Geçen haftayı %5.98 oranında değer artışı ile 59693 seviyesinde kapatan İMKB, yeni haftaya yurtdışı borsalarda gözlenen düşüşlerin etkisiyle satıcılı bir başlangıç yaptı.
Yunanistan`ın 2011 ve 2012 yılı için bütçe hedeflerinin tutturulamayacağının açıklanmasının, Yunanistan`la ilgili temerrüt beklentileri ile global tarafta artan resesyon beklentilerinin haftaya başlarken yurtdışı borsalarda neden olduğu düşüşlerin, İMKB`nin açılışını olumsuz etkilediğini takip ettik. Ancak geçen hafta boyunca olduğu gibi Türkiye`nin kredi notuyla ilgili artırım beklentilerinin İMKB üzerinde satışları hafta başında da sınırladığı, dışarıyla `pozitif ayrışmanın sürmesini, endeksin günü toparlayarak kapamasını sağladığı gözlendi. Gün içinde 58712 seviyesine kadar gerileyen İMKB-100 endeksi, bu seviyeden gelen alışlarla günü, 59459 seviyesinde, dolar bazında 31737 seviyesinde, Cuma gününe göre, %0.39 oranında değer artışı ile tamamladı. ABD`de beklentilerden iyi gelen Eylül ayı imalat sektörü PMI verileri sonrasında yurtdışı borsalarda gün sonuna doğru başlayan toparlanma eğiliminin de İMKB üzerinde olumlu etkisi görüldü.
İMKB üzerinde yarın da dışarıdaki gelişmelerle birlikte, Türkiye`nin kredi notuna ilişkin artırım beklentilerinin etkili olmasını beklemekteyiz. Global taraftaki resesyon beklentileri ile Yunanistan`a ilişkin temerrüt beklentilerinin olumsuz etkilerinin sürdüğü gözlense de, S&P`nin Türkiye`nin TL cinsinden kredi notunda Eylül ayı içinde yaptığı atırımın ardından, Moody`s ve Fitch`in de Türkiye`nin kredi notlarında yakın zamanda ayarlamaya gidebileceğine ilişkin beklentilerin İMKB üzerinde olumlu etkilerinin sürdüğü, piyasa üzerinde satışları sınırlamaya devam ettiği görülebilir.
Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) 6 Ekim Perşembe günkü toplantısına ilişkin beklentilerin de piyasalarda önemli etkilerinin olacağı söylenebilir. ECB`nin Perşembe günkü toplantısında Euro bölgesine ilişkin artan kaygıları azaltacak önlemler alması, gösterge faizlerde indirime gitmesi, piyasalara likidite sağlayacak yeni önlemleri hayata geçirmesi beklenmektedir. Bu yöndeki beklentilerin haftanın kalan süresinde yurtdışı borsalar üzerinde satışları bir miktar sınırlaması beklenebilir. İngiltere Merkez Bankası`nın Perşembe günü açıklanacak faiz kararı da yakından takip edilecektir.
ABD`de yarın açıklanacak Temmuz ayı ayı fabrika siparişleri verileri de piyasalarda önemsenmektedir. Avrupa tarafında ise yarın açıklanacak verilerden Ağustos ayı ÜFE verileri önemli olacaktır.
Teknik açıdan bakıldığında endeksin yarın açılışta önemli destek noktası 59100 seviyesindedir. Diğer önemli destek noktaları 58800, 58500 ve 58000 seviyelerindedir. 58000 seviyesi aynı zamanda ana destek noktası olarak önemini korumaktadır.
Endeksin ilk önemli direnç noktası ise 60000 seviyesindedir. Diğer önemli direnç noktaları 60400, 60700 ve 61000 seviyelerindedir. Ana direnç noktası ise Eylül ayının en yüksek seviyesi olan 61700 seviyesine denk gelmektedir.
Daha fazlası için: www.tebyatirim.com