Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (20.02.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Haftanın ilk işlem gününe pozitif risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizörler: Amerikan endekslerinin rekor seviyelerini korumaları ve merkez bankasının kuru destekleyen açıklaması. Cuma günü seans kapanışına doğru merkez bankası ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri kapsamında geri ödemelerin Türk Lirası cinsinden gerçekleşebileceğini açıkladı. Önceki Başkan Erdem Başçı döneminde, merkez bankasının rezervlerini güçlendirmek amacıyla uygulamaya alınan ve yine Başkan Başçı tarafından “havuz problemi” benzetmesi ile betimlenen uygulama spot piyasadaki döviz talebini arttırmaktaydı. Türk Lirası verilen kredilerin döviz ile geri dönüşü merkez bankasının rezerv ihtiyacına cevap verirken piyasadan temin edilmesi gereken döviz, likidite ihtiyacını arttırıcı yönde etkiye sahipti. O dönemde merkez bankası döviz ihaleleri ile likiditeyi dengelemekteydi. Mevcut konjonktürde rezervleri sabit tutarak piyasadaki döviz likidite ihtiyacını “swap” (para takası) yöntemiyle karşılamaya çalışan merkez bankası artık döviz ihalesi düzenlemiyor. Bu nedenle “havuz problemi” de kendiliğinden ortadan kalkmakta. Cuma günü açıklanan uygulama Türk Lirası’nı destekleyici yönde ve kur, Cuma gününü 3,63 seviyesinden kapattı. Amerika seansında Türkiye ETF’inin %2,2 değer kazancı ile Borsa İstanbul’dan pozitif yönde ayrıştığını gözlemliyoruz. Bu sabah da Dolar / TL kotasyonları 3,6289 seviyesinden geçmekte. Cuma günü bankacılık (XBANK) önderliğinde %0,7 değer kazanan Borsa İstanbul güne sakin başlayabilir.

Bugün, ABD’nin kurucularından (founding fathers) ve ilk Başkanı George Washington’un anısına (President’s Day) resmi tatil nedeniyle ABD piyasaları kapalı. Yurt-içinde ve Avrupa’da tüketici güveni endekslerini takip edeceğiz. TSİ 10:00’da TÜİK Şubat ayı güven endeksini açıklayacak. Ocak ayında endeks 63,4 seviyesinden 66,9 seviyesine toparlanmıştı. Ocak ayında beklenenden fazla artan enflasyona karşı Şubat ayındaki kur istikrarının tüketici güvenini ne kadar değiştirdiğini gözlemleyebileceğiz. Ocak ayında hane-halkı talebinin en önemli göstergelerinden otomobil satışları %10 artış kaydetmişti. TSİ 18:00’de Avrupa Komisyonu Şubat ayı tüketici güvenini açıklayacak. Avrupa’da tüketici güveni artan benzin fiyatlarına rağmen güçlenme eğilimini korumakta. 2011 Avrupa Borç Krizi sonrasında -3,6 ile 2015 Mart ayında en yüksek seviyesine ulaşan endeks geçen yıl Mart ayında -9,7 değerine kadar zayıfladıktan sonra yeniden artış eğilimine girdi ve Ocak ayında -4,9 seviyesine kadar yükseldi. Avrupa’daki diğer güven ve beklenti endeksleri de iktisadi faaliyetteki toparlanmayı yansıtmaktalar. 1985 yılından beri açıklanan endeksin tarihi ortalaması -12,2.  Hafta genelinde ise yurt-içinde Çarşamba günü merkez bankasının İktisadi Yönelim Anketi (İYA) takip edilecek temel gelişme. Cuma günü Polonya’da perakende satışlar %11,4 oranında artış açıkladı. Polonya, Türkiye’ye benzeyen bir ülke. Çünkü yalnızca Gelişmekte Olan bir Ülke (GOÜ) sayıldığı için değil aynı zamanda Türkiye’ye benzer bir sanayi tabanına (industrial base), üretim yapısında sahip ve Avrupa tedarik zincirinin parçası olduğu için Türkiye’ye benzerlikler taşımakta. Salı günü Avrupa’da PMI’lar ve yine Çarşamba günü Alman IFO verileri bize Türkiye’de sanayinin yılın ilk çeyreğinde momentumunu koruduğuna işaret edebilir. ABD’de ise haftanın kilit olayı Çarşamba akşamı açıklanacak FOMC tutanakları, veri tarafında ise hafta genelinde konut piyasası verileri takip edilecek. Çin’de de haftanın olayı Çarşamba günü açıklanacak konut fiyatları. Benzer şekilde yurt-içinde de Cuma günü konut satışları açıklanacak. Son olarak, OPEC ve OPEC-dışı ülkeler arasında kurulan teknik komite Çarşamba günü Viyana’da bir araya gelerek mevcut anlaşmaların ne kadar uygulandığını tespit edecek. Londra’da Petrol Haftası etkinlikleri petrol fiyatları için takip edilecek gelişme.

GOÜ para politikası tarafında ise Meksika’da para politikası kurulunun tutanakları açıklanırken Brezilya’da da Çarşamba günü faiz kararı (SELIC) takip edilecek. Kolombiya da faiz kararı açıklayacak bir başka Latin Amerika (LatAm) ülkesi. Brezilya’da Real’in değer kazancı enflasyonu %5,4 oranına kadar iyileştirirken beklentiler uzun bir aradan sonra merkez bankasının %4,5 hedefinin altına düştü. Böylece merkez bankasının bu hafta 75 baz puan faiz indirerek SELIC oranının %12,25’e düşürmesi beklenmekte. Ekim ayında 25 baz puan ile başlayan faiz indirimleri Ocak ayında 75 baz puan hızına yükselerek üç aylık toplam indirim miktarını 125 baz puana ulaştırmıştı.  Kolombiya da ekonomideki yavaşlama nedeniyle faiz indirim sürecinde görünüyor. Aralık ayında 25 baz puan faiz indiren Kolombiya Ocak ayını pas geçmişti. Brezilya ve Kolombiya’daki gelişmeler faiz arttırım sürecindeki Meksika’nın tam tersi. Türkiye’nin durumu ise artık kur oynaklığının istikrar kazanmasıyla Meksika’dan ayrışmaya başlasa da henüz Brezilya ve Kolombiya ile örtüşmemekte. Çünkü Kolombiya’da da enflasyon Brezilya gibi gerileme eğiliminde. Geçtiğimiz sene Temmuz ayında %9 ile zirve yapan enflasyon %5,5 oranına kadar yavaşladı. Türkiye’de sıradaki Para Politikası Kurulu toplantısının Şubat ayının pas geçilerek FOMC sonrası 16 Mart tarihine konması büyük bir avantaj. %11 oranındaki işlevsel (effective) faiz şu anda Mart – Haziran döneminde çift hanelerde seyretmesini beklediğimiz enflasyon oranına karşı kıymetli bir tampon.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Negatif): Aksa Akrilik’in 4Ç2016 net dönem zararı 10,5mn TL olmuştur. 2015’in aynı döneminde şirket 64,9mn TL kar açıklamıştı. Şirketin kardan zarar geçmesindeki ana faktör yüksek finansman gideri olmuştur. 4Ç2016 satış gelirleri %13, brüt kar %7,5 artış göstermiştir. Şirketin diğer faaliyet gelirlerindeki artışına bağlı olarak faaliyet karı 4Ç2015’e göre %74 artış göstermiş ve olumlu bir görüntü sergilemiştir. Öte yandan, Aksa Akrilik’in iş ortaklığı olan DowAksa Holdings’in zararındaki artışa bağlı olarak özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan yazdığı zarar artmıştır. Böylece finansman gideri öncesi net faaliyet karı 4Ç2015’e göre, faaliyet karı artışından daha düşük, %56,6 artmış ve 81,8mn TL olmuştur. Aksa Akrilik’in finansal sonuçlarını 2016 yılı son çeyrekte en negatif etkileyen kalem finansman giderlerindeki yüksek artış olmuştur. Şirket 4Ç2015’teki 32mn TL’lik net finansman gelirinin aksine 4Ç2016’da 82mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Bu durum şirketin vergi öncesinde bütün karını eritmiş ve zarara geçmesine neden olmuştur. 10,4mn TL’lik 4Ç2016 vergi gideri sonrasında net zarar 10,5mn TL’yi göstermiş ve Aksa Akrilik’in 2016 yılı toplam karı 125,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılındaki net kar 199,5mn TL idi.

Aksa Akrilik ayrıca, 185mn TL nakit kar payının (1 TL nominal değerinde beher hisse için brüt 1,00TL, net 0,85 TL), 4 Nisan 2017 tarihinde başlanarak dağıtılmasını Genel Kurul’un onayına sunmaya karar vermiştir.

Carrefoursa (CRFSA, Sınırlı Negatif): Carrefoursa’nın 2016 yılı 4. çeyrek net dönem zararı 1,4mn TL olmuştur. Şirket 2015’in aynı döneminde 92,8mn TL zarar açıklamıştı. 4Ç2016 zararının 4Ç2015’e göre azalmasındaki ana etken Aralık 2016’da İstanbul’da yer alan bir ticaret merkezinin satışına bağlı olarak yatırım faaliyetlerinden elde edilen gelir olmuştur. Şirketin 4Ç2016 satış gelirleri 4Ç2015’e göre %6,4 azalarak 1.106mn TL’ye gerilerken, maliyetlerdeki daha yüksek azalışa bağlı olarak brüt kar gerilemesi, ciro azalışından daha düşük, %4,1 olmuştur. Brüt kat marjı ise 4Ç2015’e göre 0,6 puan artarak %25,1’e yükselmiştir. Carrefoursa’nın operasyonel giderleri de 4Ç2016 döneminde %13,1 azalmış ve olumlu bir görüntü sergilemiştir. Diğer faaliyet gideri geçen senenin %24 daha altında 25mn TL olmasına rağmen, şirket esas faaliyetlerden 20,6mn TL zarar yazmıştır. Yatırım faaliyetlerinden elde edilen 60,2mn TL’lik gelir sayesinde şirket vergi öncesinde 651bin TL’lik vergi öncesi kar yazmayı başarmıştır. Faaliyet kar marjı 4Ç2016’da %0,06 ile zayıf bir performans sergilemiştir. 4. çeyrek sonuçlarıyla birlikte Carrefoursa’nın 2016 yılı net dönem zararı 432,2mn TL olmuş ve olumsuz bir görüntü sergilemiştir. 2015 yılının net dönem zararı 31,7mn TL idi.

Ege Endüstri (EGEEN, Sınırlı Pozitif): Ege Endüstri’nin 4Ç2016 net dönem karı 4Ç2015’e göre %89,4 artarak 35,2mn TL olmuş ve olumlu bir görüntü sergilemiştir. Şirketin karının 4Ç2015’e göre daha yüksek olmasının ana sebebi diğer faaliyet gerilerindeki artış ve finansman geliri olmuştur. Ege Endüstri’nin 4Ç2016 brüt karı %45,7 azalarak 19,5mn TL olurken, diğer faaliyet gelirlerindeki artışa bağlı olarak faaliyet karı %11,9 artışla 25,9mn TL’ye yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerden gelirler ile özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan karlardaki azalmaya bağlı olarak finansman geliri öncesi faaliyet karı %8,1 yükselmiş ve 26,3mn TL olmuştur. 2015 son çeyrekteki finansman giderinin aksine 2016 son çeyrekte finansman geliri yazılması vergi öncesi karın neredeyse 2 katına çıkarak 40mn TL’ye sıçramasına neden olmuştur. Böylelikle Ege Endüstri’nin 4Ç2016 net dönem karı 35,2mn TL olmuştur. Bu sonuçlarla birlikte şirketin 2016 yılı genelindeki net dönem karı 98,4mn TL olmuş 2015 yılında elde edilen 102mn TL’nin hafif altında gerçekleşmiştir.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Öneri “EKLE”, Sınırlı Negatif): TAV Halimanları’nın 2016 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %51,5’lik düşüşle 65,1mn TL’ye gerilemiş ve hem bizim beklentimiz olan 101mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 80mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden yüksek gerçekleşen satış gelirlerine karşın düşük brüt kar marjı ve yüksek operasyonel giderler etkili olmuştur. TAV’ın satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,4 oranında artarak 992,2mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan satış maliyetlerindeki satış gelirlerinden daha yüksek artışa bağlı olarak brüt kar ise %16,7 oranında artarak 336,9mn TL olmuştur. Faaliyet giderlerindeki %18’lik artış ve diğer faaliyet gelirlerinin 200mn TL’den 105mn TL’ye gerilemesine bağlı olarak faaliyet karı %23 oranında gerilemiş ve 252mn TL’ye inmiştir. Diğer taraftan finansman giderleri 192mn TL’den 4Ç2016’da 126mn TL’ye gerilemiş ve karı desteklemiştir. Tüm bunların etkisiyle vergi öncesi net dönem karı %10,4 oranında gerilemiş ve 134,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ancak vergi gideri 28,6mn TL’den 73,4mn TL’ye yükselmiş ve net dönem karındaki sert düşüşte ana etken olmuştur. Son çeyrek kar rakamı ile birlikte 2016 yılı net dönem karı 424,3mn TL’ye yükselmiş ancak bir önceki yıla göre %33 oranında düşüş kaydetmiştir.

TAV ayrıca 2017 yılı beklentilerini de açıklamıştır. Buna göre Şirket 2017 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki yolcu sayısı artışını %1-3 arasında öngörürken, hizmet verdiği havalimanlarındaki toplam yolcu sayısı artışını ise %4-5 arasında beklemektedir. 2017 yılı için toplam 50mn euro yatırım harcaması öngören TAV, euro cinsi gelirlerinin ve FAVKÖK’ünün (Faiz, Amartisman, Vergi, Kira Öncesi Kar) sabit kalacağını ancak net karda kaydedeğer artış olmasını beklemektedir.

Ek olarak, TAV’ın Yönetim Kurulu, 248mn TL nakit kar payının (1 TL nominal değerinde beher hisse için brüt 0,6825341TL), 22 Mart 2017 tarihinde başlanarak dağıtılmasını Genel Kurul’un onayına sunmaya karar vermiştir.

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Pozitif): Şirket’in Ocak 2017 dönemine ait prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %42 oranında artarak 40,8mn TL’ye yükselmiştir.

Netaş Telekomünikasyon (NETAS, Sınırlı Pozitif): 16 Ocak 2017 tarihinde yapılan açıklamada da belirtildiği gibi, İstanbul Yeni Havalimanı Projesi kapsamında çalışmalarını yürüten ve havalimanının 25 yıl işletmesini üstlenmiş olan İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi’ne tüm havalimanını kapsayacak kablolu ve kablosuz alan ağlarının kuruluşu ve 5 yıl işletilmesi için 5 firma arasında 13,5 milyon Euro ile teknik ve finansal olarak en iyi teklif Şirket tarafından verilmiştir.

Şirket tarafından İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi’ne verilen teklifin ilk aşaması olan 10,8 milyon Euro tutarındaki kurulum ve tedarik sözleşmesi 17 Şubat 2017 tarihinde imzalanmıştır. Teklif kapsamında yer alan bakım ve servis hizmetlerine ilişkin sözleşme ayrıca imzalanacaktır.

Otokar (OTKAR, Öneri “TUT”, Pozitif): Otokar ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Tawazun’un ortak kuruluş çalışmaları devam eden Al Jasoor (Cesur) şirketi, Otokar ve Tawazun’un birlikte yürüttükleri çalışmalar sonucunda, Al Jasoor tarafından gerçekleştirilmek üzere BAE Silahlı Kuvvetleri’ne 8×8 zırhlı araç tedarikine hak kazanılmıştır. İlk aşama olarak BAE Silahlı Kuvvetleri ile Tawazun arasında Otokar’ın dolaylı olarak %49 pay sahibi olacağı Al Jasoor’a devredilmek üzere, 6 yıllık toplam 661 milyon USD tutarında satış için sözleşme imzaları tamamlanmıştır. Proje kapsamında Otokar’ın doğrudan elde edeceği gelirler gerçekleştirilecek araç ihracatı, demonte kit (CKD – Completely Knocked Down) satışları, teknik danışmanlık ve benzeri hizmet gelirleri ile Al Jasoor’dan alacağı temettülerden oluşacaktır.

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirketin sermayesinin tamamına sahip olduğu Turktell Bilişim Servisleri A.Ş. tarafından, 2mn TL sermayeli, işletme konusu elektrik enerjisi ticareti, toptan satış, perakende satış olan bir şirket kurulması amacıyla, Şirket kuruluşunun tescil ve ilanı için başvuruda bulunulacaktır.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirketin İsrail şirketler mevzuatı uyarınca İsrail’de kurulmasına karar verilen “Zorlu Enerji Israil Ltd.” unvanlı şirkete 10.000 NIS sermaye payı ile tek kurucu ortak olarak katılmasına karar verilmiştir.

Akfen GYO (AKFGY, Nötr): Şirketin ana ortağı Akfen Holding A.Ş.’nin aktifinde bulunan, Şirketin hisseleri dahil olmak üzere bir kısım iştirak hisseleri, kısmi bölünme yoluyla Akfen Mühendislik A.Ş.’ye devredilmiş olup söz konusu kısmi bölünme işlemleri 16.02.2017 tarihinde tamamlanmıştır.

Ziraat Bankası: Ziraat Bankası’nın 4Ç2016’daki solo net dönem karı 1.568mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki çeyrekteki kar rakamı 1.620mn TL idi. Diğer yandan, son çeyrek kar rakamı ile birlikte Ziraat Bankası’nın 2016 yılındaki net dönem karı bir önceki yıla göre %27 oranında artarak 6.576mn TL’ye yükselmiştir. Yıllık özsermaye karlılığı %18,8, net faiz marjı ise %4,4 ile sektör ortalamasının oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Ziraat Bankası’nın 2016 yılındaki kredi büyümesi kurlardaki artışın da etkisiyle %24,5 oranında artış göstermiştir. Mevduat büyümesi de benzer şekilde kurlardaki yükselişin  de etkisiyle %19,6 oranında artmıştır. Kredilerin mevduatlardan daha hızlı artmasına bağlı olarak da kredi mevduat oranı 410 baz puan artarak %104,3’e yükselmiş; ancak sektör ortalamasının altında kalmaya devam etmiştir. Sektörün oldukça altında kalmaya devam eden takipteki kredi rasyosu ise %1,8’dir.

Ziraat Bankası’nın 2016 yılına ilişkin finansal verilerini değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, yürütülmekte olan değişim projesinin de katkısı ile son 5 yılda aktif toplamlarını 2 katına çıkardıklarını belirtti. Hüseyin Aydın “Yani bir Ziraat Bankası kadar daha büyüdük diyebiliriz. Bu büyümeyi, kredilerimizi sektörden daha hızlı artırarak gerçekleştirdik. Tüketici ve girişimci KOBİ kredilerindeki pazar paylarımız sırasıyla %16 ve %15 olarak gerçekleşirken toplam kredi pazar payımız hali hazırda %13,5 seviyesine ulaşmış durumda. Kredilerimiz son 5 yılda 2 kattan fazla arttı ve bilanço içindeki payı %44’den %65 seviyesine artış kaydetti” dedi. Nakdi kredilerin 2016 yılı sonu itibariyle %25 artışla 233 milyar TL, gayrinakdi kredilerin 79 milyar TL, toplam kredi büyüklüğünün ise 312 milyar TL seviyesine ulaştığını açıklayan Aydın, nakdi, gayrinakdi ve toplam kredilerde sektör liderliğini sürdürdüklerini ifade etti. Hüseyin Aydın “Hem ekonomik büyümedeki yavaşlama hem de finansal piyasalardaki dalgalanmalara karşın etkin kredi politika ve süreç yönetimimizin bir sonucu olarak kredi kalitemizdeki olumlu seyri sürdürmekteyiz. Takipteki kredilerden herhangi bir satış yapmamış olmamıza rağmen takipteki krediler oranı, %1,8 ile sektörün yaklaşık yarısı seviyesinde bulunmaktadır. Aktif toplamı, krediler, mevduat, özkaynak, karlılık ve verimlilik kriterlerinin yanı sıra şube ve ATM sayısı ve yaygınlığında sektörün lider bankası özelliğimizi sürdürüyoruz. İçinden geçmekte olduğumuz hassas dönemde davranılması gerektiği şekilde; 2016 yılının 4. çeyreğinde daha hızlı bir büyüme ile yılın ilk 3 çeyreğinin toplamı kadar bir kredi artışı sağlamış durumdayız” dedi.