Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (05.05.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Tarım Dışı İstihdam sabahına zayıflayan risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizörler: Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) rallisinde duraksama ve petrol fiyatlarındaki keskin düşüş. Dolar / TL kotasyonları ise 3,5580 seviyesinden geçiyorlar. Yoğun geçen haftayı görece sakin bir gündem ile tamamlıyoruz. TSİ 15:30’da ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yayımlanacak Nisan ayı İstihdam Raporu günün ana gelişmesi. İstihdam Raporu, ikinci çeyreğin ilk verisi olması özelliğiyle birinci çeyrekte geçici sebeplerden kaynaklandığı düşünülen yavaşlamanın ardından Amerikan tüketicisinin durumu ortaya çıkarmaya başlayacak. Tüketicilerin davranışı istihdam piyasasını seyri, ne ölçüde iş bulabildikleri ve kazançlarının (ücretlerin) artıp artmadığı ile yakından ilgili. Geçtiğimiz ay 98bin kişi ile beklentilerin altında kalan tarım dışı istihdam artışının bu ay 190bin kişiye toparlanması bekleniyor. İstihdam verilerinin a-simetrik çalıştığını, aşağı yöndeki sürprizlerin FED’in sözle yönlendirmesiyle uyumsuzluk ortaya çıkaracağı için piyasada etki gösterme şansı daha fazla.

29 Mart günü yayımladığımız raporda petrol fiyatı dinamiğini Rusya Merkez Bankası kararı üzerinden değerlendirmiştik. Rusya’nın düşen enflasyona rağmen faiz indirimlerinde aşırı temkinli davranmasını petrol fiyatlarındaki belirsizlikle açıklamıştık. Küresel talep koşullarındaki eksiklik (ticaret hacimlerindeki hızlanmaya rağmen) ve tüketicilerin enerji tasarrufu bilincini arttırması ile piyasanın arz dinamikleri ile şekillenmesinden yola çıkarak; kaya gazı (yatay sondaj) yönteminin yeni teknoloji özelliğiyle her geçen gün çıkarma maliyetini azaltarak daha verimli hale geldiği için petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketlerin artan kaya gazı kuyu sayısı sayesinde dengeleneceği sonucuna ulaşmıştık. Türkiye için Brent petrol fiyatlarında varil başına 50 ABD Dolar seviyesini nötr kabul ediyoruz. Bu seviyenin üzerindeki fiyatların enflasyonda ve cari açıkta etkiler gösterebileceğini eklemiştik. Dün Brent petrol fiyatı %5’e yakın düşüşle kritik 50 Dolar eşiğini aşağı yönde kırdı. Amerikan Texas petrolü (WTI) de 45 Dolar’a yaklaştı. Bu sabah Brent 48 Texas petrolü 45 Dolar seviyesinden fiyatlanıyorlar. Ay sonunda Viyana’da OPEC toplantısında üretim kotası uygulamasının uzatılıp uzatılmayacağını gözlemleyeceğiz.

Enflasyonda yaklaşık %1,5 oranındaki ilave pay, petrol fiyatlarının Aralık ayı sonrasında 50 Dolar üzerindeki seyrinden kaynaklanmakta. Fiyatların gerileme eğilimine girmesiyle enerji kaynaklı enflasyonda azalma gözlemliyoruz. Yılın son döneminde enflasyonda beklediğimiz gerilemede petrol fiyatlarının payını göreceğimizi düşünüyoruz.

İstihdam Raporu, ikinci çeyreğin ilk verisi olması özelliğiyle birinci çeyrekte geçici sebeplerden kaynaklandığı düşünülen yavaşlamanın ardından Amerikan tüketicisinin durumu ortaya çıkarmaya başlayacak. Tüketicilerin davranışı istihdam piyasasını seyri, ne ölçüde iş bulabildikleri ve kazançlarının (ücretlerin) artıp artmadığı ile yakından ilgili. Geçtiğimiz ay 98bin kişi ile beklentilerin altında kalan tarım dışı istihdam artışının bu ay 190bin kişiye toparlanması bekleniyor. İstihdam verilerinin a-simetrik çalıştığını, aşağı yöndeki sürprizlerin FED’in sözle yönlendirmesiyle uyumsuzluk ortaya çıkaracağı için piyasada etki gösterme şansı daha fazla.

Hafta sonu Fransa halkı yeni başkanını seçecek. Emmanuel Macron, seçime rakibi Marine LePen’in ciddi bir farkla önünde girmekte. Macron seçimi resmen kazanabilirse risk fiyatlaması belirginleşebilir. Ayrıca bugün Forum İstanbul’un ikinci gün oturumları gerçekleşecek. Akşam saatlerinde, Türkiye’de piyasa kapandıktan sonra FED yöneticilerinin konuşmaları izlenecek.

