AYGAZ; Aykargo’nun %45’i Koç Holding’e devredildi / nötr
Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY14.60
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a
Aygaz, tamamına sahip olduğu Aygaz Aykargo Dağıtım Hizmetleri A.Ş.’nin sermayesinin %45’ini temsil eden toplam 15.975.000 TL nominal değerdeki payların, 15.975.000 TL peşin bedel karşılığında Koç Holding’e devredilmesine karar verdi, devir işlemi 3 Ağustos tarihinde gerçekleşti. Öte yandan, Aykargo’da 2021 yılı içerisinde en fazla 110.000.000 TL’ye kadar yapılacak sermaye artırımlarına Aygaz ve Koç Holding tarafından Aykargo’daki pay sahiplikleri oranında iştirak edilmesine karar verildi.
Konuyla ilgili yapılan önceki açıklamada McKinsey ile imzalanan sözleşme döneminde, Aygaz ve/veya pay sahibi olunması halinde diğer Koç Topluluğu’nun, Aykargo’ya şirketin faaliyetleri ve operasyonel ihtiyaçları dikkate alınarak 60 milyon USD’ye kadar nakit sermaye koyacağı yönünde karar aldığı da duyurulmuştu. Dolayısıyla Aykargo’nun hisse devrinin sürpriz niteliğinde olmadığını düşünüyoruz, haberin hisse üzerinde dengeli bir etkiye neden olacağını tahmin ediyoruz. Öte yandan kargo işinin orta-uzun vadedeki büyüme potansiyeli göz önüne alındığında hisse transferini Koç Holding için sınırlı olumlu olarak değerlendiriyoruz.
ORGE; 461.000 bin EUR+KDV tutarındaki ilave teklifin sözleşmesi imzalanmıştır / nötr
Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY6.06
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a
Orge Enerji’nin devam eden işleri arasında yer alan Dudullu-Bostancı Metro Projesi’nde, Scada kapsamındaki elektrik işlerine ilişkin 461.000 Euro+KDV tutarındaki teklifine ilişkin olarak, İşveren Elmak Kontrol Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. ile sözleşme görüşmelerine başlandığı kamuya duyurulmuş olup haziran ayında sizlerle mail olarak paylaşmıştık. Bahsi geçen sözleşmenin imza süreci tamamlanmıştır. İşin Haziran 2022’de bitirilmesi planlanmaktadır. Şirket’in çok fazlı metro işlerinde yüklendiği işlerin ciro artışının yanı sıra marjlara da olumlu katkı sağlayabilmesi sebebiyle haber olumlu değerlendirilebilir. Ancak bilinirliği bulunması sebebiyle bu haberin hisse üzerinde önemli bir etkisi olmasını beklemiyoruz.
Orge Enerji’nin Dudullu-Bostancı Metro Projesi’ndeki toplam sözleşme büyüklüğü, imza sürecinin tmaamlanmasıyla 2.647.018,30 Euro+KDV tutarına ulaşmış bulunmaktadır.
Orge Enerji’nin 1Ç21 itibariyle 250 milyon TL (1Ç20: 195 milyon TL) tutarında backlog’u bulunmaktadır. Şirket ilk 3 aylık dönemde 23 milyon TL tutarında yeni iş almıştır (1Ç20: 16 milyon TL).
SISE; Analist Toplantısından Notlar ve Hedef Fiyat Revizyonu
Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY7.79
Hedef Fiyat/Hisse TRY10.90
Getiri Potansiyeli 40%
Şişecam, dün gerçekleştirdiği analist toplantısında ilk 6 aylık performansı ve gelecek döneme dair görünüm hakkında bilgi verdi.
Şişecam 2021 yılı ilk 6 aylık dönemde konsolide sonuçlarına göre yıllık %45 artışla 12,777 milyon TL satış geliri elde etti. Pandemi etkisini göz önüne alarak 2019 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında da ciroda %48 büyüme gerçekleşti. 2020 yılının aynı döneminde %29 düzeyinde olan brüt kar marjı yüksek kapasite kullanım oranı, soda külü fiyatlarındaki düşüş ve hammadde hedge uygulamalarının katkısıyla %36 düzeyine yükseldi. Şirket bu dönemde operasyonel sonuçlarında rekor büyümeler sağladı.
