Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (27.09.2016)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Dünkü Moody’s satışının ardından risk pozitif bir sabaha uyanıyoruz. Katalizör: Hillary’nin ilk rauntta Trump’dan daha iyi görünmesi. Bu seneki ABD başkanlık seçiminde her iki adayın da ortak özellikleri seçmen gözündeki düşük güvenilirlikleri. Yarış şu anda baş-a-baş geçiyor. Kararsızların yüksek oranda seyrettiğini düşünürsek, televizyon tartışmaları kararsızlardan oy alabilmek için adayları açısından önemli hale gelmekte. Hillary’nin ilk turda daha hazırlıklı bir görüntü çizdiği anlaşılıyor. Ancak başkanlık yarışının başında yaptığı gaflarla geriye düşen Trump’ın arayı kapayarak anketleri dengeye getirebildiğini düşünürsek diğer rauntlarda toparlanma ihtimalini göz önünde bulundurmalıyız. Trump’ın, FED’in politik nedenlerle faizleri düşük tutarak balon oluşturduğu iddiası ve serbest ticaret anlaşmalarına karşı tutumu piyasayı Hillary’den yana hale getirmekte. Tartışma başlamadan önce Meksika Pesosu tarihi düşük seviyesindeydi. Tartışma süresince Hillary’nin performansına bağlı Peso değer kazandıkça risk iştahı da toparlandı. Yüksek Beta kurlar %0,3 değer kazanıyorlar. Benzer şekilde MSCI EM de bu sabah %0,3 oranında yukarıda. S&P500 vadeliler ise %0,5! İlaveten Çin’de toparlanma eğilimindeki ÜFE enflasyonuna bağlı artan şirket karlılıkları da piyasalar açısından destekleyici. Petrol (ve hammadde) şokunun artık geride kalmasıyla şirketlerin yeniden kar marjlarını toparlama şansları var ve hisse piyasaları için destekleyici bir faktör. Dün Almanya’da açıklanan IFO anketi güçlü geldi. Türkiye’de de kapasite kullanım oranı %76,6 değerini aldı. Sene başından beri kapasite kullanımındaki artışa bağlı Türkiye’de yatırımların hızlanmasını beklemekteydik. Gerçekten de ikinci çeyrek büyümesinde yatırımların arttığını gözlemledik. Üçüncü çeyrekte yaşananlarla yatırımlar bir süre gecikse de düşme eğilimindeki faizler ve uygulamaya giren hükümet teşvikleriyle dördüncü çeyrekte yatırımlar tekrar güçlenerek büyümeyi destekleyebilirler. IFO ve kapasite verileri, sınai şirketler (XUSIN) için pozitif değerlendirilebilir. Türk Lirası, dün 3 seviyesinden döndükten sonra bugün 2,98 seviyesinin altında işlem görüyor. Son işlem 2,9775. Pozitif risk iştahında güne 76.900 – 77.000 aralığından başlayabiliriz.

Moody’s kararı ile ilgili Banka ekonomistimizin dün sabahki yorumu:

“Rating, uzun dönem trend açısından yaklaşılması gereken bir konu. Gelişmeler “yıl” mertebesinde ölçülmekte. Bir ülkenin “yatırım yapılabilir” (IG) notu kazanması ya da kaybetmesi belirli bir zaman diliminde gerçekleşebiliyor. Moody’s açısından görünümün “sabit” tutulması kararın kalıcılığına işaret etmekte. 1997 Asya krizinin ardından Güney Kore ve Tayland, IG statülerini kaybetmişlerdi. Kriz nedeniyle notları kırıldığı için krizin toparlanmasıyla 2 – 3 yıl gibi kısa süre içerisinde IG statülerini geri kazanabildiler. Ancak bu gelişme kriz bağlantılı dışsal ve küresel sayıldığı için bir istisna. Uruguay 9,  Kolombiya 12 ve Endonezya 14 senede IG statülerini geri kazanabildiler. Bize en çok benzeyen durum Macaristan gibi. 2011 yılında Macaristan, ülkedeki siyasi gelişmelerle IG statüsünü kaybetti. Bu sene, 2016 yılında aradan 5 sene geçtikten sonra Macaristan yeniden “yatırım yapılabilir” ülke haline geldi. Ancak Macaristan ile aramızda bir fark var: Macaristan Avrupa Birliği üyesi. Fitch kredi derecelendirme kuruluşunun çalışmasına göre ülkeler ortalama 6 sene içerisinde yeniden yatırım yapılabilir ülke haline gelmekteler. 2 yıl önce Avrupa Merkez Bankası Başkanı “Süper Mario” lakaplı Draghi “birileri saati geri almaya çalışıyor” demişti. Avro projesinden dönüş olmayacağına yönelik. Haftasonu Alman Maliye Bakanı Schauble, AB meclisindeki milletvekillerinden Draghi’yi daha fazla sıkıştırmalarını istedi. Gelişmiş Ülkeler de kendi içlerinde politik açıdan kutuplara sahipler. Kimileri işbirliğinden kimileri duvar örmekten yana. Moody’s bu kararı ile küresel Dünya’ya entegre olan Türkiye’ye geçici bir engel çıkarmış oldu. Bununla birlikte Gelişmiş Ülkeler’deki kutuplaşmanın ve siyasi çekişmenin bizi için bir “bahane” oluşturmaması lazım. Bizim de uzun vadeli kalıcı reformları ödev edinmemiz gerekiyor.”

Günlük Şirket Getiri ve Çarpanları için Tıklayınız.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Sınırlı Negatif): Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, Bankaya 116,3mn TL idari para cezası tebliğ edilmiştir. Banka söz konusu cezayı, idari para cezasının iptaline ilişkin tüm yasal hakları saklı kalmak üzere, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 17/6.ncı maddesi gereğince %25 peşin ödeme indiriminden yararlanılarak ödeyeceğini belirtmiştir.

28 Temuz 2016 Tarihli Akbank Raporumuz için Tıklayınız…

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif):  Dün itibariyle dış ticaretin finansmanı amacı ile kullanılmak üzere, ING Bank NV London Branch ve National Bank of Abu Dhabi’nin koordinatör olarak yer aldığı, 224,5 mn USD ve 544mn EUR tutarında 367 gün vadeli sendikasyon kredisi anlaşması imzalanmıştır.

10 Ağustos 2016 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için Tıklayınız…

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “TUT”, Nötr): Banka, MTN programı kapsamında 4.570.000 USD tutarındaki borçlanma aracı için tertip ihraç belgesi alınabilmesi amacıyla SPK’ya başvuruda bulunulduğunu duyurmuştur.

1 Ağustos 2016 Tarihli Yapı Kredi Raporumuz için Tıklayınız…

Sinpaş GYO (SNGYO, Nötr): Samandıra Mobilya San ve Tic. A.Ş’nin hisselerinin tamamı 72mn TL bedel ile satın alınmıştır. Düzenlenen değerleme raporuna göre söz konusu Şirket’in Pazar değeri 75,6mn TL’dir.

Gözde Girişim (GOZDE, Nötr): Dolaylı bağlı ortaklıklarından Farmamak Ambalaj Maddeleri ve Ambalaj Makineleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. paylarının Klöckner Pentaplast Group tarafından devralınması işlemine Rekabet Kurumu’nun kararıyla izin verilmiştir.

Uyum Gıda (UYUM): Uyum Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile ilgili olarak, Borsanın 26/09/2016 tarihli onayıyla, Şirketin hakim ortağı adına çıkarılacak yeni payların ihraç edilmesi için ihraç belgesinin Kurul tarafından onaylanması şartıyla, İhraç belgesinin Kurul tarafından onaylandığı öğrenildiğinde Şirketin işlem sırası kapatılacak, Şirket payları, işlem sırası kapatıldığında mevcut bulunduğu BIST endeksleri kapsamından çıkarılacak, MKK sürecinin tamamlanmasının ardından Borsa tarafından KAP’ta yapılacak duyuruyu izleyen ilk iş gününden itibaren, Şirket payları Borsa kotundan çıkarılacaktır.

SEKTÖR HABERLERİ

Beyaz Eşya Sektörü: BESD verilerine göre, Ağustos’ta yurtiçi satışlar buzdolabı ve çamaşır makinesi satışlarındaki artış doğrultusunda %7 artarken, ihracattaki artış %16 oldu.

Bankacılık Sektörü: Kredi kartlarında taksit sayılarında yeni düzenleme bugün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçmeyecek. Bu süre; kuyumla ilgili harcamalarda dört ay, elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında altı ay, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda, sağlık ürünü alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde ve vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanacak. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanmayacak.

Kredi Derecelendirme: Moody’s tarafından Türkiye’nin ülke kredi notunun düşürülmesin ardından Moody’s, 17 Türk finansal kuruluşuna ilişkin gözden geçirmeyi tamamlayarak 14 bankanın (Akbank, Alternatifbank, HSBC Bank, ING Bank, İş Bankası, Halkbank, VakıfBank, Şekerbank, TSKB, Türk Eximbank, TEB, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası) uzun vadeli kredi ve mevduat notunu indirdiğini ve yabancıların sahip olduğu 3 finansal kurumun (Denizbank, Burgan Bank, Finansbank) notlarını ise teyit ettiğini açıkladı. Moody’s ayrıca, 6 Türk bankasının (Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, Şekerbank,  Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası’nın ihraç ettiği teminatlı tahvillerin notlarını da indirdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Olmuksan (OLMIP, Nötr): Şirketin sahibi bulunduğu, maddi duran varlıklarda yer alan, Antalya’daki “2 katlı fabrika binası ve arsası”nın satılması için görüşmeler devam ettiği duyuruldu.