Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (12-16 Şubat 2024)

Haftalık Altın Raporu

Altın Fiyatları Fed Yetkililerinin Ötelediği Faiz İndirim Beklentileri İle Zayıf Seyrediyor

ABD’den son günlerde gelen beklenti üzeri güçlü veriler, bu verilerin desteklediği resesyondan uzak kalma olgusu beraberinde faiz indirim beklentilerini de daha sonraki aylara doğru götürdü. Geçen hafta bugün açıklanan tarım dışı istihdam sonuçları, sert faiz artırımlarına rağmen istihdamın güçlü kalmayı sürdürdüğüne işaret etti. Hizmet PMI verisinin de 52.5 ile büyüme tarafında kalmaya devam ettiği gözlendi.

Bu ekonomik gelişmelerle birlikte faiz indirim beklentilerini öteleyen diğer durum ise bu hafta birçok FED yetkilisinin yaptığı açıklamalar oldu. FED yetkililerinin tamamının açıklamalarında faizleri indirmenin erken olduğu sonucuna varıldığını söyleyebiliriz. FED politika yapıcıları enflasyonun yeterince dizginlenip dizginlenmediğini değerlendirirken hızlı faiz indirimi beklentilerine karşı temkinli açıklamalar yapmayı sürdürüyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, faiz indirimlerine ilişkin hesaplamalarının bir parçası olarak enflasyon baskılarını aşağı çeken daha fazla faktör görmek istediğini söyledi. Barkin ayrıca, enflasyonu toplu olarak aşağı çeken faktörlerin “genişlemesini” ve %2 enflasyona yakında ulaşılacağına dair daha fazla güven kazanılmasını istediğini ifade etti. Boston Fed Başkanı Susan Collins ise güçlü bir işgücü piyasası sayesinde enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2’ye doğru ilerlediğini teyit eden verilerin ardından ABD merkez bankasının bu yıl faiz oranlarını yaklaşık 75 baz puan düşürmesinin uygun olacağına inandığını söyledi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de faiz değişikliği konusunda sabırlı olmaya vakitlerinin olduğu belirtti.

Açıklamalardan anlaşılacağı üzere FED, faizleri indirmek için enflasyonda %2 hedefine ulaşmayı ve orada kalmayı arzu ediyor. Bu nedenle gelecek her yeni verinin önemi de artmış oluyor. Şimdiye kadar direnen, canlı bir ekonomi görünümü veren bir ABD görüldüğünü söylemek mümkün. Bu açıklamalar ve ekonomik görünüm eşliğinde FedWatch’a göre, Mart ayında Fed’in faiz indirme olasılığı Çarşamba gününden itibaren 2,5 puan daha puan düşerek %16.5’e geriledi. Bir hafta önceki olasılık ise %36.5 idi. Faiz indirimine ilişkin beklentiler ötelenirken aynı zamanda ABD’de tahvil faizleri de yükselişini sürdürüyor. 10 yıllık tahvil getirisi Çarşamba günü geç saatlerdeki %4,098 seviyesinden 5,6 baz puan artarak %4,154’e yükseldi. 30 yıllık tahvil getirisi ise daha önceki %4,309 seviyesinden 4,5 baz puan artarak %4,3541’e yükseldi.

Dünya Altın Konseyi’nin değerlendirmesine göre, Altın fiyatlarını bu yıl destekleyecek olan Kızıldeniz gerilimleri, seçim belirsizliği gibi jeopolitik-siyasi endişeler ve sonunda halen masada olan faiz indirimleri gibi güçlü faktörlere rağmen, Altın Ocak ayında 2023 sonundaki kazançlarını geri verdi. Şubat ayına da ötelenen faiz indirimleri sayesinde yine zayıf bir giriş yapıldığı gözleniyor. Bu zayıflığa karşılık Altın fiyatlarını Şubat ayında destekleyebilecek bir unsur olarak Çin Yeni Yılı Kutlamaları ön plana çıkıyor. Her yıl düzenlenen festival öncesinde Altın satın almak geleneksel olsa da, bu yılki Ay Yeni Yılı tatili için Altın satışlarını etkileyebilecek bazı unsurlar mevcut. Çin’in “zorlu ekonomik koşulları”, Altın fiyatlarının “tarihsel olarak yüksek” olması ve mücevherin cazibesinin seyahat, deneyimler, yemek yeme gibi rekabetle karşı karşıya olması da dahil olmak üzere ülkede tüketici altın alımlarında bu “önemli ters rüzgarlar” fiyatların yukarı gitmesine engel olabilir.

