Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (28.10.2016)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Gelişmiş Ülkeler’de verim eğrilerinin dikleşmesiyle Gelişmekte Olan Ülke Kurları’nın (EMFX) değer kaybetmesi katalizörlüğünde nötr risk iştahı ile tek seanslık işlem gününe uyanıyoruz. 2011 yılı Aralık ayında dönemin merkez bankası başkanı Sayın Erdem Başçı İstanbul Sanayi Odası’nda yaptığı konuşmada kur bazlı hareketler nedeniyle fiyat istikrarını gözeteceklerini belirtmişti. Aynı süreçte Avrupa Merkez Bankası (ECB) kaynaklı haber akışı küresel çapta ABD Doları’nda dalgalanmaları tetiklemekteydi. Küresel konjonktürün ağır basmasıyla Türk Lirası’nda merkez bankası başkanının açıklamalarına rağmen değer kaybı gözlemlemiştik. Dün de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Sayın Murat Çetinkaya’nın enflasyon raporunun sunmasının ardından Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında (beklentimizin aksine) 3,11 seviyesine değer kaybettiğini takip ettik. Gıda enflasyon tahminleri aşağı gelirken TÜFE (manşet) enflasyon tahminlerinin bu sene için sabit tutulup önümüzdeki yıl için yükseltilmesi çekirdek enflasyon göstergelerinin sorgulanmasıyla sonuçlandı. Kur, çekirdek enflasyonun temel değişkeni varsayıldığı için piyasadaki Lira zayıflığının bir kısmı enflasyon raporundaki güncellemelere atfedilebilir. Ancak temel kaybın 2011 Aralık ayındaki gibi küresel dinamiklerden geldiği görüşündeyiz:  1) ABD Başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Aday Donald Trump’ın Florida eyaletinde Demokrat aday Hillary Clinton’un önüne geçtiğine yönelik haber akışları Meksika Pesosu’nda değer kaybı ile sonuçlandı. Meksika Pesosu EMFX’de lider kurlardan kabul edildiği için (işlem hacmi en yükseği) beraberinde EMFX’de oynaklığı arttırdı.  2)  Üretimden gelen pozitif veri akışı (PMI) Gelişmiş Ülkeler’de iktisadi faaliyetin canlanma eğilimini yansıtmakta. Dün; İngiltere, üçüncü çeyrek büyüme verisini beklentilerin üzerinde açıkladı. Bugün ABD’de TSİ 15:30 üçüncü çeyrek büyümesinin %2,6 oranındaki Bloomberg anket beklentisinden daha iyi hatta %3’ün üzerinde gelme olasılığı söz konusu. FED’in önümüzdeki haftayı pas geçip Aralık ayında faiz arttıracağı olasılığı %73 oranına ulaştı. Avro Bölgesi’nde ECB’nin parasal genişlemeyi muhafazakar koşullarda Mart ayı ötesine taşabileceği olasılığı güçleniyor ve son olarak Japonya’da merkez bankası başkanı Kuroda uzun vadeli faizlerin artabileceği yönünde uyarıda bulundu. Tüm bunlar verim eğrilerinin uzun tarafında faizlerin yükselmesiyle sonuçlanmakta. ABD 10 yıl vadeli getiri oranı %1,85 seviyesine ulaştı. Bugün ilaveten seans kapandıktan sonra TSİ 15:00’de Almanya’nın Ekim ayı enflasyonu takip edilecek. Enflasyonun güçlenmesi durumunda Avrupa’da uzun vadeli faizler yükselme eğilimlerini koruyabilirler ve ECB’nin parasal genişlemesi sorgulanarak risk iştahı etkilenebilir.

