Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
‘’SABAH STRATEJİSİ’’
Yılbaşından beri küresel piyasalardan pozitif ayrışan BIST100 dün 87.626 seviyesine kadar yükselse de, bu seviyeden gelen kar realizasyonlarıyla günü %0,15 kayıpla 86.776 puandan kapattı. Alternatif piyasalara baktığımızda ise iki ve on yıllık gösterge faizler 7,60 civarında iken, doların küresel çapta değer kazanmasına rağmen USDTRY’nin gevşeme eğiliminde olduğunu izliyoruz. Bu sabah 2,3090 destek seviyesini test eden kurun, bu seviyeyi aşağı yönde kırması durumunda 2,28’ler gündeme gelebilir. Faizlerin de söz konusu seviyelerde stabilite kazanması durumunda ise bankacılık hisseleri öncülüğünde tekrar 87bin seviyesinin üzerinde yükselişler gözlemlenebilir. Diğer taraftan bugün TSİ 10:00’da açıklanacak sınai üretiminin beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda sınai endeksleri de olası yükselişe destek verebilir. Diğer taraftan bazı teknik göstergelerde negatif bir uyumsuzluk söz konusu. Dolayısıyla satışların devam etmesi durumunda 85.500 destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin altında zarar kes yapılabilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda ise parasal genişleme ihtimalinin güçlenmesi ile Avrupa piyasaları pozitif iken, Asya ve ABD piyasaları genel olarak alıcılı. Dün FED toplantı tutanaklarında Nisan ayından önce bir faiz artış ihtimalinin düşük olacağı beklentisi de piyasalara kısmi bir iyimserlik yarattı. ETF tarafında baktığımızda, dün MSCI Türkiye endeksi günü pozitif bir görüntüyle kapattı.
Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): Şirket, Tayland buzdolabı fabrikasının temelinin 6 Ocak 2015 tarihinde atıldığını duyurdu. Fabrikanın 2015 yılı sonuna kadar tamamlanarak üretime geçmesinin planlandığı açıklandı. Şirketten KAP’a yapılan duyuruya şöyle devam edildi: ”Yatırımın tamamlanmasını takiben ilk 3 yıl içinde 800.000 adetten fazla buzdolabı üretilmesi ve ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) ülkelerinde yapılacak satışlardan 500 milyon dolar civarında ciro elde edilmesi hedeflenmektedir.”
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): TOKİ ve Şirket arasında daha önce yapılan protokol kapsamında İstanbul Kartal’da satın alınan 5 adet toplam 41.736,64 m2 arsa, daha sonrasında TOKİ’den satın alınacak arsa/arsalar bedeline mahsup edilmek üzere iade edildiği duyuruludu. Ayrıca şirketin yeni projelerinden “İstanbul Başakşehir Hoşdere Hayat Park Düzenleme ve Altyapı İşi” nin sözleşmesi, Yüklenici “Yapı ve Yapı İnşaat” ile 06.01.2015 tarihinde imzalandığı duyuruldu.
Tav Havalimanları Holding (TAVHL, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Tav Havalimanları Holding’den yapılan açıklamaya göre TAV Havalimanları’nın Aralık ayında hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %17 oranında artış göstererek 7,14 milyona ulaşmıştır. Böylece, 2014 yılında Tav’ın hizmet verdiği toplam yolcu sayısı 95,13 milyona ulaşmış ve bir önceki yıla göre %14 oranında oldukça yüksek bir artış kaydetmiştir. Yurt içinde Aralık ayında İstanbul Atatürk Havalimanında %13, Ankara Esenboğa’da ise %3 oranında artış kaydedilmiştir. Diğer taraftan, 15 Temmuz’dan itibaren Milas Bodrum havalimanı’nın iç hatlar terminali Tav tarafından işletilmeye başlanmış ve bu durum yolcu sayısındaki artışa önemli katkı sağlamıştır. Milas Bodrum Havalimanında Aralık ayında hizmet verilen yolcu sayısı 72,9 bin olmuştur. Yurt dışında ise %43 ile en yüksek artış Makedonya’da gerçekleşirken, Medine Havalimanındaki artış ise %36 ile oldukça yüksek seviyede g
erçekleşmiştir. 2013 yılında toplam hizmet verilen yolcu sayısına dahil edilmeyen Zagreb Havalimanı’nın da 2014 yılında dahil edilmeye başlaması da artışa olumlu katkı yapmıştır. TAV Holding’in yurtdışında hizmet vermiş olduğu toplam yolcu sayısı ise 2014 yılında 14,5 milyon ile toplam hizmet verilen yolcu sayısı içinde %15,3’lik paya sahip olmuştur.
TAV Holding’in faaliyet gösterdiği havalimanlarındaki ticari uçuş sayısı Aralık ayında %16 oranında artarak 58.615 olurken, 2014 yılı toplamında artış oranı %15 olarak gerçekleşmiş ve toplam uçuş sayısı 742.892’ye yükselmiştir.
Tav havalimanları hizmet verilen yolcu sayısını son çeyrekte Aralık ayı ile beraber bir önceki yılın aynı döneminde göre %14,3 oranında artırmış ve oldukça iyi bir görüntü sergilemiştir. Bu durum aynı zamanda Tav’ın son çeyrek finansallarının da olumlu geleceğine işaret etmektedir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif): Rekabet Kurulu, THY’nin İstanbul çıkışlı yurt içi ve yurt dışı havayoluyla yolcu taşıma hatlarında rakip teşebbüs aleyhine dışlayıcı eylemlerde bulunmak suretiyle rekabetin ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik yürütülen soruşturmayı sonuçlandırdığını duyurdu. Buna göre hakkında soruşturma yürütülen şirkete idari para cezası verilmesine gerek olmadığına oy birliğiyle karar verildiği haberi Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer aldı.
