Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (31.10.2016)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

OPEC toplantısında petrol üretimi konusunda anlaşmaya varılamaması ve ABD’de seçim belirsizliğinin artması katalizörlüğünde belirsiz risk iştahı ile gündemi yoğun haftaya başlıyoruz. Bu hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) hariç tüm majör merkez bankaları para politikası kararlarını açıklayacaklar. Yarın sabah Japonya ile başlayacak süreç Çarşamba günü FED ile devam edip Perşembe günü İngiltere ile tamamlanacak.  Japonya’nın Eylül ayında geçtiği “verim eğrisi” hedeflemesini sürdürmesi ve geleceğe dönük beklentiler dışında politika çerçevesinde değişiklik yapmaması bekleniyor. Kısa vadede FED’in hamlelerine endekslenen Japon Yeni Dolar güçlenmesiyle 105 seviyesine ulaştı. Eğer Japonya’da bankalar verim eğrisindeki dikleşmeyi fırsata çevirip kredi verme iştahlarını arttırırlarsa para çarpanı üzerinden Yen’de Japonya kaynaklı değer kaybı gözlemleyebiliriz.  FED’in seçimlere bir hafta kala sisteme yeni bir belirsizlik katması beklenmiyor. Genel kanı ve piyasa fiyatlaması FED’in faizleri Aralık ayında arttıracağına yönelik. Bu ay yeni bir projeksiyon da açıklanmayacak, basın toplantısı da gündemde yer almıyor. En çok merak edilen ve takip edilecek gelişme karar metnine Aralık ayına ilişkin bir yönlendirme eklenip eklenmeyeceği. Geçtiğimiz yıl karar metninde “gelecek toplantı” ifadesini takip etmiştik. Cuma günü açıklanacak ABD İstihdam Raporu’nda tarım dışı çalışan sayısının 170bin kişi artarak işgücü piyasasının canlılığını koruması bekleniyor. İngiltere’nin piyasa etkisi düşük kalacaktır. Enflasyondaki yükselme eğilimi (Sterlin’deki değer kaybına bağlı kur geçirgenliği nedeniyle) ve beklentilerden daha dirayetli seyreden ekonomi nedeniyle yeni bir faiz indirimi artık beklenmiyor. İngiltere de Japonya ve FED gibi para politikası parametrelerini sabit tutabilir. Türkiye’de merkez bankası gündemini geçtiğimiz hafta tamamladık. Ancak; Perşembe sabahı her ayın üçüncü günü açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE) takip edeceğiz. Enflasyon şu anda Türkiye’deki en belirleyici veri özelliğinde. Çünkü, önümüzdeki dönemde sadeleşmenin sonlandırılması ve ardından para politikasının şekillenmesi enflasyon görünümüne endeksli. Bloomberg anketinde aylık bazda TÜFE’nin %1,68 oranında artması bekleniyor. Ekim ayı doğal gaz fiyatları ve diğer çeşitli vergilerdeki ayarlamalar nedeniyle tarihsel açıdan enflasyonun sene içinde en yüksek seviyesine ulaştığı dönem. Geçtiğimiz yıl doğal gaz zammının petrol fiyatlarına bağlı düşük tutulması ile enflasyon %1,55 oranında gerçekleşmişti. Bu değer, tarihi ortalama %2’nin altında kalmıştı. Bu sene doğal gazdaki indirimle birlikte yine ortalamanın altında bir enflasyon ile karşılaşabiliriz.

Bu sabah TSİ 10:00’da TÜİK Eylül ayı dış ticaret verilerini resmileştirecek. Daha önceden Gümrük Bakanlığı ve TİM’in açıkladığı geçici veriler dahilinde 4,4 milyar Dolar dış ticaret açığı bekleniyor. Öğlen TSİ 13:00’de ise İngiltere ve ABD’nin ardından Avro Bölgesi üçüncü çeyrek büyümesini açıklayacak. Büyümenin, dönemsel %0,3 ile ikinci çeyrekteki momentumunu koruması bekleniyor. Büyüme verisindeki yukarı yönlü sürprizler ECB politikasını İngiltere örneğindeki gibi doğrudan etkileyecektir. Öğleden sonra ise ABD’de kişisel gelir ve tüketim verileri takip edilecek. Enflasyon raporu sonrasında Türkiye piyasalarının pozitif tepki vereceği beklentimiz şu ana kadar gerçekleşmedi. Küresel oynaklık artışı (VIX 16 seviyesine ulaştı) enflasyon raporunun etkisini perdeledi ve Cuma günü de tek seansta işlem yapılması ile piyasa kararsızlığını sürdürdü.

