İMKB`de hafta başından beri gözlenen alıcılı seyir, bugün de devam etti. Özellikle banka hisselerine gelen alışların, Türkiye`nin kredi notuna ilişkin artırım beklentilerinin İMKB üzerinde olumlu etkileri görüldü. Global tarafta son dönemde artan resesyon beklentilerinin, Euro bölgesine ilişkin kaygıların, özellikle Yunanistan`a yardım konusunda yürütülen çalışmalara ilişkin belirsizliklerin yurtdışı borsalarda bugün gözlenen baskısının İMKB üzerinde etkilerinin sınırlı kaldığını, not artırımı beklentilerinin endeksin dışarıyla `pozitif` yönde ayrışmasını sağladığını takip ettik. Salı gününü teknik açıdan önemli bir referans noktası olarak izlediğimiz 58000 seviyesinin yeniden üzerine çıkarak, 58261 seviyesinde kapatan İMKB-100 endeksinin, bugün etkili olan alışlarla gün içinde 59645 seviyesine kadar yükseldiğini gördük. Günü 58988 seviyesinde, dolar bazında 31902 seviyesinde kapatan endekste, bir önceki güne göre, %1.25 oranında değer artışı gerçekleşti.
İMKB üzerinde yarın da dışarıdaki gelişmelerle birlikte, Türkiye`nin kredi notuna ilişkin artırım beklentilerinin etkili olacağını düşünmekteyiz. Yurtdışı borsalarla İMKB`nin bugün `pozitif` yönde ayrışmasını sağlayan not artırımı beklentilerinin etkilerinin yarın da sürdüğü, İMKB üzerinde olumlu etkilerinin devam ettiği görülebilir. S&P`nin Türkiye`nin TL cinsinden kredi notunda geçen hafta yaptığı artırımın ardından, Moody`s ve Fitch`in de Türkiye`nin kredi notlarında yakın zamanda ayarlamaya gidebileceğine ilişkin beklentilerin güçlendiği gözlenmektedir.
Global tarafta ise resesyon beklentilerinin, Euro bölgesine ilişkin kaygıların südüğü takip edilmektedir. Bu açıdan AB-IMF-ECB heyetinden oluşan troykanın Yunanistan`a yardım konusunda yürüttükleri çalışmada Yunan hükümetiyle yarın yeniden başlaması beklenen görüşmeleri ile EFSF`nin yetkilerinin artırılmasını sağlayacak düzenlemelere ilişkin Almanya Parlamantosu`nda yarın yapılacak oylama yakından izlenecektir.
ECB`nin gelen haftaki toplantısına ilişkin beklentilerin de etkilerinin süreceği düşünülmektedir. ECB`nin gelen haftaki toplantısında Euro bölgesine ilişkin artan kaygıları azaltacak yeni önlemler alması, gösterge faizlerde indirime gitmesi, piyasalara likidite sağlayacak yeni önlemleri hayata geçirmesi beklenmektedir.
ABD`de yarın açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları ile %1.2 dolayında gelmesi beklenen ikinci çeyrek revize büyüme verileri de önemli olacaktır. Avrupa tarafında ise yarın açıklanacak verilerden Almanya`nın Eylül ayı işsizlik oranı, Euro bölgesi Eylül ayı ekonomik görünüm endeksi ve perakende sektörü PMI verileri önemsenmektedir.
ABD Başkanı Obama`nın geçtiğimiz haftalarda açıklanan 447 milyar dolar civarındaki yeni istihdam programının Kongre`de onay sürecine ilişkin gelişmeler de piyasalarda yakından takip edilmektedir.
Teknik açıdan bakıldığında endeksin yarınki önemli direnç noktaları 59300, 59700 ve 60000 seviyelerindedir. Özellikle 60000 seviyesi güçlü bir direnç olarak ön plana çıkmaktadır.
Endeksin önemli destek noktaları ise 58800, 58500 ve 58000 seviyelerinde bulunmaktadır. Özellikle 58000 seviyesinin ana destek noktası haline geldiğini görmekteyiz.
Daha fazlası için: www.tebyatirim.com