Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Büyüme sabahına nötr risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizörler: Cuma günü ABD teknoloji hisselerindeki sert satışın (NASDAQ -%1,8) ardından Fransa ilk tur meclis seçimlerinde Macron’un çoğunluk oyu kazanması. S&P500, vadeli işlemlerde %0,07 oranında değer kaybederken, Dolar / TL kotasyonları 3,5380 seviyesinden geçiyorlar. İktisadi faaliyetteki ivmelenme geçtiğimiz yılın son çeyreğinde başlamıştı. İlk çeyrekte, %1,4 oranında artan sınai üretim endeksi, kerdi kullanımıyla birlikte düşünüldüğünde ivmelenmenin sürdüğünü göstermekte. Büyümenin hızı kadar kompozisyonu da önemli. Bugün açıklanan veride; 1)Dış talep ve 2)İmalat sanayi ağırlıklı kompozisyonla karşılaşabiliriz.
İlk çeyrekte Almanya’da beklentileri aşan ve Avro Bölgesi genelinde yukarı yönlü güncellenen büyüme oranları, değer zincirinin parçası Doğu Avrupa ülkeleri ve Türkiye’yi pozitif etkiledi. Toparlanan ekonomi, uygun koşullu kredi imkânı, gerileyen işsizlik (=artan istihdam) ve düşük petrol fiyatları Avrupa’da otomotiv talebini güçlendirince Türkiye’nin otomotiv ihracatı ilk çeyrekte %26,5 oranında artış kaydetti. Türkiye’nin toplam ihracatındaki %9,7 artışa karşı ithalattaki %8,2 artış büyümeye net ihracatın pozitif katkısıyla sonuçlanabilir. Diğer yandan yurt içinde beyaz eşyaya yönelik vergi teşviki imalatı canlı tuttu. Otomotiv üretimi de dış talebin desteğiyle ilk çeyrekte 300bin adede ulaştı ve %44 oranında artış kaydetti. Özel tüketimin iyi bir göstergesi sayılan araba satışları vergi düzenlemesine bağlı ithal segmentte gerilerken beyaz eşya satışları %36 arttılar. Yine de son çeyreğe göre özel tüketimdeki artışın bir nebze hız kaybetmesi muhtemel. Yatırımların ilk çeyrekte de uzun süredir gittiği gibi zayıf kaldığını düşünüyoruz. Özel tüketim ve yatırım yani iç talebin artış hızı yavaşlarken, dış talebin güçlenmesi finansal istikrar açısından istenen kompozisyonu sunuyor. Büyüme üzerindeki en büyük risk, stoklar. Olası stok azalışları büyüme oranı üzerinde baskı kurabilir.
Bu hafta gündem merkez bankası ağırlıklı yoğun geçecek. Çarşamba akşamı FOMC’yi, Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) izleyecek. FED, piyasayı her zamanki gibi faiz arttırımına hazırlarken basın toplantısında soruların faiz oranlarından ziyade bilanço büyüklüğüne yoğunlaşması mümkün. Oynaklığın düşük seyrettiği konjonktürde FED’in tavizkar davranmasını beklemiyoruz. Bu nedenle sözle yönlendirmede (mavi-noktalar) Haziran ayında değişiklik olasılığı düşük görünüyor. PPK tarafında ise karar metninin nasıl kaleme alınacağı Türk Lirası’ndaki yönü ve uzun vadeli tahvil getirilerini belirleyici konumda. İlaveten Perşembe günü İsviçre ve İngiltere Merkez Bankaları’nın faiz kararlarını Cuma günü Japonya ve Rusya Merkez Bankaları izleyecek. Çin Merkez Bankası’nın Çarşamba akşamı FED’e tepki verip vermeyeceği bir diğer merak konusu. Ağustos 2015’te Renminbi’yi devalüe eden Çinli’ler aslında FED’in Aralık ayı faiz arttırımı öncesinde hamle yapmışlardı. Genel anlamı ile FED’den önce hareket etmeyi seven Çin son faiz arttırımının ardından para politikasında beklenmedik sıkılaştırmaya gitmişti. Bu nedenle Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gecede gözler Çin Merkez Bankası’nda olacak. Ancak Çin’de büyümenin ilk çeyrekte zirve yapmasıyla otoritelerin para politikasını daha fazla sıkılaştırması beklenmiyor.
