Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Haftanın son işlem gününe nötr risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizörler: OPEC kararının, uygulama sonrasına ilişkin belirsizlikleri1. S&P500, vadeli işlemlerde %0,1 oranında değer kaybederken, Dolar / TL kotasyonları 3,5738 seviyesinden geçiyorlar. Türkiye ekonomisini takip edenler için 2017 yılındaki en önemli değişken petrol fiyatları. Çünkü; istikrar kazanma arayışındaki, oynak petrol fiyatına Türkiye ekonomi yönetiminin müdahale şansı bulunmuyor. Petrol fiyatlarındaki gelişmeler Türkiye’nin fiyat istikrarını ve finansal istikrarını doğrudan etkilemekte. Dünkü OPEC toplantısından beklendiği gibi mevcut kota uygulamasını dokuz ay daha uzatma kararı çıktı. Ancak anlaşma süresinin sonrasına ilişkin belirsizliklerle petrol fiyatları %5 değer kaybetti. Türkiye için varil başına 50 ABD Doları seviyesini nötr bulmaktayız. 51 Dolar’a düşen Brent petrol fiyatının 50 Dolar civarında istikrar kazanması bekleniyor. 50 – 55 Dolar aralığı bu sene için beklentilerin yoğunlaştığı bölge. Daha önce üç basamaklı fiyatlardan (100+) bahseden OPEC enerji bakanları şimdi “yeni ekonomi” dinamiklerinin bilinciyle 60 Dolar’ın tavan fiyat haline döndüğünü belirtiyorlar. Mevcut seviyelerde (50 Dolar) her “1” Dolar “%2” oranına denk gelmekte. Eğer petrol gerçekten 50 Dolar civarında istikrar kazanabilirse. 60 Dolar, yaklaşık %20 artış anlamına geliyor ki bu çok ciddi bir oran. Aslına yılbaşında başlayan kota uygulaması fiziksel petrol piyasasındaki arz fazlalığına çözüm getiremedi. Yalnızca fiyatların dalgalanması sayesinde petrol ihraççısı ülkeler maliyelerini dengelemeyi başardılar. Bahsettiğimiz gibi bu seviyelerde 1 Dolar’ın etkisi %2 oranına denk geldiği için petrol üreticileri şu anda 60, 70 Dolar gibi seviyeler yerine her “1” Dolar’ın peşindeler. Çünkü 1 Dolar demek %1’den daha fazla oranda maliye geliri demek. Gerçekten de bu sene petrol üreticisi ülkelerin maliyeleri dengeli seyretmekte. Petrol talebinde çok ciddi bir artış beklenmediği için bundan sonra kaya-gazı teknolojisi dahilinde petrol arzının nasıl şekilleneceği petrol fiyatlarının hangi seviyede istikrar kazanacağını belirleyecek. Petrol fiyatları konusunda zaten iyimser değiliz. Mevcut konjonktür risk algısını bozmayacağı için Türkiye’nin fiyat ve finansal istikrarı için ideal noktada.
Hindistan Merkez Bankası Başkanı Urjit Patel’in Gelişmekte Olan Ülkeler’de (GOÜ) faizlerin artacağına ilişkin değerlendirmesini önceki hafta tartışmıştık. Dün, Güney Afrika Merkez Bankası, düşen enflasyona karşın politika faizini %7 oranında sabit tuttu. Her ne kadar projeksiyonlarında hem büyüme hem de enflasyon oranını aşağı çekerek önümüzdeki dönemde faiz indirimi için ortamı hazırlasalar da harekete geçmekte son derece sabırlı davranıyorlar. Geçtiğimiz hafta Meksika Merkez Bankası’nı irdelemiş ve Dolar’daki güçlenme eğiliminin sona ermesiyle kurumun artık FED yörüngesinden çıkabileceğini düşünmüştük. Ancak beklentilerin aksine Meksika 25 baz puan faiz arttırımı gerçekleştirdi. Hindistan, bahsettiğimiz diğer ülkelerle benzer şekilde düşen enflasyona karşın para politikasını sıkılaştırma eğiliminde. Çizdiğimiz tablo Urjit Patel’in yaklaşımını haklı çıkarmakta. GOÜ merkez bankaları son derece temkinli seyrediyorlar. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da aynı doğrultuda bu seneyi son derece sabırlı geçirmesini bekliyoruz.
Veri takvimi açısından haftanın son günü yine rahat, öğleden sonra ABD’yi izleyeceğiz. Sabahtan yurt-içinde TSİ 10:00’da ekonomik güven endeksi açıklanacak. Öğleden sonra yurt-dışında TSİ 15:30’da ABD ilk çeyrek büyümesinin ikinci güncellemesi geçilecek. Aynı anda Nisan ayı dayanaklı mal siparişleri yatırım iştahının yılın ikinci çeyreğine nasıl başladığını gösterirken TSİ 17:00’de Michigan Üniversitesi’nin anketi açıklanacak. İlk seferinde %0,7 oranında açıklanan ABD büyümesinin bugünkü güncellemede %0,9 oranına yükseltilmesi bekleniyor. Veri açıklandığında piyasa düşük değeri göz ardı etmişti. Bunun bir sebebi istatistiksel mevsim etkilerinin piyasa bilincindeyken daha önceki yıllarda ilk çeyrek büyüme değerinin sonraki güncellemelerde hep yükseltilmesiydi. 2017 yılı da diğer yıllara benzeyecek gibi görünüyor. Diplomatik tarafta ise dün NATO ile başlayan süreçte bugün ABD Başkanı Donald Trump ve Avrupalı liderler G-7 için görüşmelerini sürdürecekler. Haftasonu, Güney Afrika’da Devlet Başkanı Jakob Zuma’nın parti kurultayında gücünü koruyup koruyamadığını takip edeceğiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Banvit (BANVT, Nötr): Şirket tarafından 10 Ocak 2017 tarihinde yapılan Özel Durum Açıklaması’nda, şirketin toplam ödenmiş sermayesinin yaklaşık %79.48’ine tekabül eden ve Hissedarlar’ın mülkiyetinde bulunan hisselerin tamamının satışına ilişkin olarak 9 Ocak 2017 tarihinde Hissedarlar ile dünyanın en büyük tavuk üreticilerinden olan Brezilya merkezli BRF S.A.’nın bağlı ortaklığı olan BRF GmbH arasında hisse satış sözleşmesi (“Sözleşme”) imzalandığı bilgisi verilmişti. (“İşlem”) Yine aynı Özel Durum Açıklaması’nda, Sözleşme’nin imzalanmasını takiben BRF GmbH ile Qatar Investment Authority iştiraki olan Qatar Holding LLC (“QH”) arasında, %60 BRF, %40 ise QH tarafından nihai olarak kontrol edilecek yeni bir ortaklık oluşturulacağı, bu yeni ortaklığın kurulması ile birlikte Sözleşme tahtında alıcının tüm haklarını devralacak olup, işlemin kapanışını müteakip yeni ortaklığın Şirketin paylarının %79.48’inin sahibi olacağı bilgisi verilmişti.
Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda BRF GmbH’in bağlı şirketi olan BRF Foods GmbH ile QH arasında yeni bir ortaklık olan TBQ Foods GmbH kurulmuş olup, 13 Mart 2017 tarihinde BRF GmbH, Sözleşme tahtındaki tüm hak ve yükümlülüklerini TBQ Foods GmbH’e devir ve temlik etmiştir. TBQ Foods GmbH, Rekabet Kurulu izni de dâhil olmak üzere gerekli şartların gerçekleşmesi üzerine Banvit’in %79,48’ine tekabül eden toplam 79.501.685,773 adet payı Hissedarlar’dan her bir hisse başına 3,38651 Amerikan Doları olmak üzere toplam 269.232.936,01 Amerikan Doları bedeli karşılığında (her hisse başına hisse devir tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruna göre 12, 07121 TL) ) devralmıştır; ancak hisse devir bedeli, hisse devri sonrasında devrin gerçekleştirileceği tarih itibariyle düzenlenecek ara bilanço ve gelir tablosu çerçevesinde belirlenecek olan net borç durumu, işletme sermayesi, FAVÖK ve ilgili tarihteki ABD Doları/Türk Lirası döviz kuruna dayalı olarak yapılacak fiyat uyarlamalarına tabi olarak devir bedeli değişebilecektir.
Bu işlemle birlikte TBQ Foods GmbH’in Şirketteki ortaklık oranı 79.48’e ulaştığından, zorunlu pay alım teklifi yükümlülüğü doğmuş olup, pay alım teklifi için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulacağı Şirkete bildirilmiştir.
İş Bankası (ISCTR, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka tarafından yurtdışından; yaklaşık bir yıl vadeli olmak üzere 100 milyon ABD Doları tutarında kredi sağlanması amacıyla bir anlaşma imzalanmıştır.
3 Mayıs 2017 Tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…
Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif): Hissedarlar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle önceki yıllarda temettü dağıtma kararı almakta zorlanan Turkcell dün gerçekleştirilen genel kurulunda 3 milyar lira tutarında temettüyü onayladı. Turkcell yönetim kurulu ise Nisan ayında yaptığı açıklamada genel kurula 1,79 milyar lira temettü dağıtılmasını teklif etmişti. Dün dağıtılma kararı alınan 3 milyar lira temettü hisse başına brüt 1,36 liraya tekabül ediyor. Temettü daha önce açıklandığı gibi 15 Haziran, 15 Eylül ve 15 Aralık tarihlerinde 3 eşit taksitte ödenecek. Temettünün 1,9 milyar liralık bölümü 2015 ve 2016 yılları, geri kalan bölümü ise 2010-2014 yılları kârlarından dağıtılacak. Şirketin KAP’a yaptığı açıklamaya göre hissedarlardan yönetim kuruluna yeni üye seçimiyle ilgili herhangi bir öneri gelmedi. Turkcell’in 2013 yılında SPK tarafından atanan 7 yönetim kurulu üyesi mevcut şekliyle görev yapmaya devam edecek. Şirketin esas sözleşmesinde değişiklik yapılması için yönetim kurulunun verdiği teklif ise reddedildi. Turkcell hisseleri gün içinde %1,76 yükselişle 12,16 liraya kadar çıktıktan sonra %1,17 ekside 11,81 liradan kapandı. (Kaynak: Reuters)
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): THY, ABD’nin Ulaştırma Güvenlik İdaresi “TSA Pre” ile yeni bir anlaşma imzaladı. Buna göre, ABD çıkışlı transit yolcularına hızlandırılmış tarama ve görüntüleme hizmeti sunularak, yolcuların güvenlik kontrolünde geçirdiği süre en aza indirilecek. (Kaynak: NTV)
Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): Vakıfbank, orta vadeli tahvil ihraç programı (GMTN) kapsamında 5 yıl vadeli 500 milyon dolar tutarında yeni bir tahvil ihracı gerçekleştirdi. Bankadan yapılan açıklamaya göre, 30 Mayıs 2022 vadeli tahvil ihracının kupon oranı %5,625, nihai getiri oranı %5,65 oldu.
11 Mayıs 2016 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…
Zorlu Enerji (ZOREN, Sınırlı Pozitif): Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ’nin, Pakistan’da kurulmasına karar verilen ‘Zorlu Renewable Pakistan Limited’ ve ‘Zorlu Sun Power Limited’ unvanlı şirketlere kurucu ortak olarak katıldığı bildirildi.
SEKTÖR HABERLERİ
Çimento: Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Şefik Tüzün, Türkiye’de çimento iç talebinin bu yıl %5 büyüyeceğini, sektörün klinker kapasitesinin 2017 sonunda %3 artışla 82,5mn tona yükseleceğini tahmin ettiklerini söyledi. Tüzün, çimento tüketiminde öngörülen artışın öncelikle İstanbul 3. havalimanı gibi devam eden büyük ölçekli altyapı projeleri, ikincil olarak ise kentsel dönüşüm ve konut projelerinden destek bulduğunu belirtti. Sektörün iki yıllık klinker üretim kapasitesini de paylaşan Tüzün, 2016’da 100mn ton çimentoya karşılık gelen 80mn ton üretim kapasitesinin devam eden yatırımlarla bu yıl 82,5mn ton, 2018 sonu-2019 başında 110mn ton çimento karşılığı olan 85mn tona yükseleceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Çimento üreticilerinin geleneksel ihracat pazarları Rusya ve Ortadoğu ülkelerinde çimento üretim kapasitesinin arttığına dikkat çeken Tüzün, İranlı üreticilerin ihracata başlamasının Türk üreticileri zorladığını da belirtti. Tüzün çimento ihracat fiyatlarının, İspanya ve Portekiz gibi kapasite kullanım oranı düşük çimento üreticilerinin rekabeti nedeniyle baskı altında olduğunu ifade ederek, “Geçen yıl klinkerde ihracat fiyatı ton başına 35 dolara kadar düştü. Şu anda çimentoda 43-45 dolar/ton olan ihracat fiyatlarının yıl sonuna kadar 45-50 dolar/ton bandında olacağını tahmin ediyoruz” dedi. (Kaynak: Reuters)
Bankacılık: Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye Katılım Bankaları Birliği olağan genel kurulunda şu açıklamaları yaptı: Katılım bankaları hedeflediğimiz noktada değil, hedeflediğimiz doğrultuda ve hızda olmamasını da normal karşılamak gerekiyor, daha yeni bir sistem 2017 bütçesi de hedeflenen %2’lik bütçe açığı hedefleri seviyesinde kalacaktır. Katılım bankalarından daha agresif bir yaklaşım bekliyoruz, hedeflerimizi daha kısa sürede gerçekleştirmek için Mevduat kapma yarışı yoluyla faizlerin artırılması gibi bir tabloyu istemiyoruz, bunu da kuralları bozmadan engellemeye çalışıyoruz Aktiflerin bir kısmının menkulleştirilerek (banka senedi) yurtdışına döviz cinsinden ihraç etme çalışmalarını tamamladık Bununla ilgili talep de var, ilk somut uygulamasını hayata geçireceğiz Uluslararası gayrimenkul borsası kurulması için çalışmaları tamamladık İSEDAK bünyesinde çalışacak bir altın borsası konusunda da teknik çalışmalar tamamlandı Kredi Garanti Fonu kredilerinde amaç dışı kullandırım olduğu bilgisi bize de geldi, bunları araştırıyoruz.