Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
FED’in piyasa beklentileriyle uyumlu karar açıklaması katalizörlüğünde istikrar kazanmaya çalışan risk iştahı ile enflasyon sabahına uyanıyoruz. Hafta başında Lira varlıklar için dün akşamki FED kararını ve bugünkü enflasyon verisini belirleyici kabul etmiştik. TSİ 10:00’da TÜİK, Ekim ayı enflasyonunu açıklayacak. Ekim ayı, vergi ve enerji fiyat düzenlemeleri nedeniyle yılın diğer aylarından farklı değerlendirilmesi gereken bir dönem. Enflasyonun Türkiye’de aylar bazında üç adet karakteristiği bulunuyor: 1)Haziran, taze sebze-meyve fiyatları nedeniyle yıl içinde en düşük enflasyonun belirdiği hatta negatif geldiği ay (minimum). 2)Aralık, yıl-sonu indirimleri nedeniyle enflasyonun düşük geldiği diğer ay. 3)Ekim, vergi ve enerji fiyatlarındaki düzenleme nedeniyle enflasyonun en yüksek açıklandığı ay (maximum). Ekim ayının tarihi ortalaması %2. Geçtiğimiz sene petrol (ve emtia-hammadde bileşkesine bağlı) fiyat hareketi nedeniyle doğal gaz zammı daha önceki yıllara göre mütevazi oranda gerçekleşmişti. Bunun sonucu olarak Ekim ayı enflasyonu %1,55 oranında açıklanıp, tarihi ortalamanın altında kalmıştı. Bu sene doğal gazda indirim söz konusu. Önceki gün açıklanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından takip edilen endekste fiyat artışı aylık bazda %1,2 oranında gerçekleşti. Bu değer seri tarihindeki düşük Ekim enflasyonlarından birisi. Bu oran, diğer aylara göre yüksek kalabilir. Ancak(!) Ekim ayını bahsettiğimiz “maximum” karakteristiği nedeniyle kendi şartları dahilinde değerlendirmek gerektiği görüşündeyiz. İTO enflasyonunun Ekim ayı özelinde düşük açıklanması TÜFE enflasyonunun da düşük gelebileceğine (<%1,5) işaret ediyor olabilir. Mevsim geçişi nedeniyle gıda fiyatlarında aylık %1,5 ila %2 oranında artış gözlemleyebiliriz. Bunun TÜFE endeksine etkisi 50 baz puan civarında olacaktır. İTO enflasyonunda gıda %1,6 oranında açıklandı. İTO ve TÜFE madde sepetlerinin ağırlıklarının da ayrıştığını göz önünde bulundurmalı ve serileri birbirleri ile karşılaştırırken ağırlıkları düzeltmek gerekiyor. Her ne kadar sabit katsayılar ile çarpıldığında korelasyon katsayıları (matematiksel nedenlerle) farklılık göstermese de iki seri arasında 0,65 değerinde korelasyon söz konusu. Bu değer, iki seri arasında nedensellik ifade etmese de ilişkinin güçlü olduğunu ve sapmaların (oynaklık = varyans = standart sapma) birbirine benzer seviyede gerçekleştiğini bize söylemekte. Bugün gıdaya bağlı %1,05 ila %1,50 arasında bir aylık enflasyon beklemekteyiz. Bu değerler geçen sene kaydedilen %1,55’in altında kaldığı için yıllık enflasyon görünümünün olumlu yönde korunmasını sağlayabilirler. İlaveten geçtiğimiz yılsonunda güçlü enflasyonist baskılarla karşılaşmıştık. Bu sene enflasyonist baskılar ekonomideki çıktı açığı nedeniyle görünmüyor. Aralık ayının da düşük enflasyon ayı olması sene sonunda %7,5’in altında bir değerle karşılaşma şansımızı arttırmakta. Sene sonu beklentimiz %7,3 için aşağı yönlü riskler de bulunmakta.