Riskteki genel zayıflığa rağmen dün Borsa İstanbul’un %0,8 oranında değer kaybetmesi, mevcut dinamikleri önceden fiyatlamasını sağladı. Bu sabah Çin Renminbisi Avro karşısında pivot takip ettiğimiz seviye 7,40’a yakın ve S&P500 vadeli işlemlerde %0,18 oranında primli. Türk Lirası seans kapanışına göre diğer EMFX ile birlikte yatay. ETF ve endeks birbirleri ile dengeli görünüyorlar. Her ne kadar dün Türkiye ETF’i %2,2 oranında değer kaybetse de son üç günde BİST’in %0,1 önünde. Düşük işlem hacmi beklenen güne 78.900 civarından 79bin seviyesini zorlayarak başlayabiliriz.

ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): Şirketin %45,  Şirketin ana ortağı Koç Holding A.Ş.’nin %5 oranında pay sahibi olduğu müşterek yönetime tabi ortaklığı Arçelik-LG Klima Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (Arçelik-LG) yönetimi ve faaliyetlerine ilişkin olarak Arçelik A.Ş, Koç Holding A.Ş. ve LG Electronics, Inc arasında, 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olmak üzere yeni bir Ortaklık Sözleşmesi imzalanmıştır. Yeni sözleşme, eskisi ile aynı şekilde, yönetim kontrolünün Koç Topluluğu ve LG Electronics arasında %50-%50 paylaşımı esasına dayanmaktadır. Yeni ortaklık döneminde Arçelik-LG, mevcut durumda üretilen Ev Tipi Klima’ların (RAC) yanısıra, ticari klima pazarında beklenen büyümeye hazırlık amacıyla Ticari Klima (CAC) da üretecektir. Ayrıca Arçelik A.Ş., Nisan 2017’den itibaren Türkiye pazarında, tek üniteli hafif ticari klimalar hariç tüm LG markalı ticari ürünlerin Türkiye’de satış hakkına münhasıran sahip olacaktır.

Bizim Toptan (BIZIM, Nötr): Şirketin 3Ç2016 ana ortaklık karı 4,5mn TL ile geçen sene aynı çeyrekteki 5mn TL’nin %10 altında kalmıştır. Bizim Toptan’ın karındaki düşüşte  operasyonel giderler ve diğer faaliyet giderlerindeki artışlar ana etken olmuştur. Şirketin brüt karı %11,4 artışla 67,1mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %4,4 azalarak 8,2mn TL olmuştur. Bunun sebebi şirketin operasyonel giderlerinin 45,3mn TL’den 49,3mn TL’ye yükselmesidir. Ayrıca diğer faaliyet giderleri de 2015’teki 6,3mn TL’den 2016’da 9,6mn TL’ye yükselmiştir. Finansman giderleri geçen senenin hafif üzerinde 3,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin 2016 Ocak- Eylül karı ise 11,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 8,9mn TL idi.

Brisa (BRISA, Sınırlı Pozitif): Şirketin 27 Kasım 2015 tarihli özel durum açıklamasında belirtilen 2011 yılı vergilendirme dönemine ilişkin 4,7mn TL vergi aslı ve 8,3mn TL vergi ziyaı cezasının, 4,2mn TL vergi aslı ve 7,5mn TL vergi ziyaı olmak üzere toplam 11,7mn TL’lik kısmıyla ilgili ihtilaflar için “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6736 sayılı Kanun” hükümlerinden yararlanılması amacıyla başvuru yapılmıştır. Bu kapsamda, yurtiçi ÜFE dahil 2,4mn TL tutarındaki toplam yükümlülüğün 30 Kasım 2016 tarihine kadar peşin olarak ödenmesi suretiyle, söz konusu ihtilafların sonlandırılması öngörülmektedir.

Ege Gübre (EGGUB, Sınırlı Pozitif): Ege Gübre’nin net dönem karı 3Ç2016’da 2mn TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı çeyreğinde kaydedilen 10mn TL’lik zarar rakamına göre iyi bir sergilemiştir. Şirket’in brüt karı 3Ç2016’da 12mn TL gerçekleşerek geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre %17 artış kaydetmiştir. Şirketin geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde zarar kaydetmesinde kredi kur farkı gideri (14mn TL) yazması etkili olmuştu. Üçüncü çeyrekteki kar rakamı ile birlikte Ocak – Eylül net dönem karı 14,2mn TL olarak gerçekleşirken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 19,7mn TL zarar kaydedilmişti.

