Global Menkul Değerler Günlük Piyasa Stratejisi:
Piyasa Stratejisi
ABD borsaları 8 günlük düşüşün ardından, FED’den yeni bir parasal genişleme gelebileceği umutları ile günü artıda kapatmayı başardı. Yarın açıklanacak tarımdışı istihdam verileri beklentileri karşılayamazsa, haftaya Salı günü gerçekleştirilcek FED toplantısından, piyasalara müdahale beklentisi iyice güçlenebilir. Avrupa tarafında İtalya ve İspanya ile ilgili endişeler devam ederken, bugün İspanya’nın düzenleyeceği 3 ve 4 yıl vadeli tahvil ihaleleri piyasaların takibinde olacaktır. Bugün ayrıca Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararları izlenecek olup, faiz kararlarında bir değişiklik beklenmiyor olsa bile, toplantı sonrası yapılacak açıklamalardan önemli notlar çıkarılacaktır. Özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın bugün yapacağı toplantıda devlet tahvili alımlarını yeniden başlatacağı sinyali vermesi bekleniyor.
ABD için üçüncül parasal gevşeme beklenirken, Japonya’dan beklenmedik bir üçüncül parasal gevşeme geldi. Japonya tahvil, ticari kağıt, özel sektör tahvilleri, gayrimenkul ortaklıkları diye başlayan ve devam eden bir varlık alımı gerçekleştirecek. Japonya’dan sonra gözler İngiltere ve ABD’ye çevrilecek. Haftaya FED toplanıyor. Parasal genişlemenin gelişen piyasalara varlıkların yönelmesi, borsaların yükselmesi ve ana paraların değer kazanacağı bir dönem olabilir ama Türkiye için olmaz. Bugün BOJ yarın FED’in üçüncül parasal genişlemeye gitmesi Türkiye için olumsuz dahi olabilir! Türkiye ayrışmıyor. Diğer Merkez Bankaları birbirlerini takip ederken, TCMB tersine hareket izliyor. BOJ’dan sonra FED’de üçüncül parasal genişleme, TCMB haftalık faiz oranlarını düşürür ve kredi koşullarını sıkılaştırır. Bugün TCMB Avrupa kaynaklı bir kriz endişesiyle toplanacak ve borç alma-verme arasındaki koridoru daraltacak. Borç alma faizi 350-400 baz puan artırılabilir. Bunun etkisi sınırlı olur. Piyasada etkisi hissedilmez. Ek olarak borç verme faizini 100-150 baz puan artırırsa oldukça etkili bir müdahale olur. Piyasada hissedilir. Sanayi ile bankacılık sektörü arasında hisse değişimi belirgin olarak hissediliyor. Sebebi sanayi sektörünün en iyi kar açıklayacağı dönemi geride bırakıyoruz ve bunun için pozisyon değişimleri netleşmekte. Bankalar ile sanayiler arasında değişim bizi 60.000-63.000 arasında tutacak.
İMKB Stratejisi
İMKB, 60.757-61.935 aralığında hareket etti ve %0,72 düşüş ile 61.315 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. İşlem hacmi 2,11 milyar TL seviyesindeydi. 60.800 altında alım tavsiyemize karşın İMKB en düşük 60.757 seviyesini gördü. Yükselişlerde katılımcı olunmamalı, alım için 60.000-60.800 aralığı beklenmelidir. 60.000-63.000 aralığında hareketin devamını bekliyoruz.
VOB Stratejisi
İMKB 30 gösterge kontrat 73.900-75.500 aralığında hareket ederken 1,76 milyar TL işlem hacmi ile 74.575 seviyesinden kapandı. 75.400’ün geçilmesini beklemiyoruz. Yukarı yönelimler satış olarak kullanılıp, 73.400-73.800’e gerilemeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Ana band olarak 73.400-77.500 beklentimizi koruyoruz.
Daha fazlası için: www.global.com.tr