TEB Yatırım İMKB Yorumu:
Hafta ortasında yaşanan %4.66 oranındaki değer artışının sonrasında İMKB`de, bugün realizasyon amaçlı satışlar etkili oldu. Yurtdışı borsalardaki zayıf seyrin, ABD`de beklentilerden zayıf gelen haftalık işsizlik verilerinin, Euro bölgesine ilişkin süren kaygıların İMKB üzerinde olumsuz etkilerini takip ettik. Ancak yurtdışı borsalarda gün sonunda doğru yaşanan toparlanmaların, uluslararası reyting şirketlerinden Moody`s in Türkiye ile ilgili yayınladığı raporda, Türkiye`nin kredi notunun `pozitif` görünümünün ülkenin global finansal kriz sırasında gösterdiği esnekliği yansıttığı, iç ve dış dengesizliklerdeki büyümeyi tersine çevirecek mali ve parasal politikaların izlenmesi halinde, Türkiye`nin kredi notunda bir artırımın söz konusu olabileceği yönündeki değerlendirmelerinin, Fitch`in Türkiye`de bankacılık sektörünün güçlü, performansının iyi durumda olduğu yönündeki açıklamalarının İMKB üzerinde satışların sınırladığı gözlendi. Çarşamba gününü 54517 seviyesinde kapatan, bugün etkili olan satışlarla gün içinde 53636 seviyesine kadar gerileyen İMKB-100 endeksi, bu seviyeden gelen zayıf alışlarla günü, 53806 seviyesinde, dolar bazında 29370 seviyesinde, bir önceki güne göre, %1.30 oranında değer kaybı ile tamamladı.
Global tarafta yarın Avrupa ülkeleriyle ilgili haber akışı, Euro bölgesindeki gelişmeler, ABD`de açıklanacak Kasım ayı istihdam raporu takip edilecektir. ABD`de Kasım ayında tarımdışı istihdamın 116 bin dolayında artış göstermesi, işsizlik oranının %9.00 dolayında gerçekleşmesi beklenmektedir. Hafta ortasında açıklanan beklentilerden iyi gelen özel sektör istihdam verilerin sonrasında, piyasalarda ABD`de Kasım ayında tarımdışı istihdam verilerinin de beklentilerden iyi geleceğine yönelik beklentilerin güçlendiği görülmektedir. Bu yöndeki verilerin piyasalarda olumlu etkilerinin olması, borsalarda hafta başından beri gözlenen olumlu havayı desteklemesi beklenebilir. Beklentilerden zayıf verilerin ise piyasalarda olumsuz etkilerinin olduğu görülse de, son dönemde zayıf verilerin FED`in üçüncü bir niceliksel gevşemeye gidebileceğine yönelik beklentileri güçlendirmesinden dolayı, piyasalarda uzun süreli bir baskı yaratmadığı gözlenmektedir.
AB tarafında Euro bölgesinde yaşanan borç krizinin ortaya çıkardığı kaygıların sürdüğü gözlenmekle birlikte, Çin Merkez Bankası`nın hafta ortasında bankaların zorunlu karşılık oranlarında 2008 yılından bu yana ilk kez bir indirim yapmasının, dünyanın önde gelen altı merkez bankasının koordineli hareket ederek yeni bir swap anlaşmasına gitmesinin piyasalarda bir miktar rahatlama yarattığı, bu kararların borsalarda son iki gündür gözlenen olumlu etkilerinin sürdüğü görülmektedir. AB liderlerinin 9 Aralık`taki toplantısında borç krizinin çözümüne yönelik yeni adımlar atacaklarına ilişkin beklentilerin de piyasalarda tansiyonun düşmesinde, borsaların son günlerde olumlu bir seyir izlemesinde etkili olduğu takip edilmektedir.
Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) 8 Aralık`taki toplantısı da piyasalarda önemsenmektedir. Kasım ayındaki toplantısında gösterge faizleri 25 baz puan indirerek, %1.25`e çeken ECB`nin, Aralık ayındaki toplantısında da 25 baz puanlık yeni bir indirime gidebileceği tahmin edilmektedir.
İçeride ise uluslararası reyting şirketlerinden Moody`s ve Fitch`in bugün yaptığı açıklamalarının yansımalarının sürmesi beklenebilir. Ayrıca Pazartesi günü açıklanacak Kasım ayı enflasyon verileri de piyasalar için önemli olacaktır.
Teknik açıdan bakıldığında endeksin yarınki ilk önemli direnç noktası 54500 seviyesindedir. Diğer önemli direnç noktaları 55000, 55400 ve 55800 seviyelerindedir.
Endeksin yarın açılışta önemli destek noktası ise 53400 seviyesindedir. Diğer önemli destek noktaları 52900, 52600 ve 52100 seviyelerindedir.
Daha fazlası için: www.tebyatirim.com