Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Avusturya’da ılıman aday Van der Bellen’in cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına karşın İtalya’da beklenildiği gibi anayasa değişikliğini halkın kabul etmemesi ile Avrupa’ya konsantre olmayı sürdüreceğimiz haftaya temkinli risk iştahı ile başlıyoruz. Geçtiğimiz hafta dikkatlerimiz Atlantik’in batı yakasından kayarak Avrupa’ya yönelmişti. Nitekim ABD Doları da ilk defa geçen hafta değer kaybetti. DXY endeksi 100,7 seviyesine %0,7 oranında geriledi. Dün İtalya’da düzenlenen anayasa referandumunda halk %60 oy oranı ile değişiklikleri reddetti. Anketler uzun süredir “hayır” kampının önde gittiğini belirtiyorlardı. Sonuçların ardından Başbakan Renzi istifa edeceğini açıkladı. İtalya şimdi kendi iç siyaseti ile baş başa. Referandum sonucunun AB projesine ya da Avro’ya zarar vermeyeceği görüşümüzü tekrarlıyoruz. Çünkü; halkın önemli bölümü her iki projeye de sıcak bakmakta. Güncel anketlere göre halkın yalnızca %15’i Avro para birimini kullanmaktan vazgeçmek istiyor.
Bu hafta Avrupa’da Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) toplantısını takip edeceğiz. Önümüzdeki sene parasal genişleme programını sonlandırmaya başlaması beklenen ECB bu hafta bir kez daha 6 aylık uzatmaya gidebilir. Özellikle referandum sonrasında İtalyan bankalarına yönelik endişeler dahilinde. Cuma günü, Maastircht anlaşmasının 25. yıl dönümü! Anlaşmanın 25. yılı Avrupa’daki siyasi ve ekonomik tablonun gölgesinde geçmekte.
Türkiye’de ise yeni haftaya TSİ 10:00’da Kasım ayı enflasyon verisiyle başlayacağız. Ekonomideki çıktı açığına rağmen kur geçirgenliğinin etkilerini görüp görmeyeceğimiz enflasyon detaylarında takip edeceğimiz gelişme. Piyasa beklentisi, 89 baz puan aylık enflasyon. Biz de enflasyonun 60 ila 100 baz puan bandında gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Eğer aralığın alt ucuna yakın bir değer çıkarsa TCMB’nin %7,5 sene sonu beklentisinin gerçeğe dönüşme şansı artabilir. Gıda fiyatlarının halen ılıman seyretmesi ve geçtiğimiz hafta içinde açıklanan İTO enflasyonunun tarihi ortalamalarla uyumlu gelmesi veri öncesinde rahatlatıcı gelişmelerdi. Perşembe günü ise sınai üretim verisini takip edeceğiz. Sınai üretimin Ekim ayında %4 civarında arttığını düşünüyoruz. Serinin Temmuz ayında yediği şokun ardından normalleşmesinin zaman alacağını ve bir kaç ay daha ekstrem değerler görebileceğimizi geçen ayki değerlendirmemizde paylaşmıştık. Eylül ayında %3,8 oranında gerileyen endeksin Ekim ayında aynı ölçüde yukarı yönde hareket etmesi mümkün. Son çeyreğe güçlü bir başlangıç görebiliriz. Ancak kur şokunun etkisiyle Kasım ayında üretim faaliyetinin yeniden azaldığı görüşündeyiz. Çünkü hem PMI hem de SAMEKS birlikte 50 eşiğinin altına kaydılar. (1) Kasım ayındaki gerilemenin ne kadar yumuşak kalacağı ve (2) Aralık ayında kur şokunun reel iktisadi faaliyet üzerinde etkisinin sürüp sürmeyeceği son çeyrek büyümesinde belirleyici olacaktır.
Asıl önemli gelişme ise Perşembe günü beklediğimiz güçlü sınai üretim verisinin ardından önümüzdeki Pazartesi günü açıklanacak üçüncü çeyrek büyüme verisine karşı nasıl algı yönetimi uygulanacağı. Üçüncü çeyrek verisinin geçmişe ait olduğu (artık neredeyse 2017 yılının ilk çeyreğine başlıyoruz); ekonominin 15 Temmuz şokunu atlatabilecek enerji, esneklik ve dinamizme sahip olduğu, son çeyrekte ilk verilere göre iktisadi faaliyetin daha iyi seyrettiğinin vurgulanması gerekiyor.
Yurt dışında ise bugün hizmet sektörüne yönelik PMI’lar açıklanacak. Avrupa’daki PMI’ları öğleden sonra TSİ 17:45 ABD ISM verisi takip edecek. ABD’de güçlü veri akışının bugün de sürmesi mümkün.