Veri tarafında bugün TSİ 10:00’da büyüme ile birlikte Ödemeler Dengesi açıklanacak. Öğleden sonra ise TSİ 14:30’da TCMB’nin beklenti anketi var. Perşembe günü istihdam ve bütçe gelişmesi takip edilecek. Hafta başında Hazine Müsteşarlığı’nın devlet iç borçlanma senedi ihaleleri, FED ve PPK öncesinde küresel yatırımcıların Türkiye ve Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) algı ve beklentilerini ortaya çıkaracak. Yurt-dışı veri akışında Çin’de Çarşamba günü perakende satışlar ve sınai üretim verileri gündemi belirleyecek. ABD’de ise Salı ve Çarşamba günleri üretici ve tüketici enflasyonu, perakende satışlar, Perşembe günü kapasite kullanımı ve sınai üretim verileri açıklanacak. Avro Bölgesi için de sınai üretim Çarşamba günü açıklanacak. Almanya’da da yarın ZEW anketi takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Akfen Holding (AKFEN), Tav Havalimanları (TAVHL, Öneri “EKLE”, Nötr): Fransa merkezli Aéroports de Paris Group (ADP) TAV Havalimanları’nda Akfen Holding’in sahip olduğu %8,1 payı alarak hissedarlık oranını %46,1’e çıkardı. Yeni hisse yapısıyla Afrika başta olmak üzere 3. ülkelerde güçlü büyümeyi planlayan TAV, yeni fırsatları değerlendireceği Türkiye’de ise Sabiha Gökçen Havalimanı’nı radarına aldı. (Kaynak: Reuters)
26 Nisan 2017 Tarihli TAV Havalimanları Holding raporumuz için tıklayınız…
Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “AL”, Nötr): 08.06.2017 Perşembe günü 1. Oturumu yapılan İstanbul Beykoz Riva Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin Pazarlık – Açık Artırma bölümünü içeren 2.oturumu 15.06.2017 Perşembe günü saat 14:30′ da yapılacaktır.
Ayrıca, Şirket bünyesinde bulunan muhtelif 10 adet arsa ve 21 adet ticari ünite toplam KDV dahil 100,4mn TL muhammen bedel üzerinden, 22.06.2017 tarihi saat 11.00’de açık artırma ihale yöntemi ile satışa sunulacaktır.
Buna ek olarak, İstanbul Tuzla İçmeler Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin 1. Oturumu 09.06.2017 tarihinde yapılmıştır. İhalede en yüksek teklifi Sayar İnşaat arsa satışı karşılığı toplam geliri olarak 100mn TL teklif verirken arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri olarak 25mn TL teklif sunmuştur. İhalenin ikinci oturumu daha sonra bir tarihte belli olacaktır.
9 Mayıs 2017 Tarihli Emlak Konut GYO raporumuz için tıklayınız…
Halk Bankası (HALKB, Öneri “AL”, Nötr): Bankanın Yönetim Kurulu’nca “Varlık Kiralama Şirketi” kurulmasına karar verilmiş olup kuruluş izni için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurulu’na gerekli başvurular yapılacaktır.
10 Mayıs 2017 Tarihli Halk Bankası raporumuz için tıklayınız…
İş Bankası (ISCTR, Öneri “EKLE”, Nötr): 179 gün vadeli 700mn TL nominal değerli ve 368 gün vadeli 300mn TL nominal değerli borçlanma araçlarının talep toplama işlemleri 12-13-14 Haziran 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.