Tüm ana segmentlerde büyüme görülürken, mimari cam hem yurtiçi, hem de yurtdışı tarafta süren güçlü talep koşullarının etkisiyle öne çıktı, yılın ilk 6 aylık döneminde yıllık %98 artışla 3,627 milyon TL ciro gerçekleşti. Mimari cam segmentinde %48 hacim artışı görülürken, fiyatlama ve ürün dağılımı %31, olumlu kur etkisi ise %18 oranında büyümeye katkı sağladı. Şirket doğalgaz ve elektrik zamlarının ardından Temmuz ayında da ürün fiyatlarında ayarlama yaparak maliyet artışını fiyatlarına kısmen yansıttı.
Otocam segmenti ise küresel bazda devam eden tedarik krizine karşın düşük baz etkisi ve olumlu kur etkisine bağlı olarak yıllık bazda güçlü büyüme kaydetti. Segmentin cirosu ilk 6 aylık dönemde yıllık %80 artışla 1,556 milyon TL oldu. Şişecam’ın farklı lokasyonlarda üretim yapması ve geniş müşteri portföyü söz konusu döneminin daha başarılı bir şekilde atlatılmasını sağladı.
Cam ambalaj segmenti güçlü seyrini sürdürdü. Hanehalkı tüketimi seyrini korurken, kısıtlamaların hafifletilmesi ve HORECA kanalının açılmasıyla beraber cam ambalaj talebi artış gösterdi. Satış geliri yıllık %25 artışla 3,038 milyon TL oldu. Artan verimliliğe bağlı olarak önceki yıla kıyasla marj artışı görüldü; 2020 yılı ilk 6 aylık dönemde %27 olan FAVÖK marjı 2021 yılının aynı döneminde %30 düzeyinde gerçekleşti. Şirket Haziran ayı başında Macaristan’a cam ambalaj fabrikası yatırım kararı almıştı. Buna göre işletme sermayesi gereksinimleri dahil yaklaşık 255 milyon Euro maliyetle iki fırınlı, yıllık 330 bin ton net üretim kapasiteli cam ambalaj fabrikası yatırımı gerçekleştirilecek. Tesisin 2023’te faaliyet geçmesi, 2025’te tam kapasiteye ulaşması planlanıyor. Tamamlandığında segmentin yıllık kapasitesi %13 artışla 2,8 milyon ton olacak.
Yılın ilk 6 aylık döneminde kimya segmenti satış gelirlerinde de yıllık %25 artış görüldü. Satış hacmi küresel bazda artan cam talebine paralel olarak yıllık %10 büyürken, fiyatlama %8 negatif etkiye neden oldu. Öte yandan satışların büyük kısmının döviz bazlı olduğu segmentte bu dönemde olumlu kur etkisi görüldü.
Yılın ilk yarısında satış gelirlerinin %36’sını Türkiye gelirleri oluştururken, uluslararası gelirlerin payı %64 düzeyinde gerçekleşti.
Şişecam’ın Haziran sonu itibariyle 391 milyon USD net borç pozisyonu bulunmaktadır. Net borcun FAVÖK’e oranı 0,42x ile düşük bir seviyededir. Soru & Cevap Bölümü
Katılımcılar genel olarak iki konuya odaklandılar; marjların sürdürülebilirliği ve temettü ödeme oranı.
– Yönetim, önceki yıllarda FAVÖK marjının %20’nin üzerinde seyretmesi hedefinin olduğunu, önümüzdeki dönemde %25’in üzeri seviyelerin olası olduğunu yorumladı. Sektörün yapısal özelliği ve kur seviyesindeki değişiklikler nedeniyle özellikle net kar marjında dönem dönem dalgalanmalar olabileceği belirtildi.
– Temettü ödeme rasyosunun güçlü operasyonel performansın etkisiyle artıp artmayacağıyla ilgili sorulara yanıt olarak Şirket’in temettü, hisse geri alım ve yatırım harcamalarını beraber değerlendirdiği ifade edildi.
