Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (1-5 Temmuz 2024)

Haftalık Altın Raporu

ABD’de Açıklanan PCE Verileri Beklentilere Paralel Arttı

(FED) ABD Merkez Bankası’nın enflasyon göstergesi çekirdek kişisel tüketim harcamaları mayıs ayında beklentilere paralel olarak yıllık yüzde 2,6 arttı.

PCE’de aylık olarak aynı şekilde beklentilere paralel yüzde 0,1 artış gösterdi.

Fed/Daly: Enflasyon verilerinde soğuma olduğunu ve politikanın beklendiği gibi çalıştığını gösterdiğini, ve politikanın beklendiği gibi çalıştığını gösterdiğini belirtti. 2025 yılına kadar %2’nin üzerinde enflasyon baskısı görmeye devam edeceğiz derken enflasyon hala çok yüksek olduğundan bahsetti. Üretken yapay zekanın verimliliği arttıracağını tahmin ediyoruz fakat etkileri hakkında spekülasyon yapmak için çok erken derken, ‘‘Para politikası çalışıyor, enflasyon yapışkan kalırsa veya yavaş yavaş inerse, faizlerin daha uzun süre yüksek kalması gerekecek’’ ifadesini kullandı.

Fed politika yapıcıları geçtiğimiz hafta, mart ayındaki üç faiz indirimi tahminlerinin, borçlanma maliyetlerini bu yıl sadece bir kez düşürmeyi beklediklerini belirttiler.

Geçen hafta paylaşılan rakamlar, ABD hizmet faaliyetinin bu ayın başlarında iki yılı aşkın sürenin en yüksek hızına ulaştığını gösterdi. Bu da merkez bankasının ekonomiyi soğutma ve enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürme çabalarına yol gösterdi.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman’ın son dönemdeki sert yorumlarının yatırımcıların parasal genişlemeye dair umutlarını boşa çıkarmasının ardından düşüşünü sürdürdü. Bowman; Enflasyon görünümüne yönelik bir takım yukarı yönlü riskler gördüğünü ve borçlanma maliyetlerini bir süre daha yüksek tutma gereksinimini tekrarladı.

İsviçre’nin altın ihracatı Mayıs ayında Nisan ayına göre azalarak 103,4 tona geriledi. Türkiye’nin İsviçre’den altın ithalatı Mayıs’ta geriledi. Hindistan ve Hong Kong’a sevkiyatlarda düşüş, Türkiye ve Çin’e ise hafif gerileme yaşandı.

Asya ticaretindeki swap piyasalarında perşembe günü, Fed’in Eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 60’tan yüzde 57’ye düştü.

İran, 3 ayda 6,6 ton külçe altın ithal etti. Bu rakam bir önceki yılın aynı döneminde 2 tona seviyesindeydi. %91 i birincil giriş olarak havaalanından giriş sağladı. İran altın ithalatını artırıyor, yaptırımları hafifletmek istiyor.

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force FATF) Singapur toplantısında Türkiye’nin Gri listeden çıkarılmasına karar verdi.

Türkiye Merkez Bankası (TCMB) piyasa beklentileri doğrultusunda faizde değişiklik gerçekleştirmedi. Politika faizini %50 seviyesinde sabit tuttu.

Fed üyelerinin temkinli açıklamalarından sonra doların güçlü kaldığını görürken, Trump ile Biden’ın münazarasında Biden’ın gösterdiği performansın zayıflığının da doların güçlü kalmasında bir neden olabilir.

Ons Altın

Amerika’da enflasyon için önemli bir gösterge olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları mayıs ayında beklentilere paralel olarak yıllık yüzde 2,6 arttı. PCE aylık olarak da beklentilere paralel yüzde 0,1 artış gösterdi. İsviçre’nin altın ihracatı Mayıs ayında Nisan ayına göre azalarak 103,4 tona geriledi. Hindistan ve Hong Kong’a sevkiyatlarda düşüş, Türkiye ve Çin’e ise hafif gerileme yaşandı. İran, 3 ayda 6,6 ton külçe altın ithal etti.

Teknik olarak mayıstan itibaren başlayan düşüş trendinin devamını gözlemliyoruz. Düşen direncin yukarı kırılımı ile Ons Altın’ın 2377 dolar seviyesini zorlayabileceğini düşünüyoruz. 2330 seviyesinin geçilememesi durumunda bu düşen dirençten baskı görmeye devam edip geri çekilmelerde önce 2320 sonra 2300 dolar psikolojik destek seviyesine kadar geri çekilmeler görebiliriz. 2300 dolar seviyesi altında 2275 dolar geri çekilmelerde orta vadeli ana destek seviyesi olarak takip edilebilir. 2330 dolar seviyesi yukarı yönlü geçilmesi durumunda 2345 ve 2355 dolar seviyeleri 2377 dolar seviyesi altında diğer takip edilebilecek haftalık direnç bölgeleri olacaktır.

Gram Altın

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force FATF) Singapur toplantısında Türkiye’nin Gri listeden çıkarılmasına karar verdi. Bir diğer önemli haber ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın politika faizini %50 seviyesinde sabit bırakması oldu. Dolardaki oynaklık bu hafta gram altındaki hareketliliğe sebep olsa da Ons Altın hareketleriyle paralel bir görünüm izledik.

Grafik görünümünde ise giderek sıkışan bir üçgen görünümü mevcut. 2474 ve 2450 bandında hareketlerine devam eden gram altın, üçgen formasyonunun bitimindeki hareketlerde olası kırılım olması durumunda yukarı yönlü 2465 ve 2475TL seviyeleri direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde 2450TL seviyesi altında kalıcılık olması durumunda 2435Tl ve 2420TL haftalık kısa vadeli destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!