TEB Yatırım piyasa yorumu:
İMKB`de bugün genelde durgun-satıcılı bir seyir yaşandı. ABD`de zayıf gelen Temmuz ayı ISM imalat endeksi verilerinin, Euro bölgesine ilişkin kaygıların, özellikle İtalya`nın borç sorununun piyasaların gündeminde yeniden ön plana çıkmaya başlamasının yurtdışı borsalarda hafta başından beri neden olduğu düşüşlerin İMKB`yi olumsuz etkilediğini takip ettik. Pazartesi gününü 61926 seviyesinde kapatan İMKB-100 endeksinin, bugün etkili olan satışlarla gün içinde 61374 seviyesine kadar gerilediği gözlendi. Ancak dışarıya paralel, gün sonuna doğru gelen tepki alışları endeksin günü hafif toparlayarak kapamasını sağladı. Günü 61758 seviyesinde, dolar bazında 36307 seviyesinde kapatan endekste, bir önceki güne göre, %0.27 oranında değer kaybı gerçekleşti.
Yurtiçi tarafta yarın bugün Halkbank ile açıklanmaya başlanan banka bilançoları ile TÜİK tarafından açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verileri takip edilecektir. Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası`nın yılın ikinci çeyreğine ilişkin sonuçlarının yarın, Akbank`ın Cuma günü açıklanması beklenmektedir. Geçtiğimiz dönemlerde karlılık açısından iyi bir performans gösteren Türk bankacılık sektöründe, bundan sonraki süreçte marjların, Merkez Bankası`nın ve BDDK`nın yılbaşından beri yaptığı düzlemelerin de etkisiyle, bir miktar daralacağı tahmin edilmektedir. İMKB`de bankacılık sektörü hisselerinde son dönemde yaşanan satışlar bu yöndeki beklentilerin fiyatlara önemli ölçüde yansıtıldığını göstermektedir. Bu nedenle, beklentilerden çok farklı gelmediği sürece kar rakamlarının İMKB üzerinde etkilerinin sınırlı kalacağı, daha çok hisse bazında hareketlere neden olacağı düşünülmektedir.
Temmuz ayında enflasyonun ise TÜFE`de %0.08 dolayında azalma göstereceği, ÜFE`de %0.34 dolayında artış göstereceği tahmin edilmektedir. Yine beklentilerden çok farklı gelmediği sürece enflasyon rakamlarının da İMKB üzerinde etkileri sınırlı kalması beklenmektedir. Beklentilerden yüksek enflasyon verilerinin İMKB üzerinde satışlara neden olduğu görülebilir. 11 Ağustos`ta açıklanacak Haziran ayı cari işlemler dengesine ilişkin beklentilerin de İMKB üzerinde etkili olmaya başladığı görülebilir.
Global tarafta ise ABD`de hükümetin borçlanma limitinin yükseltilmesi konusunda yürütülen çalışmalarda uzlaşma sağlanmasının sonrasında, piyasaların ABD`nin kredi notuna ilişkin reyting şirketlerinin önümüzdeki süreçte yapacakları değerlendirmelere odaklandığı gözlenmektedir. Borçlanma limiti konusundaki tasarının kabul edilmesinin ABD`nin kredi notunda indirim riskini ortadan kaldırmayacağına ilişkin görüşlerin ağır bastığını, önümüzdeki süreçte ABD`nin kredi notunun indirim bekleyenlerin sayısının az olmadığını takip etmekteyiz. ABD`nin kredi notundaki olası bir indirimin, başta ABD olmak üzere, global tarafta borsalarda yeni bir satış dalgasının yaşanmasına neden olabileceği düşünülmektedir. ABD`de yarın açıklanacak 86 bin dolayında artış göstermesi beklenen Temmuz ayı özel sektör istihdamı, ISM imalat dışı endeks ve Haziran ayı fabrika siparişleri verileri de yakından izlenecektir.
Euro bölgesine ilişkin haber akışı, özellikle Yunanistan, İtalya ve İspanya konusundaki gelişmeler de yakından izlenecektir. Avrupa (ECB) ve İngiltere Merkez Bankaları`nın Perşembe günkü toplantılarında alacakları faiz karları da piyasalar için önemli olacaktır. Her iki merkez bankasının Perşembe günkü toplantılarında gösterge faizlerde bir değişikliğe gidilmeyeceği tahmin edilmektedir. Daha çok ECB`den toplantı sonrası yapılacak açıklamaların piyasalar üzerinde etkili olmasıbeklenebilir.
Teknik açıdan bakıldığında endeksin yarınki önemli direnç noktaları 62600, 63000 ve 63400 seviyelerindedir.
Endeksin yarınki ilk önemli destek noktası ise 61400 seviyesindedir. Diğer önemli destek noktaları 61000, 60600 ve 60300 seviyelerine denk gelmektedir.
Daha fazlası için: www.tebyatirim.com