Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Haftanın en sakin gününe iyimser risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizör: FED’in harekete geçmek için beklenti anketlerindeki iyimserliğin gerçek verilere dönüşmesini bekleyeceği mesajı. Yarın Türkiye’de enflasyon ABD’de de istihdam raporu öncesinde veri açısından rahat bir gün geçireceğiz. Yurt-içinde her Perşembe rutin yayımlanan sermaye hareketleri ve döviz tevdiat hesapları (DTH) öğleden sonra TSİ 14:30’da açıklanırken ABD’de de verimlilik ve işgücü maliyetleri ile ilgili veriler takip edilecek (TSİ 16:30). İngiltere Merkez Bankası (BoE) TSİ 15:00’de para politikası kararını açıklarken Avrupa Merkez Bankası (ECB) yöneticileri öğleden sonra çeşitli platformlarda konuşuyor olacaklar. Yarınki ağır Gündem öncesi bugünkü gelişmelerin piyasa etkisi düşük kalacaktır. FED’in temel mesajı, anlayabildiğimiz kadarıyla beklentilerde (soft data) ciddi bir toparlanma kaydedildiği ancak bunlar fiilen verilere (harda data) yansımadığı sürece harekete geçmeyecekleri ve kademeli faiz arttırımlarıyla ekonomik toparlanmayı desteklemeyi planladıkları. Dün sabah her toparlanmanın kırılganlıklar barındırdığına değinmiştik. 2008 sonrası toparlanmanın sekizinci senesinde FED, hala son derece çekimser. (Bir sonraki majör FED gelişmesi 14-15 Şubat günleri Başkan Janet Yellen’ın meclisteki savunması.)
Türk Lirası oynaklık hem merkez bankasının döviz likiditesini dengeleyici adımları hem de küresel Dolar zayıflığı ile %16 oranına kadar iyileşti. Dolar endeksi DXY’ın 99,5 seviyesine gerilemesiyle birlikte Dolar / TL kotasyonları bu sabah 3,7676 seviyesinden geçmekte. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirisi %2,46 oranında ve Türkiye CDS’i de 266 baz puana kadar toparlandı. FED’in sabırlı ve kademeli yaklaşımı Dolar maliyetlerini, ülke kredi notlarının (Fitch + Moody’s) “durağan” görünümü ise ülke risk primini desteklemekte. Böylece hem içeride hem de dışarıda koşullar risk iştahını destekliyorlar.
Dün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ocak ayında ihracatın yıllık bazda %15 oranında artış kaydettiğini açıkladı. Ekim ayından beri gözlemlerimizin küresel üretim ve ticarette canlanmaya işaret ettiğini tartışmaktayız ve yılın başlangıcında dış talebin büyümeyi sırtlayacağı görüşümüzü koruyoruz. Sınai endeks (XUSIN) rekorunu geliştirmeyi sürdürüyor ve dün kapanışı tarihin en yüksek seviyesi 94.326 puandan gerçekleştirdi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) da İstanbul ili için fiyat gelişmelerini açıkladı ve İstanbul’da tüketici fiyatları aylık %1,65 oranında artış kaydetti. Bu değerler piyasadaki yüksek enflasyon beklentisi ile uyumlu. İTO enflasyonunun yansıması ise 10 yıl vadeli devlet tahvil getirisinin %11 oranının altına çekilmesiydi. %10,95 oranından kapanan 10 yıllık getiri, Kasım ayı ortasından beri ilk defa bu seviyelerde istikrar kazanmaya çalışıyor.
ŞİRKET HABERLERİ
TOFAŞ (TOASO, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): TOFAŞ’ın 4. çeyrek net dönem karı 280,8mn TL ile bizim beklentimiz olan 302mn TL’nin biraz altında, 263mn TL olan piyasa beklentisinin ise üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden düşük gelen vergi gelirleri etkili olmuş olup, faaliyet karı beklentimize paralel gerçekleşmiştir. TOFAŞ’ın 4Ç2015’teki net dönem karı 257,6mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 4Ç2016’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %60,2 oranında artmış ve 4.756mn TL olmuştur. Satışların maliyeti, gelirlerdeki artışla aynı seviyede, %60,2 oranında artmış ve 4.291mn TL’yi göstermiştir. Finans sektörü faaliyetlerindeki gelirler geçen seneye göre düşüş göstermiştir. Brüt kar marjı ise 0,3 puan gerileme ile %10,2 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderlerdeki artış %25,8 olmuştur. Diğer faaliyetlerden geçen seneki 41mn TL’lik gelirin aksine bu sene 4. çeyrekte 28,5mn TL gider kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde, son çeyrek faaliyet karı %32,5 artışla 260,6mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı ise 1,1 puan düşüşle %5,5 olmuştur. Finansman tarafında ise sadece 236bin TL’lik bir gider yazılmış ve olumlu bir görüntü çizilmiştir. Geçen sene son çeyrekteki finansman giderleri 47mn TL idi. Şirket 4Ç2015’teki 108,1mn TL’lik vergi geliri karşın, 4Ç2016’da sadece 20,5mn TL vergi geliri yazmıştır. Vergi gelirlerindeki düşüş net karı olumsuz etkilemiş ve net kar marjı 2,8 puan düşüşle %5,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. 4. çeyrek rakamlarıyla birlikte TOFAŞ’ın 2016 yılı net dönem karı 970,2mn TL olmuştur. Geçen sene şirket 830,8mn TL net kar açıklamıştı.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Öneri “EKLE”, Nötr): TSKB’nin net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %6,9 oranında gerileyerek 109,6mn TL’ye düşerken, 98mn TL olan beklentimizin üzerinde, piyasa beklentisine yakın gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, menkul kıymet alım satımından zarar beklememize karşın gelir elde edilmesi etkili olmuştur. Dördüncü çeyrek kar rakamı ile birlikte Banka’nın 2016 yılı karı bir önceki yıla göre %17,1 oranında artarak 476,4mn TL’ye yükselmiştir. Kredilerden alınan faizlerdeki artışa rağmen, TÜFE endeksi tahvil gerilerindeki düşüş (son çeyrek tüfe getirisi 25mn TL) ve kullanılan kredilere ödenen faizlerin artması net faiz gelirlerinin çeyreksel bazda %5,1 düşmesine neden olmuştur. Diğer taraftan, karşılık giderlerindeki 23,8mn TL’lik artışa rağmen, geçtiğimiz çeyrekte menkul kıymetlerden 23,9mn TL zararın bu çeyrekte 5,1mn TL gelir elde edilmesi karın düşük gelmesini engellemiştir. Kredilerin önemli bir kısmını oluşturan YP krediler, kurlardaki ciddi yükselişin ardından %19,7 oranında artış göstermiştir. Toplam krediler 14,7milyar TL’ye yükselmiştir. Banka’nın özkaynak ve aktif karlılığı bir önceki çeyreğe göre düşüş göstererek %15,1 ve %1,9 olarak gerçekleşirken, Net Faiz Marjı %3,6 olmuştur. Sermaye yeterlilik rasyosu ise 90 baz puan düşerek %14,3 olarak gerçekleşmiştir. Fitch’in not indirim kararının ise 130baz puan sermaye yeterlilik rasyosuna olumsuz etkisi olacağı açıklamıştır. Banka, Fitch’in olumsuz etkisini hafifletmek amacıyla sermaye benzeri kredi bulabileceklerini belirtirken, şu aşamada bunun çalışma aşamasında olduğu açıklamıştır. Ayrıca derecelendirme kuruluşunun değiştirilmesinin ise değerlendirildiği belirtilmiştir. Banka’nın sorunlu kredi rasyosu %0,3 ile sektörün oldukça altında kalmaya devam etmiştir. Banka, yeni yıldan itibaren TÜFE endeksli tahvil getirileri hesaplamasında dalgalanmayı azaltmak amacıyla muhasebe değişikliğine gidileceği (gerçekleşen enflasyon yerine kendi enflasyon tahminlerini kullanacak) açıklanmıştır. Ek olarak, Banka bu çeyrekte 15mn TL serbest karşılık ayırmış ve toplam serbest karşılık rakamı 90mn TL’ye yükselmiştir.
Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Nötr): Banka, 10 yıl vadeli 200mn USD tutarındaki ikincil sermaye benzeri kredinin ilgili mevzuat kapsamında katkı sermaye olarak dikkate alınabilmesini teminen Basel III gereksinimlerine uygun hale getirilmesine ilişkin çalışmaları tamamlandığını duyurmuştur.
Türk Telekom (TTKOM, Öneri “EKLE”, Sınırlı Negatif): Bağlı ortaklığı Avea’ya Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından 2012 ve 2013 yılları için gerçekleştirilen inceleme üzerine iki ayrı rapor tebliğ edilmiştir. Raporlarda, Avea’nın hazine payı yükümlülüğünü 2G hizmetleri için 117,4mn TL, 3G hizmetleri için ise 66,7mn TL eksik ödediği öne sürülmektedir (2009, 2010 ve 2011 dönemlerini de kapsayacak şekilde). Bildirimde, ana tutara ek olarak ilgili mevzuat uyarınca hesaplanacak faizin de ödenmesi talep edilmektedir. Tutarın çok büyük bir bölümünün fatura indirimlerine ilişkin olduğu anlaşılmaktadır. Bu konuda 2G hizmetleri ile ilgili Avea lehine ICC nezdinde uluslararası tahkim mahkemesince verilmiş bir karar mevcuttur. Tahkim kararı ile ilgili olarak ulusal mahkemeler nezdinde dava süreci devam etmektedir. Şirket, rapor detaylarını inceledikten sonra, talepler karşısında nasıl hareket edeceğine karar verecektir. Haber sabah dün sabah saatlerinde geldiği için hisse günü %0,5 düşük kapatmıştır.
Zorlu Enerji (ZOREN): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Osmangazi Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 50bin TL olan mevcut sermayesinin, tamamı nakden karşılanmak suretiyle 1.150mn TL artırılarak 1.150.050.000 TL’sine çıkarılmasına karar verildiğini, yapılacak bedelli sermaye artırımına iştirak edilmesine ve %100 oranındaki şirket paylarına isabet eden 1.150mn TL tutarındaki yeni pay alma haklarının tamamının kullanılmasına karar verildiği duyurulmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Kredi Derecelendirme: S&P Global Ratings, Turkcell (TCELL) ve Türk Telekom (TTKOM)‘un uzun vadeli kredi notu görünümünü “durağan”dan “negatif “e revize etmiş, kredi notunu “BBB-” olarak teyit etmiştir.
Fitch Ratings Turkcell (TCELL), Coca-Cola İçecek (CCOLA), Tüpraş (TUPRS), ve Türk Telekom (TTKOM)‘un TL ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu “BBB-” ve görünümünü “negatif” olarak teyit etmiştir.
Enerji: LPG fiyatlarına rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten 2 Şubat tarihinden itibaren zam yapıldığı açıklandı. LPG fiyatlarına rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı 16 kuruş zam yapıldığı açıklandı.