Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Çin’de açıklanan enflasyon verisinin küresel reflasyon teması ile uyumlu çıkması katalizörlüğünde nötr risk sabahına uyanıyoruz. Bu sabah S&P500 vadeli işlemlerde %0,1 oranında değer kaybediyor. Dolar / TL kotasyonları ise 3,7110 seviyesinden geçmekte. Dün Amerika seansında Türkiye ETF’i %1,3 oranında değer kaybetti. Borsa İstanbul’daki değer kaybı ise %2,1 oranındaydı (Dolar bazında). Borsa İstanbul güne 77.500 seviyesinden başlayabilir.
Dün Türk Lirası’nda bir kere daha atakla karşılaştık ve kur 3,7440 tüm zamanların en yüksek seviyesinden geri çekildi. Reel sektörün döviz pozisyonuna yönelik haber akışı kurda baskıyla sonuçlanıyor. Türkiye’nin dış borcu ve reel sektörün döviz pozisyonu ile ilgili iki konuya dikkat çekmek isteriz: 1) Brüt dış finansman yükümlülüğü (gross external financing requirement) ve döviz pozisyonu birbirinden ayrı kavramlar. Tesadüfen her iki kavramın da 200 milyar ABD Doları tutarına yakın seyretmesi dönem dönem eşanlamlı kullanımla sonuçlanabiliyor. Brüt dış finansman yükümlülüğü Türkiye’nin cari açığı, yurt-dışı yerleşiklerin Türk bankalarındaki mevduatı, ticari krediler, kısa vadeli borçlanma ve uzun vadeli borçlanmanın bir yıl içinde ödenmesi gereken kısmından oluşmakta. Cari açığın her kurumun kendi varsayımı dahilinde 35 – 40 milyar Dolar tuttuğunu, ticari kredilerin yaklaşık 35 milyar Dolar tutarında seyrettiğini (dış ticaretin bir fonksiyonudur, artması pozitif) ve yurt-dışı yerleşiklerin Türk bankalarında yaklaşık 45 milyar Dolar mevduat sahibi olduklarını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Brüt dış finansman yükümlülüğü, borç çevirebilme kapasitesiyle ilgili bir konu ki Türkiye’nin bu konudaki geçmişi temiz. 2) Ekim ayı itibariyle merkez bankasının açıkladığı 212 milyar Dolar döviz açık pozisyonu bilanço-içi kalemleri yansıtmakta. Örneğin bankacılık sektörünün BDDK verilerine göre 20 milyar Dolar’ın biraz üzerinde bilanço-içi açık pozisyonu bulunmakta. Buna karşın (mevzuatın da etkisiyle) bankalar nazım (bilanço-dışı) hesaplarında (hemen hemen) aynı miktarda (türev ürünlerle – “hedge”) döviz işlemi ile bilanço-içi açıklarını kompanse etmekte ve net pozisyonları bir anlamda sıfır seviyesinde tutmaktalar. Reel sektörün BDDK benzeri finansal bir denetleyicisi bulunmuyor. Bu nedenle reel sektör her döviz pozisyonunu türev ürünlerle kompanse etmek (hedge) zorunda değil. Elimizdeki veri setleri de döviz açığının ne kadarının türev ürünlerle korunduğunu göstermiyor. Bu konuda sağlıklı yorum yapabilmek için daha somut ölçümlere gereksinim duymaktayız. Şu ana kadar merkez bankasının finansal istikrar raporu ve çeşitli sunumlarında konuya değinildiği kadarıyla bu pozisyonun önemli kesiminin büyük ölçekli firmalara ait olduğu ve risklerin normal finans literatürüne göre yönetildiğini anlıyoruz. Aynı zamanda firmalara fon sağlayan kuruluşların da ciddi kredi politikaları esaslarıyla hareket ettiğini ve ilave bir kontrol mekanizması sağladıklarını düşünmek gerekiyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Akbank bugün 2017 yılı ile ilgili beklentilerini analist toplantısıyla paylaşacak. Cuma günkü İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr) analist toplantısında olumlu projeksiyonların, Akbank ile devam etmesi durumunda Akbank ile beraber bankacılık sektörü hisselerinin taleple karşılaşması mümkün. İş Bankası hisseleri dün %1,38 oranında prim yaparak bankacılık sektöründen daha iyi bir performans sergiledi.