Bugün öğleden sonra Türkiye’de sermaye hareketlerini ve kredi büyümesini takip edeceğiz. Yurt-dışında ABD’de yoğun bir veri seti bulunuyor. Bunlar arasında en önemlisi TSİ 15:30’da açıklanacak “verimlilik”. Bu sabah Dolar / TL kotasyonları 3,1170 seviyesinden geçmekte ve seans kapanışına göre %0,16 oranında TL güçlenmekte. Hindistan’da SENSEX yatay açıldı. Zayıf bir açılışın ardından enflasyon verisi ile piyasa yönünü bulabilir.
ŞİRKET HABERLERİ
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “TUT”, Sınırlı Pozitif): Yapı Kredi Bankası’nın net dönem karı, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %4,4 oranında azalarak 810,7mn TL’ye gerilemiş; ancak hem bizim beklentimiz olan 763mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 782mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada net faiz gelirlerinin beklentimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Ayrıntılar için tıklayınız…
Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Sınırlı Negatif): Banka’nın 3Ç2016’daki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %23 oranında azalarak 50,3mn TL’ye düşmüştür. Beklenti 64mn TL yönündeydi. Çeyreksel bazda net karın gerilemesinde 14mn TL diğer faaliyet gelirlerinin düşmesi ve karşılıkların 12mn TL artması etkili olmuştur. Banka’nın 2016 yılın net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,6 oranında azalarak 178,9mn TL olmuştur. Diğer taraftan, Banka’nın özsermaye karlılığı %9,2’dir. Takipteki kredi oranı ise %4,7 iken, Kredilerin toplanan fonlara oranı ise %96,7’dir.
Çimsa (CIMSA, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Çimsa’nın 3Ç2016’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,7 oranında artarak 71,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 71mn TL olan beklentimize paralel olurken, piyasa beklentisi olan 65mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan brüt karlılık ise %10,5 oranında artarak 111mn TL’ye yükselmiştir. Yurtiçi satışlar %11 düşüş yaşanarak 220mn TL olmuş; ancak yurtdışı satışlar %25 oranında artarak 102,3mn TL’ye yükselmiştir. Sonuçta satış gelirleri %2,1 oranında gerilemiştir. Önemli bir maliyet unsuru olan enerji giderlerinde ise %17’lik bir düşüş yaşanmış ve 62,4mn TL olmuştur. Üçüncü çeyrekteki kar rakamı ile birlikte Ocak – Eylül net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,8 artarak 204,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Turkcell (TCELL, Sınırlı Negatif): Turkcell’in 3Ç2016 ana ortaklık karı 181,7mn TL ile 466mn TL olan piyasa beklentisinin oldukça altında gerçeklemiştir. Geçen sene aynı çeyreğe göre %71,2’lik gerileme, daha yüksek kur farkı gideri, Fintur’un olumsuz katkısı, kredilerden ve 4.5G borcundan kaynaklanan faiz giderlerindeki artış ve 4.5G lisansı sebebiyle amortisman giderlerindeki artıştan kaynaklanmaktadır. Ayrıca, özel iletişim vergisi tarhiyatları ile ilişkili vergi yapılandırmasından yararlanmak için 138mnTL karşılık ayrılmıştır. Şirketin brüt karı %5,4 düşüşle 1.302,2mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %20 gerileyerek 762,8mn TL olmuştur. FAVÖK ise geçen seneye göre %4,9 artarak 1.217,6mn TL seviyesini göstermiştir. Turkcell’in 3. çeyrekte iştiraki Fintur’dan elde ettiği zarar 5,1mn TL olmuş ve olumsuz bir görüntü sergilemiştir. Geçen sene aynı çeyrekte 80,1mn TL bu kalemden gelir kaydedilmişti. Karın gerilemesine en çok etki eden finansman tarafında ise giderlerin geçen seneye göre 267mn TL büyüyerek 456mn TL seviyesine yükseldiği görülmektedir. Şirketin 2016 Ocak- Eylül ana ortaklık karı ise 1.161,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 1.485,3mn TL idi.