Bu sabah Asya piyasaları zayıf ve karışık bir görüntü içerisinde. MSCI Gelişmekte Olan Ülke endeksi %0,3 değer kaybetmekte. Buna karşın S&P500 vadeli işlemlerde %0,2 oranında değer kazanıyor. Dolar / TL kotasyonları 3,11 seviyesinin üzerinde. Gelişmekte Olan Ülke Kurları (EMFX) ile birlikte Türk Lirası da bu sabah yatay işlem görmekte. Piyasanın ilk aşamada enflasyon raporu konusunda küresel gelişmelerden bağımsız karar verebilmesi gerekiyor. Gelişmekte Olan Ülkeler açısından Çarşamba akşamı FED’in kararı; Türkiye piyasaları içinse Perşembe sabahı enflasyon belirleyici olabilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko GYO (ALGYO, Nötr): Alarko GYO’nun 3Ç2016’daki net dönem karı 19,7mn TL ile geçtiğimiz yılın aynı döneminde elde edilen 42,6mn TL kar rakamının altında kalmıştır. Brüt kar ise %14,6 oranında düşerek 10,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kardaki düşüşte kira gelirlerindeki gerileme etkili olmuştur. Ayrıca, döviz fazlası bulunan şirket, geçtiğimiz yıl kuralardaki artışa bağı olarak 3Ç2015’te 30,3mn TL kambiyo karı yazmıştı. Bu yılın üçüncü çeyreğindeki kambiyo karı ise 8,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Üçüncü çeyrekteki kar rakamı ile birlikte Şirketin 2016 Ocak – Eylül dönemi net dönem karı 26,8mn TL gerçekleşmiştir. Şirket geçtiğimiz yılın aynı döneminde finansman gelirlerinin önemli katkısıyla 78,3mn TL kar açıklamıştı.

Alarko Carrier (ALCAR, Sınırlı Negatif): Şirketin 3Ç2016 net karı 8mn TL ile geçen sene aynı çeyrekteki 10,5mn TL’nin %24 altında gerçekleşmiştir. Alarko Carrier’ın karındaki gerilemenin ana sebebi diğer faaliyet gelirlerindeki azalmadır. Şirketin brüt karı %0,4 azalışla 27,2mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %24 azalarak 9,9mn TL olmuştur. Şirket geçen sene diğer faaliyetlerine ilişkin 11,6mn TL gelir kaydederken, bu sene kambiyo karındaki azalmaya bağlı olarak sadece 6,5mn TL gelir kaydetmiştir. Şirketin 2016 Ocak- Eylül karı ise 20,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 24,4mn TL idi.

Batısöke Çimento (BSOKE, Sınırlı Negatif): Batısökte Çimento 3Ç2016’da 4,5mn TL zarar kaydetmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 1,5mn TL kar yazılmıştı. Brüt kar da 3Ç2016’da 2,4mn TL olarak gerçekleşirken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 5,3mn TL brüt kar açıklanmıştı. Şirketin 2016 yılı Ocak – Eylül dönemindeki net kar rakamı ise 4,8mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 21,4mn TL kar kaydedilmişti.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Nötr): Gübre Fabrikaları’nın %40 paya sahip olduğu Negmar Denizcilik Yatırım A.Ş.’deki hisselerinin satılması suretiyle şirketin ortaklıktan ayrılması hususunda görüşmeler, değerlendirmeler yapılarak karara bağlanmak üzere Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildiği duyurulmuştu. Geçen sürede hisse satışı gerçekleşmemiştir. Yönetim Kurulunun 28.10.2016 tarihi kararı ile; Şirketin Negmar Denizcilik Yatırım A.Ş.’deki hisselerinin satışı amacıyla ihaleye çıkılmasına ve tekliflerin alınmasına, alınan tekliflerin Yönetim Kurulu tarafından 18.11.2016 tarihindeki Yönetim Kurulu toplantısında değerlendirilerek karara bağlanması için satış hazırlıklarının yapılmasına ve bu kapsamdaki ilgili tüm iş ve işlemlerinin yapılması hususunda İdare’nin yetkili kılınmasına karar verildi.

Logo Yazılım (LOGO, Nötr): Logo Yazılım  şirket hissedarlarının şirket sermayesinin toplam %35.95’ine kadar olan payların Borsa İstanbul Toptan Satış Pazarı’nda satılmasına karar verdiğini duyurdu. Logo’dan KAP’a yapılan açıklamada, hissedarlardan EAS Solutions’ın şirket sermayesinin %31,95’ine kadar olan kısmını; bir diğer hissedar Logo Teknoloji ve Yatırım’ın da şirket sermayesinin %4’üne kadar olan kısmının Toptan Satış Pazarı’nda satılması kararı aldığı belirtildi. Logo Yazılım 17 Ekim’de KAP’a yaptığı açıklamada ortaklarının ek satış dahil sermayenin %40’ına kadar payı kurumsal yatırımcılara satabileceğini açıklamıştı. Borsa İstanbul 91 alıcının detaylarını açıkladı. Buna göre en büyük 3 alıcı Aberdeen, JP Morgan, Raiffeisen olarak gözüküyor.

