Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (12.01.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Küresel açıdan yine iyimser risk sabahına uyanıyoruz. Katalizör ise Trump’ın uygulayacağı politikalara yönelik detaylar paylaşmamasının ardından Dolar’da çekilme. Trump, başkan seçildikten sonra ilk defa basın toplantısı düzenleyince piyasada uygulayacağı politikalara ilişkin detay beklentisi belirmişti. Ancak Trump, beklenen detayları açıklamadı. Böylece Dolar endeksi bu sabah 101,5 seviyesinden işlem görüyor. Japon Yeni 114,6 Avro da 1,06 seviyesindeler. ABD’de 10 yıllık devlet tahvil getiri oranı da %2,36’ya düştü. Asya piyasalarında Japonya hariç (AxJ) alımlar söz konusu. Ancak Lira varlıklar yine küresel risk iştahından ayrışmaktalar. Dolar / TL kotasyonları bu sabah 3,88 seviyesinden geçiyorlar. Bununla birlikte Borsa İstanbul’da değer kazançları gözlemliyoruz. Temettü matematiği Lira bazında hisse senetlerinin dirençli çıkmasını sağlamakta. Türkiye ETF’i yılbaşından bugüne %7,8 aşağıda. TL bazda Borsa İstanbul yatay, Dolar bazında ise %9,7 aşağıda. ETF, dün Amerika seansında 29 seviyesinden dönüp 29,96 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Dip seviye yılbaşına göre %10,8 oranında aşağıdaydı. Bu nokta, Dolar bazında borsanın dün ulaştığı dip seviye ile uyumlu (-%10,9). Dolar / TL’deki aynı süre içerisindeki hareketin miktarı da %10,1. Dolar bazında işlem yapan bir yatırımcı için alacağı temettünün kur farkı nedeniyle kaybı söz konusu. Bu nedenle yabancı para cinsinden hisse senetleri değer kaybediyorlar. Yerel para cinsinde ise temettü dağıtmayan bankalar, temettü dağıtan şirketlere göre zorlanmaktalar ve geriye düştüler. Banka endeksinin sanayi endeksine oranı 1,5 seviyesinin altında: 1,48. “Temettü”yü büyüme gibi düşünmek mümkün. Sık sık geçmiş yıllarda burada hisse senetleri değerinin iki değişkenden pozitif etkilendiklerini belirtmiştik (FED’in “maestro” lakaplı eski başkanı Greenspan’in kitabına atıfta bulunarak): 1) Büyüme 2) Enflasyon. Enflasyonun artma eğiliminde seyrettiğini biliyoruz. Büyümeyi de denkleme ekleyince “yerel para cinsi” fiyatların tutunmasını açıklayabiliyoruz. Yurt-içinde bugün haftalık bazda takip ettiğimiz sermaye hareketleri ve döviz tevdiat hesabı (DTH) istatistiklerini gözlemleyeceğiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Aksigorta’nın 2016 yılı prim üretimi bir önceki yıla göre %17 artarak 1,9milyar TL’ye yükselmiştir. Prim üretimi içindeki payı yüksek olan Kara Araçları (kasko) ile Yangın ve Doğal Afetler branşındaki büyüme sırasıyla %24 ve %10 olmuştur. Kara Araçları Sorumluluk branşındaki artış ise %134 olmuştur. Öte yandan, geçtiğimiz yılın Aralık ayındaki prim üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre %43 oranında artarak 257mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Garanti Banaksı (GARAN, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, Türk Lirası cinsinden, 20milyar TL tutara kadar her nevi borçlanma aracı ihraç etmesi için BDDK ve SPK’ya başvuruda bulunulmuştur. Diğer taraftan, Banka dün 2017 yılı beklentilerini paylaşmıştır. Ayrıntılar için tıklayınız…

26 Ekim 2016 tarihli Garanti Bankası Raporumuz için tıklayınız…

Torunlar GYO (TRGYO, Öneri “TUT”, Sınırlı Pozitif): Torunlar GYO portföyündeki gayrimenkullerin 2016 yılsonu yeniden değerlemelerini yayınlamıştır. Buna göre, toplam gayrimenkul portföyü bir önceki yıla göre %18 oranında artarak 9,3 milyar TL’ye yükselmiştir. Hisse dün %1 oranında değer kazanmıştır.

15 Kasım 2016 Tarihli Torunlar GYO Raporumuz için tıklayınız…

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Türk Hava Yolları’nın 2016 yılı Aralık ayına ait trafik verileri dün yayınlandı. Ayrıntılar için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Petrol Ürünleri İşverenler Sendikasının(PÜİS) 12 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere otogazda 4-5 kuruş fiyat artışı beklenmektedir açıklaması yaptı. 2 Ocak tarihinde de otogazda 14 kuruşluk artışa gidilmişti.

Havacılık: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Avrupa trafiğinin canlanmasıyla global havayolu yolcu talebinin Kasım’da % 7.6 arttığını bildirdi. Bu verinin 9 aydır en büyük artış olduğu kaydedildi. Müsait koltuk başına kilometre olarak ölçülen global kapasitenin, talepten daha yavaş % 6.5’i oranında arttığı belirtildi. Bununla birlikte doluluk oranının 0.8 puan artarak % 78.9’luk rekor seviyeye yükseldiği kaydedildi.

Kimya Sektörü: İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından açıklanan 2016 yılı verilerine göre, Türkiye’nin kimya ihracatı bir önceki yıla göre miktarda %4,52 azalış ile 16,5mn ton, değerde ise %9,49 düşüşle 14 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kimya sektörü, 2015 yılında 15,5 milyar dolar ihracat yapmış ancak değerde %3,28’lik kayıp yaşamıştı. Kimya sektörü, otomotiv ve hazır giyim-konfeksiyon sektörlerinin ardından en çok ihracat gerçekleştiren üçüncü sektör oldu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Şirketin İstanbul Arnavutköy portföyünde bulunan 7.352 m2 arsa üzerinde bulunan 3.962 m2‘lik deponun 150 m2’lik depolama alanı yıllığına kiraya verilmiştir. Kiraya verilen depodan 3 yılda yaklaşık KDV dahil 30bin USD gelir elde edilecektir.

Sanifoam Sünger (SANFM, Nötr): Ankara Şubesinde gerekli makine kurulumları tamamlanarak üretim faaliyetine başlanmıştır.