Ford Otosan (FROTO, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Ford Otosan’ın 3. çeyrek net dönem karı 173,9mn TL ile bizim beklentimiz olan 190mn TL’nin hafif altında kalmasına karşın 169mn TL olan piyasa beklentisinin biraz üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden yüksek gerçekleşen finansman gideri etkili olmuştur. Ford Otosan’ın 3Ç2015’teki net dönem karı 150,6mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 3Ç2016’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,7 oranında gerilemiş ve 3,8 milyar TL olmuştur. Satış gelirlerindeki düşüş ise özellikle yurtiçi satış gelirlerindeki gerilemeden kaynaklanmıştır. Yurtiçi satışlar geçen sene aynı çeyreğe göre adetsel bazda %28, yurtdışı satışlar ise %17 düşüş kaydetmiştir. Satışların maliyeti, gelirlerdeki düşüşten daha yüksek, %9,5 oranında azalmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar marjı 0,8 puan iyileşme ile %11,9 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderlerdeki artış %20 olmuş ve olumsuz bir görüntü sergilemiştir. Diğer faaliyetlerden gelirler geçen seneki 34mn TL’den bu sene 3. çeyrekte 25mn TL’ye gerilemiştir. Bu gelişmeler neticesinde, faaliyet kar marjı 0,9 puan gerileme ile %5,8 olmuştur. Finansman tarafında ise giderler geçen sene aynı döneme göre 52mn TL azalarak 42mn TL seviyesini göstermiştir. Şirket 3Ç2015 de 38,6mn TL’lik vergi gideri kaydederken, 3Ç2016’da sadece 6mn TL vergi gideri yazmıştır. Bu durum net karı olumlu etkilemiş ve net kar marjı 0,9 puan artışla %4,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. 3. çeyrek rakamlarıyla birlikte Ford Otosan’ın 9 aylık net karı 638mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemde şirket 557mn TL net kar açıklamıştı.

Jantsa (JANTS, Sınırlı Pozitif): Şirketin 3Ç2016 ana ortaklık karı 2,4mn TL ile geçen sene aynı çeyrekteki 1,1mn TL’nin yaklaşık 2 katına çıkmıştır. Jantsa’nın karındaki artışın ana sebebi finansman giderindeki azalma olmuştur.  Şirketin brüt karı %11,8 azalışla 7,5mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %42,5 azalarak 4,4mn TL olmuştur. Bunun sebebi şirketin diğer faaliyet gelirlerinin 2mn TL azalmasıdır. Öte yandan, finansman giderleri geçen seneye göre 5,2mn TL azalmış ve olumlu bir görüntü çizmiştir. 2015 3. çeyrekte vergi gideri yazmayan Jantsa bu sene 412bin TL’lik vergi gideri kaydetmiştir. Şirketin 2016 Ocak- Eylül karı ise 12,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 9,5mn TL idi.

Polisan Holding (POLHO, Pozitif): Şirket 3Ç2016’da 1,3mn TL ana ortaklık karı kaydederken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 20mn TL net zarar açıklamıştı. Polisan Holding’in zarardan kara geçmesinde ana faktör finansman giderlerindeki azalmadır.  Şirketin brüt karı %9,9 artışla 57,6mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %22,6 artarak 24,4mn TL olmuş ve olumlu bir görüntü sergilemiştir. Finansman tarafında 2015 3. çeyrekte kaydedilen 40,4mn TL’lik gider bu sene 21mn TL’ye gerilemiş ve net karı desteklemiştir. Şirketin 2016 Ocak- Eylül karı ise 44,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde Şirket 11,7mn TL zarar kaydetmişti.

Vestel Elektrik (VESTL, Pozitif): Şirketin 3Ç2016 ana ortaklık karı 90mn TL olarak gerçekleşmiş ve geçen senenin aynı döneminde kaydedilen 48,9mn TL’lik zarara göre iyi bir görüntü sergilemiştir. Vestel’in zarardan kara geçmesinde ana etken 2015’teki finansman giderinin aksine bu çeyrekte finansman geliri kaydedilmesi ve diğer faaliyet giderlerindeki azalmadır. Şirketin brüt karı %21 gerilemeyle 423,6mn TL olurken, faaliyet karı, diğer faaliyet giderlerindeki düşüşe bağlı olarak, geçen seneye göre %35 artarak 40mn TL’ye yükselmiştir.  Finansman tarafında da 3Ç2015’teki 92,7mn TL’lik giderden bu sene 63,9mn TL gelire dönüş olmuştur. Geçen sene 16,1mn TL vergi geliri kaydeden Vestel bu sene 9,2mn TL vergi gideri yazmıştır. Net kar marjı ise %4,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Şirketin 2016 Ocak- Eylül dönemi ana ortaklık karı 266mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde Şirket 81,3mn TL zarar kaydetmişti.

Tat-Gıda (TATGD, Sınırlı Negatif): Şirketin 3Ç2016 ana ortaklık karı 11,3mn TL ile geçen sene aynı çeyrekteki 15,5mn TL’nin %27 altında gerçekleşmiştir. Tat Gıda’nın karındaki düşüşte operasyonel giderlerdeki artış ve diğer faaliyet gelirlerindeki gerileme ve vergi giderindeki artış etkili olmuştur. Şirketin brüt karı %8,8 artışla 54,1mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %10,4 azalarak 14,5mn TL olmuştur. Bunun sebebi şirketin operasyonel giderlerinin 37mn TL’den 41,3mn TL’ye yükselmesidir. Ayrıca diğer faaliyet gelirleri de 2015’teki 3,4mn TL’den 2016’da 1,7mn TL’ye gerilemiştir. Öte yandan, finansman giderleri yaklaşık olarak geçen seneyle aynı seviyede gerçekleşmiştir. 2015 3. çeyrekte vergi gideri yazmayan Tat Gıda bu sene 2,9mn TL’lik vergi gideri kaydetmiştir. Üçüncü Çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirketin 2016 Ocak- Eylül karı 52,4mn TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,5 oranında gerileme kaydetmiştir.

Türk Traktör (TTRAK, Sınırlı Pozitif): Türk Traktör’ün 3. çeyrek net dönem karı 62mn TL ile 58mn TL olan piyasa beklentisinin hafif üzerinde gerçekleşmiştir. Şirketin 3Ç2015’teki net dönem karı 64,8mn TL idi. 3Ç2016’daki satış gelirlerindeki %20’lik gerilemeye karşın satışların maliyetindeki %23’lük düşüş brüt kardaki düşüşün %7 ile sınırlı olmasını sağlamıştır. Brüt kar geçen senenin 12,6mn TL altında, 159mn TL olmuştur. Buna ek olarak brüt kar marjı 3,2 puan iyileşmeyle %23,4’e yükselmiştir. Operasyonel giderler ise, geçen seneyle yaklaşık aynı seviyede, 62,4mn TL’yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden gelirler geçen seneki 19,2mn TL’den bu sene 3. çeyrekte 14,3mn TL’ye gerilemiştir. Bu gelişmeler neticesinde, faaliyet karı %13 gerilemeyle 111mn TL olurken, faaliyet kar marjı 1,3 puan iyileşme ile %16,3’e ulaşmıştır. Finansman tarafında ise giderler geçen sene aynı döneme göre 13mn TL azalarak 34,9mn TL seviyesini göstermiştir. Net kar marjı 1,5 puan artışla %9,1 seviyesinde gerçekleşmiştir. 3. çeyrek rakamlarıyla birlikte Türk Traktör’ün 9 aylık net dönem karı 276,1mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemde şirket 177,2mn TL net kar açıklamıştı.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka’nın 3Ç2016’daki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre önemli bir değişim göstermeyerek 117,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bizim beklentimiz 120mn TL iken, piyasa beklentisi 118mn TL idi. Tüfe endeksli tahviller net faiz gelirlerinin %18 artmasına önemli katkı sağlamıştır. Şirket bu çeyrekte temettü geliri elde etmezken, ticari zarar bir önceki çeyreğe yakın (23,9mn TL) gerçekleşti. Kredi karşılık gideri artarken, operasyonel giderler düşmüştür. Banka’nın çeyrekesel bazdaki özsermaye karlılığı %16,7 olurken, takipteki kredi rasyosu %0,4 ile sektörün altında kalmaya devam etmiştir.