Sonuç olarak hem faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi hem de diğer faktörler son günlerde Altın fiyatları üzerinde baskı oluşturarak fiyatların yönünün bulunmasını zorlaştırmış durumda. Bu nedenle Altın’da önümüzdeki hafta da yatay doğrultuda giden hareketler izlemeyi sürdürebiliriz. Aşağıda 2015-2000 bölgesi üzerinde tutunma jeopolitik endişeler ve faiz indirim beklentilerinin sürmesiyle destek bulurken yukarıda 2045-2060 bölgesinin aşılabilmesi için de ABD’den gelecek verilerden özellikle istihdam ve enflasyonda gerileme ve faiz indirimine yaklaşıldığına dair sinyallerin artması gerekecek. Yılın kalan periyodunda ise faiz indirim beklentilerinin sürmesi nedeniyle ana yönün yukarı olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.

Ons Altın

Ons Altın’da hafta genelinde Ortadoğu’da yaşanan jeopolitik risklerde yaşanan yükseliş ve Fed üyelerinin faiz indirim beklentisi ile ilgili beklenen tarihin ötelenebileceği yönünde yaptığı açıklamalar arasında dalgalanma ile geçirdiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki hafta özellikle ABD tarafında açıklanacak ocak ayı enflasyon verileri ön plana çıkarken, Çin tarafında yeni yıl tatili nedeniyle hafta genelinde piyasaların kapalı olması hacim olarak ons altında düşüş yaşanmasına ve bu gelişme yatay fiyatlamaya neden olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizleri hafta kapanışına doğru %4,17 seviyesine kadar yükseldi. Dolar endeksi (DXY) 104 seviyesi üzerinde kalıcılığına devam ediyor. Bu şartlar altında ons altında üssel 50 günlük ağırlıklı ortalama 2025 dolar üzerinde fiyatlamaların devam etmesi yukarı yönlü potansiyelin devam ettiğini gösteriyor.

Teknik olarak aralık ayı ortasından itibaren 2000-2055 dolar arasına sıkışan ons altında daralan üçgen formasyonu içinde önümüzdeki haftada da işlemlerin devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle bu formasyon içinde önümüzdeki hafta içinde veya sonraki hafta bir kırılma yukarı veya aşağı yönlü beklenebilir. Diğer taraftan ana trend belirleyici seviyelerin aşağıda 2000 dolar yukarda ise 2055 dolar olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Hafta içinde takip edilecek kısa vadeli destek direnç seviyeleri olarak geri çekilmelerde 2030 dolar ilk destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altında 2025 dolar üssel 50 günlük ağırlıklı ortalama olmakla birlikte yakın destek seviyesi. Daha aşağıda 2020 ve 2010 dolar seviyeleri sonrasında 2000 psikolojik ana destek seviyesi takip edilebilir. 2030 dolar üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 2045 ilk direnç seviyesi, yükselişin devamı durumunda 2055 ve 2065 dolar diğer direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

Gram Altın

Gram altında yurt içinde geçtiğimiz hafta en önemli gelişme yeni Merkez Bankası Başkanı’nın göreve başlaması ve bu yılı ilk enflasyon raporunda yapılan sunum ile birlikte soru-cevap kısmında kamuoyu ile paylaştıklarıydı. Sunum sonrası yapılan açıklamalarda %45 merkez bankası politika faizinin yılsonuna kadar devam etme olasılığı toplantı öncesine göre daha fazla artığını söyleyebiliriz. Bu gelişme özellikle yeni faiz artışlarının merkez bankasından kısa vadede gelmeyecek olması kur üzerinde baskıyı artırdı ve kurda devam eden yükselişin sınırlı da olsa önünü açtığını düşünüyor. Kurda hafta kapanışına doğru 30,70Tl seviyelerine doğru yükselişin devam ettiğini ve kapanışın bu seviyeye yakın gerçekleştiğini gördük. Diğer taraftan ons altında geçtiğimiz hafta genelinde yaşanan yatay fiyatlamanın gram altın üzerinde etkisinin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan ons altında geri çekilmelerinde sınırlı kalması gram altında haftanın son işlem gününde kritik 2,000TL seviyesi üzerine geçiş ve bu seviye üzerinde kalıcılığın devam etmesine neden oldu.

Teknik olarak değerlendirdiğimizde ise bu hafta da 2,000TL seviyesi belirleyici olmaya devam edecektir. Hafta genelinde kurda ve ons altında geri çekilmelerin sınırlı kalmasını beklediğimiz için 2,000Tl altına geri çekilmeler özellikle ons altın geri çekilmesi ile birlikte olması durumunda piyasada alış fırsatı olarak görülebilir. Bu nedenle geri çekilmelerde 2,000TL altında 1,995TL ilk destek seviyesi, bu seviye altında 1,985TL ve 1,975TL seviyeleri diğer destek bölgeleri için takip edilebilir. Yükselişlerde ise tarihi zirve 2,015TL bu seviye altında 2,010TL, üzerinde ise 2,025TL seviyesi direnç bölgeleri olarak ön plana çıkıyor.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım