Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Petrol fiyatlarında toparlanma ile birlikte sağlıklı risk sabahına uyanarak haftaya başlıyoruz. Piyasada oynaklık çok düşük seviyelere geldi. VIX 11,5 MOVE da 64,3 seviyelerinde. FED’in hiç istemediği olay oynaklığın bu kadar düşmesi. Bu nedenle her fırsatta Eylül ayını canlı tutma çabası göreceğiz. Özellikle Eylül ayının başında oynaklığın yükselmesi için ek açıklamalarla karşılaşmamız mümkün. Düşük oynaklık konjonktüründe gözler Yellen’ın 26 Ağustos günü yani önümüzdeki Cuma yapacağı Jackson Hole konuşmasına çevrilmekte. Bu hafta da Çarşamba günü FED, son FOMC toplantısının tutanaklarını açıklayacak. Cuma günü ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in kredi notumuza ilişkin değerlendirmesi var. Fitch, tahminen Cuma akşamı konuşacaktır. Açıklamada artan risklere dikkat çekerek Fitch’in not ve görünümü sabit tutması temel senaryomuz. Ancak büyümeye yönelik vurguyla görünümün negatife çekilmesini de olasılık senaryosunda bulundurmak gerekiyor. Bu sabah MSCI Gelişmekte Olan Ülke Endeksi %0,1 oranında değer kaybediyor. FED baskısı Gelişmekte Olan Ülke rallisinde yeni hamleleri zorlamakta. BİST100 de 78.200’den güne yatay başlayabilir.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): Şirketin 2Ç2016’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre önemli bir değişim göstermeyerek 53,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar ise %8,6 oranında artarak 2Ç2016’da 118,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı da %25 olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın ikinci çeyreğindeki %20’nin üzerinde gerçekleşmiştir. İkinci çeyrek kar rakamı ile birlikte Ocak- Haziran 2016 dönemindeki kar rakamı 83,1mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde 104,4mn TL kar elde edilmişti.
Anadolu Isuzu (ASUZU, Negatif): Anadolu Isuzu 2016 yılının ikinci çeyreğinde 7,9mn TL zarar kaydetmiştir. Şirket geçtiğimiz yılın aynı döneminde 8,8mn TL kar açıklanmıştı. 2. çeyrek yurtdışı satış gelirlerinin geçen sene aynı çeyreğe göre 2,6 katına çıkmasına rağmen, yurtiçi satışların %45 azalması satış gelirlerinin %32 düşmesine sebep olmuştur. Brüt kar %29,6 gerilemeyle 29,8mn TL, brüt kar marjı ise 0,5 puan artışla %16,8 olmuştur. Şirketin 2. çeyrek operasyonel giderleri geçen seneye göre %11 gerilemiş ve olumlu bir görüntü çizmiştir. Öte yandan, kurlardaki hareketlere bağlı olarak, esas faaliyetlerinden 11mn TL gider kaydeden Anadolu Isuzu, 6,1mn TL faaliyet zararı yazmıştır. Şirket geçen sene aynı dönemde 1mn TL diğer faaliyet geliri ve 14,4mn TL faaliyet karı kaydetmişti. Finansman giderleride geçen senenin %11 üzerinde gerçekleşmiş ve 4,6mn TL olmuştur. Geçen sene 2. çeyrekte kaydedilen 1,1mn TL vergi giderine karşın, bu sene 2.çeyrekte 3,2mn TL vergi geliri kaydedilmesine rağmen, net dönem zararı 7,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yurtiçi satış adetlerinin geçen senenin altında kalması, döviz piyasalarında görülen yüksek dalgalanma ve özellikle Japon Yeni’nin 2016 yılında aşırı değer kazanması şirketin karlılığı ile finansal sonuçlarını olumsuz etkilemiştir. Yılın ikinci yarısında Türkiye ticari araç pazarında yılın ilk yarısında yaşanan daralmanın yavaşlaması beklenmektedir.
Ak Enerji (AKENR, Negatif) Şirket 2016 yılının 2. Çeyreğinde 84,5mn TL net dönem zararı kaydetmiş ve bir önceki yılın aynı dönemindeki 3,9mn TL’lik net dönem karına göre olumsuz bir görüntü sergilemiştir. Şirketin satış gelirleri 2016 yılının 2. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %32,6 oranında gerileyerek 310mn TL’ye gerilemiştir. Diğer taraftan brüt kar %79 oranında azalmış ve 18,8mn TL’ye inmiştir. Faaliyet gelirleri ise diğer faaliyet gelirlerinin 26,3mn TL’den 28,4mn TL’ye yükselmesi ve operasyonel giderlerdeki azalmanın olumlu katkısıyla %66,7 oranında görece daha düşük bir gerileme kaydetmiş ve 33,4mn TL olarak gerçeklemiştir. Ancak 98,5mn TL’lik finansman giderine ek olarak bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 17,5mn TL’lik vergi gelirine karşın 2016 yılının ikinci çeyreğinde 24,3mn TL vergi gideri kaydedilmesi zararın daha yüksek olmasına neden olmuştur. İkinci çeyrekteki zarar rakamı nedeniyle şirket Ocak-Haziran dönemi 31,5mn TL net zarar kaydetmiş ancak bu zarar bir önceki yılın aynı dönemindeki 170,1mn TL’nin oldukça altında kalmıştır.
