Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
PMI gününe iyimser risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizör: Çin’de zayıf açıklanan Caixin PMI verisine karşın otoritelerin Renminbi’yi güçlendirerek kur spekülasyonunu önlemeleri. S&P500, vadeli işlemlerde yatay, Dolar / TL kotasyonları 3,5293 seviyesinden geçiyorlar. Her ayın ilk günü gibi Haziran ayının ilk gününde Dünya genelinde PMI verileri açıklanacak. Dün, SAMEKS endeksinde artış eğiliminin korunduğunu gözlemledik. Bileşik endeks 2 puanlık artışla 55,2 seviyesine ulaştı. Hava koşullarının elverişli hale gelip, turizm sezonunun açılmasıyla hizmet endeksinin 1,4 puan artarak 56,0 seviyesine yükselmesi endeksteki gücün ana sebebi. Sınai endeks de 0,3 puan artışla 55,5 seviyesine ulaştı. İlk çeyrekte Avrupa’da PMI’lar açıklanırken imalat sektöründeki dinamizmin hizmet sektörüne yayılmasını takip etmiş ve benzer bir durumun ikinci çeyrekte bahar ayları ile birlikte Türkiye’de karşımıza çıkacağını değerlendirmiştik. Kış aylarında hem soğuk hava koşulları hem de güvenlik endişesi Türkiye’de hizmet sektörünün imalata göre yavaş kalması ile sonuçlanmıştı. Şimdi ikinci çeyrekle birlikte beklentimizin gerçeğe dönüştüğünü gözlemliyoruz. Mayıs ayı PMI endeksinin TSİ 10:00’da 50 eşik seviyesinin üzerinde açıklanması muhtemel.
Öğleden sonra TSİ 17:00’de ABD’de PMI karşılığı ISM açıklanacak. İmalat endeksinin 55 seviyesi civarındaki seyrini sürdürmesi bekleniyor. Aynı zamanda yeni siparişler, istihdam ve fiyat alt endeksleri de takip edilecek. Yurt-içinde ise her Perşembe günü gibi yine TSİ 14:30’da sermaye hareketleri ve döviz tevdiat hesapları (DTH) izlenecek. Yurt-dışında ise PMI veri akışı dışında ABD’de özel sektör bordrolarına yönelik ADP istihdam verisi yarınki resmi veri öncesinde takip edilecek gelişme (TSİ 15:15). ABD’de otomotiv sektörüne ilişkin açıklamalar gündemde yer alıyorlar. Sene başında ABD’de otomotiv pazarının beklenmedik ve ani şekilde daralmasının ardından otomotiv sektörü yakından takip edilir hale geldi. İkinci çeyrekte hızlanması beklenen iktisadi faaliyet açısından Mayıs ayı otomotiv sonuçları bilgi sunabilirler.
Brezilya’nın ilk çeyrek büyümesi TSİ 15:00’de açıklanacak. 2015 yılı başından beri negatif bölgede seyreden büyümenin iki yıl süren durgunluğun ardından %1 dönemsel büyüme ile pozitife döndüğü düşünülüyor. Ancak son politik krizin ardından bu gelişme anlamını yitirmiş durumda. Diplomatik tarafta ise Çin Başbakanı Li Keçiang’ın AB yetkilileri ile Brüksel’deki temasları gündemde yer alacak.
ŞİRKET HABERLERİ
İş Bankası (ISCTR, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Banka, 5 milyar TL tutara kadar, katkı sermaye hesaplamasına dahil edilmesi için gereken şartları haiz, yurt içinde, TL cinsinden farklı tutar, vade ve faizlerde, tertipler halinde borçlanma aracı ihraç edilmesine karar verildiğini duyurmuştur.
3 Mayıs 2017 Tarihli İş Bankası Raporumuz için Tıklayınız…
Şekerbank (SKBNK, Nötr): Banka’nın takipteki krediler portföyünün 109,4mn TL tutarındaki bölümü, 3,1mn TL bedel karşılığında satılmıştır.
Ulusoy Elektrik (ULUSE, Sınırlı Pozitif): Şirket ile, Başkent Elektrik Dağıtım, İstanbul Anadolu Yakası Dağıtım ve Toroslar Elektrik Dağırım arasında, KDV hariç toplamda 2,4mn USD tutarında orta gerilim hücre alımı sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme kapsamındaki ürünler, 12 ay içerisinde partiler halinde teslim edilecektir. Sözleşmenin tarafı olan elektrik dağıtım şirketleri, sözleşme döneminde geçerli olacak şekilde, sözleşme tutarının %25′ i oranında ek malzeme siparişi verme hakkına sahip olduğu duyurulmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık Sektörü: Bankacılık sektörü Nisan ayı net dönem karı bir önceki aya göre %11,7 oranında gerileyerek 4.224mn TL olmuştur. Bu düşüşte, kredi faiz gelirleri ve TÜFE endeksli tahvil getirilerindeki düşüş ile mevduat maliyetlerindeki artışa bağlı olarak net faiz gelirlerindeki %11,4 oranındaki gerileme ana etken olmuştur. Buna ilaveten, net ücret ve komisyon gelirlerinde %11,2 oranında gerilemenin yanı sıra diğer faaliyet gelirleri ve temettü gelirlerinin bir önceki aya göre daha düşük kalması da aylık karın gerilemesinde etkili olmuştur. Diğer taraftan, operasyonel giderler ve karşılıklardaki düşüş ise karı desteklemiştir. Öte yandan, Nisan ayı karı bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %52 oranında artarken, Ocak-Nisan dönemindeki net dönem karı bir önceki yılına aynı dönemine göre %59 oranında artarak 17.459mn TL olmuş ve iyi görüntü sergilemeye devam etmiştir.
Bankacılık sektörü karı beklentiler dahilinde ikinci çeyreğin ilk ayı olan Nisan ayında, Mart ayında yaşanan hızlı kar büyümesinin ardından, bir miktar gerilemiştir. Nisan ayında, Mart ayına göre hesaplamada kullanılan enflasyon (Mart: %2,46; Nisan: %0,81,) nedeniyle olumsuz etki eden TÜFE endeksliler, Mayıs ve Haziran ayında (Mayıs: %1,02, Haziran %1,31) ise karlılığa olumlu katkı sağlayacaktır. Ayrıca Kredi Garanti fonunun katkısıyla da kredilerdeki hızlı büyüme Mayıs ayında da devam etmektedir. Ek olarak temettü gelirleri de Mayıs (İş Bankası) ve Haziran ayında (kamu bankaları) sektör karlılığını olumlu yönde destekleyecektir. Diğer taraftan mevduat maliyetlerindeki artışın marjlara olumsuz etki etmesi beklenmekle birlikte, ikinci çeyrek karlılığın ilk çeyrek kadar olmasa bile yüksek seviyede gerçekleşeceğini düşünmekteyiz.
Demir-Çelik Sektörü: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Başkanı Fuat Tosyalı, yüksek fiyat ve tedarik sıkıntısı gerekçesiyle hükümetin bazı düzenlemeler üzerinde çalıştığı inşaat demiri piyasasında şu anda bir arz sorunu bulunmadığını; ithalatı artırmak için gümrük vergisinde gündeme gelen olası bir indirimin ise zaten kapasite ve üretim fazlası bulunan yurtiçi üreticilere zarar vereceğini söyledi. Tosyalı, hammadde ithalatı ve kur ile doğrudan bağlantılı olan demir fiyatlarının aşağı gelmesi için yapılması gerekenin %18’lik KDV’nin aşağı çekilmesi olduğunu ifade etti. İnşaat sektörü temsilcileri son dönemde piyasada istedikleri miktarda ürün bulamamaktan ve fiyat artışlarından şikayet ediyor. Hükümet ise sektöre yönelik bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Medyada yer alan haberlere göre Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, inşaat demirinde gümrük vergisi konusunda bir ayarlama yapacaklarını açıkladı. (Kaynak: Reuters)
Hazine Borçlanma Programı: Hazine, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayına ait borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre Hazine, Haziran ayında 10,9 milyar TL’lik iç borç servisi, 12 milyar TL iç borçlanma, Temmuz ayında 11,2 milyar TL’lik iç borç servisi, 12,9 milyar TL iç borçlanma ve Ağustos ayında 6 milyar TL’lik iç borç servisi, 6,9 milyar TL iç borçlanma planlıyor.
Pay Piyasası Alım-Satım Sistemi Duyurusu: İşlem verilerinde taraf bilgisinin gösterilmesine ilişkin uygulama kapsamında, 2017 yılının Haziran ayında BIST30 kapsamında taraf bilgisi yayımlanacak olan paylar BIMAS, FROTO, ISCTR, PETKM ve SISE olarak belirlenmiştir.
01/06/2017 tarihinden itibaren BIST30 kapsamında AKBNK, ASELS, KCHOL, KRDMD ve TAVHL paylarında taraf bilgisi yayını kapatılacak; BIMAS, FROTO, ISCTR, PETKM ve SISE paylarında taraf bilgisi yayını başlayacaktır.
Otomotiv İthalatı: Avrupa Birliği ve Türkiye’nin diğer ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının ülkeler ve eşyalar açısından farklılık arz etmesi sonucu Türkiye aleyhine ortaya çıkan tarife farklılıklarının ortadan kaldırılması amacıyla, silindir hacmi 1500cm3′ü geçen fakat 1600 cm3′ü geçmeyen binek otomobillere Güney Afrika menşeli olarak A.TR belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde CIF bedelinin %10 oranında ilave yükümlülük olarak Toplu Konut Fonu tahsil edilmesine karar verildiği resmi gazetede yayınlanmıştır. Karar yayınlandığı tarihi izleyen 30. gün yürürlüğe girecektir.