ŞİRKET HABERLERİ

Akçansa (AKCNS, Öneri “AL”, Sınırlı Negatif): Akçansa’nın 1Ç2017’deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %50 oranında azalarak 34,8mn TL’ye gerilemiştir. Piyasa beklentisi 41mn TL iken, bizim beklentimiz 57mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada net satışların beklentimizin altında gerçekleşmesi önemli etken olurken, finansman giderleri de beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri, yurtiçi satış gelirlerindeki düşüşün etkisiyle bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %9 oranında gerileyerek 298,1mn TL olurken, brüt karlılıkta aynı dönemler itibariyle %42 oranında düşmüş ve 47,6mn TL olmuştur. Net kar marjı 1Ç2017’de %12 olurken, bir önceki yılın ilk çeyreğindeki %21’in oldukça altında kalmıştır.

Anadolu Efes (AEFES, Sınırlı Negatif): Anadolu Efes’in 1Ç2017 ana ortaklık net dönem zararı 84,9mn TL olmuş ve 2016 ilk çeyrekteki 60,3mn TL’lik net karın tersi yönünde gerçekleşerek olumsuz bir görüntü sergilemiştir. Piyasa beklentisi 69mn TL’lik zarar açıklanmasıydı. Anadolu Efes’in satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %25,5 oranında artarak 2.426mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %29,5 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %18,8 oranında artarak 869,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 2 puan düşüşle %35,8’e gerilemiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %21,1 oranında artmış ve 829,2mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 19,4mn TL gelir kaydedilmesi sonucu faaliyet karı %31,2 artışla 59,7mn TL’ye ulaşmıştır. Faaliyet karı marjı 0,1 puan iyileşerek %2,5 olarak gerçekleşmiştir. Şirketin zarar etmesinin ana sebebi olan finansman tarafında 162,7mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net zarar 108,5mn TL seviyesinde gerçekleşirken, net dönem zararı da 147,2mn TL olmuştur. Ana ortaklığın payına düşen zarar ise 84,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Aygaz (AYGAZ, Öneri “EKLE”, Pozitif): Aygaz’ın 2017 yılı ilk çeyrek net dönem karı 157,5mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 127mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 111mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Tahminimizdeki sapmada Tüpraş’ın karının beklentimizin üzerinde gerçekleşmesine bağlı olarak özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan elde edilen gelirlerin (Aygaz Tüpraş’ta %10,2 dolaylı paya sahip) beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Şirketin ilk çeyrek satış gelirleri satış miktarındaki bir önceki yılın aynı dönemine göre %12’lik artış ve satış fiyatlardaki yükselişe bağlı olarak %35,5 oranında artarak 2.065mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan tüplü gaz satışların yaklaşık aynı seyretmesi ve otogaz satışlarının bir önceki yılın aynı çeyreğine göre gerilemesinin olumsuz etkisiyle de brüt kardaki artış %8,2 ile sınırlı kalmış ve brüt kar 189,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, operasyonel giderlerde artış kaydedilmemesi ve diğer faaliyet gelirlerinin 1Ç2016’daki 1,5mn TL’den 6mn TL’ye yükselmesinin olumlu katkısıyla faaliyet karı %29,7 oranında artarak 85,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Tüpraş’ın bir önceki yılın aynı çeyreğine göre çok iyi performans göstermesine bağlı olarak olumlu katkısı çok yüksek olmuş ve iştiraklerden gelirler bir önceki yılın aynı dönemindeki 17,4mn TL’den 90,1mn TL’ye yükselmiş ve Aygaz’ın net dönem karının 1Ç2016’daki 65,4mn TL’den 157,5mn TL’ye yükselmesinde ana etken olmuştur.