Zorlu Enerji (ZOREN; Sınırlı Negatif): Zorlu Enerji 2016 yılının ikinci çeyreğinde 45,6mn TL net dönem zararı kaydetmiş ancak bu zarar bir önceki yılın aynı dönemindeki 70,9mn TL’nin oldukça altında gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 2. Çeyrekte %84 oranında artarak 311mn TL’ye yükselmiş şirketin brüt karı da buna bağlı olarak %33’lük artışla 76,3mn TL’ye ulaşmıştır. Şirketin faaliyet karı ise operasyonel giderlerdeki görece düşük artış ve diğer faaliyet gelirlerinin 1,4mn TL’den 18,2mn TL’ye yükselmesine bağlı olarak %71 oranında artmış ve 80,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan net finansman gideri 116mn TL’den 105mn TL’ye gerilemesine karşın yüksek faaliyet karı artışı bu gideri karşılamaya yetmemiş ve zarar azalmakla birlikte Şirket yine net dönem zararı açıklamıştır. Bu zarar rakamı ile birlikte Şirketin Ocak-Haziran dönemi net zararı 59,5mn TL’ye ulaşmış ancak bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 207,6mn TL’lik zararın oldukça altında gerçekleşmiştir.
Saf GYO (SAFGY, Nötr): Şirket 2Ç2016’da 53,5mn TL kar açıklamıştır. Şirket bir önceki yılın ikinci çeyreğinde 92mn TL kar açıklamıştı. Brüt kar ise %8,8 oranında artarak 2Ç2016’da 41mn TL olarak gerçekleşmiştir. Gelirin önemli kısmını oluşturan Akasya AVM’den elde edilen kira gelirleri 2Ç2016’da %11,1 oranında artarak 43,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. İkinci çeyrek kar rakamı ile birlikte Ocak- Haziran 2016 dönemindeki kar rakamı 32,7mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde 53,3mn TL kar elde edilmişti.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “AL”, Nötr): Sözleşmesi 05.08.2015 tarihinde imzalanan “Ankara Çankaya Mühye Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi”nde, yapılan imar uygulaması sonucunda sözleşmede belirtilen emsale esas inşaat alanında azalma olması nedeniyle, sözleşmenin fesh edilmesine ve işin tasfiye edilmesine karar verilmiştir. Şirket tarafından Anahtar Teslimi Götürü Bedelli olarak yeniden ihale edilerek, proje alanında yer alan hak sahiplerine verilecek bağımsız bölümler ivedilikle hak sahiplerine teslim edileceği duyurulmuştur.
Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): 91 gün vadeli 300mn TL nominal değerli bonoların ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla SPK ve Borsa İstanbul’a başvuru yapılmıştır. Diğer taraftan, Banka’nın GMTN programı kapsamında hazırladığı 5mn USD tutarındaki borçlama aracı SPK tarafından onaylanmıştır.
10 Ağustos 2016 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için Tıklayınız…
Aselsan (ASLES, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Aselsan ile Roketsan arasında Karaok Sistemi Kızılötesi Arayıcı Başlık Geliştirilmesi’ne ilişkin olarak toplam bedeli 44mn TL ve 7,5mn EUR tutarında sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2018-2022 yılları arasında gerçekleştirilecektir.
Avivasa Emeklilik (AVISA, Sınırlı Pozitif): Şirketin Ocak – Haziran 2016 dönemine ait prim üretimi: hayat dalı 136,7mn TL, hayat dışı 32mn TL olmak üzere toplam 168,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Aylık bazda ise toplam prim üretiminde 31mn TL’lik artış sağlanmıştır. Geçtiğimiz yılın Ocak – Haziran döneminde ise toplam 149,1mn TL prim üretimi gerçekleşmişti.
Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka’nın GMTN programı kapsamında hazırladığı 5mn USD tutarındaki borçlama aracı SPK tarafından onaylanmıştır.
27 Temmuz 2016 Tarihli Akbank Raporumuz için Tıklayınız…
Ziraat Katılım: Katılım bankası olarak geçen sene mayıs sonunda faaliyetlerine başlayan Ziraat Katılım’ın bu haziran sonunda net kârı 2,5mn TL lira olarak açıklandı. Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan açıklamasında, “Birinci yılımızı 2,5 milyon TL kârlılıkla tamamlayarak, devam etmekte olan yatırım harcamalarına rağmen kuruluşumuzun ilk yılında kâra geçmeyi başarmış bulunmaktayız” dedi. Toplam bilanço büyüklüğü 2015 yıl sonunda göre %123 artışla 4,9 milyar TL’ye ulaşırken toplam fon tutarı da 5,7 milyar TL oldu. Bankanın haziran sonu itibarıyla toplam şube sayısı 37’ye yükseldi. Açıklamaya göre, açılıştan bugüne kadar gerçek ve tüzel kişi müşteri sayısı da 90 bine ulaştı.
SEKTÖR HABERLERİ
Sigorta Sektörü: Türkiye Sigorta Birliği’nce trafik sigortası primlerindeki düşüşün ağustos ayı itibarıyla ilk defa trafiğe girenlerde %15’i, tüm araç grupları ile tüm basamaklarda ise ortalama %10’u bulduğu bildirildi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Kron Telekomünikasyon (KRONT, Sınırlı Pozitif): Turkcell Superonline’dan halihazırda devam etmekte olan NPT (Network Provisioning Tool) Projesinin Faz 4’ü kapsamında 4,5 G ve IP şebekelerinin servis aktivasyonunu içeren 2,2mn TL+ KDV tutarında sipariş almıştır.
Datagate Bilgisayar (DGATE, Sınırlı Negatif): Şirketin 2016 yılı ikinci çeyrek karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %23 oranında azalmış ve 3,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirlerindeki %22’lik artışa karşın satış maliyetlerindeki %23,6’lık görece yüksek artış net dönem karındaki düşüşte ana etken olmuştur. İkinci çeyrek kar rakamı ile birlikte şirketin Ocak-Haziran dönemi net karı 7,9mn TL’ye ulaşmış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %17 oranında düşüş kaydetmiştir.