Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:
“SABAH STRATEJİSİ”
Dün kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türk bankacılık sisteminin görünümünün negatif olduğunu açıklaması ve tekrar faiz indirim tartışmalarının gündeme gelmesi Dolar /TL’nin 2,85’i aşmasına neden oldu. Borsa İstanbul da günü ekside kapattı. Bu sabah ise petrol fiyatlarında yükseliş görülüyor. Brent petrol tekrar 40 Dolar’ın üzerinde. Diğer taraftan, dünkü Fed tutanakları yakın vadede faiz artışına işaret etmezken, Dolar /TL 2,84 seviyesinin altında. Dün tutanaklar açıklandıktan sonra Türk ETF’i %1 civarında değer kazandı ve Borsa İstanbul’un önüne geçti. Özetle, BIST100 endeksi güne yükselişle başlayabilir.
ŞİRKET HABERLERİ
Aygaz (AYGAZ, Öneri “AL”, Nötr): Şirketin 4 Nisan’da yapılan Genel Kurul toplantısı ardından hisse başına brüt 1,05 TL (net 0,89 TL) temettü ödemesinin 11 Nisan’da başlayacağı duyurulmuştur.
17 Şubat 2016 Tarihli Aygaz Raporumuz için Tıklayınız.
Gübre Fabrikaları (GUBRF, Nötr): Şirket 2016 yılı beklentilerini açıkladı. Buna göre satış, FAVÖK ve net kar beklentisi sırasıyla 4 milyar TL, 395mn TL ve 234mn. Bu doğrultuda, FAVÖK marjı ve net kar marjı %10 ve %6 olarak hesaplanıyor. 2016 yıkındaki yatırım harcamalarının 98mn USD düzeyinde gerçekleşeceği beklenmektedir. Gübrede KDV sıfırlaması ve Iran yaptırımlarının kalkması şirkete pozitif etki edecektir.
Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Nötr): JCR Eurasia Rating Türkiye Garanti Bankası’nın Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘AAA(Trk)’, Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para Notu’nu ‘BBB’ ve Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Notu’nu ise ‘BBB+’ olarak ‘Stabil’ görünümleri ile birlikte teyit etti.
8 Şubat 2016 Tarihli Garanti Bankası Raporumuz için Tıklayınız…
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, MTN programı kapsamında yurt dışında ihraç edilmesi planlanan 28mn EUR tutarındaki borçlanma aracı ihracı için SPK’ya başvurduğunu duyurmuştur. Ayrıca, Banka mevcut MTN programı altında 6milyar USD veya muadili yabancı para veya TL tutarına kadar borçlanma aracı ihracı için SPK’ya başvurmuştur.
5 Şubat 2016 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için Tıklayınız…
Otokar (OTKAR, Öneri “TUT”, Sınırlı Pozitif): ESHOT Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı doğrultusunda açılan körüklü otobüs ihalesinin Otokar lehine sonuçlanmıştır. İhale 17,9mn EUR bedelli olup 100 adet körüklü otobüs alımı ile araçların bakım ve servis destek hizmetini kapsamaktadır. Teslimatlar, 2016 yılı içinde partiler halinde tamamlanacaktır.
10 Şubat 2016 Tarihli Otokar Raporumuz için Tıklayınız…
Teknosa (TKNSA): Şirketin %100 Bağlı Ortaklığı Kliksa İç ve Dış Ticaret A.Ş. ile birleşmesi hakkında Yönetim Kurulu Kararı’nın dün itibariyle alındığı duyurulmuştur.
TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Öneri “AL”, Nötr): TAV Havalimanları Holding’den yapılan açıklamaya göre TAV Havalimanları’nın Mart ayında hizmet verilen yolcu sayısı %6 oranında artarak 7,98mn olmuştur. Böylece Ocak-Mart dönemi toplam yolcu sayısı da %6’lık artışla 22,79 milyona ulaşmıştır. Mart ayında İzmir Havalimanı ve Esenboğa Havalimanında artışlar sırasıyla %8 ve %7 olurken, Atatürk Havalimanındaki artış ise %5 ile görece düşük kalmıştır. Yurt dışı havalimanlarından Tunus Havalimanları %30’luk gerilemeyle TAV’ın yolcu sayısını olumsuz etkilemeye devam etmiştir. Diğer taraftan Gürcistan ve Makedonya havalimanları yolcu sayısı sırasıyla %23 ve %29 oranlarında olukça yüksek artışlar kaydederek TAV’ın Mart ayı hizmet verilen yolcu sayısını artışını desteklemiştir.
TAV Holding’in faaliyet gösterdiği havalimanlarındaki ticari uçuş sayısı ise Mart ayında %5 oranında artarak 63.714 olurken, Ocak- Mart döneminde toplam artış oranı %7 olarak gerçekleşmiş ve toplam uçuş sayısı 181.495’e yükselmiştir.
19 Şubat 2016 Tarihli TAV Havalimanları Holding Raporumuz içln Tıklayınız.
Soda Sanayi (SODA): Şirketin Soda ve Kromsan Fabrikaları işyerleri için Petrol-İş Sendikası ile yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi sürecinde Petrol-İş Sendikası tarafından grev uygulama tarihi 5 Mayıs olarak bildirilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık Sektörü: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, fonlama maliyetlerindeki yükseliş ve yavaşlayan ekonomiden dolayı Türk bankacılık sisteminin görünümünün negatif olduğunu belirtti. Moody’s Türk bankacılık sektöründe problemli kredi oranının 40-60 baz puan artmasının beklendiğini ayrıca açıkladı.