Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Küresel piyasalarda riskten kaçış eğilimi hakim. Çin ile ilgili yavaşlama endişelerinin artması (Bu sabah Çin imalat PMI son altı yılın en düşüğünde açıklandı) ve dünkü FED tutanakları sonrasında faiz artırımı beklentilerinin ötelenmesi satışların ana nedeni. Normalde faiz artırımının ötelenmesi özellikle gelişmekte olan ülkelerde risk iştahını canlandırmakta. Ancak, küresel yavaşlama ile ilgili endişelerin baskın gelmesi büyüme kanalı üzerinden olumsuz sonuçlar doğurmakta. Dolayısıyla ABD’den kötü gelebilecek veriler artık Türkiye için de iyi olmayabilir. Bundan sonra gözler 29 Ağustos’ta yapılacak Jackson Hole sempozyumunda FED Başkan yardımcısı Stanley Fisher’in yapacağı konuşmada olacaktır. Diğer taraftan, Yunanistan’ın erken seçim kararı alması, Kazakistan’ın dalgalı kur rejimine geçmesi ve jeopolitik risklerin gündemde kalması gibi gelişmeler de riskten kaçışı artırmakta. Bu kapsamda da, fonlama kuruna dönen Avro, güvenli liman özelliği olan Japon Yeni ve Altın gibi varlıklar değer kazanmakta. Emtia fiyatlarında ise genel olarak düşüş göstermekte. Dünya borsalarında yaşanan satışlardan dolayı bugün Borsa İstanbul’da satıcılı bir günle başlayabiliriz. Yurtiçinde de ana gündem maddesi ise politik risk ve güvenlik endişeleri olmaya devam ediyor. Erken seçimin 1 Kasım olarak telaffuz edilmesi, 15-16 Kasım G-20’ye yeni hükümeti yetiştirme senaryosunu olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu düşürme riskinin artması Lira varlıklara talebi düşürmekte. CDS (5 yıllık) 278 seviyesine kadar yükselirken, 10 yıllık tahvil faizleri çift haneli rakamlarda.
ŞİRKET HABERLERİ
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Yapı Kredi Bankası, MTN programı kapsamında 8,4mn USD ihraç etmek için SPK’ya başvuruda bulunmuştur.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Sınırlı Pozitif): Geri alım programı çerçevesinde, 20.08.2015 tarihinde Emlak Konut GYO ile ilgili olarak 2,39 TL- 2,45 TL fiyat aralığından 5.755.245 adet alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte, Şirket tarafından “Geri Alım Programı” çerçevesinde geri alınan EKGYO Payları’nın toplam adedi 116.642.563 lota ve geri alınan payların şirket sermayesine oranı %3,07 seviyesine ulaşmıştır
Ayrıca, Emlak Konut GYO, 74,7mn TL değerindeki Denizli Merkez Efendi arsasından ihale sonucuna göre 92,6mn TL gelir elde edildiğini duyurmuştur.
Halk GYO (HLGYO, Nötr): Şirket mülkiyetinde bulunan market Migros’a 10 yıl süreyle kiralanması konusunda sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu gayrimenkul 228bin TL yıllık kira geliri elde edilebilecek konumdadır.
Şişecam (SISE, Nötr): Denizli Cam Sanayii ortaklarından Şişecam ve Soda Sanayii’nin sahip olduğu toplam 2.5mn TL nominal değerli paylar 6,92 TL fiyatla Paşabahçe’ye satılacaktır.
Kordsa (KORDS, Sınırlı Pozitif): Kordsa CEO’su Cenk Alper Avrupa ve ABD’de satın alma fırsatlarına baktıklarını ve yeni ürünlerden gelen cironun 150mn dolara çıkmasını hedeflediklerini açıkladı. (Bloomberg HT)
Karsan (KARSN, Sınırlı Negatif): 2015’in ikinci çeyreğinde 13,7mn TL net zarar elde etmiştir. Şirket geçen sene aynı dönemde 7.4mn TL zarar yazmıştı. Genel olarak satış ve operasyonel anlamda olumlu görüntü sergileyen şirket, finansman giderlerindeki 34mn TL’lik artış sebebiyle son çeyreği ekside kapatmıştır. Satışların %215 maliyetlerin ise %221 artması sebebiyle brüt kar marjı %7,4’den %5,8’e gerilemiştir. Adetsel bazda şirketin 2Ç2015 satışları 2Ç2014 satışlarından %675 yukarıdadır. Esas faaliyetlerinden diğer gelirlerinden 17mn TL gelir yazan şirket geçen sene aynı dönemde 4,6mn TL zarar yazmıştır. Finansman tarafında geçen sene 3mn TL’lik zarar kaydeden şirket, bu çeyrekte geçen yılın oldukça üstünde 37mn TL’lik zarar kaydetmiştir. İlgili döneme isabet eden vergi geliri geçen senenin 15mn TL üzerinde 24,4mn TL seviyesindedir.
Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Şirket, Eylül ayından itibaren yolcularını İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden Bağdat’a haftada 3, Erbil’e ise haftada 4 gün karşılıklı uçuracak.
Doğuş Otomotiv (DOAS, Nötr): Man Finansman A.Ş. hisselerinin satın alınması hususunda, taraflar arasında toplam 18.500.000,-avro hisse alım-satım bedelinde mutabık kalınmış ve Hisse Alım Sözleşmesi 20 Ağustos 2015 tarihinde imzalanmıştır. Sermayesi 1 TL nominal bedelli 14.000.000 adet hisseden oluşan Man Finansman A.Ş.’nde hisse devri sonrası; Volkswagen Doğuş Finansman A.Ş. 13.999.900 adet, Volkswagen Financial Services AG 51 adet, Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş. 47 adet, Doğuş Holding A.Ş. 1 adet ve Doğuş Nakliyat ve Ticaret A.Ş. 1 adet hisseye sahip olacaklardır.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık Sektörü: TCMB Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre bankacılık sektörü toplam kredi hacmi, 14 Ağustos ile biten haftada 12,6 milyar lira artarak yaklaşık 1,4trilyon olarak gerçekleşti. Mevduatlar da 19 milyar TL artarak 1,2trilyon TL oldu. Bankacılık sektörü ile ilgili diğer bir haber ise BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in açıklamaları ile ilgili. AA’da yayınlanan habere göre Akben, “EFT ücretleri gündemimizde. Ücretler, maliyetler konusunda birtakım çalışmalar içerisindeyiz”, dedi.
Beyaz Eşya Sektörü: Beyaz eşya sektörü verileri açıklandı. Buna göre Beyaz eşya satışları Temmuz ayında yurtiçinde %4,6 artarken, ihracattaki artış %1,5 oldu. Temmuz’da yurt içine 671bin adet, yurtdışına ise 1,37mn adet ürün satıldı. Ocak-Temmuz kümülatif rakamlara bakıldığında, iç satışlardaki artışın %9,3, dış satışlardaki artışın ise %4,6 olduğu hesaplandı. Üretimde Temmuz ayında yıllık düşüş %9,9 olurken, kümülatif artış ise %7,8 olarak hesaplandı. Diğer taraftan İthalat/İç Satışlar oranı son 2 yılın en yüksek seviyesi olan %18,6’ya ulaştı.
Demir-Çelik Sektörü: 2015 yılının ilk 7 ayında küresel ham çelik üretimi %1,8 oranında gerileyerek 948mn ton olarak gerçekleşmiştir. Çin dünya ham çelik üretiminde ilk sırada yer almaya devam ederken, Türkiye ise 9. sırada yer almaktadır. 2015 yılının Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %6,3 oranında düşüş göstererek 18.99mn ton seviyesinde kalırken, Temmuz ayı üretiminin ise bir önceki yılın aynı ayına göre %10,4 oranında önemli bir düşüş gösterdiği görülmektedir.
TCÜD tarafından yayınlanan Türkiye’de tesis bazında üretim verileri incelendiğinde ise üretim kaybının elektrikli ark ocakları tesislerinde gerçekleştiği görülmektedir. Yılın ilk 7 ayında elektrik ark ocaklı tesislerin ham çelik üretimleri %12,3 düşüşle 12.38 milyon tona gerilerken, yüksek fırınlı tesislerin ham çelik üretimleri % 8,2 oranında artış göstererek 6.35 milyon tona ulaştı. Elektrikli ark ocaklarında yaşanan bu düşüşler ise hurda-nihai mamul fiyatları arasındaki marj daralması nedeniyle üretime ara verilmesinden kaynaklanmaktadır. Entegre tesislerin üretimlerinde sıkıntı yaşanmadığı görülmekle birlikte Çin etkisi, küresel çapta kapasite fazlalığının ham çelik üretiminde gerileme eğiliminin devam edebileceğini göstermesi göz önünde bulundurulması gereken durumlardır.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Göltaş Çimento (GOLTS, Sınırlı Pozitif): Daha önce duruş bildiriminde bulunan ve toplam klinker üretim kapasitenin %35 ‘ini temsil eden 1.fırın faaliyete geçildiği duyurmuştur.
İyi Seanslar…