Kiler GYO (KLGYO, Sınırlı Negatif): Kiler GYO 3Ç2016’da 11,3mn TL zarar kaydetmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 39,2mn TL zarar yazılmıştı. Brüt kar ise 4,9mn TL ile geçtiğimiz yılda elde edilen 7mn TL rakamın altında kalmıştır. Şirketin 2016 yılı Ocak – Eylül dönemindeki net dönem kar rakamı 1,5mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde finansman giderlerinin önemli etkisiyle 86,4mn TL zarar kaydedilmişti.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Zorlu Enerji  Osmangazi Elektrik Dağıtım ile Osmangazi Elektrik Perakende Satış’ın satın alınmasına karar verdi. Şirketten KAP’a yapılan açıklamada, satın almaya ilişkin müzakerelerin devam ettiği belirtildi.  Açıklamaya göre, satın alınması planlanan hisseler Dedeli Yatırım ile Yıldız Ailesi’ne mensup hissedarların elinde bulunuyor.

Vakıf GYO (VKGYO, Sınırlı Negatif): Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, kapalı zarf ihale usulü ile satışa sunulan, Ankara’da 44,7bin m² yüzölçümlü arsaya, Vakıf GYO ve Obaköy Adi Ortaklığı’nca verilen teklif olumlu sonuçlanmamıştır.

Özak GYO (OZKGY, Nötr): Şirketin portföyünde yer alan varlıklardan Hayat Tepe’de bulunan 3,8mn TL + KDV ekspertiz değerli 4 adet konut, tamamı peşin ödemeli toplu satış yapılması nedeniyle 3,3mn TL + KDV’ne satılmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Denizbank (DENIZ): Denizbank vergi borçlarını yapılandırmak amacıyla bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurdu.

Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Şirketin İzmir portföyünde yer alan 3,1bin m2‘lik depolama alanı 01/12/2016 tarihinden itibaren 5 seneliğine kiraya verilmiştir. Kiraya verilen depodan 5 senede yaklaşık KDV dahil 1,9mn TL gelir elde edilecektir.

Exmbank: Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ’ye (Eximbank) Dünya Bankası kaynaklarından, Hazine geri ödeme garantisi altında “Uzun Vadeli İhracatın Finansmanı Projesi” için 300mn USD’lik kredi sağlandığı bildirildi.

Ege Seramik (EGSER, Sınırlı Negatif): Şirketin 3Ç2016 net karı 1,8mn TL ile geçen sene aynı çeyrekteki 19,1mn TL’nin oldukça altında gerçekleşmiştir. Ege Seramik’in karındaki gerilemenin ana sebebi yurtiçi satışlarındaki gerileme ve geçen senenin aksine vergi gideri yazmasıdır. Şirketin brüt karı %38 azalışla 17,1mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %81 azalarak 3,1mn TL olmuştur. Öte yandan, yatırım giderleri geçen seneye göre 4mn TL azalmış ve olumlu bir görüntü çizmiştir. 2015 3. çeyrekte 7,7 vergi geliri kaydeden Ege Seramik bu sene 665bin TL’lik vergi gideri kaydetmiştir. Şirketin 2016 Ocak- Eylül karı ise 20,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 41,1mn TL idi.

Doğan Burda Dergi (DOBUR, Negatif): Şirketin 3Ç2016 net zararı 3,2mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemde 802bin TL net zarar açıklanmıştı. Doğan Burda’nın zararının artmasındaki ana etken brüt kardaki gerileme ve yatırım faaliyet gelirlerindeki azalmadır. Şirketin brüt karı %25 azalışla 4,6mn TL olurken, faaliyet zararı 3,5mn TL olmuştur. Şirketin 2016 Ocak- Eylül zararı ise 3,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 4,7mn TL idi.

Ditaş Doğan (DITAS, Negatif): Şirketin 3Ç2016 net zararı 1,7mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemde 213bin TL net kar açıklanmıştı. Ditaş Doğan’ın kardan zarara geçmesindeki ana etken brüt kardaki gerileme ve diğer faaliyet gelirlerindeki azalmadır. Şirketin brüt karı %39 azalışla 3mn TL olurken, faaliyet zararı 655bin TL olmuştur. Şirketin 2016 Ocak- Eylül zararı ise 2,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 2,1mn TL idi.