artan talebiyle de fiyatlar desteklenmekte. Çin Merkez Bankası’nın Nisan’da altın rezervleri 18. ayda da yükseldi. Dünya Altın Konseyi’den yapılan açıklamaya göre, Çin’in başını çektiği dünya merkez bankalarının ilk çeyrek alımları tarihteki en güçlü alımlar olarak kayda geçti. Ukrayna ve Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmeler nedeniyle güvenli liman olarak görülen altın fiyat hareketi yukarı yönlü hareketi desteklemekte. Goldman Sachs Group Inc.’e göre, merkez bankaları daha uzun vadeli stratejik alıcılar olma eğiliminde ve gelişmekte olan piyasalardaki kurumların külçe alımlarının daha çok yolu var. Goldman araştırmacıları yayımladıkları notta gelişen piyasa merkez bankalarının altına olan talebi tetiklediğini belirtti.

Türkiye’nin 5 yıllık Kredi Risk Primi (CDS) 274 baz puana gerileyerek 2 Ocaktan bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunda artış ve kredi notu görünümünde de olumlu değişiklikler yatırımcıların Türkiye ekonomisine artan güveni ortaya koyarak CDS’lerde gerilemeye yol açtı.

Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre TCMB, menkul kıymet tesis yükümlülüğünü tamamıyla sona erdirirken, kredi büyümesini sınırlayıcı zorunlu karşılıklar uygulamasında da sıkılığı daraltıcı yönde adım attı. Böylece tahvil piyasasındaki kamu kontrollü yapı ve TCMB’nin Hazine tahvili üzerindeki regülasyon ile sağlanan kontrolü de son bulmuş oldu. Karar, bankalar üzerinde menkul kıymet tesis etme yönünde yükleri azaltacağından ve bankaların kredi verme imkânlarını artıracaktır. TCMB’nin swap ve kamu dövizleri dışında net döviz rezervleri 7 Mayıs itibariyle eksi 41,8 milyar dolar seviyesine iyileşerek son üç yılının en iyi seviyesine geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporu sunumu gerçekleştirdi. Sunumda yüzde 36 olan 2024 yıl sonu tüketici fiyat endeksi artışı tahmininin yüzde 38’e çıkardığı 2025 yıl sonu tüketici enflasyonu tahmininin aynı seviyede bırakıldığını belirtildi. Karahan, Enflasyon hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlı olduklarını, fiyatlama davranışlarını ve beklentileri yakından takip edildiğini ve kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğini belirtti.

TCMB’nın yayınladığı istatistiklerde 26 Nisan – 3 Mayıs haftasında hisse senedi ve tahvil piyasasında net yabancı alımı gerçekleşti. İlgili hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 309 milyon dolar, tahvil piyasasında ise 761 milyon dolarlık yabancı girişi gerçekleşti. Yılbaşından bu yana hisse senedi piyasasında toplam 820,4 milyon dolar, tahvil piyasasında ise 1,6 milyar dolarlık bir yabancı alımı gerçekleşti.

Ons Altın

Haftaya 2300 dolar seviyelerinde başlayan ons altın, haftanın beşinci işlem gününe 2346 dolar seviyelerinde başlangıç yaptı. Tüm hafta açıklanan ekonomik veri bakımından ağırlığı düşük bir veri akışı hakimdi. Dolar endeksinde (DXY) ve ABD 10 yıllık tahvillerindeki hafta içindeki yükselişler, değerli madende baskıya neden oldu. Piyasalar hafta boyunca ABD’den gelecek ve ABD’de işgücü piyasasında soğumaya işaret eden tarım dışı istihdam verilerine odaklandı. Bu veri öncesi faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin ipuçları aramak için ABD ekonomik verilerini beklemesi nedeniyle ons başına 2300 dolar civarında ciddi destek buldu. Ekonomide yavaşlık sinyallerinin gelmesi Dolar talebinde azalma, altın fiyatların da artmaya neden oldu. Veri sonrası yukarı yönlü hareketler izlendi. ABD’de de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 4 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 22 bin kişi artarak 231 bine çıktı. Açıklanan veri akışı ile altın güç bulamaya devam etti.

Grafik indikatörleri alımı desteklemeye devam etmekte. Ons Altın’ın ayrıca 21 günlük üssel hareketli ortalama 2320 dolar üzerinde fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Teknik olarak 2320 dolar, üzerinde kalıcılık devam ettiği sürece ana destek seviyesi olmaya devam edecektir. Bu seviye altında 2280 dolar seviyeleri orta vadeli destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devamında ise 2380 ve 2400 dolar seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

Gram Altın

Gram altında son haftalarda dar bir bant aralığında hareket etti. ABD’de işgücü piyasasında soğumaya işaret eden tarım dışı istihdam verileri sonrası ons altında gerçekleşen yukarı yönlü hareket gram altında etkisini gösterdi. Dolar kurunda hafta boyunca 32,00TL ile 32,50 TL arasındaki yatay fiyatlama devam etti, doların gram altın fiyatına etkisi de sınırlı kaldı. Haftalık yükseliş trendi üzerinde kalmaya devam eden Gram altında günün son işlem gününde an itibarıyla yukarı yönlü hareketini sürdürmekte. Haftaya açıklanacak ABD TÜFE verisi beklentilerin altında gelir ise pozitif fiyatlamalar devam edebilir. İngiltere Merkez Bankası politika faizini yüzde 5,25’te sabit bıraktığı haftada İsveç Merkez Bankası politika faiz oranında 25 baz puan indirime gitti. Karar metninde ekonomik yavaşlamaya işaret edildi. Avrupa tarafından gelecek yeni indirimler takip edilecek.

Ons altında 2.320 dolar üstündeki fiyatlamalar gerçekleştikçe gram altında da yukarı yönlü seyir devam edecektir. Teknik olarak 2435TL seviyesi altına geri çekilmelerde 2420 ve 2400TL seviyeleri kısa vadeli destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 2370TL seviyesi ana destek bölgesi olmaya devam edecektir. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 2450TL ve üzeri fiyatlamalarda 2475TL seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım