Günün Hisse Yorumları / Ak Yatırım – (24.12.2014)

Ak Yatırım’ın hazırladığı hisse haber ve yorumları:

‘’Çimsa (OLUMSUZ; Öneri: Endeksin Üzerinde; 12 aylık Hedef Fiyat: 19.00 TL) Sançim Bilecik Çimento’nun %100’ünün satın alınması için yaptığı girişimi sonlandırma kararı aldığını açıkladı. Hatırlatmak gerekirse, Çimsa Temmuz ayında 220.7 milyon dolara Sancim’i satın almak için hisse alım sözleşmesi imzalamıştı ve satın alma Rekabet Kurulu’nun onayına bağlıydı. Her ne kadar Sancim’i değerlememize eklemediysekte, haberi Çimsa hisseleri için olumsuz olarak değerlendiriyoruz, çünkü Sancim satın alınması gerçekleşseydi Çimsa Türkiye’de çimento talebinin ve fiyatların en yüksek olduğu Marmara bölgesine yakınlaşmış olacaktı. Bu da Şirket’in orta uzun vadede ciro büyümesine ve yüksek karlılığına olumlu yansıyacaktı. Bu haberle birlikte Çimsa’yı model portföyümüzden çıkartıyoruz.

Tüketici Elektroniği Perakende Sektörü – POTANSİYEL OLUMSUZ; Bakan Zeybekci, ithal ürünlere ek vergi uygulamasıyla ilgili olarak kategori listesini açıkladı. Buna göre iki ay içinde ithal telefon, laptop ve elektronik aletlere anti-damping uygulanacak. Bakan Zeybekci, “Anti-damping vergisinin ne kadar olacağı soruşturmalar ile çıkıyor. Soruşturma açıldı, maksimum 2 ay içinde olur. Sorduğumuz sorulara cevaplar geliyor. Fiili araştırma yapıyoruz” dedi. Bu haber tüketici elektroniği perakendecileri olan Teknosa ve Bimeks için potansyiel olumsuz düşünülebilir. Aslında bu perakendeciler ithal ürün yerine daha çok yerli ürün satabilirler dolayısıyla onlar için fark etmiyor. Belki ilk etapta tüketici algısında biraz olumsuz etki yaratabilir ama 2015’de faiz düşüşü beklentisiyle tüketici güvenin yükseleceğini düşünüyoruz bu da tüketici elektroniği perakende sektörü için olumlu olur.

Tekfen (OLUMLU; Öneri: Endeksin Üzerinde Getiri, 12 aylık Hedef Fiyat: 7,82 TL) – Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi kapsamında, 56 inçlik boru hattının 509 km uzunluğundaki 3. lotunun inşaat işlerini 565 milyon dolar bedelle üstlenmiştir. Projenin tamamlanma süresi 36 ay olarak belirlenmiştir. Tekfen’in Eylül 2014 itibariyle bekleyen işleri toplamı 2,2 milyar dolar düzeyindeydi. 2015 yılı taahhüt ciro tahminimiz olan 1,5 milyar doları (2014: 1,3 milyar dolar) ve FAVÖK marjı tahminimizi olan %7’yi (2014: %6,7) muhafazakar olmak adına koruyoruz. Tahminlerimize göre Tekfen hisseleri 2015 F/K çarpanı 8,4. Yurtiçi benzer şirketlerin 2015 F/K çarpanı 12,2, yurt dışı benzer şirketlerin 2015 F/K çarpanı ise 9,8.

ELEKTRİK SEKTÖRÜ – OLUMSUZ: Hürriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukuki süreçte, aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmetti. Açılacak yeni davalar sonucu, dağıtım şirketlerinin abonelere milyarlarca lirayı bulan kayıp-kaçak bedeli ödemesi söz konusu olabilir. Kayıp kaçak bedeli elektrik faturasının ortalama %11’ini oluşturuyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun emsal teşkil edecek kararı sonucu aboneler dağıtım şirketlerinden sadece 2014 yılı için 5-6 milyar lira kayıp kaçak bedelinin iadesini talep edebilecek. Mahkemenin kararı elektrik sektöründe ciddi bir karışıklığa yol açabilir. Nedeniyse, dağıtım şirketlerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) yayınlamış olduğu bir karara göre kayıp-kaçak bedellerini faturaya yansıtmak zorunda olmaları. Bir yanda Yargıtay’ın verdiği karar, diğer yanda ise EPDK’nın kurul kararı bulunuyor. Kayıp-kaçak bedeli dağıtım şirketleri için bir kâr kalemi değil ve sıfıra inmediği sürece bu maliyet bir şekilde dağıtım şirketleri tarafından yüklenilmiş olacaktır. Dolayısıyla EPDK, elektrik dağıtım şirketlerinin olası zararını telafi edecek şekilde yeni bir düzenleme yapana kadar konuyla ilgili belirsizlik elektrik dağıtım şirketlerini olumsuz etkileyebilir. Türkiye’deki ortalama kayıp kaçak oranı %15 düzeyinde.

Sabancı Holding’in (OLUMSUZ; Öneri Yok, 12 aylık Hedef Fiyat: 13,90TL) %50 ortaklığı olan Enerjisa’nın, Başkent (kayıp kaçak oranı: %7,88), Ayedaş (kayıp kaçak oranı: %6,61), ve Toroslar (kayıp kaçak oranı: %11,80) elektrik dağıtım bölgelerinde işletme hakkı bulunuyor.

Alarko (OLUMSUZ; Öneri: Endeksin Üzerinde Getiri, 12 aylık Hedef Fiyat: 5,60 TL) Holding’in %50 ortaklığı Alcen’in ise Meram (kayıp kaçak oranı: %8,5) elektrik dağıtım bölgesinde işletme hakkı var.

Halkbank – NÖTR; öneri: Endeksin Üzerinde Getiri; 12 aylık hedef fiyat: 18,50 TL – %80 oranındaki bedelli sermaye artışı için gerekli yasal izinlerin alınması amacıyla başvuruların yapıldığını duyurdu. TSKB – NÖTR; öneri: NÖTR; 12 aylık hedef fiyat: 2,40 TL – Avusturya Kalkınma Bankası (OeEB)’den yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanında kullandırılmak üzere 20 milyon avro kredi sağladı.

Bim (NÖTR; Öneri: Endeksin Altında Getiri, 12 aylık Hedef Fiyat: 48,00 TL), süpermarket yatırımı “FILE” ile ilgili olarak basın açıklaması yaptı. Buna göre, 1Ç15’te açılacak olan FILE mağazalarının büyüklüğü yaklaşık 1,000 metrekare olacak ve ortalamada 3,000-3,500’lük bir ürün gamı barındıracak. Toplamda 2015’te 10 adet mağaza açmayı planlayan Bim’in mağazalarında tipik süpermarket mağazalarında bulunan meyve-sebze, şarküteri, et ve unlu mamül reyonları olacak. Bim mevcut mağazalarında 70% civarında tuttuğu markasız ürünlere yeni yatırımında 25%lik pay verilecek. Ortalamada 30-35 civarında personelin çalışacağı yeni yatırımında 2015 senesinin test yılı olması öngörülüyor. Haberler daha önceden paylaşıldığı için hisse üzerinde nötr bir etki yaratmasını bekliyoruz.

Çelebi Hava Servisi (NÖTR; Öneri yok), ana ortağı Çelebi Havacılık Holding’ın (ÇHH) Suudi Arabistan Krallığı Sivil Havacılık Genel Otoritesi’nin üç uluslararası havalimanında ve diğer bazı yerel havalimanlarında 10 yıl süreyle yer hizmetleri sağlamak için ikinci bir yer hizmetleri lisansı vermek üzere açtığı ihaleye Suudi Arabistanlı Admass International adlı şirketle ortak bir teklif verdiğini bildirdi. Mart 2015’de tamamlanması beklenen ihale sürecinden sonra kazanan şirketin 6 ay içinde sözkonusu 3 uluslararası havalimanında hizmet vermeye başlama yükümlülüğü bulunmaktadır. Açıklamaya göre Suudi Arabistan’da mevcut 27 uluslararası ve yerel havalimanında toplam 70 milyona yaklaşan yolcuya hizmet verilmekte ve halihazırda devam eden havalimanı yenileme yatırımlarının tamamlanması ardından yolcu sayısının 100 milyonu aşması beklenmektedir. Çelebi Hava, ihalenin ÇHH-Admass tarafından kazanılması durumunda oluşturulacak organizasyonel yapının içinde yer alabileceğini ifade etti. Henüz bir yorum yapmak için erken olsa da ihalede sağlanacak başarı hisseye yönelik beklentileri destekleyebilir.

Türk Hava Yolları (NÖTR; Endekse Paralel Getiri; 12 aylık Hedef Fiyat: 9.96 TL) resmi bir açıklama yaparak 2019 yılı için opsiyon anlaşması yapmış olduğu 8 adet A321-200 NEO uçağın kesin siparişe çevrildiğini ve daha önce 2016’da teslim edilmek üzere kesin siparişi verilmiş olan 4 adet A320-200 NEO uçağın ise 2021’de teslim edilmek üzere 4 adet A321-200 NEO uçak olarak değiştirildiğini açıkladı. Şirket paylaştığı yeni filo planında ise 2015 ve 2016’da koltuk kapasitesindeki büyüme hedeflerini sırasıyla %15 and %13 olarak belirtti (önceki %11 ve %15). THY önümüzdeki iki yılda mevcut 260 uçaklık filosuna toplam 60 yeni uçak eklemeyi öngörüyor. THY filo planıyla ilgili devam eden bazı görüşmelerin de olduğunu ve yakında yeni güncellemelerin de yapılabileceğini hatırlattı. Haberi değerleme etkisi anlamında nötr olarak değerlendiriyoruz.’’

Ak Yatırım Araştırma

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir