TEB Piyasa Yorumu:
Hafta başından beri toparlanma eğiliminde olan İMKB, bugün de güne alıcılı bir başlangıç yaptı. Merkez Bankası`nın hafta başında açıkladığı önlemlerin, kurlarda yükselişte yaşanan durulmanın, cari açıkta yılın son çeyreğinde iyileşme beklentilerinin İMKB üzerinde olumlu etkilerinin sürdüğünü takip ettik. Başbakan Erdoğan`ın Türkiye ekonomisinin güçlü olduğu, Avrupa`daki krize hazırlıklı olunduğu yönündeki açıklamalarının da İMKB üzerinde olumlu etkili oldu. Ancak ABD`de hükümetin borçlanma limitinin yükseltilmesi konusunda yürütülen görüşmelerde henüz bir uzlaşma sağlanamamış olmasının yurtdışı borsalar üzerinde hafta başından beri yarattığı baskının, S&P`nin Türkiye ekonomisinin sert inişe doğru gittiği, ülkenin gelecekti kredi notunu tahmin etmenin güç olduğu yönündeki değerlendirmelerinin yukarı hareketi sınırladığını, gün sonuna doğru satışlara neden olduğunu gördük. Salı gününü 61388 seviyesinde kapatan, bugün etkili olan alışlarla gün içinde 62003 seviyesine kadar yükselen, bu seviyeden gelen satışlarla gün sonuna doğru 61036 seviyesine kadar gerileyen İMKB-100 endeksi günü, 61181 seviyesinde, dolar bazında 36105 seviyesinde, bir önceki güne göre, %0.34 oranında değer kaybı ile tamamladı.
Hafta başından beri olumlu etkilerini gördüğümüz Merkez Bankası`nın açıkladığı önlemlerin, kurlarda son dönemdeki yükseliş eğiliminin hız kesmeye başlamasının, yılın son çeyreğinde cari açıktaki iyileşme beklentilerinin İMKB üzerinde etkilerinin yarın da süreceği, piyasa üzerinde satışları sınırlamaya devam edeceği, endekste hafta başında 58486 seviyesinden başlayan toparlanma eğiliminin korunmaya çalışılacağı söylenebilir. Merkez Bankası tarafından yarın açıklanacak `Enflasyon Raporu` ile Cuma günü açıklanacak olan 9.5 milyar dolar civarında açık vermesi beklenen Haziran ayı dış ticaret dengesi verileri de yakından takip edilecektir. Cari açıkla ilgili kaygıların arttığı bir dönemde özellikle beklentilerden yüksek dış ticaret açığı verilerinin hafta başından beri toparlanma eğilimi içine giren İMKB`de satışlara neden olduğu görülebilir. Beklentilerden daha düşük gelecek dış ticaret açığı verilerinin algılanmasının olumlu olması beklenmelidir.
Geçen hafta başında Türk Telekom ile başlayan İMKB şirketlerinin ikinci çeyrek sonuçları da yakından izlenmektedir. Özellikle ay sonundan itibaren bankacılık sektörüne ilişkin sonuçların gelmeye başlamasına paralel, bilançoların İMKB üzerinde etkilerinin daha fazla olacağı düşünülmektedir.
Yurtdışı tarafta ise borsalardaki hareketlerin, Euro bölgesine ilişkin haber akışının, Yunanistan ve İtalya konusundaki gelişmelerin, ABD`de hükümetin borçlanma limitinin yükseltilmesi konusunda yürütülen görüşmelerin ve ABD`de yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilançoların İMKB üzerinde etkili olmaya devam etmesi beklenmektedir. Avrupa Birliği liderlerininYunanistan`a yardım konusunda geçen hafta sağladıkları uzlaşmanın sonrasında, hafta başından beri piyasaların ABD`nin borçlanma limiti konusunda yürütülen görüşmelere odaklandığı, bu konuda Temmuz ayı başından beri yürütülen görüşmelerde henüz bir uzlaşma sağlanamamış olmasının borsalarda baskı yarattığı takip edilmektedir.
ABD`de hükümetin borçlanma limitinin yükseltilmesi konusunda yürütülen görüşmelerde bir uzlaşmanın sağlanamaması halinde, global tarafta yeni bir ekonomik kriz dalgasının yaşanabileceğinden endişe duyulmaktadır. Genel beklenti bu konuda 2 Ağustos`a kadar bir uzlaşma sağlanması yönünde bulunmaktadır. Haftanın kalan süresinde endeksler üzerinde global tarafta daha çok ABD`ninborç tavanı ile ilgili gelişmelerin etkili olması beklenmektedir.
Teknik açıdan bakıldığında endeksin yarınki önemli direnç noktaları 61800, 62200 ve 62600 seviyelerindedir. Özellikle 62600 seviyesini kısa vade için güçlü bir direnç olarak izlemeye devam etmekteyiz.
Endeksin yarınki önemli destek noktaları ise 61000, 60600 ve 60600 seviyelerindedir.
Daha fazlası için: www.tebyatirim.com