Coca-Cola (CCOLA, Pozitif): Coca-Cola’nın 3Ç2016 ana ortaklık karı 154,2mn TL ile geçen sene aynı çeyreğin 2,8 katına çıkmış ve piyasa beklentisi olan 133mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Coca-Cola’nın karının sıçramasında finansman giderlerindeki yüksek düşüş etkili olmuştur. Şirketin brüt karı %0,8 düşüşle 758,8mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %3,7 artarak 313,8mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise giderlerin geçen seneye göre 113mn TL azalarak 99,5mn TL seviyesinde gerçekleştiği görülmektedir. Ayrıca, kontrol gücü olmayan paylardan gelir geçen seneye göre %38,6 artarak 23,6mn TL olmuştur. Şirketin 2016 Ocak- Eylül ana ortaklık karı ise 331,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 112,9mn TL idi.
Kordsa Global (KORDS, Sınırlı Negatif): Kordsa’nın 3Ç2016 ana ortaklık karı 18mn TL ile geçen sene aynı çeyreğin %19 altında gerçekleşmiştir. Kordsa’nın karının gerilemesinde operasyonel giderlerindeki artış etkili olmuştur. Şirketin brüt karı %3 düşüşle 85,2mn TL olurken, faaliyet karı geçen seneye göre %10 gerileyerek 45,7mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise giderlerin geçen seneye göre 10,7mn TL azalarak 11mn TL seviyesinde gerçekleştiği görülmektedir. Ayrıca, kontrol gücü olmayan paylardan gelir geçen seneye göre %85 artarak 9,1mn TL olmuştur. Şirketin 2016 Ocak- Eylül ana ortaklık karı ise 105,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar 57,6mn TL idi.
Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka tarafından, nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 101 gün vadeli 150mn TL nominal değerdeki bono, 177 gün vadeli 150mn TL nominal değerdeki bono ve 546 gün vadeli 50mn TL nominal değerdeki sabit kupon ödemeli tahvilin ihraç edilebilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Söz konusu kıymet ile ilgili talep toplama işleminin 3-4 Kasım 2016 tarihlerinde yapılması ve kıymetlerin müşteri hesaplarına virmanının 07.11.2016 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
26 Ekim 2016 Tarihli Garanti Bankası Raporumuz için tıklayınız…
Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “AL”, Nötr): Şirket projelerinden Kocaeli’nde yapımı planlanan Toplu Konut Uygulaması kapsamında, 1955 adet konut ve 97 adet ticari üniteden oluşan toplam 2052 adet bağımsız bölümün Yapı Ruhsatları 28.10.2016 tarihinde alınmıştır.
Migros (MGROS, Nötr): Şirket, 4 adet Migros, 3 adet Migros Jet ve 1 adet Macrocenter formatında toplam 8 adet satış mağazası Ekim ayı içerisinde hizmete açıldığını duyurmuştur.
31 Ekim 2016 itibariyle Şirketin mağaza sayısı yurtiçinde 1.539 ve yurtdışında iştirakleri vasıtasıyla 39 olmak üzere toplam 1.578’dir. (2015 sonu: yurtiçi 1.363, toplam 1.410 mağaza)
Alarko Holding (ALARK, Nötr): Şirket dün seans kapanışının ardından şu duyuruyu yapmıştır: “1 Kasım 2016 tarihinde, Hürriyet Gazetesi’nin internet sitesinde, Alvimedica Tıbbi Ürünler A.Ş.’nin (Alvimedica) Çatalca’da yapımını üstlendiği ifade edilen okul projesiyle ilgili olarak Dinçer Gökçe imzalı bir haber yayınlanmıştır. Söz konusu haberde bahsi geçen okul projesiyle ilgili olarak, Alarko Holding A.Ş.’nin Belediye ile bir protokol yaptığı belirtilmektedir. Bu haber gerçeği yansıtmamaktadır. Haberde sözü edilen okul protokolü Alvimedica tarafından yapılmış olabilir. Ancak Alarko Holding A.Ş.’ nin böyle bir okul projesi girişimi yoktur ve bu konuda herhangi bir kurumla protokol imzalamamıştır. Ayrıca Alvimedica ile Alarko Holding A.Ş. ve Alarko Topluluğu şirketleri arasında herhangi bir ortaklık ilişkisi veya benzeri bir hukuki ilişki bulunmamaktadır.”