– ABD’deki soda yatırımı konusunda, idari değişim dolayısıyla izin ve lisans süreçlerinin uzadığı belirtildi. Soda Sanayii 2019 yılında Ciner Grubu ile ABD’de doğal soda üretimine yönelik eşit üretim ortaklığı sözleşmesi imzalamıştı. Tesisin 2024 yılında üretime geçmesi planlanıyordu, telekonferansta izin ve lisans sürecindeki gecikmeye bağlı olarak 2025 yılına sarkabileceği ifade edildi.
Genel Değerlendirme: SISE yıl başından bu yana endeksin %14 üzerinde getiri sağlamıştır. Geriye dönük 12 aylık verilere göre hisse 5,5x F/K, 5,2x FD/FAVÖK çarpanları ile makul seviyelerde işlem görmektedir. İlk 6 aylık dönemde elde edilen güçlü operasyonel sonuçlar ve gelecek döneme dair olumlu görünümü dikkate alarak tahminlerimizde revizyonlar gerçekleştirdik. Güncel makro tahminleri de yansıtarak SISE’nin 12 aylık hedef fiyatını 10,90 TL düzeyine yükselttik (Önceki: 9,60 TL). SISE’yi güncellenen hedef fiyatına göre yaklaşık %40 getiri potansiyeli ile model portföyümüzde taşımaya devam ediyoruz.
TTRAK; Ankara ve Erenler fabrikalarında üretime ara verilecek / nötr
Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY172.90
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a
Şirket tarafından yapılan açıklamada, planlı rutin bakım duruşu sebebiyle, Ankara ve Erenler fabrikalarında, yıllık planlı bakım/onarım çalışmaları nedeni ile 9 Ağustos – 21 Ağustos tarihleri arasında 12 işgünü üretime ara verileceği belirtildi. Planlı bakım çalışmasının yıllık üretim miktarında önemli bir etkisinin olacağını beklemezken haberi nötr olarak değerlendiriyoruz.
Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı; 2021 Temmuz ayında yıllık %45 azalış gösterdi / sınırlı olumsuz
Türkiye Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin paylaştığı verilere göre, Temmuz ayında toplam hafif araç satışları (otomobil ve hafif ticari araçlar) yıllık bazda %45 azalış ile 47.8 bin adet olarak gerçekleşti. Yüksek baz etkisi de göz önünde bulundurulduğunda yıllık bazda yükseliş trendi 2021 Temmuz ayı itibari ile sonlanmış bulunuyor. Otomobil satışları, Temmuz ayında yıllık %47,7 azalış ile 36.3 bin adet olurken, hafif ticari araç pazarı yıllık %35,8 azalarak 11.5 bin adet seviyesinde gerçekleşti. Yurt içi satış verilerinin otomotiv hisseleri üzerinde sınırlı olumsuz bir etki yapacağını tahmin ediyoruz.
Tofaş, Temmuz ayında yıllık bazda %58,5’lik azalışa denk gelen 7.3 bin adet satışla sektör ortalamasının hafif üzerinde bir performans sergiledi. Yurt içi otomobil satışları bu dönemde yıllık %64,2 daralma ile 4.6 bin, hafif ticari araç satışları da yıllık %42,7 azalış göstererek 2.6 bin adet olarak gerçekleşti. Şirket’in pazar payı ise 4,9 puan azalış ile %15,3 seviyesine geriledi.
Doğuş Otomotiv Temmuz ayı toplam hafif araç satışları yıllık %37,7 azalış ile 9.3 bin adet seviyesinde gerçekleşirken, Şirket pazar payını 2,4 puan arttırarak %19,6’ya yükseltti.
Ford Otosan’ın yurt içi binek araç satışları Temmuz ayında yıllık %77,2 azalarak ile 784 adet olarak gerçekleşirken hafif ticari araç satışları ise yıllık %44,6’lık bir daralma ile 4.2 bin adet seviyesinde gerçekleşti. Şirket’in Pazar payı geçen senenin aynı dönemine kıyasla 2,2 puan gerileyerek %10,5 seviyesinde gerçekleşti.
Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten