İç ve dış piyasalara yön veren üç önemli merkez bankası bu hafta toplanıyor. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) yatırımcıların 9 aydır beklediği faiz kararı için eylül toplantısını gerçekleştireceği haftada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da Para Politikası Kurulu’nu toplayacak. Japonya Merkez Bankası da faiz kararını Fed ile aynı günde açıklayacak.
1. FED KARARI
Son olarak Aralık 2015’te faiz artırımına giden ve 2016 için dört faiz artışı daha öngören Fed, yıl başından bu yana tüm toplantılarını pas geçti.
Fed’in 20-21 Eylül’de gerçekleşecek toplantısı ise yılın bitimine 3,5 ay kala piyasalar için kritik öneme sahip. ABD ekonomisinin güçlendiğinin önemli bir işareti olan ve bu nedenle faiz kararını etkileyen istihdam verisinin beklenenin altında gelmesiyle eylülde faiz artışına gidileceğini savunan ekonomistlerin oranı yüzde 20’ye kadar gerilemiş durumda.
Ağustos ayında ABD tarımdışı istihdamındaki artış 151 bin kişi oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi verinin 180 bin seviyesinde gerçekleşmesiydi. Bir önceki ay ise artış 255 bin olmuştu. İşsizlik oranı ise yüzde 4,8’lik beklentilerin üstünde gelerek yüzde 4,9 oldu.
Son olarak geçen hafta perakende satışlar Ağustos’ta beklentiden fazla düşerken Cuma günü açıklanan enflasyon verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
2. JAPON MERKEZ BANKASI TOPLANTISI
Temmuz ayında politika faizini değiştirmeyerek yüzde – 0,1’de tutan Japonya Merkez Bankası (BOJ), Fed gibi 21 Eylül’de faiz kararını açıklayacak.
Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin çoğu parasal genişleme programında bir değişiklik beklemezken faiz indirimi daha olası görülüyor.
BOJ, son toplantısında ABD doları borç verme programını ikiye katlayarak 24 milyar dolara çıkarmıştı.
3. TCMB PARA POLİTİKASI KURULU
TCMB, faiz kararını Fed ve BOJ’dan bir gün sonra açıklayacak.
Ağustos ayında üst üste altıncı kez faiz indirimine giden Merkez Bankası, beklentiler dahilinde faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 25 baz puan düşürdü; alt bant ve gösterge faizlerini ise sabit tuttu.
Böylece Merkez Bankası politika faizini yüzde 7,5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7,25 seviyesinde korurken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 8,50 seviyesine indirmiş oldu.
4. OECD EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), yılda iki kez yayınladığı Ekonomik Görünüm Raporu’nun ikincisini 21 Eylül’de yayınlıyor.
Haziran ayı tahminlerinde küresel ekonominin büyüme hızı aşağı yönde revize eden OECD, 2017 büyümesini yüzde 0,3’lük düşüşle yüzde 3,3 olarak tahmin etti.
OECD, Türkiye 2016 büyüme tahminini yüzde 3.4’ten 3.9’a yükseltirken, 2017 büyüme tahminini yüzde 4,1’den yüzde 3,7’ye düşürdü. Buna gerekçe olarak asgari ücret artışının ve sosyal transferlerin hanehalkı gelirleri üzerindeki etkilerinin
zayıflaması ihtimali gösterildi.
5. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURULU
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 71. Dönem Genel Görüşmeleri,”Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Dünyamızı Değiştirmek için Evrensel Hamle” temasıyla 20-26 Eylül arasında ABD’nin New York kentinde gerçekleşecek.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Genel Kurul genel görüşmelerinin resmi açılışının yapılacağı 20 Eylül Salı günü, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Kalkınma Gündemi”’nin kabulünün birinci yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek programa katılacak ve BM Genel Kurulu’na hitap edecek.
Erdoğan’ın, ABD Başkanı Barack Obama’nın öncülüğünde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kanada, Almanya, İsveç, Etiyopya, Meksika ve Ürdün’ün eş-ev sahipliğinde mülteciler konusunda düzenlenecek liderler zirvesine katılması da öngörülüyor.
Erdoğan’ın, ABD’li yatırım ve iş çevreleriyle, kanaat önderleriyle, ABD’deki Türk ve Müslüman toplumu temsilcileriyle de bir araya gelmesi ve medya kuruluşları temsilcileriyle mülakatlar gerçekleştirmesi de planlanıyor.
Business HT