Ak Yatırım’ın hazırladığı hisse haber ve yorumları:
“Anadolu Efes (HAFİF OLUMLU Öneri: Endekse Paralel Getiri 12 aylık Hedef Fiyat: 28,60 TL) 4Ç14’de toplam bira hacimlerinin 4.9mn hektolitre seviyesinde gerçekleştiğini (yıllık %7 daralma) bildirdi. Türkiye bira hacimleri 4Ç’de beklentimizin üzerinde %12 büyürken, yurtdışı bira hacimleri beklentilerin altında performans göstererek %13 daraldı. 20414’ün tümü için ise Türkiye bira hacimleri %2.7 daralma gösterirken (beklentimiz %4 daralma yönündeydi), yurtdışı bira hacimleri %4.8 daralmış oldu (beklentimiz %3 daralma yönündeydi). Efes’in 4Ç Türkiye performansını olumlu karşılıyoruz: beklentilerin üzerindeki hacim gerçekleşmesi karlılık açısından da iyi sinyal vermektedir. Diğer yandan Rusya’nın ekonomik görünümüne ilişkin endişeler nedeniyle Efes’in yurtdışı faaliyetlerindeki olumsuz seyrin kısa vadede düzelemeyeceği öngörüleri hisse fiyatında olumsuz baskı yaratmaktadır. Anadolu Efes hisseleri halihazırda son 2 ayda endeksin %21 altında performans göstermiştir. Yurtdışı faaliyetlere ilişkin beklentilerde bir düzelme olmadığı sürece Anadolu Efes’in hisse performansında kalıcı bir yukarı tepki beklemiyoruz.
Şekerbank (OLUMLU Nötr Öneri: Nötr, 12 aylık hedef değer: 2,20 TL) – yurtdışı yatırımcılarla toplantılar yapmak üzere Commerzbank ve Unicredit Bank ile anlaştı. Şekerbank VTMK cinsinden 750 milyon TL borçlanma yapmayı planlıyor.
Gayrimenkul Sektörü – NÖTR Başbakan Davutoğlu dün yaptığı açıklamada, maliklerin talebi üzerine yapılacak imar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerin artan değerinin yüzde 40’ı kamuya (belediyelere) ödeneceğini açıkladı. Kentsel dönüşüm projelerinde meydana gelecek emsal değişikliği bu düzenlemeden muaf tutulacak. Haberin halka açık GYO’lar için Nötr olduğunu düşünüyoruz, çünkü şirketlerin devam eden projelerinde herhangi bir imar planı değişikliği (emsal artışı) yoktur.
Türk Hava Yolları (NÖTR Öneri: Nötr 12 aylık Hedef Fiyat: 11.20 TL) Aralık ayında yıllık %12.4 artışla 4.3mn yolcu taşıdığını açıkladı – yurtiçi yolcu %11.5, uluslararası yolcu %13 büyüdü. Böylece Ocak-Aralık 2014’de THY’nin toplam yolcu sayısı yıllık %13.3 artışla 54.7mn oldu – büyüme oranı yurtiçi ve uluslararası yolcularda eşit gerçekleşti. Aralık ayında yolcu doluluk oranı ise %76.1 ile yıllık bazda yatay seyretti – bu rakam bir ay önceki yıllık 1 puanlık düşüşten sonra iyi bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Ocak-Aralık 2014 için ise kümülatif bazda doluluk oranı %78.9 oldu. Geçen yılın aynı döneminde doluluk oranı %79.0 idi. DHMİ, Aralık ayına ilişkin sektör rakamlarını daha önce açıklamıştı (11A14’deki %10.9 büyümenin üzerine Aralık ayında %13.2 büyüme). Ayrıca, Türk Hava Yolları tarafından hub olarak kullanılan İstanbul Atatürk Havalimanı’nda (AHL) ise Aralık ayında yolcu büyümesi %13.5, kümülatif bazda ise büyüme tüm yıl için için %11.0 olarak açıklanmıştı. Yorum: THY’nin kendi yolcu rakamları sektör performansına paralel bir gerçekleşmeye işaret etmekte ve önemli bir sürpriz içermemektedir. Bu anlamda, verinin haber etkisini nötr olarak değerlendiriyoruz Hatırlanacağı gibi THY Ekim ayında 2014 için yolcu büyüme beklentisini aşağı revize ederek %15 olarak açıklamış, ancak hemen sonrasında açıklanan yolcu verileri bu hedefin altında bir momentuma işaret etmişti. Sonuçta şirket yılı hedeflerinin altında %13.3’lük büyüme ile kapattı. THY’nin yakınlarda açıklanan 2015 bütçesinde toplam yolcu hedefi 63mn (yuvarlak hesapla %15 büyüme) ve doluluk oranı hedefi de %80.3 (yıllık 1.4pp artış) olarak belirtildi. Düşük petrol fiyatlarının da itici gücüyle sözkonusu 2015 hedeflerin ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz.”
Ak Yatırım Araştırma
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!