3 Mayıs 2017 Tarihli İş Bankası raporumuz için tıklayınız…
Otokar (OTKAR, Negatif): Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) “Milli İmkanlarla Modern Tank Üretim Projesi” (Altay Projesi) ile ilgili olarak en son 29.08.2016 yapılan açıklamada SSM’ye BAFO (Best And Final Offer/En İyi ve En Son Teklif) sunulduğu kamuya duyurulmuştu. SSM tarafından Şirkete tebliğ edilen yazıda teklifin idari, mali ve teknik tüm yönleri ile değerlendirildiği ancak fiyat başta olmak üzere sözleşme şartlarında anlaşma sağlanamaması nedeniyle teklifin uygun bulunmayarak, ihtiyacın ihale yöntemiyle karşılanmasına karar verildiği bildirilmiştir. SSM’nin süreçle ilgili açıklamaları takip edilerek, ihale sürecine Şirket tarafından katılma kararı alınması halinde ilgili düzenlemeler uyarınca gerekli açıklamalar yapılacaktır.
Pegasus (PGSUS, Nötr): Air Berlin plc’ye ait IHY İzmir Havayolları sermayesinin %29,51’ine tekabül eden toplam 1.755.683.263 adet (A), (B) ve (C) Grubu payın 1,2mn EUR alım bedeli karşılığında Pegasus tarafından devralınması konusunda anlaşma sağlandığı ve işlemin gerekli izinlerin alınmasına tabi olarak gerçekleştirileceği duyurulmuştu. 8 Haziran 2017 tarihi itibarıyla işlem için gerekli T.C. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Rekabet Kurulu izinleri tamamlanmış olup pay devrinin mümkün olan en kısa sürede ve her halükârda 30 Haziran 2017 tarihinde kadar tamamlanması hedeflenmektedir. İşlem neticesinde Pegaus ile Air Berlin arasında İzAir’deki ortaklığa ve detayları pay izahnamesinde yer alan “Air Berlin Türkiye Projesi”ne yönelik anlaşmalar nihai olarak sona erecek ve Pegasus’un İzAir’deki pay sahipliği oranı %98,63’e yükselecektir.
Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): Şirket Genel Kurul’unda pay başına brüt (net) 0,048 TL nakit kar payı ödeme kararı alınmıştır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 13 Haziran 2017’dir.
11 Mayıs 2017 Tarihli Vakıfbank raporumuz için tıklayınız…
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Zorlu Enerji’nin 2017 yılı ilk çeyrek ana ortaklık konsolide net dönem zararı 72mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde net zarar 13,9mn TL idi. Satış gelirleri 244,5mn TL’den 661mn TL’ye çıkan şirketin brüt karı da 51,3mn TL’den 173mn TL’ye yükselmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Faaliyet karı da 95,8mn TL ile 1Ç2016’daki 41,1mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan net finansman giderleri ise kurlardaki artışların da olumsuz etkisiyle 60,1mn TL’den 170,3mn TL’ye yükselmiş ve şirketin ilk çeyrekte yüksek zarar açıklamasında ana etken olmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) 10 Haziran Cumartesi gününden geçerli olmak üzere motorinin litresinde sekiz kuruş indirim yapılacağını açıkladı.
Bankacılık: Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hazine destekli kredi garanti sistemine yönelik yeni bir model oluşturacaklarını belirterek, “Bu zamana kadar sağlanan kredilerle KOBİ’lerin finansal sıkıntılarının çoğu giderildi. Önümüzdeki dönem yatırım kredilerinin sistemden daha fazla pay almasına yönelik çalışma yapacağız, daha çok yatırıma, katma değere ve istihdam sağlamaya odaklanacağız.” dedi. (Kaynak: BloombergHT)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Bimeks (BMEKS, Sınırlı Negatif): 2 yatırımcı Borsada işlem görmeyen statüdeki 2,1mn TL nominal tutarlı BMEKS hissesinin satışa konu edilebilmesi amacıyla MKK’ya başvuruda bulundu.