Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (24.10.2016)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Japonya’da güçlü açıklanan PMI’ın günün geriye kalanında Gelişmiş Ülkeler genelinde süreceği beklentisi katalizörlüğünde iyimser risk iştahı ile yeni haftaya başlıyoruz. Bu sabah S&P500 vadeli işlemlerde %0,1 oranında değer kazanıyor. Avrupa borsaları da vadeli işlemlerde %0,4’e varan değer kazancı içindeler. BIST100 endeksi güne 78.900 – 79.000 aralığından başlayabilir.  Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın dördüncü ve son enflasyon raporunu yayımlayacak. Başkan Sayın Murat Çetinkaya’nın konuşmasında ve toplantının soru-cevap kısmında kamuoyu ile paylaşacağı bilgiler Türkiye piyasalarındaki fiyatlamaların ana belirleyicisi konumunda.  Uçaklar, pistlere alçaldıktan sonra kuleden iniş izni alarak tekerleri yere değdirirler (touch-down). Şu anda Türkiye’de para politikası sadeleşmeyi tamamlamak için küresel piyasa koşullarından izin bekliyor. Ardından koridorun üst bandı ve haftalık repo faizi tıpkı uçağın tekerlerinin yere değmesi gibi bir şekilde birleşecekler (touch-down). Bir pilot için asıl mesele tekerleri yere değdirebilmek, TCMB için de şu anda artık sadeleşmenin son aşamasında olduğu görüşümüzü koruyoruz. Başkan Çetinkaya’nın bizlerle paylaşacağı bilgiler “touch-down”un nasıl gerçekleşeceği ile ilgili daha detaylı fikir sahibi olmamızı sağlayabilir. %7,75 oranında “touch-down”ın gerçekleşeceği beklentimizi korumaktayız.

Hafta genelinde irili ufaklı pek çok veri var. Takvim kalabalık, ancak mevcut konjonktürde bu veri kalabalığı “bilgi”den çok “gürültü” gibi görünüyor.  Küresel çapta; Cuma günü ABD’de açıklanacak üçüncü çeyrek büyümesi haftanın piyasayı en fazla etkileyebilme gücüne sahip verisi. Büyümenin daha önceki iki senedeki gibi yine yavaş başlayan yılın ilerleyen döneminde hızlanması bekleniyor. Piyasa beklentisi (yıllıklandırılmış) %2,5’in üzerinde bir gerçekleşme ile karşılaşabiliriz. Dolar endeksinin 98,8 seviyesine ulaşması piyasadaki güçlü veri beklentisini yansıtmakta. Yarın sabah Almanya’da açıklanacak IFO anketi Türkiye’deki reel ekonomi üzerinden piyasaları (daha ziyade sınai şirketleri) etkileme gücüne sahip. Perşembe günü ABD’de haftanın diğer normal zamanlarda kayda değer verisi Dayanıklı Mal Siparişleri açıklanacak. Ancak veri Eylül ayına ait olduğu ve Cuma günü zaten üçüncü çeyrek büyümesi açıklanacağı için ikinci planda. Benzer bir durumu Çin’de görüyoruz. Çeyreğin son ayına ilişkin perakende satış ve sınai üretim verileri büyüme ile aynı anda açıklanınca yeni bilgi özellikleri azalıyor. Bugün Gelişmiş Ülkeler’de geçici PMI verilerini takip edeceğiz. Sabah Japonya’da Ekim ayı geçici PMI verisi 51,7 değerine hızlandı. Mayıs ayında 47,7 seviyesinde dip yapan PMI Japonya’da senenin ikinci yarısında istikrarlı bir yükseliş trendi takip etti ve şu anda trendin en yüksek seviyesinde. Merkez bankasının verim eğrisini hedef alan uygulamasının parasal genişlemeden ziyade (çünkü bizim gibi pek çok piyasa oyuncusu bunun üstü örtülü kesinti = “taper” kabul etmekte) para çarpanlarını hızlandırarak ekonomiyi canlandırma stratejisi işe yarayabilir. Günün geriye kalanında önce sabahtan Avrupa’da ardından da öğleden sonra ABD’de geçici PMI verileri açıklanacak. Günün kayda değer son verisi ise FED’in Şikago Şubesi tarafından yayımlanan endeks. Endeksin üç aylık ortalaması enflasyon ve iktisadi faaliyet konusunda haberci özelliğine sahip. Geçtiğimiz ay negatif 0,54 seviyesinde açıklanan endeksin üç aylık ortalaması yine negatif 0,07 seviyesinde ve enflasyonist görünümden bir hayli uzak. Beklenti, endeksin negatif 0,13 seviyesinde açıklanması. Eğer TSİ 15:30’da ortalamayı pozitife taşıyan bir veri açıklanmazsa piyasadaki risk iştahının bozulacağını düşünmüyoruz.  Türkiye’de TSİ 10:00’da Eylül ayı konut piyasası verileri açıklanacak. Konut kredi oranlarındaki iyileşmeyle birlikte Ağustos ayında konut satışlarında toparlanma gözlemlemiştik. Güçlenme eğiliminin Eylül ayı verisinde de sürmesini bekliyoruz.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Akbank’ın net dönem karı 2016 yılının 3. çeyreğinde 1.105mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 1.073mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 1.087mn TL’nin hafif üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, net faiz gelirlerinin beklentilerimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Kar rakamı 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %17,1 oranında gerileme kaydederken; bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %64,5 oranında artmıştır. Ayrıntılar için tıklayınız…

Ereğli Demir Çelik (EREGL, Öneri “TUT”, Sınırlı Pozitif): Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, otomotiv sektörüne yönelik yeni galvanizleme hattını 2018’in ilk yarısında devreye alacaklarını; ayrıca İskenderun tesisinde yeni tesis yatırımı imkanlarını değerlendirdiklerini söyledi.
Ayrıca şirket 3.çeyrek sonuçlarının ardından, yıl sonu FAVÖK ve Net Kar marjı beklentisini %15-17 ve %6-8 aralığından %19-21 ve %10-12 aralığına revize etti.

Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): Arçelik’in 3. çeyrek ana ortaklık karı 262,8mn TL ile bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,8 oranında artmış ve 227mn TL olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 3Ç2016’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,3 oranında artarak 4,1 milyar TL olmuştur. Satışların maliyeti, gelirlerdeki artıştan daha düşük, %4 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar marjı 0,8 puan artışla %33,3 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderlerdeki artış %8,9 olmuştur. Diğer faaliyetlerden gelirler kur farkı gelirlerindeki gerilemeye paralel geçen seneki 163mn TL’den bu sene 3. çeyrekte 102mn TL’ye düşmüş ve faaliyet karını olumsuz etkilemiştir. Bu gelişmeler neticesinde, faaliyet kar marjı 1,7 puan gerileme ile %10,7 olmuştur. İlaveten, şirketin 3. çeyrek FAVÖK marjı geçen seneye göre 1 puan artışla %11,9’u göstermiştir.  Finansman tarafında ise giderler geçen sene aynı döneme göre 81mn TL azalarak 164,7mn TL seviyesini göstermiştir. Şirketin 3Ç2015 vergi gideri geçen sene aynı döneme göre 8,2mn azalışla 19mn TL olmuştur. Ana ortaklık karı üstünden hesaplanan kar marjı geçen seneye göre 1 puan artmış ve %5,5’e yükselmiştir. 3. çeyrek rakamlarıyla birlikte Arçelik’in 9 aylık ana ortaklık karı 1,07 milyar TL’ye ulaşmıştır. Geçen sene aynı dönemde şirket 680mn TL ana ortaklık karı kaydetmişti. Şirket sterlindeki değer kaybı sebebiyle yıl sonu ciro artış tahminini %13’den %12’ye çekmiştir. FAVÖK marjı beklentisini ise %11’de sabit tutmuştur.

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Pozitif): Vestel Beyaz Eşya’nın 3. çeyrek net karı geçen senenin aynı dönemine göre %161,2 oranında artarak 89,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 3Ç2016’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,5 oranında gerileyerek 696,5mn TL olmuştur. Öte yandan, satışların maliyeti, gelirlerdeki düşüşten daha yüksek, %3,2 oranında azalmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar marjı 2,4 puan artışla ile %16,5 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderlerdeki artış %5 olmuştur. Diğer faaliyetlerden gelirler geçen seneki 21,4mn TL’den bu sene 3. çeyrekte 11mn TL’ye gerilemiştir. Bu gelişmeler neticesinde, faaliyet kar marjı 0,7 puan artış ile %14,1 olmuştur. Finansman tarafında ise giderler geçen sene aynı döneme göre 54mn TL azalarak 3,6mn TL seviyesini göstermiştir. Şirketin 3Ç2015 vergi gideri geçen sene aynı döneme göre 3mn artışla 5mn TL olmuştur. Net kar marjı geçen seneye göre 8 puan artmış ve %12,9’a yükselmiştir. 3. çeyrek rakamlarıyla birlikte Vestel Beyaz Eşya’nın 9 aylık net karı 284,3mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemde şirket 89,5mn TL net karı kaydetmişti.

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Sınırlı Negatif): Ortaklık Genel Müdürü Temel KOTİL’in, 21.10.2016 tarihinde Genel Müdürlük görevinden emekli olması nedeni ile münhal bulunan Genel Müdürlük görevine Sayın Bilal EKŞİ’nin istihdam edilerek atanmasına karar verilmiştir.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr):  Vakıfbank beş yıl vadeli eurobond ihracını 500 milyon dolar borçlanma ile tamamladığını ve nihai getirinin yüzde 5.614 olarak gerçekleştiğini duyurdu. Bankadan KAP’a yapılan açıklamaya göre, itfa tarihi 27 Ekim 2021 olan sabit faizli, altı ayda bir kupon ödemeli tahvillerin kupon oranı ise yüzde 5.5 olarak belirlendi. Vakıfbank, Türkiye dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere dolar cinsinden tahvil ihracı düzenlenmesi için Emirates NBD PJSC, Goldman Sachs International, ING Bank N.V., National Bank of Abu Dhabi PJSC, SMBC Nikko Capital Markets Limited, Societe Generale ve Wells Fargo Securities LLC’ye yetki vermişti.

Diğer taraftan, Banka 400mn TL nominal değerli bonoların nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihracı kapsamında gerekli başvuruların yapılması için Genel Müdürlüğe yetki verildiğini bildirmiştir.

Halkbank (HALKB, Öneri “AL”, Nötr):  Banka 175 gün vadeli – 750mn TL nominal tutarlı, fazla talep gelmesi halinde 1 milyar nominal TL tutara kadar artırılabilecek bononun halka arzına ilişkin olarak SPK’ya başvuruda bulunmuştur.

Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): Şirket, önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirilecek yatırım ve modernizasyon projelerinin finansmanına yönelik çalışmalar çerçevesinde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile toplam 25mn EUR karşılığı Dolar yatırım kredisi sözleşmesini imzalamıştır. Kredi, 1 yılı ödemesiz 5 yıl vadeli olup, faiz oranı “3 aylık Libor+% 1,95” olarak belirlenmiştir.

Yünsa (YUNSA, Sınırlı Pozitif): Şirketin 30 Aralık 2015 ve 08 Mart 2016 tarihli özel durum açıklamalarında belirtilen 2010, 2011, 2012 ve 2013 vergilendirme dönemlerine ilişkin  toplam 7,1mn TL vergi aslı ve toplam 19,1mn TL vergi ziyaı cezasına ilişkin olarak, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6736 sayılı Kanun” hükümlerinden yararlanılması hususu şirket tarafından değerlendirilmiş ve şirket menfaatlerini gözönüne alarak 6736 sayılı Kanundan yararlanılmasına ve bu hususta gerekli tüm iş ve işlemlerin yapılmasına karar verilmiştir.

Aksigorta (AKGRT, Sınırlı Pozitif): Şirketin 5 Şubat 2013, 24 Ekim 2013 ve 11 Temmuz 2014 tarihli özel durum açıklamalarında belirtilen ve İstanbul 6. Vergi Mahkemesi kararıyla Şirket lehine sonuçlanan 2010 vergilendirme dönemine ilişkin ilave 61mn TL kurumlar vergisi aslı ve 91,44mn TL vergi ziyaı cezasına ilişkin olarak, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6736 sayılı Kanun” hükümlerinden yararlanılması hususu Şirket tarafından değerlendirilmiş ve şirket menfaatlerini gözönüne alarak 6736 sayılı Kanundan yararlanılmasına ve bu hususta gerekli tüm iş ve işlemlerin yapılmasına karar verilmiştir.

Turkcell (TCELL, Nötr): Telia Sonera tarafından bugün yapılan açıklamada, şirketin Avrasya’daki varlığını azaltmayı hedeflediği belirtilerek, bu çerçevede Fintur Holding’i elinden çıkarmak için bir süreç yürüttüğünü belirtti.  Sürecin Turkcell ile ortak yürütüldüğü belirtilirken, Fintur’un potansiyel alıcılarından bir tanesinin de şirkette azınlık hisseye sahip olan Turkcell olduğu belirtildi. Açıklamada sürecin 2017’de hayata geçmesinin muhtemel olduğu ifade edildi.  (Kaynak: Reuters)

SEKTÖR HABERLERİ

Savunma Sanayi: Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre İrtibat ve Genel Maksat Uçağı (GMU) Projesi Teklife Çağrı Dosyası (TÇD) için teklif verme süresi 16 Ocak 2017 Pazartesi saat 15:00’a kadar uzatılmıştır. Proje için teklif verme süresi daha önce 28 Ekim 2016 idi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Şirket’in Eskişehir’deki portföyünde yer alan 16.713 m2 arsa üzerinde bulunan 3.987 m2‘lik depolama alanı 31/12/2016 tarihine kadar kiraya verilmiştir. Kiraya verilen depodan 31/12/2016 tarihine kadar yaklaşık KDV dahil 50bin TL gelir elde edilecektir.