Yurtdışı borsalardaki zayıf seyirden dolayı İMKB, dün de genelde satıcılı bir seyir izledi.
Yunanistan`ın 2011 ve 2012 yılı için bütçe hedeflerinin tutturulamayacağının açıklanmasının, Yunanistan`a verilecek AB-IMF yardımının altıncı diliminin serbest bırakılmasının görüşüleceği 13 Ekim`deki Eurogroup toplantısının ertelemesinin, yine Yunanistan`la ilgili artan temerrüt beklentilerinin hem içeride hem dışarıda endeksleri olumsuz etkilediğini takip ettik. Moody`s in likidite durumuyla ilgili kaygılar nedeniyle Fransız-Belçika ortaklı Dexia bankasının kredi notunu olası indirim için hafta başında izlemeye almasının, Avrupa`da bankacılık sektörüne ilişkin kaygıların, global taraftaki resesyon beklentilerinin de bugün endeksler üzerinde olumsuz etkileri gözlendi. Pazartesi gününü 59459 seviyesinde kapatan İMKB-100 endeksinin, bugün etkili olan satışlarla 58000 seviyesindeki ana destek noktasının altına inerek, gün içinde 57209 seviyesine kadar gerilediğini gördük. Günü 58000 seviyesinin altında, 57209 seviyesinde, dolar bazında 30078 seviyesinde kapatan endekste, bir önceki güne göre, %3.78 oranında değer kaybı gerçekleşti.
İMKB üzerinde yarın da yurtdışı taraftaki gelişmelerle birlikte, Türkiye`nin kredi notuna ilişkin artırım beklentilerinin etkili olacağı söylenebilir. Özellikle Yunanistan`la ilgili artan endişelerin, Avrupa`da bankacılık sektörüne ilişkin kaygıların, global taraftaki reseyon beklentilerinin olumsuz etkilerinin sürmesi beklenebilir. Bununla birlikte, İMKB`nin geçen hafta başından beri dışarıdan `pozitif` yönde ayrışmasını sağlayan S&P`nin Türkiye`nin TL cinsinden kredi notunda Eylül ayı içinde yaptığı atırımın ardından, Moody`s ve Fitch`in de Türkiye`nin kredi notlarında yakın zamanda ayarlamaya gidebileceğine ilişkin beklentilerin etkilerinin sürdüğü, piyasa üzerinde satışları sınırladığı görülebilir.
Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) 6 Ekim Perşembe günkü toplantısına ilişkin beklentilerin de piyasalar üzerinde önemli etkilerinin olacağı düşünülmektedir. ECB`nin Perşembe günkü toplantısında Euro bölgesine ilişkin artan kaygıları azaltacak önlemler alması, gösterge faizlerde indirime gitmesi, piyasalara likidite sağlayacak yeni önlemleri hayata geçirmesi beklenmektedir. Bu yöndeki beklentilerin yurtdışı borsalar üzerinde son günlerde yoğunlaşan satışların bir miktar durulmasını sağlayacağı düşünülebilir. İngiltere Merkez Bankası`nın Perşembe günü açıklanacak faiz kararı da yakından takip edilecektir.
ABD`de Cuma günü açıklanacak Eylül ayı istihdam raporu öncesinde, yarın açıklanacak 90 bin dolayında artış göstermesi beklenen ADP/MA özel sektör istihdam verileri ile Eylül ayı ISM imalat dışı endeks verileri de yakından izlenecektir. Avrupa tarafında ise yarın açıklanacak verilerden Eylül ayı hizmet sektörü PMI verileri ile Euro bölgesine ilişkin Ağustos ayı perakende satışları ve İngiltere`nin ikinci çeyrek büyüme verileri önemli olacaktır.
Teknik açıdan bakıldığında endeksin yarınki önemli destek noktaları 57000, 56600 ve 56300 seviyelerindedir.
Endeksin yarınki ilk önemli direnç noktası ise 58000 seviyesindedir. Diğer önemli direnç noktaları 58500, 59100 ve 59600 seviyelerine denk gelmektedir.
Daha fazlası için: www.tebyatirim.com