Diğer taraftan, Bağlı Ortaklığı Altek Alarko Elektrik Santralları Tesis, İşletme ve Ticaret A.Ş.’nin nakit sermaye artırımı nedeniyle, artırılan kısma Şirket tarafından 2,66mn TL ile iştirak edilmesine karar verilmiştir.
Pınar Süt (PNSUT): Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Okul Sütü Programı kapsamında düzenlediği ihalenin 3.kısmı Dimes Gıda-Pınar Süt İş Ortaklığı tarafından alınmış ancak şirketin ihaleden alacağı pay henüz netleşmemiştir. Yasal süreler içerisinde sözleşme imzalanacak olup, konuya ilişkin detayların netleşmesine istinaden gerekli açıklamalar yapılacağı belirtilmiştir.
Aselsan (ASLES, Öneri “EKLE” Sınırlı Pozitif): Aselsan Kazakistan Ordusu ihtiyacı için SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi tedarikine yönelik 01.11.2016 tarihinde 3,57mn USD tutarında bir sözleşme imzalamıştır. Sözleşme kapsamında teslimatların 2017 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.
Diğer taraftan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ASELSAN arasında ”TSK Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz Tedariki” Sözleşmesi ile ilgili olarak 01.11.2016 tarihinde, toplam bedeli 27,9mn USD olan Ek sözleşme imzalanmıştır. İlgili sözleşme kapsamında teslimatlar 2018-2020 yıllarında gerçekleştirilecektir.
22 Ağustos 2016 Tarihli Aselsan Raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv Sektörü: Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) 2016 Ekim ayı perakende satış rakamlarına göre otomobil satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %32,9 artış kaydederken, hafif ticari araç satışları %18,1 yükseliş kaydetti. Toplam hafif araç satışları da ithal otomobil satışlarındaki %34,5’lik artışa bağlı olarak geçen seneye göre %29,2 yükseldi. Ekim ayı rakamlarıyla beraber 10 aylık hafif araç satışlarındaki düşüş %1,1 oldu. ODD Ekim ayında yılsonu pazar tahminini 950bin-1mn adet aralığında açıklandı.
Enerji Sektörü: Akaryakıt dağıtım şirketleri, bugünden geçerli olmak üzere motorine 10 kuruş indirim yaptı. Kaynak: aa
Kimya Sektörü: İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre ekim ayında kimya ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre miktarda % 2,93 azalış ile 1,4 milyon ton, değerde ise %4,84 düşüşle 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın 10 ayındaki kimya ihracatı değerde 11,5 milyar dolar oldu. İhracattaki düşüşün başlıca sebepleri; kimyanın en önemli pazarları arasında yer alan çevre ülkelerdeki sorunların sürmesi ve ihracat fiyatlarındaki gerilemeler. Sektörün geçtiğimiz ay en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sırasıyla; Mısır, Irak, Almanya, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, İspanya, Singapur, Suudi Arabistan ve İngiltere oldu.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Borusan Yatırım (BRYAT): Şirket 3.çeyrekte 5,8 milyon TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde zarar 6mn TL idi. Bu zarar rakamı ile birlikte Şirket’in Ocak- Eylül dönemi net karı 31,6mn TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,2 oranında artış kaydetmiştir.