Vakıf GYO (VKGYO): Vakıf GYO 2016 yılının üçüncü çeyreğinde 0,7mn TL zarar kaydetmiştir. Şirket geçtiğimiz yılına aynı döneminde 7,3mn TL kar açıklanmıştı. Brüt kar rakamındaki hafif artışa rağmen, zarar kaydedilmesinde genel yönetim giderindeki artış etkili olmuştur. (Bağış yardım ve sosyal sorumluluk projeleri kapsamında toplamda 6mn TL gider yazılmıştır.) Şirketin Ocak – Eylül net dönem karı 10,8mn TL olarak gerçekleşirken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 22,4mn TL kar açıklanmıştı.

Turkcell İletişim (TCELL, Sınırlı Pozitif): Şirket nezdinde gerçekleştirilen vergi incelemeleri sonucunda 2 Ocak 2014 tarihli özel durum açıklamasında belirtilen, toplam (gecikme faizi hariç) 455mn TL tutarındaki cezalı Özel İletişim Vergisi tarhiyatları ve bunlar dışında kalan yaklaşık 20mn TL tutarındaki kamu alacakları için 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’dan yararlanılması amacıyla başvuru yapılmıştır. Bahsi geçen yapılandırma kapsamında, yurtiçi ÜFE dahil yaklaşık 130mn  TL tutarındaki toplam yükümlülüğün 30 Kasım 2016 tarihine kadar peşin olarak ödenmesi suretiyle, söz konusu ihtilaflar ile inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan  işlemlerin sonlandırılması öngörülmektedir.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi, 27 Ekim 2016 tarihinde Kütahya İl Özel İdaresi tarafından düzenlenen jeotermal kaynak arama sahasına ait arama hakkının verilerek ruhsatlandırılması ihalesine katılmış ve ihaleyi 450bin TL artı KDV bedel ödemeyi kabul ve taahhüt ederek kazanmıştır. Zorlu Jeotermal, ihale kapsamında Kütahya’da yer alan 4.950 hektar Yeniköy jeotermal sahasında jeotermal kaynak araması yapmaya hak kazanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Turizm Sektörü: Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre; Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2016 yılı Eylül ayında geçen yıla göre % 32,8 azalarak 2 milyon 856 bin oldu. 2016 yılının Temmuz-Eylül dönemindeki yabancı ziyaretçi sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre %36 düşüşle 9 milyon 507bin seviyesinde gerçekleşti.

Konut Sektörü: TCMB tarafından Ağustos ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Konut Fiyat Endeksi (KFE), Ağustosta bir önceki aya göre %0,98 artış kaydetti. Bu yılın Ağustos ayında 2015’in aynı dönemine kıyasla da %14,1 artan KFE, aynı dönemde reel olarak %5,6 yükseldi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Batıçim Çimento (BTCIM, Nötr): 18.04.2016 ve 21.09.2016 tarihinde yapılan özel durum açıklaması ile duruş bildiriminde bulunulan 2.fırının modernizasyon faaliyetleri ve planlı revizyon işleri tamamlanmış olup, dün itibariyle faaliyete geçmiştir.

Çemtaş (CEMTS, Pozitif): Şirket’in net dönem karı 3Ç2016’da bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %70 oranında artarak 6,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt karda ise aynı dönem itibariyle ufak çaplı bir düşüş yaşanmıştır. Üçüncü çeyrekteki kar rakamı ile birlikte Ocak – Eylül net dönem karı 22,5mn TL olarak gerçekleşirken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 5,6mn TL zarar kaydedilmişti.

İzocam (IZOCM, Nötr): Şirket’in 3Ç2016’daki net dönem karı bir önceki yılına aynı dönemine göre %36 oranında azalarak 4,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Üçüncü çeyrekteki kar rakamı ile birlikte Ocak – Eylül net dönem karı 12,7mn TL olarak gerçekleşirken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 18,9mn TL zarar kaydedilmişti.

Kron Telekomünikasyon (KRONT, Nötr): Şirket 3Ç2016’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %27 oranında artarak 2,2mn TL’ye yükselmiştir.  Üçüncü çeyrekteki kar rakamı ile birlikte Ocak – Eylül net dönem karı 2,9mn TL olarak gerçekleşirken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 3,2mn TL kar rakamı kaydedilmişti.

Reysaş GYO (RYGYO): Şirket Adana’da yer alan 3,6bin m2‘lik depolama alanı 1 seneliğine kiraya verilmiştir. Kiraya verilen depodan 1 senede yaklaşık KDV dahil 150bin USD gelir elde edilecektir. Ayrıca İzmir’de bulunan 886 m2‘lik depo da 5 seneliğine kiraya verilmiştir. Kiraya verilen depodan 5 senede yaklaşık KDV dahil 575bin TL gelir elde edilecektir.

Despec Bilgisayar (DESPC, Sınırlı Negatif): Şirketin 3Ç2016 ana ortaklık karı 2,3mn TL ile geçen sene aynı çeyrekteki 3mn TL’nin %23,6 altında gerçekleşmiştir. Despec Bilgisayar’ın karındaki sınırlı düşüşün ana sebebi diğer faaliyet gelirleri ve finansman gelirlerindeki düşüş olmuştur. Şirketin brüt karı %59,3 artışla 4mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %19,3 artarak 2,5mn TL olmuş ve olumlu bir görüntü sergilemiştir. Öte yandan, finansman gelirleri ise 1,3mn TL azalarak 332bin TL olarak gerçekleşmiş ve olumsuz bir görüntü sergilemiştir. Şirketin 2016 Ocak- Eylül karı ise 4,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 8,8mn TL idi.

Federal-Mogul İzmit Piston (FMIZP, Sınırlı Negatif): Şirketin 3Ç2016 net karı 2,8mn TL ile geçen sene aynı çeyrekteki 6,5mn TL’nin %56,8 altında gerçekleşmiştir. FM İzmit Piston’un karındaki düşüşün ana sebebi brüt kardaki gerileme ve finansman gelirindeki azalmadır. Şirketin brüt karı %49,7 düşüşle 2,5mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %52,8 azalarak 2,4mn TL olmuş ve olumsuz bir görüntü sergilemiştir. Finansman gelirleri ise 2,3mn TL TL azalarak 21bin TL olarak gerçekleşmiş ve olumsuz bir görüntü sergilemiştir. FM İzmit Piston’un 3Ç2016 vergi gideri 362bin TL olmuş ve 2015’teki 1,6mn TL’lik vergi giderinin oldukça altında gerçekleşmiştir. Şirketin 2016 Ocak- Eylül karı ise 10,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 14,6mn TL idi.

Türk Ekonomi Bankası: Banka 3Ç2016’da 286,5mn TL kar açıklamıştır. Bir önceki çeyrekteki kar rakamı 317mn TL idi. Banka, geçtiğimiz yılın aynı çeyreğinde 156,1mn TL kar elde etmişti. 2016 yılının Ocak – Eylül dönemi itibariyle net dönem karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %51 oranında artarak 886,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.