Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Tarım-dışı sabahına negatif risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizör: ABD’nin kimyasal silah kullanan Suriye’ye karşı roket saldırısı gerçekleştirmesi. Jeo-politik dahilinde S&P500, vadeli işlemlerde %0,6 oranında değer kaybederken Dolar/TL kotasyonları 3,7318 seviyesinden geçiyorlar. ABD, Akdeniz’deki gemilerinden Tomahawk füzeleri atarak ve kimyasal saldırıyı gerçekleştiren uçakların kalktığı Shayrat havaalanını hedef alan saldırıyı TSİ 4:14’de kamuoyuna açıkladı. Saldırı haberiyle birlikte klasik güvenli liman kabul edilen varlık ve para birimlerinde değer kazançları gözlemliyoruz: Altın, Japon Yeni, ABD devlet tahvilleri. Hisse senetleri ve diğer risk varlıklarda satış baskısı ortaya çıkarken petrol fiyatlarında da artış söz konusu. Altın, ons başına 1.265 ABD Doları, Brent petrol de varil başına 56 ABD Doları’ndan işlem görüyor.
Bugün yurt-içinde açıklanacak veri bulunmuyor. Yurt-dışında sabahtan Avrupa’da sınai üretim endekslerini takip edeceğiz. Almanya TSİ 9:00 Fransa da TSİ 9:45’de Şubat ayı sınai üretim verilerini açıklayacaklar. Türkiye ile daha eş-zamanlı hareket ettiğini düşündüğümüz Almanya Fabrika Siparişleri dün Şubat ayı için %3,4 oranında artış kaydetti. Aynı zamanda bugün Avrupa Birliği (AB) ekonomi ve maliye bakanları Malta’da bir araya geliyorlar. Çok-uluslu şirketlere ilişkin vergi konuları, para birliğinin durumu ve Yunanistan’ın borç yapılandırması gündemdeki konular.
Öğleden sonra TSİ 15:30’da her ayın ilk Cuma günü takip ettiğimiz İstihdam Raporu’nu ABD Çalışma Bakanlığı açıklayacak. Hava koşulları nedeniyle tarım dışı istihdam artışının geçen ayki 235bin kişi seviyesinden 180bin kişi seviyesine yavaşlaması bekleniyor. Çarşamba günü özel sektör bordrolarını takip eden ADP şirketinin beklenenden daha güçlü istihdam artışı açıklamasının ardından medyan tahminlerde hafif bir yükseliş gözlemliyoruz. İmalat sanayine yönelik ISM verisindeki istihdam seviyesi 54,2’den 58,9 değerine yükselişle ADP raporu ile uyumlu görünürken imalat-dışı (hizmet) sektörüne yönelik ISM verisindeki istihdam seviyesi de 55,2’den 51,6 değerine düşüş ile piyasadaki sakin beklenti ile uyumlu görünüyor. İstihdam Raporu’nda ücretlerdeki artışın düşük işsizlik oranı ve Trump’ın olası göçmen politikaları dahilinde sürmesi bekleniyor. FED’in bu sene için faiz seviyeleri ve bilanço büyüklüğüne yönelik gerçekleştirdiği sözle yönlendirme verinin belirgin sürprizler dışında piyasa hassasiyetini düşürmekte. Bugün için olası sürprizler önceki aylara ilişkin güncellemeleri de dikkate alarak 250bin kişinin üzerindeki veya 100bin kişinin altındaki değerlerde belirebilir.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksa Enerji (AKSEN, Nötr): Şirketin Gana Cumhuriyeti Hükümeti ile yapmış olduğu HFO yakıtlı enerji santrali kurulumu, elektrik üretimi ve üretilen elektriğin garantili satışı konusundaki anlaşmasında yapılan tadilata istinaden, anlaşmanın süresi uzatılarak 5 yıldan 6,5 yıla çıkartılmıştır. Sözleşmenin süresi tarafların mutabakatı ile 6,5 yıl bitmeden uzatılabilecektir. Tarife veya satış garantileri hiçbir şekilde değişmemiş olup, anlaşmada yapılan tadilat sonucu kurulu gücümüz ilk fazı 250 MW, ikinci fazı +120MW olarak iki faza ayrılmıştır. İkinci fazın tamamını veya bir kısmını kurmak tamamen Aksa Enerji’nin inisiyatifine bırakılarak opsiyonel hale getirilmiştir. Her iki fazın devreye alınması arasında 1 senelik bir bekleme süresi olacaktır. Bu süre zarfında şirket gerek Gana gerekse diğer mevcut ve potansiyel ülkelerdeki iş fırsatlarını karşılaştırdıktan sonra ikinci faz için gerekli motorların hangi proje için değerlendirileceğine karar verip kamuoyu ile paylaşacaktır. Santralin kısmi geçici kabulü için, kabul heyetinin santrale teşrifi beklenmektedir. Mart ayının son haftasında 105 MW kurulu güçteki motorlarımız aralıksız üretim yapmakta iken halihazırda bu üretim, devreye alınan yeni motorlar ile 140 MW seviyesindedir. 10 Nisan ile başlayan haftada ise 192,5 MW’a ulaşılacaktır. Yapılan bu test üretimleri anlaşma şartlarına göre belirlenen tarife üzerinden şirket tarafından fatura edilecektir.