Dolar / TL kotasyonları 3,53 seviyesinden geçmekte. S&P500 vadeli işlemlerde %0,3 oranında değer kaybediyor. Çin başta gelmek üzere bazı Asya piyasalarında da satış baskısı gözlüyoruz. Ancak bunun bir kısmı da haftasonu Tayvan hükümetinin telefonunu kabul eden ABD’nin yeni başkanı Donald Trump etkisi. Zira Endonezya ve Hindistan piyasaları artıdalar. 70’li yıllardan beri Tayvan ile diplomatik ilişkileri askıya alan ABD’nin Trump dönemindeki dış politikası belirsizlik primini arttırmakta. Borsa İstanbul, haftaya yatay başlangıç gerçekleştirebilir.
ŞİRKET HABERLERİ
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “TUT”, Nötr): Banka, MTN programı kapsamında yurt dışında ihraç edilmesi planlanan 13mn EURO tutarındaki borçlanma aracı için tertip ihraç belgesi alınabilmesi amacıyla SPK’ya başvurmuştur.
4 Kasım 2016 tarihli Yapı Kredi Raporumuz için tıklayınız…
Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, 20 milyar TL’ye kadar borçlanma aracının ve bunların vadesinin 5 yılı aşmayacak şekilde ihraç edilmesi için Genel Müdürlüğe yetki verildiğini duyurmuştur.
26 Ekim 2016 tarihli Garanti Bankası Raporumuz için tıklayınız…
Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, 650mn TL nominal değerli bonoların nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihracı kapsamında gerekli başvuruların yapılması için Genel Müdürlüğe yetki verildiğini duyurmuştur. Ayrıca, 119 gün vadeli 200mn TL nominal değerli bonoların ihraç ve halka arz edilmesi için SPK ve diğer merciler nezdinde gerekli başvuruların yapılması için yine Genel Müdürlüğe yetki verilmiştir. Toplam halka arz miktarından fazla talep gelmesi durumunda halka arz miktarı 300mn TL nominal değere kadar artırılabilecektir.
10 Kasım 2016 tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…
İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr): Banka 1,06 TL fiyattan 10bin adet ISFIN, 3,26 TL fiyattan 10bin adet SISE ve 4,57-4,63 TL fiyat aralığından 15.721 adet ANHYT payı aldığını açıkladı.
3 Kasım 2016 Tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv Sektörü: Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) 2016 Kasım ayı perakende satış rakamlarına göre otomobil satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %53,5 artış kaydederken, hafif ticari araç satışları %19,5 yükseliş kaydetti. Toplam hafif araç satışları da özellikle ithal otomobil satışlarındaki %49,4’lük artışa bağlı olarak geçen seneye göre %44,6 yükseldi. 10 aylık kümüle rakamlara göre bakıldığında ise artışın %3,7 olduğu hesaplandı.
Borsa Istanbul, TMSF: Borsa İstanbul tüm nakdi varlıklarının Türk Lirasına çevrilmesine ve Türk Lirası hesaplarında tutulmasına karar verdi. Öte yandan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafında da alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağı, işlemlerin Türk lirası ile yürütüleceği bildirildi. (Kaynak: Habertürk)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Saf GYO (SAFGY): Kurlarda görülen aşırı dalgalanmalar neticesinde kiracılara destek olmak amacıyla, Akasya Alışveriş Merkezi’inde ihtiyari olarak belirlenecek kiracılara 01/12/2016 – 31/12/2016 tarihleri arasındaki bir aylık kira dönemi ile sınırlı olarak uygulanmak kaydı ile; kira sözleşmelerinde öngörülen ödeme tarihindeki USD kurunun 3,00 TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir.
Akiş GYO (AKSGY, Nötr): Kurlarda görülen aşırı dalgalanmalar neticesinde kiracılara destek olmak amacıyla, Akbatı Alışveriş Merkezi’inde ihtiyari olarak belirlenecek kiracılara 01/12/2016-31/12/2016 tarihleri arasındaki bir aylık kira dönemi ile sınırlı olarak uygulanmak kaydı ile; kira sözleşmelerinde öngörülen ödeme tarihindeki USD kurunun 3,00 TL, EURO kurunun 3,30 TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir. Diğer taraftan, Akiş Mudanya Adi Ortaklığı’nca İstanbul Beykoz’da geliştirilmesi planlanan yatırımlar kapsamında 399 m2 ve 700 m2 arsada, arsa sahipleri ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanmıştır.
Verusa Holding (VERUS, Nötr): Investco Holding halka kapalı statüdeki VERUS paylarından 5mn adedinin halka açık statüye çevrilmesi amacıyla MKK ya basvuru yaptığını açıkladı. Söz konusu işlemin satış amaçlı olmadığı bildirildi.