Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Rahat bir haftaya pozitif risk iştahı ile başlıyoruz. Katalizörler: İstihdam Raporu’nun FED’in sözle yönlendirmesi ile aynı doğrultuda çıkması ve Trump’ın finansal sistem üzerindeki mevzuatı rahatlatacağı beklentileriyle finansal sektör hisselerinde değer kazançları. Türkiye ETF’i de Cuma akşamı ABD seansında %2,3 oranında değer kazandı. Dolar / TL kotasyonları ise 3,70 seviyesinden geçmekte. “VE” kapısı, mantık açısından önemli bir kavram. Cuma günü risk iştahını bozabilecek iki koşuldan bahsetmiştik: Türkiye’de enflasyonun %2 oranının üzerinde açıklanması “VE” tarım-dışı istihdam artışının 250bin kişiden fazla gerçekleşmesi. Enflasyon, %2,46 oranında açıklansa da bunun 100 baz puanının taze sebzelerden geldiğinin anlaşılmasıyla piyasa enflasyon verisini %2’yi “gerçek” anlamda aşmamış kabul etti. Tarım-dışı istihdam artışı ise 227bin kişide sınırlı kaldı, işsizlik oranı %4,8 oranına yükseldi ve İstihdam Raporu’nun diğer bileşenleri de (kazançlar) göz önüne alındığında genel anlamıyla veri zayıf kaldı. Böylece piyasada risk iştahı bu haftaya kalmadan olumlu eğilimini Cuma gününden korumayı başardı.
Geçtiğimiz hafta yoğun geçti. Şimdi bu hafta piyasalar gelişmeleri özümseyerek mevcut eğilimlerinde yeni seviyelere ulaşmaya çalışacaklardır. Haftanın yurt-içinde takip edeceğimiz verisi Çarşamba günü açıklanacak Aralık ayı sınai üretim endeksi. Artık herkes son çeyrekte ekonominin kısmi bir toparlanma içine girdiğini kabul ediyor. Bu nedenle aslında Çarşamba günkü veri çok fazla yeni bilgi içermeyecek. Cuma günü açıklanan enflasyon ve bu hafta açıklanacak sınai üretim verileri hakkında kısaca şunu belirtebiliriz: Geçtiğimiz ay FED’in Dallas Şubesi tarafından yayımlanan çalışma ekonomik toparlanma ve durgunlukları incelemekte. Ekonominin durgunluğa girmesi için gereken dinamiklerden birisi de şirketlerin kar marjlarında daralma. Malum, borsa endeksleri pozitif eğilimde devam ediyorlar. Bunun tek sebebi düşük kalan fiyatlamalar değil. Aynı zamanda kar marjları üzerinden temettü verimliliği şirketlerin devamlılığını sağlamakta. Bunu, artan ÜFE’den anlayabiliyoruz. ÜFE’nin artış eğilimini koruması şu anda reel sektör için sağlıklı bir gelişme ve kur şokunun etkilerine karşı tampon görevi görüyor. Kapasite kullanımının yüksek seyretmesi de piyasa rekabetinin sınırlı kaldığını ve halihazırdaki üreticilerin fiyatlama güçlerini korumalarını sağlıyor. ÜFE, üreticiden çıkış fiyatını belirlemekte. Demek ki distribütör ve perakendeciler bu fiyatlara ürünleri alabiliyorlar. Elbette bunun bir kısmı TÜFE’ye yansıyacaktır ancak hem ÖTV teşviki gibi gelişmeler hem de stok yönetimi dahilinde distribütör ve perakendeciler de belirli marjlar dahilinde işletmelerini sürdürme şansına sahipler. Yılın ilk çeyreğinde hafif bir hız kaybının ardından toparlanmanın kırılganlıklarını azaltarak yılın sonuna doğru güçlenme şansı var. Dış talebin de şu anda üreticilerden yana gitmesi bir avantaj ve yılın ilerleyen dönemleri (gelecek zaman) ile şimdiki zaman arasında bağlantı kuran bir köprü işlevinde.
Yurt dışında takip edilecek önemli gelişme ise Cuma günü Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin ABD ziyaretinde Donald Trump ile buluşması. İngiltere’de ise Meclis, Brexit kanununu çalışmaya bugün başlayacak ve üç gün boyunca kanun taslağı üzerinde mesai harcanacak. Sayısal veri anlamında ise ABD’de Salı günü dış ticaret verisi, Cuma günü de Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni açıklanacak. Çin’de ise Salı günü döviz rezervleri Cuma günü de dış ticaret verisi açıklanacak. Diğer yandan, bugün yurt-içinde TSİ 14:30’da enflasyona müteakip güncellenen reel kur endeksi, yurt-dışında ise sabah TSİ 10:00’da Almanya Fabrika Siparişleri ve akşam TSİ 17:00’de Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Mario Draghi’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşması takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Finansbank (FINBN, Nötr): Finansbank’ın 2016 yılı son çeyrek net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %18 oranında artarak 352mn TL’ye yükselmiştir. Banka’nın diğer faaliyet gelirleri 101mn TL artarak karı desteklemiştir. 60,6mn TL artan karşılık giderleri ise karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. Son çeyrek karı ile birlikte Banka’nın 2016 yılı net dönem karı bir önceki yıla göre %71 oranında artarak 1.203,4mn TL’ye yükselmiştir. Banka’nın özsermaye karlılığı %13, kredi mevduat oranı %117 ve takipteki kredi oranı %5,8, sermaye yeterlilik oranı ise %14,5’dir.
Katmerciler (KATMR, Sınırlı Pozitif): Milli Savunma Bakanlığı ile şirket arasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan Zırhlı Ekskavatör tedariki maksadıyla 03 Şubat 2017 tarihinde, 17,9mn TL bedelli sözleşme imzalanarak yürürlüğe girmiştir.
Migros (MGROS, Nötr): Şirketin 2 adet Migros, 3 adet Migros Jet ve 1 adet Macrocenter formatında toplam 6 adet satış mağazası Ocak ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Ocak 2016 itibariyle mağaza sayısı yurtiçinde 1.561 ve yurtdışında iştirakleri vasıtasıyla 39 olmak üzere toplam 1.600’dür. (2016 sonu: yurtiçi 1.566, toplam 1.605 mağaza)
Vestel Elektronik (VESTL, Nötr): S&P şirketin kredi notu görünümünü durağandan negatife revize edip, uzun dönem kredi notunu “B-“de koruduğunu belirtmiştir.
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “TUT”, Sınırlı Pozitif) : Yapı Kredi, Londra Borsası’nın sahipliğindeki önde gelen küresel endeks ve veri sağlayıcısı FTSE Russell’ın bu sene ilk kez hayata geçirdiği “FTSE4Good Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi”nde yer aldı. FTSE4Good, sorumlu yatırım yapmaya önem veren kurumların kaynak olarak aldıkları dünya çapında önemli endeks serilerinden biri olarak kabul görüyor.
Ziraat Bankası: Bağımsız marka değerleme ve strateji danışmanlık şirketi Brand Finance’in “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası-2017” araştırması sonuçlarına göre Ziraat Bankası bir önceki yıla göre sıralamada 23 basamak birden yükselerek Türkiye’nin marka değeri en çok yükselen banka markası oldu. Marka değerini 944 milyon dolardan 1.312 milyon dolara %39 arttıran Ziraat Bankası, Türkiye’deki bankalar arasında marka değerini en fazla artıran banka olurken araştırmada bir önceki yıla göre sıralamasını yükselten tek Banka Ziraat Bankası oldu.
SEKTÖR HABERLERİ
Kredi Derecelendirme: Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından Akbank (AKBNK), Halkbank (HALKB), İş Bankası (ISCTR), TSKB (TSKB), Ziraat Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası’nın uzun vadeli yabancı ve yerli para cinsinden kredi notları BBB-‘den BB+’ya indirilmiştir. Görünümleri durağandır. Ayrıca, Fitch, Türkiye Finans Katılım Bankası’nın notunu ise BBB seviyesinden BBB-‘ye indirmiş ve görünümünü negatiften durağana revize etmiştir.
Türkiye Varlık Fonu: Başbakanlıktan, Hazine uhdesinde bulunan bir kısım kamu sermayeli şirketler ile özelleştirme programında bulunan bazı şirketlere ait hisselerin Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Varlık Fonu’na devredildiği bildirildi. Bakanlar Kurulunca, Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ, Türkiye Petrolleri AO, Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ, Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ’nin sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin %6,68 oranındaki Hazine’ye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Türkiye Varlık Fonuna aktarılması kararlaştırıldı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Şirket İstanbul Arnavutköy’deki portföyünde bulunan 7.352 m2 arsa üzerinde bulunan 3.962 m2‘lik deponun 719 m2‘lik depolama alanı 2 yıllığına kiraya verilmiştir. Kiraya verilen depodan 2 yılda yaklaşık KDV dahil 210bin TL gelir elde edilecektir.