Migros (MGROS, Nötr): Şirket’in 10 adet Migros, 7 adet Migros Jet ve 1 adet Ramstore formatında toplam 18 adet satış mağazası Mart ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Mart 2017 itibariyle Şirket’in mağaza sayısı yurtiçinde 1.587 ve yurtdışında iştirakleri vasıtasıyla 39 olmak üzere toplam 1.626’dır. (2016 sonu: yurtiçi 1.566, toplam 1.605 mağaza)
Teknosa (TKNSA, Sınırlı Negatif): Sabancı Ailesinden 2 kişi Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüdeki 690bin TL nominal tutarlı Teknosa pay senetlerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu.
Yazıcılar Holding (YAZIC, Sınırlı Pozitif): Şirket hisse başına brüt 0,28125 TL (net 0,23906 net) kar payı ödeme teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı aldı.
Ziraat Bankası: Ziraat Bankası’nın Mart 2016 tarihinde USD ve EUR cinsinden temin ettiği sendikasyon kredisi geri ödenerek, 6 Nisan 2017 tarihinde 367 gün vade ve sırasıyla LIBOR + %1,45 ve EURIBOR + %1,35 maliyetle 278mn USD ve 706,5mn EUR tutarı ile yenilenmiştir. Diğer yandan, nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 98 gün vadeli 514mn TL nominal değerli finansman bonosunun ihraç edilmesi için çalışmalara başlandığı ve söz konusu kıymetler ile ilgili talep toplama işleminin gerçekleştirildiği duyurulmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Havacılık Sektörü: IATA verilerine göre global hava yolcu trafiği km başına yolcu geliri bazında Şubat ayında %4,8 yükseldi.
Demir Çelik Sektörü: Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2017 yılı Ocak-Mart dönemi verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %21,7 artışla 5,2mn tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı %41,6 artışla 3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2017 yılının Ocak-Mart dönemi rakamlarına göre; Avrupa Birliği’ne ihracat %101 artış ile 1,5mn tona ulaştı ve bölgeler arasındaki liderliğini sürdürdü. Avrupa Birliği’ni 1,2mn tonla Ortadoğu, 664 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 471 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi. Çelik sektörünün yılın ilk çeyreğinde miktar bazında ihracatta en fazla artış yakaladığı ülkeler; Singapur, İspanya, İtalya, Hong Kong ve Yemen olarak sıralandı. 2017 yılı Mart ayı ihracatı, 2016 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda %39,3 artış ile 2mn ton, değerde %60,9 artış ile 1,2 milyar dolara yükseldi. 2017 yılı ilk çeyrek ihracat verilerini değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Çelik ihracatımız miktar ve değer bazındaki yükselişini yılın ilk çeyreğinde de sürdürdü. Geçtiğimiz ay özellikle değer bazında yaşanan önemli orandaki yükseliş temel olarak ihraç fiyatlarımızdaki artıştan kaynaklandı. Mart ayında çelik ihraç fiyatımız 78 dolar arttı. Bu artışın ana sebeplerine baktığımızda ilk sırada Çinli çelik üreticilerinin emtia fiyatlarına bağlı olarak artan maliyetlerinin global çelik ihraç fiyatlarını arttırmasını görüyoruz. Ayrıca Türk çelik sektöründe girdi mahiyetinde kullanılan emtia fiyatlarında yaşanan artış da çelik ihraç fiyatlarımızın yükselmesini sağladı” dedi.