24 Ekim 2016 Tarihli Akbank Raporumuz için tıklayınız…
İş Bankası 2017 Yılı Beklentileri Raporumuz için tıklayınız...
Aksa Enerji (AKSEN, Nötr): Kozbükü HES’in Nas Enerji A.Ş.’ye 89,4mn Amerikan Doları’na satışı ile Hatay Sebenoba Rüzgar Santrali, Manisa Karakurt Rüzgar Santrali, Balıkesir Şamlı Rüzgar Santrali, Ayvacık Rüzgar Santrali, Kapıdağ Rüzgar Santrali ve Belen/Atik Rüzgar Santrali’nin Güriş Şirketler Grubu’na toplam 259mn Amerikan Doları’na satışına ilişkin imzalanan anlaşmalar, Önemli Nitelikteki İşlemler kapsamına girmekte ve Önemli Nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar ve Ayrılma Hakkı Tebliği uyarınca ayrılma hakkı doğurmaktadır. Kozbükü HES’in satışı 26.12.2016 tarihinde tamamlanmış olmakla beraber yukarıda adı geçen rüzgar santrallerinin satışının tamamlanabilmesi için satış anlaşmasında belirtilen çeşitli şartların karşılıklı yerine getirilmiş olmasına ilaveten EPDK, Ekonomi Bakanlığı ve Rekabet Kurumu tarafından santrallerin satışlarının onaylanması gerekmektedir. Kozbükü HES ve rüzgar santrallerinin satışları ile ilgili olarak 2,6065 TL ayrılma hakkı fiyatı olarak belirlenmiştir. Satışların onaylanması ve ayrılma hakkını kullanmak isteyen paydaşların belirlenmesi için 3 Şubat 2017 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul yapılacaktır.
Banvit (BANVT, Pozitif): Şirketin hakim hissedarları Vural Görener, Emine Okşan Koçman, Emine Esra Görener Christoffel, Fatma Makbule Görener ve Aabar Investments PJS (Hissedarlar) tarafından iletilen güncel bilgiye göre şirketin toplam ödenmiş sermayesinin yaklaşık %79,48’ine tekabül eden ve hissedarların mülkiyetinde bulunan nominal hisselerin tamamının satışına ilişkin olarak 09 Ocak 2017 tarihinde hissedarlar ile Brezilya merkezli BRF S.A.’nın bağlı ortaklığı olan BRF GmbH arasında hisse satış sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşmenin imzalanmasını takiben BRF ile Katar merkezli Qatar Investment Authority iştiraki olan Qatar Holding LLC (QH) arasında %60 BRF, %40 ise QH’de bulunmak kaydıyla yeni bir ortaklık oluşturulacağı, yeni ortaklığın kurulması ile birlikte sözleşme tahtında alıcının tüm haklarını devralacak olup, işlemin kapanışı ile birlikte Yeni Ortaklık, şirketimizin paylarını %79,48’inin sahibi olacağı anlaşılmaktadır. Sözleşmede toplam satın alma bedeli hisse başına 11,51 TL olmak üzere 915.064.403 TL olarak belirlenmiş olsa da anılan tutar Rekabet Kurulu izni ve sözleşmede belirlenen diğer gerekli ön koşulların sağlanması akabinde hisse devrinin yapılacağı tarih itibariyle düzenlenecek ara bilanço ve gelir tablosu çerçevesinde belirlenecek olan net borçluk durumu, işletme sermayesi, FAVÖK ve ilgili tarihteki ABD Doları / Türk Lirası döviz kuruna dayalı olarak gerçekleştirilecek fiyat ayarlamalarına tabi olarak azalabilecek veya artabilecektir. Ödeme, sözleşmede belirtilen ABD Doları/Türk Lirası döviz kuruna göre ABD Doları üzerinden yapılacaktır. Sözleşmede belirtilen koşulların gerçekleşmesini müteakip hisse devir işlemi tamamlandıktan sonra Yeni Ortaklık bakımından “pay alım teklifi” yükümlülüğü ortaya çıkacak olup, ilgili pay alım teklifi için SPK’ya başvuruda bulunulacağı bildirilmiştir.
Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, 20 milyar TL tutara kadar, farklı tür ve vadelerde, bir veya birden fazla defada ve yurt içinde halka arz yöntemi ve/veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere sabit veya değişken faizli bono, tahvil ve/veya kredi riskine dayalı ve diğer yapılandırılmış borçlanma aracı dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın her nevi borçlanma aracı ihracı için BDDK ve SPK’ya başvuruda bulunduğunu duyurmuştur.
26 Ekim 2016 Tarihli Garanti Bankası Raporumuz için tıklayınız.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “AL”, Sınırlı Negatif): Şirket tarafından yıllık % 12,46 faiz oranı ile Vakıfbank’tan (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr) 620mn TL kredi kullanılmıştır. Kullanılan kredi koşullarının, ilk yıl için ana para ödemesiz, 3 ayda bir faiz ödemeli; ödemesiz dönemden sonra, 3 yıl boyunca 3 ayda bir anapara+faiz ödemeli olduğu açıklanmıştır. Endeksin dün artıda kapattığı ortamda hisse %0,67 oranında değer kaybetmiştir. Emlak Konut GYO’nun 2016 Eylül sonu itibariyle düzeltilmiş net nakit pozisyonu ise bir önceki çeyreğe göre 354mn TL artarak 886mn TL’ye yükselmişti.
10 Kasım 2016 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…
10 Kasım 2016 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…
Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Nötr): Vergi Denetim Kurulu İstanbul Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı tarafından bireysel tüketici finansmanı kullandırılan müşteriler için yapılan KKDF incelemesine yönelik olarak, 2011 yılı için Vergi İnceleme Raporu düzenlenmiş olup, KKDF kesintisi ve cezası ile birlikte toplam 41,4bin TL tahakkuk fişleri düzenlenmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv: Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2016 yılına ilişkin üretim ve ihracat verilerini açıkladı. Buna göre geçen yıl toplam otomotiv üretimi 2015’e kıyasla adet bazında %9 artarak 1 milyon 486 bine ulaştı. İhracat ise ilk kez 1 milyon eşiğini aşarak aynı dönemde %15 artışla 1 milyon 141 bin oldu. OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, otomotiv sanayisinin kapasite ve yeni proje yatırımlarının hayata geçmesiyle 2010 yılında 1,5mn seviyesinde olan üretim kapasitesinin 2016 sonunda 1,9mn seviyesine yaklaştığı bilgisini verdi.
İnşaat: Hyundai, Itochu ve birkaç Çinli inşaat firmasının da aralarında bulunduğu bazı şirketler, Çanakkale Boğazı’nda otoyol şebekesi ve köprü inşaatına yönelik 5 milyar dolarlık kontrat için teklifte bulunmaya hazırlanıyor.26 Ocak’ta düzenlenecek ihalede en az 5 grubun rekabet edeceği öngörülüyor. İhalenin koşullarına göre, gruplar ihaleye katılabilmek için 27 milyon dolar (100 milyar TL) taahhüt etmek durumunda. (Kaynak: BloombergHT)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Söktaş Tekstil (SKTAS, Negatif): Gönen Kayhan Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüdeki 1,3mn adet SKTAS payının Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvuruda bulundu.