Tüpraş (TUPRS, Öneri “EKLE”, Pozitif): Tüpraş’ın 2017 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı 868,8mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 596mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 692,1mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşmiş ve çok iyi bir görüntü sergilemiştir. Tahminimizdeki sapmada net rafineri marjının stok gelirlerinin de katkısıyla beklentimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre, satış miktarındaki %4,9’luk yükselişe karşın, bir önceki yılın aynı dönemine göre oldukça yüksek petrol fiyatları ve kurlardaki artışın da etkisiyle %99,8 oranında artarak 12,4 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan satışların maliyetindeki görece düşük artışa bağlı olarak brüt kar ise 1Ç2016’daki 407,2mn TL’den 1Ç2017’de 1.608mn TL’ye yükselmiştir. Akdeniz rafineri marjlarındaki iyileşme, tam kapasite kullanımı, kaydedilen stok gelirleri ile yüksek dizel ve jet yakıtı marjlarının da olumlu katkısıyla Tüpraş’ın net rafineri marjı 1Ç2016’daki 2,81$/varilden 8,65$/varile yükselmiştir. (1Ç2016’da RUP’un kaza nedeniyle iki ay kullanılamaması ile bakım ve mekanik sorunlar nedeniyle üretimde yaşanan sorunlar da net rafineri marjının düşük gerçekleşmesinde etken olmuştu) Operasyonel giderler de aynı dönemde yüksek ciro artışına karşın sadece %5,6 artmış ve karlılığı desteklemiştir. Böylece Şirket’in FAVÖK’ü 1.511mn TL ile rekor seviyeye ulaşırken, FAVÖK marjı da 1Ç2016’daki %5,1’den 1Ç2017’de %12,2’ye yükselmiştir. Diğer taraftan 56,9mn TL’lik diğer faaliyet gideri ile 318,3mn TL’lik finansman gideri dönem karının daha yüksek çıkmasını engellemiştir. Böylece ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı 868,8mn TL olarak gerçekleşmiş ve 1Ç2016’da kaydedilen 78,9mn TL’ye göre çok iyi bir görüntü sergilemiştir.

Tüpraş ilk çeyrekte beklentilerden iyi gerçekleşen finansal sonuçlara karşın, 2017 yılı beklentilerini aynen korumuş ve ilk yarı sonuçları ardından 2017 yılı beklentilerinde değişiklik yapılabileceğini belirtmiştir.  Tüpraş, 2017 yılında brent petrol fiyatını ortalama 55 dolar olarak öngörürken, Akdeniz net rafineri marjını 4-4,5$/varil, kendi net rafineri marjını ise 5,75-6,25$/varil olarak öngörmektedir.

Petkim (PETKM, Öneri “AL”, Pozitif): Petkim’in ana ortaklık net dönem karı 2017 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %150 oranında artarak 365,9mn TL’ye ulaşmış ve hem bizim beklentimiz olan 297mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 226mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşerek çok iyi bir görüntü sergilemiştir. Tahminimizdeki sapmada beklentimizin üzerinde gerçekleşen brüt kar marjı etkili olmuştur. Petkim’in satış gelirleri 1Ç2017’de bir önceki yılın aynı dönemine göre, satış miktarındaki sadece %4,1’lik artışa karşın, satış fiyatlarındaki yükselme ve kurların da olumlu katkısıyla %59,3 oranında artarak 1.766mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar ise maliyetlerdeki iyileşmeye bağlı olarak %122 oranında artarak 468,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı da 1Ç2016’daki %19 seviyesinden 1Ç2017’de %26,5 ile rekor seviyeye yükselmiştir. Operasyonel giderler %29,8 oranında artarken, diğer faaliyet gelirleri 20,8mn TL’den 46mn TL’ye yükselmiştir. Böylece faaliyet karı 178,7mn TL’den 445,5mn TL’ye ulaşmıştır. Petkim’in FAVÖK’ü de ilk çeyrekte 183,4mn TL’den 436,4mn TL’ye yükselmiş ve FAVÖK marjı da %16,5’ten %24,7’ye yükselmiştir. 10.6mn TL’lik finansman gideri ve 83,2mn TL’lik vergi giderinin ardından şirketin ana ortaklık net dönem karı 365,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Deva Holding (DEVA, Nötr): Deva Holding’in 1Ç2017 net dönem karı 20,9mn TL olmuş ve 2016 ilk çeyrekteki 19,9mn TL’lik net karın %5 üzerinde gerçekleşerek nötr bir görüntü sergilemiştir. Deva Holding’in satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,8 oranında artarak 219,2mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %11,3 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %19,8 oranında artarak 94,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 1,8 puan artışla %43,2’ye yükselmiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %24,1 oranında artmış ve 56mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 2mn TL gelir kaydedilmesi sonucu faaliyet karı %13,6 artışla 40,6mn TL’ye ulaşmıştır. Faaliyet karı marjı 0,2 puan gerileyerek %18,5 olarak gerçekleşmiştir. Finansman tarafında 15mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 25,1mn TL seviyesinde gerçekleşirken, net dönem karı da 20,9mn TL olmuştur. Net kat marjı 0,9 puan düşüşle %9,5’i göstermiştir.

Ak Enerji (AKENR, Nötr): SPK, Akenerji’nin %100 iştiraki olan Egemer Elekrik’i devralmak suretiyle birleşmesini onayladı.

Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Sınırlı Pozitif): Sermayesinde %47 oranında pay sahibi olduğu tüketim ürünleri sektöründe faaliyette bulunan iş ortaklığıEczacıbaşı-Schwarzkopf Kuaför Ürünleri Pazarlama A.Ş. (Eczacıbaşı-Schwarzkopf)’deki paylarının tamamının, Eczacıbaşı-Schwarzkopf’un %50 payına sahip olan ortağı (müteşebbis ortağı) Henkel KGaA’ya devri konusunda görüşmelere başlanmıştır. Söz konusu iş ortaklığının 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla aktif toplamı 12.526 bin TL olup, şirketin aynı tarihli konsolide bilançosundaki aktif toplamına oranı %0,31’dir.

Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, uluslararası piyasalardan 367 gün vadeli sendikasyon kredisi almak üzere eş düzenleyici olarak hareket edecek 19 bankaya yetki vermiştir.

Kiler GYO (KLGYO, Sınırlı Pozitif): İhlas Marmara Evleri Ortak Girişimi ile  “Düzenleme Şeklinde Kat Karşılığı İnşaat ve Arsa Satışı Karşılığı Hasılat Paylaşım Sözleşmesi” imzalanmıştır. Sözleşme konusu Arsa Satışı Karşılığı Kiler GYO hasılat paylaşım oranı %43’tür. Kiler GYO A.Ş. arsa payı karşılığı olarak bu sözleşme kapsamında hedeflenen asgari hasılat payı 286.500.000 TL’dir.  2017 içerisinde inşaatına başlanması ve sözleşme tarihinden itibaren 40 ayda tamamlanması hedeflenen proje kapsamında 1.200 daire ve 60 ticari ünitenin inşa edilmesi planlanmaktadır.

Diğer yandan, İzmir’de yer alan 50bin m2 yüzölçümlü, Arsa Nitelikli Gayrimenkul’ün satışı tamamlanmış olup, satış bedelinin tamamı tahsil edilmiştir. Toplam satış bedeli 9mn USD + KDV’dir. Elde edilen maddi duran varlık satış karı toplamı 10,7mn TL’dir.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka tarafından uluslararası bankalardan 367 gün ve 2 yıl 1 gün vadeli iki ayrı dilimden oluşan toplam 306 milyon ABD Doları ve 956,5 milyon Avro tutarında sendikasyon kredisi sağlanmıştır. Kredi sözleşmesi, 19 ülkeden 48 bankanın katılımı ile 4 Mayıs 2017 tarihinde imzalanmıştır. Dış ticaretin finansmanı amaçlı kullanılacak olan kredinin toplam maliyeti; bir yıllık dilimde Libor + 145 baz puan ve Euribor + 135 baz puan ve iki yıllık dilimde Libor + 220 baz puan ve Euribor + 210 baz puan olarak gerçekleşmiştir.

Türk Traktör (TTRAK, Sınırlı Pozitif): Şirketin Nisan ayına ilişkin satış rakamları açıklandı. Buna göre yurtiçi satışlar 3.707 adet olurken, yurtdışı satışlar 1.013 adet seviyesinde gerçekleşti. 2016 Nisan ayı yurtiçi satış adeti 3.271, yurtdışı satış adeti 1.176 idi. İlk 4 aylık verilere göre ise yurtiçi satışlar geçen seneki 12.168 seviyesinden 12.194 seviyesine yükselirken, yurtdışı satışlar 2016’daki 4.756 adetten 2017’de 4.024 seviyesine geriledi.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası’ndan (PÜİS) yapılan açıklamaya göre benzinin ve motorinin litre fiyatına bugünden itibaren geçerli olmak üzere indirim yapıldı. Benzinde 7 kuruş, motorinde ise 10 kuruş indirim yapıldığı duyuruldu. İndirimin ardından benzinin litre fiyatı İstanbul’da ortalama 5,13 liradan 5,06 liraya düştü. Motorinin litre fiyatı ise ortalama İstanbul’da 4,48 liradan 4,38 liraya inecek. Ayrıca gaz yağına 11 kuruş, Kalyak’a 9 kuruş, Fuel Oil’e de 5 kuruş indirim yapıldı. Benzinin litresinde en son 2 Mayıs’ta 9, motorinin litresinde de 26 Nisan’da 13 kuruş indirim yapılmıştı. (Kaynak: Matriks)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çimentaş (CMENT, Sınırlı Negatif): Şirket 1Ç2017’de 8,3mn TL ana ortaklık zararı kaydetmiştir. Geçen yılın ilk çeyreğinde 0,7mn TL kar açıklamıştı. Brüt kar 1Ç2017’de 15,7mn TL gerçekleşerek bir önceki yılına aynı çeyreğine göre %47 oranında gerilemiştir..

Çimbeton (CMBTN, Sınırlı Negatif): Şirket 1Ç2017’de 0,8mn TL ana ortaklık zararı kaydetmiştir. Geçen yılın ilk çeyreğinde 0,3mn TL kar açıklamıştı. Brüt kar 1Ç2017’de 2,2mn TL gerçekleşerek bir önceki yılına aynı çeyreğine göre %33 oranında gerilemiştir.