Tümosan (TMSN, Sınırlı Negatif): Şirket, 2014 Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %22 düşüşle 910 adet traktör satışı gerçekleştirdiğini duyurdu. Şirketin 2014 yılında %11 düşüşle elde ettiği kümülatif satış ise 8,279 adet olarak gerçekleşmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık Sektörü: Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bu yıl kredi cephesinde rekabetin KOBİ tarafında yoğunlaşacağını bireyselin ise ‘ılımlı’ olarak nitelendirilebilecek bir büyüme performansı göstermesini bekliyor. Ergun Özen, geçen sene yapılan ücret ve komisyon düzenlemelerinin tüm yıl etkisini ise 2015 yılında yaşanacağını belirterek “Sektörde karlılığın üzerinde baskı oluşturan, etkileri oldukça geniş düzenlemeler devreye alındı. Bunların sonuncusu da sektör gelirlerinin neredeyse dörtte birini oluşturan ücret ve komisyonlara ilişkin yürürlüğe konulan düzenleme oldu. 2015 yılına ilişkin, sektör karlılığına etki edebilecek en belirleyici unsur olarak bunu not etmekte fayda var” dedi. (Kaynak: Dünya)
Enerji Sektörü: Türkiye’de geçen yıl elektrik tüketimi, önceki yıla göre %3,7 artarak 255,5 milyar kilovatsaat oldu. Elektrik üretimi ise önceki yıla göre %4,2 artarak 250,3 milyar kilovatsaate ulaştı. Geçen yıl elektrik üretiminde doğalgaz, %46,7’lik pay ile ilk sırada yer aldı. Toplam elektrik üretiminin %15,7’sini hidroelektrik santralleri, %14,1’ini linyit, %13,4’ünü ithal kömür, %3,2’sini rüzgar ve %0,9’u da jeotermal kaynaklardan sağlandı. (Kaynak: AA)
Türkiye Sermaye Piyasaları: Türkiye sermaye piyasalarında yarın fon yatırımcıları için yeni bir dönem başlıyor. Uzun zamandan beri tartışılan ve çalışmaları süren, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS), 9 Ocak 2015 tarihi itibariyle devreye giriyor. Türkiye’de emeklilik fonları da dahil olmak üzere tüm fon pazarının büyüklüğü 70 milyar TL’yi bulurken ilk etapta 8.5 milyar TL’lik fon bu platformun içine girecek. İsteğe bağlı olarak zamanla 26 milyar TL’lik fonun daha sisteme dahil olması beklenirken küçük yatırımcı TEFAS ile parası hangi banka ya da aracı kurumda olursa olsun başka bir kuruluşun fonunu alıp, satabilir hale gelecek. Türkiye fon sektöründe, farklı yatırım fonlarını elektronik ortamda bir araya toplayarak yatırımcıların performansa dayalı seçim yapabilmesini sağlayacak TEFAS’ın sektörde iyi olanın öne çıkacağı ve kıran kırana rekabetin yaşanacağı bir dönemi başlatması bekleniyor. (Kaynak: Dünya)
Gıda Sektörü: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen 39 parti ürün ile içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 6 parti ürünü kamuoyu ile paylaştı. Açıklamaya göre, Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminin kurulması, riske dayalı denetim sistemine geçilmesi gibi çalışmalar neticesinde, 2014 yılı sonu itibariyle yaklaşık 600 bin denetim gerçekleştirildi. Resmi kontroller sonucunda zaman zaman çok düşük miktarda da olsa 2014 sonu itibariyle yaklaşık 600 bin denetim sonucu 155 parti üründe taklit ve tağşiş yapıldığı, 40 parti üründe ise içerisinde bulunmaması gereken ilaç etken maddesinin yer aldığı tespit edildi.(Kaynak: AA)
Bank Asya (ASYAB, Nötr): Bank Asya, ödenmiş sermayesinin %25 artırılması işleminde, yeni pay alma haklarının kısıtlanmamasına; yeni pay alma hakkı kullanılması sonrasında kalan payların ise 1 TL nominal değerin altında olmamak kaydıyla halka arzına karar verdi. Bank Asya, Eylül ayında 900 milyon lira olan ödenmiş sermayesini 225 milyon lira artırma kararı almış; söz konusu karar bankanın Kasım ayındaki olağanüstü genel kurulunda kabul edilmişti.
Akfen GYO (Akfen GYO, Nötr): İstanbul’da şirkete ait arsa ile ilgili parsel etrafında bulunan Maliye Hazinesi’ne ait toplam 427,74 m2’lik parsellerin Maliye Hazinesi’nden 1.924.830 TL TL bedelle satın alındığı duyuruldu.
Odaş Elektrik Üretim (ODAS, Sınırlı Pozitif): Borsa İstanbul Yönetim Kurulu, KAP’ta yayınladığı duyuruda Odaş hisselerinin Ulusal Pazar’da işlem görmesine karar verdiğini açıkladı. Odaş Elektrik tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren BİST Yönetimi, Odaş paylarının 9 Ocak’tan itibaren Ulusal Pazar’da işlem görmesine karar verdi. Borsa Yönetimi, karardan önce Odaş hisselerinin işlem sırasını kapattı.
Ziraat Yatırım