Geçen hafta oldukça dalgalı bir seyir izleyen, özellikle Cuma günü ikinci yarıda etkili olan alışlarla haftayı %1.67 oranında haftalık bazda değer artışı ile 53061 kapatan İMKB, yeni haftaya satıcılı başladı.
Yurtdışı borsalarda haftaya başlarken gözlenen düşüşlerin İMKB`nin açılışını olumsuz etkilediğini, endeksin günün ilk yarısında 51569 seviyesine kadar gerilemesine neden olduğunu gördük. Ancak yurtdışı borsalarda gün içinde yaşanan toparlanmaya paralel gelen alışlar İMKB`nin günü yükselişle kapamasını sağladı. Günü 53287 seviyesinde, dolar bazında 29819 seviyesinde kapatan endekste, Cuma gününe göre, %0.42 oranında değer artışı gerçekleşti. Teknik nedenlerin yanında, krizle mücadele çerçevesinde FED ve ECB`den beklenen yeni adımların, özellikle 26 Ağustos`taki Jakson Hole toplantısına ilişkin beklentilerin borsalarda satışların durulmasında, endekslerin toparlanma eğilimine girmesinde etkili olduğu gözlendi.
Yurtiçi tarafta yarın TCMB`nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı takip edilecektir. Merkez Bankası`nın 4 Ağustos`taki olağanüstü toplantısında bir hafta vadeli gösterge repo faizi 50 baz puan indirilerek %5.75 çekilmişti. PPK`nın yarınki toplantısında Merkez Bankası`nın gösterge faizlerde 50 baz puana kadar yeni bir indirime gidebileceği tahmin edilmektedir. Bu yöndeki beklentilerin tahvil-bono piyasasında geçen hafta başından beri fiyatlandığı gözlenmektedir. Olası bir faiz indiriminin İMKB tarafına yansımasının olumlu olması beklenebilir. Ayrıca bankaların munzam karşıklılarında da Merkez Bankası`nın düzenlemeye gidebileceği, özellikle döviz munzam karşılıklarında yeni bir indirimin yapılabileceği düşünülmektedir.
Merkez Bankası tarafından Perşembe günü açıklanacak Ağustos ayı kapasite kullanım oranı verileri ile Cuma günü açıklanacak Temmuz ayı dış ticaret verileri de piyasalar için önemli olacaktır. Özellikle global tarafta yaşanan dalgalanmaların ve Merkez Bankası`nın son dönemki uygulamalarının da etkisiyle dış ticaret açığında Ağustos ayından itibaren bir iyileşme yaşanması beklenmektedir. Bu yöndeki verilerin cari açıkla ilgili kaygıları bir miktar azaltacağı düşünülebilir.
Dışarıda ise borsalardaki hareketlerin, Euro bölgesine ilişkin haber akışının, özellikle ekonomide son dönemde önemli sorunlar yaşayan Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa ile ilgili yeni gelişmelerin, resesyon beklentilerinin İMKB üzerinde etkilerinin süreceği düşünülmektedir.
Avrupa tarafında yarın açıklanacak Almanya, Fransa ve Euro bölgesine ilişkin Ağustos ayı imalat sektörü PMI verileri ile Almanya`nın ZEW beklenti endeksi verileri de piyasalar için önemli olacaktır. PMI verilerinin 50.00 sınırının altına düşmesinin euro bölgesine ilişkin resesyon beklentilerinin daha da güçlenmesine, borsalarda yeni satış dalgasının yaşanmasına neden olduğu görülebilir. ABD`de yarın açıklanacak verilerden ise Temmuz ayı yeni konut satışları ve Ağustos ayı Richmond FED imalat endeksi verileri önemsenmektedir.
Dünyanın önemli ülkelerinin merkez bankası başkanları, maliye bakanları, akademisyenleri ve bankacılarının katıldığı 1978`den beri her yıl düzenli olarak yapılan 26 Ağustos`taki Jakson Hole toplantısına ilişkin beklentilerin de bu hafta piyasalarda önemli etkilerinin olacağı söylenebilir. Global tarafta piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmalar bu toplantının önemini daha da arttığı, verilecek mesajların endekslerde önemli etkilerinin olacağı gözlenmektedir.
Teknik açıdan bakıldığında endeksin yarınki önemli direnç noktaları 54000, 54600 ve 55000 seviyelerindedir. 55000 seviyesi aynı zamanda ana direnç noktası olarak önemini korumaktadır.
Endeksin yarın açılışta önemli destek noktası ise 53000 seviyesindedir. Yarınki diğer önemli destek noktaları 52500, 52000 ve 51700 seviyelerine denk gelmektedir.
Daha fazlası için: www.tebyatirim.com